Τι είναι το ελαιόλαδο: (Olea Europa) Τι είναι το ελαιόλαδο: έλαιο του καρπού της ελιάς (Olea Europa) Ποια η σύστασή του: Ποια η σύστασή του: Μίγμα εστέρων.

Slides:



Advertisements
Παρόμοιες παρουσιάσεις
ΦΑΣΜΑΤΟΦΩΤΟΜΕΤΡΙΑ Προσδιορισμος της σταθερας ταχυτητας αντΙδρασης οξεΙδωσης ιωδιοΥχων ΙΟΝΤΩΝ απΟ υπεροξεΙδιο του υδρογΟνου.
Advertisements

«Αναλυτική Χημεία – Ενόργανη Ανάλυση»
ΒΙΟΚΑΥΣΙΜΑ Πολυχρόνης Καραγκιοζίδης Χημικός Mcs – Σχολικός Σύμβουλος .
15 Απριλίου 2005 Life Cycle Assessment (LCA) as a Decision Support Tool for the ecoproduction of olive oil ECOIL LIFE 04/ENV/GR/ Πολυτεχνείο Κρήτης.
ΛΙΠΑΡΑ ΣΩΜΑΤΑ Εισαγωγή - Λιπαρά σώματα - Ρόλος τους στη διατροφή
ΗΜΕΡΙΔΑ: ΒΙΟΛΟΓΙΚΟ ΕΛΑΙΟΛΑΔΟ, Γεύση,Οργανοληπτικά Χαρακτηριστικά,
Εργαστήριο Φυσικής Χημείας | Τμήμα Φαρμακευτικής Δημήτριος Τσιπλακίδης
ΛΙΠΗ Οικογενειακή Αγωγή Ι Κατερίνα Καρεκλά.
«Αναλυτική Χημεία – Ενόργανη Ανάλυση»
10 λόγοι για τους οποίους το ελαιόλαδο cretanthos είναι ιδιαίτερο Η Κρήτη είναι ένας τόπος στον οποίο παράγονται πολλά εξαιρετικής ποιότητας ελαιόλαδα.
ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΑΚΕΣ ΑΣΚΗΣΕΙΣ Γ΄ ΛΥΚΕΙΟΥ
1. ΣΥΛΛΟΓΗ ΔΕΙΓΜΑΤΩΝ ΕΛΑΙΟΛΑΔΟΥ
ΠΡΟΣΙΟΡΙΣΜΟΣ ΟΛΙΚΟΥ ΛΙΠΟΥΣ ΚΑΙ ΕΠΙ ΜΕΡΟΥΣ ΛΙΠΙΔΙΩΝ ΣΤΑ ΤΡΟΦΙΜΑ
Λίπη - έλαια 1η Εργαστηριακή Άσκηση
1 Μπαλωμένου Γεωργία ΑΣΠΑΙΤΕ 2011.
Πάγκαλος Σ.-Χαραλαμπατου Λ.
καρβοξυλικών οξέων, υδατανθράκων,
10+1 λόγοι για τους οποίους το ελαιόλαδο cretanthos είναι ιδιαίτερο
ΚΟΣΜΗΤΟΛΟΓΙΑ I.
ΟΡΓΑΝΙΚΗ ΧΗΜΕΙΑ Είναι ο κλάδος της χημείας που μελετά τις ενώσεις του C (άνθρακας) εκτός από το CO, CO2 και τα ανθρακικά άλατα. Άθρακας: Σύμβολο C Αμέταλλο.
Ομάδα 5η: Λίπη και έλαια.
ΛΙΠΗ ΚΑΙ ΛΑΔΙΑ Στόχοι Ο Μαθητής
Βασικοί όροι Εστέρες, Τριγλυκερίδια ,
μέθοδοι προσδιορισμού
ΑΚΤΙΝΕΣ ΠΟΥ ΑΠΟΤΕΛΟΥΝ ΤΟ ΗΛΕΚΤΡΟΜΑΓΝΗΤΙΚΟ ΦΑΣΜΑ
ΑΝΑΛΥΤΙΚΗ ΧΗΜΕΙΑ ΙΙ Φασματοσκοπικές τεχνικές Α. Σπύρος Γ-209
Εξευγενισμός φυτικών λαδιών
Λίπη - Λάδια Η τυπική διάκριση μεταξύ των Λιπών και Λαδιών είναι ότι σε θερμοκρασία δωματίου τα λίπη είναι στερεά, ενώ τα λάδια υγρά. Η διάκριση αυτή.
ΕΛΑΙΟΛΑΔΟ-ΔΕΙΓΜΑΤΟΛΗΨΙΑ- ΠΟΙΟΤΙΚΑ ΧΑΡΑΚΤΗΡΙΣΤΙΚΑ-
2 ο ΜΑΘΗΜΑ: Α. ΤΥΠΟΙ ΕΛΑΙΟΥΡΓΕΙΩΝ Β. ΠΑΡΑΓΟΝΤΕΣ ΠΟΙΟΤΗΤΑΣ Γ. ΚΡΙΤΗΡΙΑ ΠΟΙΟΤΗΤΑΣ Δ. ΚΑΤΗΓΟΡΙΕΣ ΕΛΑΙΟΛΑΔΟΥ ΤΕΙ ΚΡΗΤΗΣ – Σ.ΤΕ.Γ. - ΤΜΗΜΑ ΦΥΤΙΚΗΣ ΠΑΡΑΓΩΓΗΣ.
5. ΟΓΚΟΜΕΤΡΗΣΕΙΣ ΕΞΟΥΔΕΤΕΡΩΣΕΩΣ -πρόκειται για τη σπουδαιότερη τάξη των ογκομετρικών μεθόδων αναλύσεως με ευρύτατη χρήση στη χημεία, τη βιολογία, τη γεωλογία,
1 ο ΜΑΘΗΜΑ: ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΛΙΑ ΣΤΟ ΛΑΔΙ ΣΥΣΤΑΣΗ ΕΛΑΙΟΚΑΡΠΟΥ και ΕΛΑΙΟΛΑΔΟΥ ΚΑΤΗΓΟΡΙΕΣ ΕΛΑΙΟΛΑΔΟΥ ΣΥΓΚΟΜΙΔΗ ΕΛΑΙΟΚΑΡΠΟΥ ΤΕΙ ΚΡΗΤΗΣ – Σ.ΤΕ.Γ. - ΤΜΗΜΑ ΦΥΤΙΚΗΣ ΠΑΡΑΓΩΓΗΣ.
Έλεγχος Ακορεστότητας Ελαιολάδου 7 ο Πείραμα Ελαϊκό Οξύ CH 3 – (CH 2 ) 7 – CH = CH – (CH 2 ) 7 – COOH.
Ενότητα: Φασματοφωτομετρία Υπεριώδους-Ορατού, UV-Vis Διδάσκοντες: Σογομών Μπογοσιάν, Καθηγητής Αλέξανδρος Κατσαούνης, Επίκουρος Καθηγητής Δ. Σωτηροπούλου,
3 ο ΜΑΘΗΜΑ: ΟΡΓΑΝΟΛΗΠΤΙΚΗ ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΗ ΕΛΑΙΟΛΑΔΟΥ ΤΕΙ ΚΡΗΤΗΣ – Σ.ΤΕ.Γ. - ΤΜΗΜΑ ΦΥΤΙΚΗΣ ΠΑΡΑΓΩΓΗΣ ΜΑΘΗΜΑ: ΓΕΩΡΓΙΚΕΣ ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΕΣ Εισηγητής: Δρ. Νίκη Ταβερναράκη.
ΕΥΡΙΔΙΚΗ ΗΛΙΑ 8ο ΕΞΑΜΗΝΟ Α.Μ : Z15880 ΑΦΠ ΚΑΙ ΓΜ ΠΡΑΚΤΙΚΗ ΣΤΟ ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΟ ΕΔΑΦΟΛΟΓΙΑΣ ΚΑΙ ΓΕΩΡΓΙΚΗΣ ΧΗΜΕΙΑΣ- Γ.Π.Α 9 ΙΟΥΛΙΟΥ-31 ΑΥΓΟΥΣΤΟΥ 2012.
ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΗ ΤΗΣ ΠΟΙΟΤΗΤΑΣ ΤΟΥ ΕΛΑΙΟΛΑΔΟΥ. ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΑΚΗ ΑΣΚΗΣΗ ΠΡΟΣΔΙΟΡΙΣΕΤΕ ΤΗΝ ΕΛΑΪΚΗ ΟΞΥΤΗΤΑ ΜΕ ΤΗΝ 1. ΣΥΝΗΘΗ ΜΕΘΟΔΟ 2. ΕΠΙΣΗΜΗ ΜΕΘΟΔΟ 3. ΚΑΤΑΤΑΞΕΤΕ.
Διεργασίες ψηφιακής επιμέλειας και το πρόγραμμα δράσης της Μονάδας Ψηφιακής Επιμέλειας Πάνος Κωνσταντόπουλος Μονάδα Ψηφιακής Επιμέλειας, Ερευνητικό Κέντρο.
Πως γίνεται η δειγματοληψία: Πως γίνεται η δειγματοληψία: Μέχρι στιγμής έχουν συλλεχθεί δείγματα ελαιολάδου από τρεις ελαιοκομικές περιόδους ( )
Παρασκευή σαπουνιού Μάντζιου Μαρία χημικός. σαπούνια ονομάζονται τα άλατα των ανωτέρων μονοκαρβοξυλικών οξέων (παλμιτικού, στεατικού και ελαϊκού) με νάτριο.
Οινολογία Εργαστήριο 1 ο. Οίνος ή κρασί το προϊόν που παράγεται αποκλειστικά από την αλκοολική ζύμωση μερική ή ολική των νωπών σταφυλιών σπασμένων ή όχι.
ΜΕΘΟΔΟΙ ΕΡΕΥΝΑΣ Δειγματοληψία
Επίσημος ορισμός Ποιότητας (πρότυπο ISO 8402) Σύνολο χαρακτηριστικών μιας οντότητας για την ικανοποίηση εκφρασμένων και συνεπαγόμενων αναγκών. Αντικείμενο.
Φασματοσκοπία NIR (Νear InraRed). Τι είναι NIR ; Tεχνολογία που έχει πολλές εφαρμογές στη γεωργία. Το εγγύς υπέρυθρο είναι ένα μικρό μέρος του φάσματος.
Βιοχημεία Ενότητα 19: Λιπίδια:
ΤΜΗΜΑ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑΣ ΤΡΟΦΙΜΩΝ
ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΕΛΑΙΟΛΑΔΟ ΚΑΙ ΕΠΙΤΡΑΠΕΖΙΕΣ ΕΛΙΕΣ ΠΟΙΟΤΗΤΑ ΚΑΙ ΠΡΟΟΠΤΙΚΕΣ
2.2 Παράμετροι οργανικής ρύπανσης
Πιλοτική εφαρμογή συλλογής.
ΟΙΝΟΛΟΓΙΑ ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΟ 3ο.
Τμ. Πολιτικών Μηχανικών ΔΠΘ
ΑΣΚΗΣΕΙΣ 5 & 6 ΚΑΠΝΙΣΤΑ ΑΛΙΕΥΜΑΤΑ.
ΦΑΣΜΑΤΟΣΚΟΠΙΑ και ΔΟΜΗ
MOODLE- assessment tools
Φαινόλες Ενώσεις που έχουν ένα τουλάχιστον –ΟΗ απευθείας ενωμένο σε C βενζολικού δακτυλίου. Οι φαινόλες έχουν αντιοξειδωτική δράση και δρουν ως παρεμποδιστές.
ΟΡΓΑΝΙΚΕΣ ΕΝΩΣΕΙΣ Ενώσεις του άνθρακα με το υδρογόνο, το οξυγόνο και το άζωτο Οργανικές ενώσεις των οργανισμών είναι: Υδατάνθρακες (Σάκχαρα) Πηγή ενέργειας.
5ο Δημοτικό Σχολείο Κω Το κοινωνικό Σχολείο, το πράσινο Σχολείο, το Σχολείο που καινοτομεί, το συνεργατικό Σχολείο.
Οξειδωτική ουσία για την οξείδωση της επιφάνειας του υλικού.
Μέθοδοι ενόργανης ανάλυσης
BTeV Talk Γ. Σταυρόπουλος ΙΠΣΦ «ΔΗΜΟΚΡΙΤΟΣ», Νοέμβριος 2017
Το κόστος Ποιότητας    
ΕΛΙΑ ΕΛΑΙΟΛΑΔΟ ΚΑΙ ΜΕΣΟΓΕΙΑΚΗ ΔΙΑΤΡΟΦΗ.
ΤΡΟΠΟΠΟΙΗΣΗ ΠΡΟΔΙΑΓΡΑΦΩΝ ΕΞΑΙΡΕΤΙΚΑ ΠΑΡΘΕΝΟΥ ΕΛΑΙΟΛΑΔΟΥ «ΠΟΠ-ΚΑΛΑΜΑΤΑ»
Δρ. Στεφανόπουλος Γ. Βασίλειος
Aσκηση 2 Απομόνωση DNA.
Διαδραστικά σχολικά βιβλία
Κούρτη Μαρία Βιολόγος, Msc, PhD 18 Ιανουαρίου 2018
ΕΛΑΙΟΛΑΔΟ Ο ΥΓΡΟΣ ΧΡΥΣΟΣ
AΝΟΡΓΑΝΕΣ ΕΝΩΣΕΙΣ Νερό H2O To πιο απλό μόριο που συναντάμε στη φύση
Μεταγράφημα παρουσίασης:

Τι είναι το ελαιόλαδο: (Olea Europa) Τι είναι το ελαιόλαδο: έλαιο του καρπού της ελιάς (Olea Europa) Ποια η σύστασή του: Ποια η σύστασή του: Μίγμα εστέρων γλυκερόλης με ανώτερα λιπαρά οξέα (κυρίως ελαϊκό, στεατικό και παλμιτικό οξύ). Σε μικρότερες ποσότητες περιέχει ελεύθερα λιπαρά οξέα, στερόλες, φαινολικά συστατικά και χρωστικές (χλωροφύλλες, καροτενοειδή) Πως γίνεται η δειγματοληψία: Πως γίνεται η δειγματοληψία: Μέχρι στιγμής συλλέχθηκαν δείγματα ελαιολάδου από την ελαιοκομική περίοδο (ΔΕΙΓΜΑΤΑ 1-43) και από την ελαιοκομική περίοδο (ΔΕΙΓΜΑΤΑ ) από διάφορες περιοχές της Ελλάδας και από την εταιρεία ΑΕΝΑΟΝ (Καρούμπαλης Α.Ε.). Συλλέχθηκαν και συσκευάστηκαν σε μπουκαλάκια, ακολουθώντας αυστηρές προδιαγραφές. Το κάθε μπουκάλι συνοδεύεται από ένα ερωτηματολόγιο με τις πληροφορίες του κάθε δείγματος (Στοιχεία παραγωγού, δειγματοληψίας, ποικιλία ελιάς, συγκομιδής, ελαιοποίησης και αποθήκευσης). Τι είναι το ελαιόλαδο: (Olea Europa) Τι είναι το ελαιόλαδο: έλαιο του καρπού της ελιάς (Olea Europa) Ποια η σύστασή του: Ποια η σύστασή του: Μίγμα εστέρων γλυκερόλης με ανώτερα λιπαρά οξέα (κυρίως ελαϊκό, στεατικό και παλμιτικό οξύ). Σε μικρότερες ποσότητες περιέχει ελεύθερα λιπαρά οξέα, στερόλες, φαινολικά συστατικά και χρωστικές (χλωροφύλλες, καροτενοειδή) Πως γίνεται η δειγματοληψία: Πως γίνεται η δειγματοληψία: Μέχρι στιγμής συλλέχθηκαν δείγματα ελαιολάδου από την ελαιοκομική περίοδο (ΔΕΙΓΜΑΤΑ 1-43) και από την ελαιοκομική περίοδο (ΔΕΙΓΜΑΤΑ ) από διάφορες περιοχές της Ελλάδας και από την εταιρεία ΑΕΝΑΟΝ (Καρούμπαλης Α.Ε.). Συλλέχθηκαν και συσκευάστηκαν σε μπουκαλάκια, ακολουθώντας αυστηρές προδιαγραφές. Το κάθε μπουκάλι συνοδεύεται από ένα ερωτηματολόγιο με τις πληροφορίες του κάθε δείγματος (Στοιχεία παραγωγού, δειγματοληψίας, ποικιλία ελιάς, συγκομιδής, ελαιοποίησης και αποθήκευσης). Συσκευές ελέγχου σε πραγματικό χρόνο της ποιότητας και της ασφάλειας του ελαιολάδου και άλλων βρώσιμων ελαίων. Online optical probes for quality control and safety assessment of olive and other edible oils. Συσκευές ελέγχου σε πραγματικό χρόνο της ποιότητας και της ασφάλειας του ελαιολάδου και άλλων βρώσιμων ελαίων. Online optical probes for quality control and safety assessment of olive and other edible oils. Σχήμα 1. Οξύτητα ( % σε ελαϊκό ) για τα δείγματα Κορωνέϊκης ποικιλλίας ελαιοκομικής περιόδου Σχήμα 2. Αριθμός υπεροξειδίων (meq O 2 /kg) για τα δείγματα Κορωνέϊκης ποικιλλίας ελαιοκομικής περιόδου Σχήμα 13. Μετρήσεις δείκτη Κ232 για τα δείγματα της ελαιοκομικής περιόδου Υπάρχει τρόπος να μετρηθεί η ποιότητα του ελαιολάδου την ώρα της παραγωγής του χωρίς άλλη προετοιμασία δείγματος? Οι φασματοσκοπικές μέθοδοι Υπάρχει τρόπος να μετρηθεί η ποιότητα του ελαιολάδου την ώρα της παραγωγής του χωρίς άλλη προετοιμασία δείγματος? Οι φασματοσκοπικές μέθοδοι στο υπεριώδες, ορατό και εγγύς υπέρυθρο (UV-VIS-NIR) είναι οπτικές μέθοδοι που μπορούν να χρησιμοποιηθούν ως καλό εργαλείο για την εκτίμηση/πρόβλεψη -μέσω στατιστικών μεθόδων ανάλυσης-των ποιοτικών παραμέτρων (π.χ. δεικτών Κ, οξύτητας, υπεροξειδίων) του ελαιολάδου καθώς και άλλων εδώδιμων ελαίων λόγω της ταχύτατης ταυτόχρονης ανάλυσης πολλών συστατικών και της μη απαιτούμενης χημικής προετοιμασίας του δείγματος. Συσκευές ελέγχου σε πραγματικό χρόνο της ποιότητας και της ασφάλειας του ελαιολάδου και άλλων βρώσιμων ελαίων Ο στόχος του προγράμματος είναι η ανάπτυξη μιας συσκευής που θα πραγματοποιεί μη καταστρεπτικές αναλύσεις ποιότητας, ασφάλειας και προσμίξεων στο ελαιόλαδο και σε άλλα βρώσιμα έλαια. Σκοπός μας είναι η εξέλιξη αισθητήρων παρακολούθησης της ελιάς, πάστας και του ελαιολάδου μέσω φασματοσκοπικών μετρήσεων σε διαφορετικά στάδια της διαδικασίας παραγωγής και αποθήκευσης. Μέσω της ανάλυσης με το λογισμικό και την δημιουργία βάσης δεδομένων, η συσκευή θα μπορεί να καθορίσει την προέλευση, αυθεντικότητα και την ποιότητα (σύσταση σε λιπαρά οξέα, οξύτητα, υγρασία και περιεκτικότητα σε χρωστικές) καθώς και την επιμόλυνση με οργανικούς επιμολυντές όπως οι διοξίνες και οι πολυαρωματικοί υδρογονάνθρακες (PAHs). Οι αισθητήρες θα μετράνε την απορρόφηση του φωτός σε επιλεγμένες περιοχές του υπεριώδους, ορατού και υπέρυθρου φάσματος απευθείας μέσα στα δοχεία επεξεργασίας και αποθήκευσης ελαιολάδου. Ο βαθμός υδρόλυσης των λιπών και ελαίων εκτιμάται υπολογίζοντας την οξύτητα δηλ. τα ελεύθερα λιπαρά οξέα που υπάρχουν στο έλαιο ως συνέπεια της υδρόλυσης που έχουν υποστεί τα τριγλυκερίδια. Εκφράζεται σε ελαϊκό οξύ % (g ελαϊκού οξέος ανά 100 g λιπαρής ουσίας) Η οξείδωση των λιπαρών υλών οφείλεται κυρίως σε αυτοξείδωση των γλυκεριδίων των ακόρεστων λιπαρών οξέων από το ατμοσφαιρικό οξυγόνο. Εκτίμηση των οξειδωτικών μεταβολών στα αρχικά στάδια της οξείδωσης, όπου τα κύρια προϊόντα που σχηματίζονται είναι τα υπεροξείδια (πρωτογενή προϊόντα). Εκφράζεται σε meq O 2 /kg λιπαρής ύλης Ειδικοί συντελεστές απορρόφησης Κ 232, Κ 270 και της σχέσης Δ Κ Η απορρόφηση στα 232nm είναι δείκτης των πρωτογενών προϊόντων οξείδωσης (υπεροξείδια και συζυγή διένια) ενώ η απορρόφηση στα 270 nm είναι δείκτης των δευτερογενών προϊόντων οξείδωσης (αλδεΰδες, κετόνες, συζυγή τριένια ως προϊόντα επεξεργασίας ραφιναρίσματος του ελαιολάδου). Ο προσδιορισμός των ειδικών συντελεστών απορρόφησης και της σχέσης Δ κ γίνεται για τον έλεγχο της γνησιότητας και της ποιότητας του ελαιολάδου. Ο βαθμός υδρόλυσης των λιπών και ελαίων εκτιμάται υπολογίζοντας την οξύτητα δηλ. τα ελεύθερα λιπαρά οξέα που υπάρχουν στο έλαιο ως συνέπεια της υδρόλυσης που έχουν υποστεί τα τριγλυκερίδια. Εκφράζεται σε ελαϊκό οξύ % (g ελαϊκού οξέος ανά 100 g λιπαρής ουσίας) Η οξείδωση των λιπαρών υλών οφείλεται κυρίως σε αυτοξείδωση των γλυκεριδίων των ακόρεστων λιπαρών οξέων από το ατμοσφαιρικό οξυγόνο. Εκτίμηση των οξειδωτικών μεταβολών στα αρχικά στάδια της οξείδωσης, όπου τα κύρια προϊόντα που σχηματίζονται είναι τα υπεροξείδια (πρωτογενή προϊόντα). Εκφράζεται σε meq O 2 /kg λιπαρής ύλης Ειδικοί συντελεστές απορρόφησης Κ 232, Κ 270 και της σχέσης Δ Κ Η απορρόφηση στα 232nm είναι δείκτης των πρωτογενών προϊόντων οξείδωσης (υπεροξείδια και συζυγή διένια) ενώ η απορρόφηση στα 270 nm είναι δείκτης των δευτερογενών προϊόντων οξείδωσης (αλδεΰδες, κετόνες, συζυγή τριένια ως προϊόντα επεξεργασίας ραφιναρίσματος του ελαιολάδου). Ο προσδιορισμός των ειδικών συντελεστών απορρόφησης και της σχέσης Δ κ γίνεται για τον έλεγχο της γνησιότητας και της ποιότητας του ελαιολάδου. Χημικές αναλύσεις που γίνονται για την αξιολόγηση της ποιότητας του ελαιολάδου Φασματοφωτόμετρο Shimadzu UV ( nm) Σφαίρα ολοκλήρωσης ( nm) Σφαίρα ολοκλήρωσης ( nm) Σχήμα 6. Φάσματα δειγμάτων ελαιολάδου Κορωνέϊκης ποικιλλίας ελαιοκομικής περιόδου στην περιοχή UV -Vis- NIR ( nm) με σφαίρα ολοκλήρωσης στο όργανο Shimadzu UV Προστέθηκε ελαιόλαδο σε όλη την επιφάνεια δισκίου επικαλυμμένου με BaSO 4 και μετρήθηκε η απορρόφησή του στην περιοχή nm. ( Wavelength range: 2600 nm (start) – 220 nm (end), Scan speed: Fast / Sampling, Interval: 1.0 nm, Measuring mode: Absorbance, Detector Unit: External 3 Detectors, Slit Width: (20), R/S exchange: Inverse, Detector Lock: AUTO ) Σχήμα 3. Μετρήσεις δείκτη Κ 232 για τα δείγματα ελαιολάδου Κορωνέϊκης ποικιλλίας ελαιοκομικής περιόδου Σχήμα 4. Μετρήσεις δεικτών Κ 264, Κ 268 και Κ 272, για τα δείγματα ελαιολάδου Κορωνέϊκης ποικιλλίας ελαιοκομικής περιόδου ΔΕΙΓΜΑΤΑ ΚΟΡΩΝΕΙΚΗΣ ΠΟΙΚΙΛΛΙΑΣ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ ΕΞΑΙΡΕΤΙΚΑ ΠΑΡΘΕΝΟΥ ΕΛΑΙΟΛΑΔΟΥ ΟΞΥΤΗΤΑ: 0,2-0,6 ≤ 0,8 % σε ελαϊκό οξύ ΑΡ.ΥΠΕΡΟΞΕΙΔΙΩΝ: 5,5-9 ≤ 20 meq O 2/ kg ελαίου Κ 232 : από 1,39 έως 1,69<2.5, Κ 272 : από 0,007 έως 0,132<0.2, ΔΚ: από -0,002 έως -0,005<0.0 1 ΔΕΙΓΜΑΤΑ ΚΟΡΩΝΕΙΚΗΣ ΠΟΙΚΙΛΛΙΑΣ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ ΕΞΑΙΡΕΤΙΚΑ ΠΑΡΘΕΝΟΥ ΕΛΑΙΟΛΑΔΟΥ ΟΞΥΤΗΤΑ: 0,2-0,6 ≤ 0,8 % σε ελαϊκό οξύ ΑΡ.ΥΠΕΡΟΞΕΙΔΙΩΝ: 5,5-9 ≤ 20 meq O 2/ kg ελαίου Κ 232 : από 1,39 έως 1,69<2.5, Κ 272 : από 0,007 έως 0,132<0.2, ΔΚ: από -0,002 έως -0,005<0.0 1 Φορείς Ι.Π.Σ.Φ. Ε.Κ.Ε.Φ.Ε. ‘ΔΗΜΟΚΡΙΤΟΣ’ Εργαστήριο Οργανικής Χημείας, Τμήμα Χημείας, Εθνικό Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών ΚΑΡΟΥΜΠΑΛΗΣ Α.Ε. VECTOR Technologies Ε.Π.Ε Εργαστήριο Μάζας και Ανάλυσης Διοξινών, Εθνικό Κέντρο Φυσικών Επιστημών «Δημόκριτος» ΕΘΝΙΚΟ ΣΤΡΑΤΗΓΙΚΟ ΠΛΑΙΣΙΟ ΑΝΑΦΟΡΑΣ ΕΣΠΑ "ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ 2011-Συμπράξεις Παραγωγικών και Ερευνητικών Φορέων σε Εστιασμένους Ερευνητικούς & Τεχνολογικούς Τομείς" Σχήμα 5. Μετρήσεις δεικτών ΔΚ για τα δείγματα ελαιολάδου Κορωνέϊκης ποικιλλίας ελαιοκομικής περιόδου