Κυτταρο-Ιστοκαλλιέργεια Ενότητα 10 η Εμπορική ιστοκαλλιέργεια Όνομα καθηγητή: Σ. Κίντζιος Τμήμα: Βιοτεχνολογίας.

Slides:



Advertisements
Παρόμοιες παρουσιάσεις
Athens Laboratory of Research in Marketing (A.LA.R.M.) – GLOBAL SALES BAROMETER © Νικόλαος Παναγόπουλος, PhD Επίκουρος Καθηγητής Μάρκετινγκ Οικονομικό.
Advertisements

ΠΕΛΑΤΟΚΕΝΤΡΙΚΕΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΚΕΣ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ ΝΕΩΝ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΩΝ Νίκος Τσάμης Γ. Διευθυντής Μηχανικός Η/Υ & Πληροφορικής, ΜΒΑ Επενδύσεις σε Νέες Τεχνολογίες.
 Από τις ανάγκες εκπαίδευσης της οικονομίας στις ανάγκες εκπαίδευσης του ατόμου : Το επαγγελματικό προφίλ ως στοιχείο σύζευξης της προσφοράς με τη ζήτηση.
ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΠΙΛΥΣΗ ΤΟΥ ΥΔΑΤΙΚΟΥ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΟΣ ΤΗΣ ΠΑΡΟΥ Ερευνητική Ομάδα Διαχείρισης Υδατικών Πόρων του Ε.Μ.Π.
Δήμος Πύργου Ηλείας 04/11/2006 H FORTHnet μπροστά στο στοίχημα της ευρυζωνικότητας.
ΣΠΟΡΟΣ “Κλειδί στην πρόκληση για αύξηση της παραγωγής τροφίμων”
Αντιπρόεδρος BIC Aττικής Μέλος του ΔΣ του ΕΒΝ - Βρυξέλλες
Κωνσταντίνος Κωνσταντινίδης
ΔΗΜΟΣ ΑΓΡΙΝΙΟΥ ΑΝΑΠΤΥΞΗ ΚΑΙ ΑΞΙΟΠΟΙΗΣΗ ΕΥΡΥΖΩΝΙΚΩΝ ΥΠΟΔΟΜΩΝ ΚΑΙ ΥΠΗΡΕΣΙΩΝ ΣΤΟ ΔΗΜΟ ΑΓΡΙΝΙΟΥ.
Η ΣΥΝΕΙΣΦΟΡΑ ΤΟΥ ΤΟΔΑ ΚΑΙ ΤΩΝ ΑΠΟΦΟΙΤΩΝ ΤΟΥ ΣΤΗΝ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΙΚΗ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑ ΤΩΝ ΑΘΛΗΤΙΚΩΝ ΟΡΓΑΝΙΣΜΩΝ ΤΩΝ ΟΤΑ Θάνος Κριεμάδης, Ph.D., M.B.A., M.A. Αν. Καθηγητής.
ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ Νικόλαος Καρανάσιος Επίκουρος Καθηγητής.
Α. Πορεία δράσης μαρμάρου Β. Επόμενες Προγραμματισμένες ενέργειες δράσης. Γ. Συνοπτική Ενημέρωση για την Πρόσκληση Προγράμματος Ανταγωνιστικότητα.
Κύρια Ευρήματα Μελετών και Ερευνών Θοδωρής Λιανός.
Ανταγωνιστικά πλεονεκτήματα καινοτομιών για νέες μικρές επιχειρήσεις Γιάννης Μουρατίδης MSc, Μηχανικός Παραγωγής & Διοίκησης Συνεργάτης Μονάδας Καινοτομίας.
Διάγραμμα 2.2: Η επίδραση των Logistics και της εξυπηρέτησης πελατών στο μάρκετινγκ Πηγή: Martin Christopher «Δικαιόχρηση» καταναλωτή «Δικαιόχρηση» πελάτη.
ΚΟΜΠΟΣΤΟΠΟΙΗΣΗ Τι είναι η κομποστοποίηση Η κομποστοποίηση είναι μια φυσική διαδικασία η οποία μετατρέπει τα οργανικά υλικά σε μια πλούσια σκούρα ουσία.
ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΑ Ε&Τ, ΚΑΙΝΟΤΟΜΙΑΣ ΚΑΙ ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑΣ
ΜΑΘΗΜΑ: ΔΙΑΧΕΙΡΗΣΗ ΕΦΟΔΙΑΤΙΚΗΣ ΑΛΥΣΙΔΑΣ.  E.R.P μπορούμε να πούμε ότι είναι ένα επιχειρησιακό εργαλείο ελέγχου, παρακολούθησης και συντονισμού των διαδικασιών.
Ανεργία Φυσικό ποσοστό ανεργίας (ΦΠΑ): μέσο ποσοστό ανεργίας γύρω από το οποίο κυμαίνεται το ποσοστό ανεργίας ΦΠΑ t.
Top of the Edge Bio-industry Consulting, Technology Transfer & Communication Services.
Σχολή Μηχ. Μεταλλείων-Μεταλλουργών
ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΑΙΓΑΙΟΥ ΣΧΟΛΗ ΑΝΘΡΩΠΙΣΤΙΚΩΝ ΕΠΙΣΤΗΜΩΝ ΤΜΗΜΑ ΕΠΙΣΤΗΜΩΝ ΤΗΣ ΠΡΟΣΧΟΛΙΚΗΣ ΑΓΩΓΗΣ ΚΑΙ ΤΟΥ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟΥ ΣΧΕΔΙΑΣΜΟΥ ΜΕΤΑΠΤΥΧΙΑΚΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΣΠΟΥΔΩΝ.
ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΚΟ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟ ΙΔΡΥΜΑ ΚΕΝΤΡΙΚΗΣ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ «ΤΟ ΜΑΡΚΕΤΙΝΓΚ ΤΗΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΗΣ ΠΡΙΣΜΑ Α.Ε.» Φοιτήτρια: Μαίρη Παπαδοπούλου ( Α.Μ. 8240) Επιβλέπων:
Η ΕΦΑΡΜΟΓΗ ΤΩΝ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΑΚΩΝ ΣΥΣΤΗΜΑΤΩΝ ΣΤΗ ΔΕΑ.
‘Η εμπορική ζωή των προϊόντων/υπηρεσιών’
Σχεδιασμός διαδικασιών
Κυτταρο-Ιστοκαλλιέργεια Ενότητα 1 η Μικροπολλαπλασιασμός Φυτών (μέρος β) Όνομα καθηγητή: Σ. Κίντζιος Τμήμα: Βιοτεχνολογίας.
ΤΟ Α.Ε.Π. ΚΑΙ ΟΙ ΤΡΟΠΟΙ ΜΕΤΡΗΣΗΣ ΤΟΥ.. Τι ονομάζουμε Α.Ε.Π. ; Το ποσό που αξίζουν τα αγαθά και οι υπηρεσίες που παράγει μια οικονομία σε ένα συγκεκριμένο.
ΕΝΟΤΗΤΑ 8η ΤΕΙ ΙΟΝΙΩΝ ΝΗΣΩΝ - ΤΜΗΜΑ ΔΙΟΙΚΗΣΗΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΩΝ - ΣΑΒΒΑΣ ΚΑΤΕΡΕΛΟΣ.
Αρχές Μάρκετινγκ Ενότητα 11: Κύκλος Ζωής Προϊόντος: Στάδια και Στρατηγικές Δρ. Καταραχιά Ανδρονίκη Τμήμα Λογιστικής και Χρηματοοικονομικής.
Aθήνα,16 Νοεμβριου Η Στρατηγική της Έξυπνης Εξειδίκευσης Συνδέει: την έρευνα και καινοτομία με την οικονομική ανάπτυξη με νέους τρόπους όπως είναι.
Μικροοικονομική Θεωρία και Πολιτική Ενότητα 4: Ζήτηση Προσφορά και Αγορά. Διαλέξεις 6 έως 7. Γεώργιος Θεοδοσίου, Αναπληρωτής Καθηγητής, Τμήμα Διοίκησης.
Κυτταρο-Ιστοκαλλιέργεια Ενότητα 8 η Βελτίωση φυτών Όνομα καθηγητή: Σ. Κίντζιος Τμήμα: Βιοτεχνολογίας.
Μακροοικονομική Ενότητα : Οικονομική μεγέθυνση (Μέρος Α) Καραμάνης Κωνσταντίνος Ελληνική Δημοκρατία Τεχνολογικό Εκπαιδευτικό Ίδρυμα Ηπείρου.
1 Κόστος Μεταφοράς §Ποιος είναι ο σκοπός της μεταφοράς; l Βασικά οικονομικά χαρακτηριστικά των λειτουργιών μεταφοράς §Τι είναι το κόστος μεταφοράς; §Ποιοι.
ΜΕΣΑ ΑΜΕΣΗΣ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗΣ ΕΝΟΤΗΤΑ 5 η - ΜΕΡΟΣ 1 ο ΤΕΙ ΙΟΝΙΩΝ ΝΗΣΩΝ - ΤΜΗΜΑ ΔΙΟΙΚΗΣΗΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΩΝ - ΣΑΒΒΑΣ ΚΑΤΕΡΕΛΟΣ.
« Τοπική πλατφόρμα για την απασχόληση και την επιχειρηματικότητα νέων επιστημόνων ΤΕΙ/ΑΕΙ στην καινοτομία, και την καινοτομική επιχειρηματικότητα » Σχεδιασμός.
Κυτταρο-Ιστοκαλλιέργεια Ενότητα 9 η Παραγωγή βιοδραστικών ουσιών (μέρος α) Όνομα καθηγητή: Σ. Κίντζιος Τμήμα: Βιοτεχνολογίας.
ΤΕΙ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΥ ΣΧΟΛΗ: ΤΕΧΝΟΛΟΓΩΝ ΓΕΩΠΟΝΩΝ & ΤΕΧΝΟΛΟΓΩΝ ΤΡΟΦΙΜΩΝ ΚΑΙ ΔΙΑΤΡΟΦΗΣ ΤΜΗΜΑ: ΤΕΧΝΟΛΟΓΩΝ ΓΕΩΠΟΝΩΝ.
à Δρ. Δέσποινα Καραγιάννη, ΑΞΙΟΠΟΙΗΣΗ ΤΟΥ ΙΝΤΕΡΝΕΤ ΑΠΟ ΤΙΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ.
Μοντέλο του Porter. Διαμόρφωση στρατηγικής (συνέχεια) Αξιολόγηση των πληροφοριών Συνήθως, με βάση τις πληροφορίες που συλλέχθηκαν, γίνεται μια συνολική.
 Michael Grömling Intereconomics January 2014, Volume 49.
ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΚΉ ΣΤΡΑΤΗΓΙΚΉ – ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΚΌΣ ΣΧΕΔΙΑΣΜΌΣ ΩΣ ΕΡΓΑΛΕΊΟ ΠΟΙΌΤΗΤΑΣ Διοίκηση Ολικής Ποιότητας Τμήμα Διοίκησης Επιχειρήσεων ΤΕΙ Δυτικής Ελλάδας.
Κυτταρο-Ιστοκαλλιέργεια Ενότητα 2 η Ρυθμιστές αύξησης (μέρος β) Όνομα καθηγητή: Σ. Κίντζιος Τμήμα: Βιοτεχνολογίας.
Αποτελέσματα Έργου Έρευνας, Ανάπτυξης και Επίδειξης στα πλαίσια του ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ11 ΕΣΠΑ Dynamic Cargo Routing on-the-Go Δυναμική Δρομολόγηση.
ΤΕΙ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΥ ΑΓΟΡΑ ΑΓΡΟΤΙΚΩΝ ΠΡΟΪΟΝΤΩΝ
Ηλεκτρονικό Επιχειρείν
κεφαλαιο 2 το περιβαλλον
Λογιστική Κόστους Ενότητα # 3: Κατά Παραγγελία Κοστολόγηση
ΧΡΗΜΑΤΟΔΟΤΙΚΑ ΕΡΓΑΛΕΙΑ ΤΗΣ ΕΤΕΑΝ ΑΕ
Προϊόν - Υπηρεσίες και Διανομή
Ενότητα 10: Καμπύλες κόστους
Ελληνική ξενοδοχειακή αγορά
Μακροοικονομική Ενότητα: Χρήμα και νομισματικό σύστημα (Μέρος Γ)
Χρηματοοικονομική των Επιχειρήσεων
Αξιολόγηση επενδύσεων
2o Γενικό Λύκειο Αργοστολίου
Ανοικτά Ακαδημαϊκά Μαθήματα στο ΤΕΙ Ιονίων Νήσων
Διοίκηση Ποιότητας Ενότητα 3: Το κόστος της ποιότητας - Βραβεία ποιότητας Διδάσκων: Τσέλιος Δημήτριος, Καθηγητής Εφαρμογών Τμήμα Διοίκησης Επιχειρήσεων.
Mathew Shane & David Kelch
Εκπαιδευτικό Σενάριο Επιχειρηματικότητας
Αρχές Μάρκετινγκ Ενότητα 11: Κύκλος Ζωής Προϊόντος:
Κλειούσης Ε. Ελευθέριος
MICRO: Ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας των πολύ μικρών επιχειρήσεων σε αγροτικές περιοχές Ενότητα No.5: Πρόσβαση των πολύ μικρών επιχειρήσεων αγροτικών.
Η επιχείρηση ΜΗΤΣΙΟΥ ΕΛΕΝΗ που εδρεύει στην περιφέρεια ΚΕΝΤΡΙΚΗΣ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ εντάχθηκε στη δράση «Αναβάθμιση πολύ μικρών & μικρών επιχειρήσεων για την.
Η επιχείρηση Κ. ΑΝΤΩΝΙΟΥ ΚΑΙ ΣΙΑ ΟΕ που εδρεύει στην περιφέρεια ΚΕΝΤΡΙΚΗΣ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ εντάχθηκε στη δράση «Αναβάθμιση πολύ μικρών & μικρών επιχειρήσεων.
Η επιχείρηση………………………………… που εδρεύει στην περιφέρεια ……………………
Η επιχείρηση Π. ΔΗΜΗΤΡΙΑΔΗΣ & Σ. ΣΙΔΕΡΗΣ Ο. Ε
Η επιχείρηση Α. ΒΟΥΛΓΑΡΕΛΗΣ ΚΑΙ ΣΙΑ Ε. Ε
Η επιχείρηση ΚΑΡΑΜΙΧΑΗΛ ΕΜΜΑΝΟΥΗΛ ΣΑΒΒΑΣ που εδρεύει στην περιφέρεια ΚΕΝΤΡΙΚΗΣ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ εντάχθηκε στη δράση «Αναβάθμιση πολύ μικρών & μικρών επιχειρήσεων.
Μεταγράφημα παρουσίασης:

Κυτταρο-Ιστοκαλλιέργεια Ενότητα 10 η Εμπορική ιστοκαλλιέργεια Όνομα καθηγητή: Σ. Κίντζιος Τμήμα: Βιοτεχνολογίας

Στόχοι ενότητας 1.Εμπορική ιστοκαλλιέργεια.

Λέξεις - κλειδιά Λέξεις κλειδιά: Εμπορική Ιστοκαλλιέργεια. Key words: Commercial Plant Tissue Culture.

Εμπορικά στοιχεία (α) Η εμπορική ιστοκαλλιέργεια διεθνώς: Γεωγραφική περιοχήΜονάδεςΕκατ. φυτά ΕΥΡΩΠΗ ΗΠΑ ΑΣΙΑ10580 Ν. ΑΜΕΡΙΚΗ100; ΥΠΟΛΟΙΠΟΣ ΚΟΣΜΟΣ200;

Εμπορικά στοιχεία (β) Ευρώπη: διάρθρωση/δυναμικότητα. Φυτά/έτοςΠοσοστιαία συμμετοχή μονάδων  %  % > %

Ευρωπαϊκός χώρος Επομένως, ο Ευρωπαϊκός χώρος χαρακτηρίζεται από: Πολλές μονάδες μικρής δυναμικότητας. Σε αντίθεση με τον υπόλοιπο κόσμο, η μαζική παραγωγή υπολείπεται  ακριβά προϊόντα. Η σημαντικότερη χώρα παραγωγής είναι η Ολλανδία (περίπου 62% της παραγωγής). Κύρια κατηγορία φυτών είναι τα γλαστρικά ανθοκομικά, ακολουθούμενα από τα δρεπτά.

Ιστοκαλλιέργεια στην Ελλάδα Η εμπορική ιστοκαλλιέργεια στην Ελλάδα: Περίπου 15 μονάδες. Μόνο 4 (?) με παραγωγή > φυτά/έτος. Συνολική ετήσια παραγωγή: 2-5 εκατομμύρια φυτά. Σημαντικότερα είδη: γλαστρικά, τριανταφυλλιά, εξειδικευμένα υποκείμενα.

Βασικές οικονομικές αρχές Κύριος συντελεστής κόστους: Εργασία (έως 80%). Ανελαστική διαμόρφωση ζήτησης/τιμολόγησης. Σημαντικότερη η τοπική αγορά.

Προβλήματα Τα προβλήματα του κλάδου σε παγκόσμιο επίπεδο: Υπερπροσφορά φυτών σε περιορισμένο αριθμό ειδών. Εξάρτηση μικρών μονάδων από μεγάλα φυτώρια. Εποχιακές και γρήγορες μεταβολές ζήτησης. Ελλιπής ποιότητα φυτών. Μεγάλο χρονικό διάστημα μεταξύ εξόδου φυτού από την ιστοκαλλιέργεια και τελικής ανάπτυξης. Χαμηλός βαθμός ενημέρωσης των αγοραστών.

Στρατηγικές Μείωση κόστους με μεγιστοποίηση κλίμακας. Συνεχής εισαγωγή νέων ειδών (έρευνα). Διατήρηση τράπεζας κλώνων διαφορετικών ειδών. Παραγωγή μίγματος προϊόντων. Αύξηση καθετοποίησης κάθε μονάδας (παράδοση φυτών σε στάδιο 3 ή 4  αύξηση προστιθέμενης αξίας). Αύξηση ποιότητας.

Τεχνικές βελτίωσης Τεχνικές βελτίωσης της ποιότητας των μικροπολλαπλασιασμένων φυτών: Χρήση αναστολέων αύξησης (π.χ. Flurprimidol). Χρήση επιταχυντών κυτταρικής διαίρεσης/παραγόντων πρωΐμισης. Εμβολιασμός σε διάφορα υποκείμενα. Χρήση μοριακών δεικτών για πιστοποίηση διατήρησης γονοτύπου.

Βασικοί στόχοι Βασικοί στόχοι ενός εμπορικού εργαστηρίου ιστοκαλλιέργειας: Αποτελεσματική ροή υλικού και εργασίας. Ελαχιστοποίηση απωλειών λόγω μόλυνσης. Ελαχιστοποίηση κόστους κατασκευής και λειτουργίας. Εξασφάλιση ποιότητας (φυτά υγιή και ομοιόμορφα).

Εργαστήριο ιστοκαλλιέργειας (α) Πόσο κοστίζει το «στήσιμο» ενός εμπορικού εργαστηρίου αυτοματοποιημένης ιστοκαλλιέργειας; Εξαρτάται από τον όγκο παραγωγής. Ο βασικός εξοπλισμός δεν ξεπερνά τις Εuro (για – φυτά) ( Euro/διπλασιασμό παραγωγής). Το σύστημα βιοαντιδραστήρα (6000 φυτά/έτος) στοιχίζει περίπου 560 Euro.

Εργαστήριο ιστοκαλλιέργειας (β) Τι χρειάζεται ακόμα; Ο σχεδιασμός και η επίβλεψη της λειτουργίας της μονάδας να γίνει από εξειδικευμένους επιστήμονες. Η εκπαίδευση του προσωπικού να γίνεται στα επίσημα κέντρα επίδειξης της τεχνολογίας. Να αναπτυχθούν ξεχωριστά πρωτόκολλα παραγωγής για κάθε γονότυπο  ερευνητική συνεργασία με ΑΕΙ, ΤΕΙ, Ινστιτούτα.

Εργαστήριο ιστοκαλλιέργειας (γ) Ο αγενής πολλαπλασιασμός κατοχυρωμένων υβριδίων/ποικιλιών απαιτεί άδεια του ιδιοκτήτη. Η σχετική νομοθεσία περιλαμβάνει τις 44 χώρες της συνθήκης UPOV (1991), ωστόσο επεκτάθηκε με την συνθήκη TRIPS (1995) (συνεπεία της GATT, 1994). Προϋποθέτει μία προστατευμένη ποικιλία να είναι νέα, διάκριτη, ομοιόμορφη και σταθερή.

Εξαιρέσεις (α) Δεν προστατεύονται τα περισσότερα αρωματικά φυτά (εκτός από χαμομήλι, μαϊντανό, κρεμμύδι, σκόρδο, γεντιανή, τζίντζερ και γιουνίπερο). Τα χαρακτηριστικά μίας προστατευμένης ποικιλίας μπορούν να παρακαμφθούν με αξιοποίηση σωμακλώνων, εφ’όσον αυτοί είναι αποδεκτοί από την αγορά.

Εξαιρέσεις (β) Η σωμακλωνική ιδιότητα μπορεί να περιοριστεί σε μοριακό μόνο επίπεδο. Απαιτείται ιδιαίτερη επένδυση σε ερευνητική προσπάθεια. Ακόμα και σωμακλώνοι μπορούν να θεωρηθούν ως ουσιαστικά προερχόμενοι από προστατευμένη ποικιλία (essentially derived varieties).

Βιβλιογραφία Κίντζιος Σ. (1994). Επιχειρηματική Ιστοκαλλιέργεια. Κατασκευή και διαχείριση επιχειρηματικών μονάδων παραγωγής ανθοκομικού πολλαπλασιαστικού υλικού με ιστοκαλλιέργεια. Εκδόσεις Α. Σταμούλης.