Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

Η κρυφή γεωμετρία της Σχολής των Αθηνών του Ραφαέλο

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Παρουσίαση με θέμα: "Η κρυφή γεωμετρία της Σχολής των Αθηνών του Ραφαέλο"— Μεταγράφημα παρουσίασης:

1 Η κρυφή γεωμετρία της Σχολής των Αθηνών του Ραφαέλο
Η κρυφή γεωμετρία της Σχολής των Αθηνών του Ραφαέλο Διαθεματική προσέγγιση στη διδασκαλία της αρχαίας Ελληνικής Φιλοσοφίας Γ. Ματσαρίδης, Γλωσσολόγος, M.Sc.

2 Γ. Ματσαρίδης, Γλωσσολόγος, M.Sc.
Εισαγωγικά Η σύγχρονη παιδαγωγική πρακτική Οι επιταγές του Παιδαγωγικού Ινστιτούτου Η ανάπτυξη της τεχνολογίας Η εισαγωγή των Τεχνολογιών της Πληροφορίας και Επικοινωνίας στην εκπαίδευση (ΤΠΕ) Γ. Ματσαρίδης, Γλωσσολόγος, M.Sc.

3 Γ. Ματσαρίδης, Γλωσσολόγος, M.Sc.
Εισαγωγικά Η σύγχρονη παιδαγωγική πρακτική Ο σύγχρονος ρυθμός ζωής Η πολυδιάσπαση του μαθητή Η αμφισβήτηση της παραδοσιακής διδασκαλίας Το άγχος του δασκάλου για καινοτόμες δράσεις Γ. Ματσαρίδης, Γλωσσολόγος, M.Sc.

4 Γ. Ματσαρίδης, Γλωσσολόγος, M.Sc.
Εισαγωγικά Οι επιταγές του Παιδαγωγικού Ινστιτούτου Η ανάγκη για διαθεματικότητα Γ. Ματσαρίδης, Γλωσσολόγος, M.Sc.

5 Γ. Ματσαρίδης, Γλωσσολόγος, M.Sc.
Εισαγωγικά Η ανάπτυξη της τεχνολογίας Η Κοινωνία της Πληροφορίας Το Διαδίκτυο Πολυμεσικότητα Γ. Ματσαρίδης, Γλωσσολόγος, M.Sc.

6 Γ. Ματσαρίδης, Γλωσσολόγος, M.Sc.
Εισαγωγικά Η εισαγωγή των Τεχνολογιών της Πληροφορίας και Επικοινωνίας στην εκπαίδευση (ΤΠΕ) Εκπαιδευτικοί στόχοι (προσήλωση του μαθητή, εστίαση στο αντικείμενο, μαθησιακό κίνητρο) Διδακτικοί στόχοι (ουσιαστικότερη διδασκαλία του αντικειμένου, πολύπλευρη «επίθεση» στις αισθήσεις του μαθητή λόγω πολυμεσικότητας) Γ. Ματσαρίδης, Γλωσσολόγος, M.Sc.

7 Γ. Ματσαρίδης, Γλωσσολόγος, M.Sc.
Η έρευνα Η Πυθαγόρεια Φιλοσοφία, ο ρόλος των αριθμών και της γεωμετρίας Πλάτων και Αριστοτέλης Το μεγαλείο της Κλασσικής εποχής Η Σχολή των Αθηνών του Πλάτωνα Η Σχολή των Αθηνών του Ραφαέλο Γ. Ματσαρίδης, Γλωσσολόγος, M.Sc.

8 Γ. Ματσαρίδης, Γλωσσολόγος, M.Sc.
Λίγα λόγια το έργο Βατικανό: Stanza della Segnatura, Raffaello Sanzio, 1509 Η Βασιλική του Αγ. Πέτρου στη Ρώμη, Bramante, 1560 Γ. Ματσαρίδης, Γλωσσολόγος, M.Sc.

9 Γ. Ματσαρίδης, Γλωσσολόγος, M.Sc.
Λίγα λόγια το έργο Βατικανό: Stanza della Segnatura, Raffaello Sanzio, 1509 Η Βασιλική του Αγ. Πέτρου στη Ρώμη, Bramante, 1560 Γ. Ματσαρίδης, Γλωσσολόγος, M.Sc.

10 Γ. Ματσαρίδης, Γλωσσολόγος, M.Sc.
Λίγα λόγια το έργο Βατικανό: Stanza della Segnatura, Raffaello Sanzio, 1509 Η Βασιλική του Αγ. Πέτρου στη Ρώμη, Bramante, 1560 Γ. Ματσαρίδης, Γλωσσολόγος, M.Sc.

11 Γ. Ματσαρίδης, Γλωσσολόγος, M.Sc.
Η ανάλυση του έργου Τα κρυφά γεωμετρικά σχήματα και οι συμβολισμοί της Σχολής των Αθηνών του Ραφαέλο Γ. Ματσαρίδης, Γλωσσολόγος, M.Sc.

12 Θεός Απόλλων ΛΟΓΟΣ Θεά Αθηνά ΕΡΓΟ Αισχίνης Θουκυδίδης (?) ΡΗΤΟΡΙΚΗ
ΙΣΤΟΡΙΟΓΡΑΦΙΑ Πλάτων Αριστοτέλης ΦΙΛΟΣΟΦΙΑ Πυθαγόρας ΜΑΘΗΜΑΤΙΚΑ Ευκλείδης Γ. Ματσαρίδης

13 Από το κέντρο του κύκλου, φέρνω τις κατακόρυφες στα δύο ισοσκελή τρίγωνα. Η επέκταση της ευθείας δείχνει στην ΠΡΟΟΠΤΙΚΗ του πίνακα! Τραβώ τις διχοτόμους των γωνιών της βάσης του τριγώνου, η προέκταση των οποίων δείχνει κατευθείαν στον Θουκυδίδη και στο απλωμένο χέρι του Αισχίνη! Εγγράφω έναν κύκλο γύρω από τα κεφάλια του Πλάτωνα και του Αριστοτέλη. Υποθέτω έτσι ότι εγκλείω μέσα σε αυτόν το σύνολο των σκέψεων και θεωριών τους Από το κέντρο του κύκλου τραβώ δύο ευθείες γραμμές επάνω στον Πυθαγόρα και τον Ευκλείδη. Τις κλείνω με μία ευθεία γραμμή και σχηματίζω ένα ΙΣΟΣΚΕΛΕΣ ΤΡΙΓΩΝΟ! Η ευθεία γραμμή που ενώνει τα δύο σημεία τομής των τεσσάρων διχοτόμων διέρχεται από το ΚΕΝΤΡΟ του πίνακα και τέμνει ΟΛΕΣ τις κεφαλές των φιλοσόφων (ανώτατο όριο καμβά) Τραβώ τις διχοτόμους των γωνιών της βάσης και αυτές δείχνουν ΚΑΙ ΠΑΛΙ επάνω στο Θουκυδίδη και τον Αισχίνη!! Στη συνέχεια ενώνω τα βλέμματα των δύο φιλοσόφων δημιουργώντας έτσι μια διάμετρο στον κύκλο ενώ αμέσως μετά τραβώ την κάθετή της. Η τομή τους είναι το κέντρο του κύκλου Στη συνέχεια προεκτείνω τις πλευρές του ισοσκελούς τριγώνου προς τον Απόλλωνα και την Αθηνά, κλείνω το τρίγωνο και έχω ένα ακόμα ΙΣΟΣΚΕΛΕΣ ΤΡΙΓΩΝΟ! Η κατακόρυφος των τριγώνων δημιουργεί 4 ορθογώνια τρίγωνα. Από αυτά, φέρω τις διχοτόμους κάθε ορθής γωνίας. Γ. Ματσαρίδης

14 Μηδείς ἀγεωμέτρητος εἰσίτω
ΛΟΓΟΣ Θεός Απόλλων Θεά Αθηνά ΕΡΓΟ ΡΗΤΟΡΙΚΗ ΙΣΤΟΡΙΟΓΡΑΦΙΑ ΦΙΛΟΣΟΦΙΑ Αισχίνης Θουκυδίδης (?) Πλάτων Αριστοτέλης Πυθαγόρας Ευκλείδης ΜΑΘΗΜΑΤΙΚΑ Γ. Ματσαρίδης

15 Γ. Ματσαρίδης, Γλωσσολόγος, M.Sc.
Συμπεράσματα Η καταλυτική επιρροή της αρχαίας ελληνικής σκέψης στους Αναγεννησιακούς καλλιτέχνες Η αλληλεξάρτηση των επιστημών του αρχαίου ελληνικού κόσμου Το μεγαλείο της Τέχνης ως ύψιστης μορφής έκφρασης Γ. Ματσαρίδης, Γλωσσολόγος, M.Sc.

16 Γ. Ματσαρίδης, Γλωσσολόγος, M.Sc.
Συμπεράσματα ΙΙ «Μηδείς ἀγεωμέτρητος εἰσίτω» «Όποιος δεν ξέρει γεωμετρία δεν μπαίνει» στη Σχολή των Αθηνών του Πλάτωνα. Πράγματι, όσοι τελικά «μπήκαν», μπήκαν μέσα από τον αριστοτεχνικό γεωμετρικό καμβά του Ραφαέλο. Ακόμα κι εμείς, οι παρατηρητές του πίνακα, «εισήλθαμε» ουσιαστικά σε αυτόν μόνο όταν ανακαλύψαμε και κατανοήσαμε τις γεωμετρικές του αρχές. Μόνο τότε εντοπίσαμε και εκτιμήσαμε το ουσιαστικό βάθος των συμβολισμών του. Γ. Ματσαρίδης, Γλωσσολόγος, M.Sc.

17 Η κρυφή γεωμετρία της Σχολής των Αθηνών του Ραφαέλο
Μηδείς ἀγεωμέτρητος εἰσίτω Η κρυφή γεωμετρία της Σχολής των Αθηνών του Ραφαέλο Διαθεματική προσέγγιση στη διδασκαλία της αρχαίας Ελληνικής Φιλοσοφίας Τέλος παρουσίασης Γ. Ματσαρίδης, Γλωσσολόγος, M.Sc.


Κατέβασμα ppt "Η κρυφή γεωμετρία της Σχολής των Αθηνών του Ραφαέλο"

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Διαφημίσεις Google