ΑΠΑΙΤΗΣΕΙΣ ΣΕ ΜΙΚΡΟΘΡΕΠΤΙΚΑ ΣΥΣΤΑΤΙΚΑ – ΑΝΟΡΓΑΝΑ ΑΛΑΤΑ – ΙΧΝΟΣΤΟΙΧΕΙΑ.

Slides:



Advertisements
Παρόμοιες παρουσιάσεις
ΧΟΛΗΣΤΕΡΟΛΗ.
Advertisements

ΕΡΓΟΜΕΤΡΙΑ ΚΑΙ ΔΙΑΤΡΟΦΗ
ΑΝΑΒΟΛΙΚΑ Οι αναβολικές ουσίες είναι φάρμακα τα οποία προέρχονται από την ανδρική σεξουαλική ορμόνη, την τεστοστερόνη. Προάγουν την ανάπτυξη της μυϊκής.
ΤΟ ΑΙΜΑ Το αίμα είναι υγρός ιστός που αποτελείται από : 1. το πλάσμα
Αναβολικά.
Ντοπινγκ και αθλητισμοσ
ΙΝΣΟΥΛΙΝΗ.
Μεταβολικός ρυθμός ηρεμίας (RMR)
Ανδρογόνα και αντίσταση στην ινσουλίνη
ΕΡΓΟΜΕΤΡΙΑ ΚΑΙ ΔΙΑΤΡΟΦΗ
ΝΕΡΟ ΚΑΙ ΣΩΜΑ PROJECΤ ΝΕΡΟ
Διατροφή & Άσκηση Όλο και πιο συχνά ακούει κανείς ότι η τακτική φυσική δραστηριότητα είναι ένας από τους παράγοντες που μπορούν να βοηθήσουν στην απόκτηση.
Φ Α Ρ Μ Α Κ Ο Δ Ι Ε Γ Ε Ρ Σ Η.
Περί ρυθμιστικών διαλυμάτων
ΦΥΣΙΚΗ ΚΑΤΑΣΤΑΣΗ Βασίλης Γιωργαλλάς Καθηγητής Φυσικής Αγωγής Βασίλης Γιωργαλλάς Καθηγητής Φυσικής Αγωγής Ερωτήσεις Multiple choice.
Δεδομένα σχετικά με τον πόνο και τον τραυματισμό!
Συμμετέχουν Μπίκης Γιώργος Μπίκης Γιώργος Μπακαλούμη Κωνσταντίνα Μπακαλούμη Κωνσταντίνα Μπεκίρη Ερσίντα Μπεκίρη Ερσίντα Μπούσμπος Πέτρος Μπούσμπος Πέτρος.
ΤΑ ΟΦΕΛΗ ΤΗΣ ΦΥΣΙΚΗΣ ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΑΣ
Νερό Τα 2/3 του βάρους του σώματος μας αποτελούνται από νερό, το οποίο στο μεγαλύτερο μέρος του βρίσκεται μέσα στα κύτταρα. Χωρίς φαγητό ο άνθρωπος μπορεί.
ΟΡΜΟΝΕΣ ΚΑΙ ΕΝΔΟΚΡΙΝΕΙΕΣ ΑΔΕΝΕΣ
μάθημα 5.10 Διατροφή και Άσκηση
Ομάδα 5η: Λίπη και έλαια.
ΑΠΟΔΟΣΗ σε ΚΡΥΟ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ
1ο ΓΕΛ Ευκαρπίας Ερευνητική εργασία
ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ ΚΑΙ ΔΙΑΤΡΟΦΗ ΟΜΑΔΑ:ΚΑΒΟΥΡΟPATTY.  Yγιεινή διατροφή εξασφαλίζει την υγεία αλλά και βελτιώνει την σωματική απόδοση. O καθορισμός της χρήσης.
Ενότητα 1.1 Νερό.
ΔΙΑ ΒΙΟΥ ΑΣΚΗΣΗ Εργαλείο για τη ζωή μας.
ΑΙΜΟΦΟΡΑ ΑΓΓΕΙΑ.
ΔΕΫΔΡΟΕΠΙΑΝΔΡΟΣΤΕΡΟΝΗ (DHEA)
ΝΑΤΡΙΟ (Να). ΔΙΑΙΤΗΤΙΚΕΣ ΠΗΓΕΣ Η κυριότερη πηγή Να είναι το επιτραπέζιο αλάτι Προσοχή χρειάζεται η χρησιμοποίηση των επεξεργασμένων τροφίμων και κονσερβών.
ΥΠΟΣΙΤΙΣΜΟΣ ΚΑΙ Η ΑΝΤΙΔΡΑΣΗ ΣΤΗ ΛΟΙΜΩΞΗ. Λοίμωξη Αντιδράσεις : Βιοχημικές Μεταβολικές Ορμονολογικές Κυτταρική και συστηματική αντίδραση εναντίον του οργανισμού-
Νεφρική ανεπάρκεια και θρέψη
ΦΩΣΦΟΡΟΣ (Ρ).
ΕΛΑΙΟ ΗΡΑΝΘΕΜΟΥ Ή ΠΡΙΜΟΥΛΑΣ (EVENING PRIMROSE OIL)
ΒΙΟΧΗΜΙΚΗ ΤΟΞΙΚΟΛΟΓΙΑ Εξετάζει τις διάφορες παραμέτρους της αλληλεπίδρασης ουσιών του περιβάλλοντος με τον οργανισμό.
ΚΑΡΝΙΤΙΝΗ.
Θετικά και Αρνητικά του καφέ στην υγεία
ΚΕΦΑΛΑΣ ΣΩΤΗΡΗΣ ΒΟΗΘΟΣ ΔΙΕΥΘΥΝΤΗΣ Α’
Ερευνητική Εργασία (Project) ΄Β Τετραμήνου
Νερό Η σημασία του νερού στο σώμα μου. Γεια σας!!! Με λένε Άκη Νεράκη και θα σας διηγηθώ για ποιο λόγο με χρειάζεται το σώμα σας. Μια ιστορία απο τον Γιάννη.
ΣΚΟΠΟΙ ΤΗΣ ΠΡΟΠΟΝΗΣΗΣ ΣΤΗΝ ΚΑΛΑΘΟΣΦΑΙΡΙΣΗ η φυσική προετοιμασία των παικτών η ψυχοπνευματική τους προετοιμασία η εκμάθηση της βασικής τεχνικής η θεμελίωση.
Διατροφική Αγωγή Σταμπουλής Θεόδωρος Κλινικός Διαιτολόγος-Διατροφολόγος, M.Sc. Υποψήφιος Διδάκτωρ Σ.Ε.Φ.Α.Α. Δ.Π.Θ. ΠΡΟΠΤΥΧΙΑΚΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΣΠΟΥΔΩΝ Σ.Ε.Φ.Α.Α-Δ.Π.Θ.
οι περισσότεροι μαθητές, κατά τη διάρκεια της μελέτης τους, αναζητούν οτιδήποτε που θα είναι εύγεστο και λαχταριστό, έχοντας σαν αποτέλεσμα, στο τέλος.
Τι είναι τα αναβολικά στεροειδή; Τα αναβολικά στεροειδή είναι συνθετικά παράγωγα της τεστοστερόνης. Στους άντρες, η τεστοστερόνη παράγεται από τους όρχεις.
Είναι η κινητική ικανότητα του ατόμου να αντιδρά γρήγορα σε ένα ερέθισμα και να εκτελεί κυκλικές ή άκυκλες κινήσεις με τη μεγαλύτερη δυνατή κινητική ταχύτητα.
Λίπη και άσκηση. Τριακυλογλυκερόλες ή τριγλυκερίδια Εστέρας γλυκερόλης με λιπαρά οξέα. Υδρόφοβα μόρια Χαμηλή θερμική αγωγιμότητα Διάσπαση των τριακυλογλυκερών.
Βιολογία Γ’ Λυκείου Γενικής Παιδείας
Δασκαλάκη Δ. Δέσποινα Διαιτολόγος – Διατροφολόγος Επ. συνεργάτιδα Medtronic Ηράκλειο, 10/9/2016 Διατροφικές συστάσεις & άσκηση σε ασθενείς με Διαβήτη.
Διατροφικές Ανάγκες Αθλητών Μεγάλων Αποστάσεων. % Πρόσληψη Ημερήσιας Ενέργειας.
Διατροφική Αγωγή ΠΡΟΠΤΥΧΙΑΚΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΣΠΟΥΔΩΝ Σ.Ε.Φ.Α.Α-Δ.Π.Θ.
ΒΙΟΧΗΜΙΚΗ ΤΟΞΙΚΟΛΟΓΙΑ
ΤΟ ΑΙΜΑ Το αίμα είναι υγρός ιστός που αποτελείται από : 1. το πλάσμα
Βιοχημικές Προσαρμογές στο μυ από την προπόνηση
ΚΑΛΙΟΝΑΣ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ Α’ ΓΥΜΝΑΣΙΟΥ ΤΜΗΜΑ Α1 4Ο ΓΥΜΝΑΣΙΟ ΧΑΡΙΛΑΟΥ
Σχεδιασμός Διαιτολογίου για Φυσιολογικές Καταστάσεις ΙΙ
ΝΙΚΟΛΑΙΔΗΣ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ M.Sc., Ph.D
ΕΠΙΔΡΑΣΕΙΣ ΤΩΝ ΕΠΙΒΛΑΒΩΝ ΟΥΣΙΩΝ ΣΤΟΝ ΟΡΓΑΝΙΣΜΟ
ΤΑΚΟΠΟΥΛΟΣ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ
Βιβλιογραφία Εργοφυσιολογία Κλεισούρα 2(ΝΕΥΡΟΜΥΙΚΗ λειτουργία )
Μεταβολισμός του Μυός και Απόδοση στα σπριντ
Ο αθλητισμός και ψυχική υγεία.
Τι είναι τα αναβολικά; Οργανικές χημικές ενώσεις που προάγουν τον αναβολισμό, δηλαδή τις βιοχημικές εκείνες διεργασίες του οργανισμού που οδηγούν σε σύνθεση.
Παγκρεατικές Ορμόνες και Άσκηση
ΑΣΒΕΣΤΙΟ-ΔΙΦΩΣΦΟΝΙΚΑ ΠΑΡΑΓΩΓΑ
11 ερωτήσεις για τη διατροφή
ΑΝΑΙΜΙΕΣ.
ΝΕΡΟ ΚΑΙ ΣΩΜΑ PROJECΤ ΝΕΡΟ Από τους μαθητές: Τσιλίκας Σάββας Τσαντίλας Αλέξανδρος Ηλιάσκος Ξενοφώντας Σωτηρόπουλος Κωνσταντίνος.
Μυϊκή κράμπα (muscle cramp)
Ερευνητική Εργασία Θέμα: Το ντόπινγκ στον αθλητισμό Συνέπειες στην ψυχική και σωματική υγεία του αθλητη Σελ.1.
Μεταγράφημα παρουσίασης:

ΑΠΑΙΤΗΣΕΙΣ ΣΕ ΜΙΚΡΟΘΡΕΠΤΙΚΑ ΣΥΣΤΑΤΙΚΑ – ΑΝΟΡΓΑΝΑ ΑΛΑΤΑ – ΙΧΝΟΣΤΟΙΧΕΙΑ

ΒΙΤΑΜΙΝΕΣ

Ηλεκτρολύτες

Η απώλεια του καλίου μειώνει την διεγερσιμότητα των μυϊκών κυττάρων (μυϊκή κόπωση

Αυξάνεται με την οξεία, έντονη σωματική άσκηση (προσωρινή αύξηση), από υπερβολική χρήση νατρίου, ανεπαρκή πρόσληψη νερού, αφυδάτωση κ.λπ. Μία συνηθισμένη διατροφή καλύπτει τις ημερήσιες ανάγκες.

Συμμετέχει επίσης στην επούλωση των ιστών μετά από τραυματισμούς. Αύξηση: σε υπερβιταμίνωση D και A, Ελάττωση: Αποβιταμίνωση D και ανεπάρκεια μαγνησίου.

Αύξηση σε περίσσεια βιταμίνης D.

Επίσης βρίσκεται στους ξηρούς καρπούς και στο γιαούρτι με χαμηλά λιπαρά.

Χορήγηση ερυθροποιητίνης Παράγεται στα νεφρικά κυρίως αλλά και στα ηπατικά κύτταρα και δρα στο μυελό των οστών διεγείροντας τον πολλαπλασιασμό των ερυθροκυττάρων Η εξωγενής χορήγησή της προκαλεί αύξηση της συγκέντρωσης της αιμοσφαιρίνης και της περιεκτικότητας του αρτηριακού αίματος σε οξυγόνο Η Αύξηση του αρτηριακού οξυγόνου οδηγεί στην αύξηση του VO2max και συνακόλουθα της απόδοσής της. Χορήγηση 3 φορές την εβδομάδα για 4 εβδομάδες αύξησε την συγκέντρωση της αιμοσφαιρίνης στο αίμα από 42,7% σε 50,8% και την VO2max από 63,6 σε 68,1ml ∙ kg-¹ · min -¹ (αύξηση 7%) Η χορήγησή της προκαλεί αγγειοσυστολή αυξάνοντας έτσι την περιφερική αντίσταση και την συστολική πίεση του αίματος κατά την μυϊκή προσπάθεια, με αποτέλεσμα να επιβαρύνεται δυσβάσταχτα ο οργανισμός και να υποκύπτει.

Τεστοστερόνη:  Είναι το κυριότερο ανδρογόνο.  Προκαλεί αγωνιστική υπεροχή.  Δρα αναβολικά στους μύες και το μυϊκό ιστό.  Προάγει την πρωτεϊνοσύνθεση.  Μειώνει το περιφερικό λίπος – διεγείροντας την λιπόλυση.  Αυξάνει την μυϊκή ισχύ και ενισχύει την επιθετική ανταγωνιστική συμπεριφορά.

Παρενέργειες χορήγησης τεστοστερόνης και αυξητικής ορμόνης

Καφεΐνη Η χρήση καφεΐνης δεν απαγορεύεται στον αθλητισμό αλλά όταν βρεθεί στα ούρα ποσότητα που περιέχουν περισσότερο από 12 ml/l καφεΐνης θεωρείται ντόπινγκ. Η καφεΐνη επιδρά στο Κ.Ν.Σ. στο λιπώδη ιστό, και στο σκελετικό μυ.  Ίσως το μεγαλύτερο ενδιαφέρον επικεντρώνεται στην αυξημένη κινητοποίηση και στη χρήση των λιπαρών οξέων σαν καύσιμο που οδηγεί στην αποθήκευση γλυκόζης.  Η καφεΐνη έχει πολλές ανεπιθύμητες ενέργειες όπως αϋπνία, πονοκέφαλο, γαστρεντερικές διαταραχές και διούρηση.  Η χρήση σε υψηλές δόσεις από αθλητές δημιουργεί μυϊκό τρέμουλο και μειωμένο συντονισμό.

 Η διουρητική της δράση επιτείνεται ιδιαίτερα σε περιπτώσεις αφυδάτωσης. Αυτό επηρεάζει ιδιαίτερα τους αγώνες που διεξάγονται σε συνθήκες ζέστης και υγρασίας, όπου η αφυδάτωση είναι υψηλή.  Οι παίκτες που αγωνίζονται σε τέτοιες συνθήκες θα πρέπει να αυξήσουν την λήψη υγρών με παράλληλη αποφυγή πρόσληψης καφέ και τσαγιού λόγω της διουρητικής τους δράσης.  Ορισμένες έρευνες σε εργαστηριακά τεστ δείχνουν ωφελιμότητα στην επίδοση της αντοχής.  Φαίνεται να αυξάνει την οξείδωση του λίπους και να δημιουργεί περίσσεια μυϊκού γλυκογόνου κατά την διάρκεια παρατεταμένης άσκησης.  Λίγες πληροφορίες υπάρχους για τις επιδόσεις στα σπριντ με διιστάμενες απόψεις.

Είδος διατροφήςΠοσότηταΚαφεΐνη (mg) Καφές150 ml50-20 Τσάι150 ml15-50 Ζεστή σοκολάτα250 ml10 Αναψυκτικά Coca Cola330 ml50 Pepsi330 ml40

 Αθλητές που πίνουν 4-5 κύπελλα καφέ ( mg) μέσα σε 30’ μπορούν να φθάσουν το ανώτατο απαγορευμένο όριο των 12mg/ml.  Μία δόση 5 mg – kg -1 προκαλεί χαμηλή συγκέντρωση στα ούρα και βελτιώνει την απόδοση.  1 Κύπελλο καφέ φίλτρου περιέχει mg καφεΐνης και φθάνει την μέγιστη συγκέντρωσή του στο πλάσμα σε 1 ώρα.  Το 50% της καφεΐνης αποβάλλεται από το αίμα σε 3-6 ώρες.

 Μεγάλες δόσεις καφεΐνης 150 mg – kg -1 μπορούν να είναι θανατηφόρες. Μικρότερες δόσεις 3,5 mg – kg -1 μπορεί να είναι τοξικές για παιδιά.  Λόγω της διουρητικής της ιδιότητας η καφεΐνη μπορεί να προκαλέσει απώλεια υγρών επιδρώντας δυσμενώς στη θερμορύθμιση και την απόδοση σε θερμό περιβάλλον.  Οι δυσμενείς επιδράσεις ακυρώνονται αν η καφεΐνη χορηγηθεί κατά την μυϊκή προσπάθεια, οπότε η έκκριση κατεχολαμινών μειώνει τη νεφρική ροή αίματος.

Για παράδειγμα ο ποδοσφαιριστής θα εκτελέσει 15 σουτ από την θέση Α με τη μη συστηματική σειρά ΒΓΑ, ΓΑΒ, ΑΒΓ, ΓΒΑ και ΒΑΓ. Με την ύπαρξη ή μη τείχους παικτών. Το ίδιο μπορεί να γίνει και με σέντρες σε συγκεκριμένα σημεία της μικρής ή μεγάλης περιοχής.

Η ταχύτητα της μπάλας σε κτυπήματα πέναλτι μπορεί να ξεπεράσει τα 100 χλμ. την ώρα πράγμα που σημαίνει ότι η μπάλα βρίσκεται στο τέρμα σε χρόνο σε χιλιοστών του δευτερολέπτου. Οι χρονικές απαιτήσεις του τερματοφύλακα για να αποκρούσει την μπάλα αγγίζουν περίπου το 1 δευτερόλεπτο (χρόνος αντίδρασης και χρόνος κίνησης του τερματοφύλακα). Αν ο τερματοφύλακας προβλέψει την γωνία που θα πάει η μπάλα (χρόνος πρόβλεψης και κινηθεί σύμφωνα με τους κανονισμούς τότε ο χρόνος που χρειάζεται να αποκρούσει την μπάλα είναι παραπάνω από 500 χιλιοστά του δευτερολέπτου. Με λίγα λόγια όταν ένα κτύπημα είναι δυνατό και κατευθύνεται σε μια από τις δύο γωνίες του τέρματος δεν υπάρχει καμιά πιθανότητα αντίδρασης του τερματοφύλακα που θα τον οδηγήσει στην απόκρουση του πέναλτυ.