Άστρα και Κβάντα σε ένα Σχετικιστικό Σύμπαν Νίκη Μαματσή-Φυσικός Msc Φυσικής Περιβάλλοντος Ζάννειο Πειραματικό Λύκειο Πειραιά.

Slides:



Advertisements
Παρόμοιες παρουσιάσεις
ΗΛΕΚΤΡΙΣΜΟΣ ΣΤΟ ΓΥΜΝΑΣΙΟ ΚΑΙ ΣΤΟ ΛΥΚΕΙΟ «Πώς θα τους το διδάξω;»
Advertisements

ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΑΙΔΕΙΑΣ ΚΑΙ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΜΕΣΗΣ ΓΕΝΙΚΗΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ.
Εκπαιδευτικο Σενάριο (Σχέδιο Εργασίας)
Εκπαιδευτικά Σενάρια: Δομή και Αξιολόγηση
1 Μια διδακτική πρόταση για τις εκπαιδευτικές επισκέψεις ΘΕΜΑ ΠΡΟΟΔΟΥ.
ΕΠΙΜΟΡΦΩΣΗ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΩΝ ΜΕΣΗΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ ΓΙΑ ΤΑ ΝΕΑ ΑΝΑΛΥΤΙΚΑ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΑ ΓΝΩΡΙΜΙΑ ΚΑΙ ΕΞΟΙΚΕΙΩΣΗ ΜΕ ΤΙΣ ΒΑΣΙΚΕΣ ΑΡΧΕΣ, ΤΟΥΣ ΣΤΟΧΟΥΣ ΚΑΙ ΤΟ ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΟ.
Tο project από τα μάτια των μαθητών ΕΓΩ ΚΑΙ ΕΝΑ ΚΑΙΝΟΥΡΙΟ ΜΑΘΗΜΑ Το καλοκαίρι του 2011, όταν άκουγα στην τηλεόραση για ένα καινούριο μάθημα– την ερευνητική.
ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ ΕΡΕΥΝΗΤΙΚΩΝ ΕΡΓΑΣΙΩΝ αποτελεί σημαντικό μέρος της μεθοδολογικής προσέγγισης Τι μπορεί να περιλαμβάνει η παρουσίαση; παιχνίδι ρόλων, αφήγηση,
ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΙΑΚΟ ΣΧΕΔΙΟ ΣΥΛΛΟΓΙΚΗΣ ΠΑΡΕΜΒΑΣΗΣ ΑΝΑΤΑΞΗΣ ΤΗΣ ΑΠΑΣΧΟΛΗΣΗΣ ΣΤΗΝ ΕΥΡΥΤΑΝΙΑ ΔΡΑΣΗ ΣΥΜΒΟΥΛΕΥΤΙΚΗ ● Η δράση της συμβουλευτικής περιλαμβάνει όλες εκείνες.
Ευρωπαϊκή Επιτροπή Γενική Διεύθυνση Εκπαίδευσης & Πολιτισμού Υπουργείο Εθνικής Παιδείας και Θρησκευμάτων Πολιτισμός και Παραδόσεις της Πατρίδας μου.
ΗΜΕΡΙΔΑ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗΣ ΔΙΕΥΘΥΝΤΩΝ ΣΧΟΛΙΚΩΝ ΜΟΝΑΔΩΝ
ΝΕΑ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΓΛΩΣΣΑ ΕΠΙΜΟΡΦΩΣΗ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟ ΥΛΙΚΟ
Διδασκαλία των Φ.Ε. στο Νηπιαγωγείο
Επιμόρφωση στα Επιμόρφωση στα νέα βιβλία Συνάντηση πρώτη Μαθηματικά Γκουτζαμάνης Βασίλης – Σχολικός Σύμβουλος Ζυγούρη Έλενα – Σχολικός.
8oς Πανελλήνιος Διαγωνισμός Πρωτοπόρων Εκπαιδευτικών
1. ΣΤΟΧΟΣ ΤΗΣ ΠΡΑΞΗΣ ( ) 300 επιμορφωτές επιμορφωμένοι εκπαιδευτικοί (ΠΕ02, ΠΕ03, ΠΕ04, ΠΕ60/70) 2.
ΠΑΙΔΑΓΩΓΙΚΗ ΕΠΙΜΟΡΦΩΤΙΚΗ ΗΜΕΡΙΔΑ Dr. ΜΗΤΣΙΟΥ ΓΛΥΚΕΡΙΑ ΣΧΟΛΙΚΟΣ ΣΥΜΒΟΥΛΟΣ- ΝΕΥΡΟΨΥΧΟΛΟΓΟΣ.
Σενάριο.
Ενιαίο Πλαίσιο Προγράμματος Σπουδών Πληροφορικής.
Όψεις της Πραγματικότητας Ερευνητική Εργασία Α΄ τάξης Γενικό Λύκειο Σπήλιου Μελέτη Περίπτωσης με αποτελεσματικές πρακτικές.
Μέθοδος Project Μια εναλλακτική μορφή διδασκαλίας απέναντι στην παραδοσιακή, στο μάθημα της Έκφρασης-΄Εκθεσης. Προσανατολισμός: Ανθρωπιστικός - Παιδοκεντρικός.
Η ΑΞΙΟΠΟΙΗΣΗ ΤΩΝ ΣΥΣΤΗΜΑΤΩΝ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗΣ ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΗΣ ΤΑΞΗΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΥΠΟΣΤΗΡΙΞΗ ΤΗΣ ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑΣ ΤΗΣ ΔΙΕΡΕΥΝΗΤΙΚΗΣ ΜΑΘΗΣΗΣ ΚΑΤΑ ΤΗΝ ΥΛΟΠΟΙΗΣΗ ΕΝΟΣ PROJECT.
ΒΙΩΜΑΤΙΚΕΣ ΔΡΑΣΕΙΣ ΓΥΜΝΑΣΙΟ.
Μοντέλα και μορφές αξιολόγησης
2 ο ΓΕΛ ΛΕΥΚΑΔΑΣ ΕΡΕΥΝΗΤΙΚΗ ΕΡΓΑΣΙΑ Β΄ ΤΕΤΡΑΜΗΝΟΥ ’’Η μεγαλύτερη Κερά του κόσμου είναι η Τέχνη.’’ Κ. Καβάφης.
ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ ΤΩΝ ΕΡΕΥΝΗΤΙΚΩΝ ΕΡΓΑΣΙΩΝ (PROJECT) ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΜΑΘΗΤΕΣ ΤΗΣ Α΄ ΛΥΚΕΙΟΥ 2 ΓΕΛ ΒΡΙΛΗΣΣΙΩΝ.
26η Φεβρουαρίου 2009 Μέρα δημιουργικότητας και καινοτομίας ( στα πλαίσια του έτους δημιουργικότητας και καινοτομίας) Επιθεώρηση Φυσιογνωστικών / Βιολογίας.
οργάνωση & διαδικασία ΠΑΤΜΑΝΟΓΛΟΥ Σ. – ΓΕΩΡΓΙΑΔΗΣ Μ.
Ο Διαδραστικός Πίνακας ως διδακτικό εργαλείο Από τη βιβλιογραφία προκύπτουν μια σειρά από οφέλη από τη χρήση του ΔΠ τα οποία αφορούν τον εκπαιδευτικό,
Tο project από τα μάτια των μαθητών  ΕΓΩ ΚΑΙ ΕΝΑ ΚΑΙΝΟΥΡΙΟ ΜΑΘΗΜΑ Tο σχολείο χώρισε τους μαθητές της Α’ Λυκείου σε 9 διαφορετικά project, ανάλογα με το.
Τμήματα Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης Περιβαλλοντική Εκπαίδευση Axαΐας Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Καινοτόμο Σεμινάριο Περιβαλλοντικής.
Ερευνητικές Εργασίες Α΄Λυκείου Μιχάλης Φωτιάδης ΠΕ17 Μηχανολόγος Ημερίδα στο Πρότυπο Πειραματικό Γενικό Λύκεια Ευαγγελικής Σχολής
Η χρήση του Kidspiration στη Διδασκαλία της Ιστορίας
Πρόγραμμα Ενδοσχολικής Επιμόρφωσης στις ΤΠΕ ΝΤ και Εκπαίδευση Μάινας Διονύσιος Επιμορφωτής ΠΕ2.
«Φυσικές Επιστήμες και Περιβαλλοντική Εκπαίδευση: Βιβλιογραφική επισκόπηση και ζητήματα που αναδύονται» Βασιλούδης Ιωάννης, Δάσκαλος, MSc Βιώσιμης Ανάπτυξης.
Ιχνηλατώντας το «καινούριο» στο σύγχρονο σχολείο.
Δρ. Χατζηπαντελή Αθανασία
Πρόγραμμα Αγωγής Υγείας «Μια τάξη να μας χωρά …»
Στέκομαι, περπατώ…φρενάρω
Εκπαιδευτικό Σενάριο : “ Μαθαίνω για το κακόβουλο λογισμικό και προστατεύομαι ” Ζαμπέτογλου Γεώργιος ΕκπαιδευτικόςΠληροφορικής ΠΕ.
1ο βήμα : επιλογή ενός θέματος από το Α.Π της γνωστικής περιοχής. 2 ο βήμα: καταγραφή των μαθησιακών στόχων- επιδιώξεων. 3ο βήμα : σχεδιασμός δράσεων.
Παρουσίαση Αξιολόγηση μαθητή και διδασκαλίας Κατσίρας Λεωνίδας, Σχολικός Σύμβουλος ΠΕ 13, Νομικών- Πολιτικών Επιστημών Στερεάς Ελλάδας και Θεσσαλίας.
«Οι Αρχές της διαφοροποιημένης παιδαγωγικής
Δομή & και Αξιολόγηση εκπαιδευτικών σεναρίων. Διδασκαλία μέσω παραδείγματος Ανοίξτε την παρακάτω ιστοσελίδα και διαβάστε το σενάριο βασισμένο στο «Πούσι»
Πηγή: Ματσαγγούρας, Η. (2000) Ομαδοσυνεργατική διδασκαλία και μάθηση
ΜΑΡΙΑ ΣΥΡΓΙΑΝΝΗ, ΣχολιΚΗ Συμβουλοσ Θεολογων
Τα καινοτόμα χαρακτηριστικά του Διαδικτύου και η ευρεία του αποδοχή από τις νεαρές ηλικίες καλλιέργησαν την ιδέα της αξιοποίησής του ως ένα εργαλείο στην.
Η ταυτότητα και η δράση του Εκπαιδευτικού οργανισμού Φωτόγραμμα
Διδακτική της Πληροφορικής
Βιολογία Γυμνασίου.
ΓΥΜΝΑΣΙΟ ΑΓΙΟΥ ΝΕΟΦΥΤΟΥ
Δραματική Τέχνη στην Εκπαίδευση και Επιστήμες της Αγωγής
ΓΙΑΤΙ ΜΑΣ ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΥΝ ΤΑ ΒΛΑΣΤΟΚΥΤΤΑΡΑ;
Ψηφιακό Παιγνίδι στην προσχολική ηλικία
Διερευνητική ανακαλυπτική μάθηση
«Μόνο ότι δέχεσαι με την ψυχή σου, αυτό μόνο μαθαίνεις και αυτό ενσωματώνεις στη ζωή σου και το χαρακτήρα σου» Dewey.
Δημιουργία σεναρίου.
Τοπικό Δίκτυο Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης
ΑΓΩΓΗ ΣΤΑΔΙΟΔΡΟΜΙΑΣ ΑΝΑΠΤΥΣΣΩ ΤΙΣ ΔΕΞΙΟΤΗΤΕΣ ΜΟΥ ΚΑΙ ΕΠΙΛΕΓΩ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΗ ΠΟΡΕΙΑ ΠΡΟΣΩΠΙΚΗ ΑΝΑΠΤΥΞΗ ΚΑΙ ΚΑΛΛΙΕΡΓΕΙΑ ΔΕΞΙΟΤΗΤΩΝ ΖΩΗΣ.
Διδασκαλία παραγράφου στο μάθημα της Γεωγραφίας
Ερευνητική Εργασία στην Θεματική Ενότητα Κοινωνικές και Ανθρωπιστικές Επιστήμες με θέμα “Χάσμα Γενεών και Τεχνολογία”
ΟΙ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΕΣ ΤΗΣ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΚΗΣ ΣΤΗΝ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ
Μετά το σχεδιασμό και την υλoποίηση των προγραμμάτων ΠΕ…
ΣΥΓΧΡΟΝΟ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΚΟ ΠΡΟΒΛΗΜΑ ΜΕΘΟΔΟΙ ΕΠΙΛΥΣΗΣ Στην τεχνολογική εκπαίδευση, η διδασκαλία μέσω επίλυσης προβλημάτων έχει γίνει το επίκεντρο των διδακτικών.
Σχολικός Σύμβουλος Ν. Φλώρινας
«Τρόποι δημιουργίας μιας μεταλλαγμένης Ψηφιακής τάξης»
2Ο ΓΕΛ ΙΛΙΟΥ ΕΡΕΥΝΗΤΙΚΗ ΕΡΓΑΣΙΑ Β’ ΛΥΚΕΙΟΥ
Η χρήση του Kidspiration στη Διδασκαλία της Ιστορίας
Εκπαιδευτικο Σενάριο (Σχέδιο Εργασίας)
ΔΡΑΣΗ ΤΟΥ 8ου ΓΥΜΝΑΣΙΟΥ-ΛΥΚΕΙΑΚΕΣ ΤΑΞΕΙΣ ΧΑΛΑΝΔΡΙΟΥ
Μεταγράφημα παρουσίασης:

Άστρα και Κβάντα σε ένα Σχετικιστικό Σύμπαν Νίκη Μαματσή-Φυσικός Msc Φυσικής Περιβάλλοντος Ζάννειο Πειραματικό Λύκειο Πειραιά

Μάθημα: διερευνητική εργασία Β΄ Λυκείου Μάθημα: διερευνητική εργασία Β΄ Λυκείου Θεματική ενότητα: Αστροφυσική, Κοσμολογία Θεματική ενότητα: Αστροφυσική, Κοσμολογία

Η σύγχρονη Φυσική αποτελεί στις μέρες μας ένα συναρπαστικό γνωστικό χώρο για τους μαθητές.

Ωστόσο η προσέγγιση του, όταν γίνεται με δασκαλοκεντρική μέθοδο διδασκαλίας, καθιστά τους μαθητές παθητικούς και αμέτοχους ακροατές που αργά ή γρήγορα βαριούνται και χάνουν το ενδιαφέρον τους.

Για το λόγο αυτό προτείνεται μία μέθοδος διερευνητικής μάθησης που αξιοποιεί το δράμα και την τεράστια παιδαγωγική του αξία στην εκπαίδευση.

Το δράμα ενισχύει τη δημιουργικότητα των μαθητών…

Προωθεί τη διαθεματικότητα…

ενισχύει την ομαδικότητα και τη συλλογικότητα.

συμβάλει στο να αποκτήσουν οι μαθητές ενσυναίσθηση

βοηθά στην ανάπτυξη δημιουργικών και κριτικών δεξιοτήτων…

ωθεί τους μαθητές να διερευνήσουν και να ανακαλύψουν

εμπνέει ισχυρές αξίες για τη ζωή

Ερευνητική εργασία Άστρα και Κβάντα σε ένα Σχετικιστικό Σύμπαν A World, Αngeles Santos Torroella

Αρχικά οι μαθητές χωρίστηκαν σε ομάδες με τρόπο ώστε σε κάθε ομάδα να αντιπροσωπεύονται όλες οι ικανότητες, οι κλίσεις και τα ενδιαφέροντα (καλλιτεχνικά, επιστημονικά, νέες τεχνολογίες κλπ) Αρχικά οι μαθητές χωρίστηκαν σε ομάδες με τρόπο ώστε σε κάθε ομάδα να αντιπροσωπεύονται όλες οι ικανότητες, οι κλίσεις και τα ενδιαφέροντα (καλλιτεχνικά, επιστημονικά, νέες τεχνολογίες κλπ) Διαδικασία υλοποίησης

Κάθε ομάδα επέλεξε το επιστημονικό θέμα που επιθυμούσε να διερευνήσει. Τα θέματα επιλέχθηκαν από την Κοσμολογία και την Αστροφυσική. Κάθε ομάδα επέλεξε το επιστημονικό θέμα που επιθυμούσε να διερευνήσει. Τα θέματα επιλέχθηκαν από την Κοσμολογία και την Αστροφυσική. Σκοτεινή ύλη Σκοτεινή ύλη Η γέννηση και ο θάνατος των άστρων Η γέννηση και ο θάνατος των άστρων Το καθιερωμένο πρότυπο Το καθιερωμένο πρότυπο Το ηλιακό σύστημα Το ηλιακό σύστημα Διαδικασία υλοποίησης

Οι μαθητές ερεύνησαν το θέμα τους, μέσα από κατάλληλη βιβλιογραφία (έντυπη και ηλεκτρονική),Οι μαθητές ερεύνησαν το θέμα τους, μέσα από κατάλληλη βιβλιογραφία (έντυπη και ηλεκτρονική),

Διαδικασία υλοποίησης Άκουσαν εξειδικευμένους επιστήμονες και συζήτησαν μαζί τους. Άκουσαν εξειδικευμένους επιστήμονες και συζήτησαν μαζί τους.

Διαδικασία υλοποίησης Επισκέφθηκαν τα αστεροσκοπεία Πεντέλης και λόφου ΝυμφώνΕπισκέφθηκαν τα αστεροσκοπεία Πεντέλης και λόφου Νυμφών

Διαδικασία υλοποίησης Στη συνέχεια κάθε ομάδα έγραψε και επεξεργάστηκε ένα μικρό σενάριο, ώστε να παρουσιάσει τα αποτελέσματα της έρευνας με μορφή θεατρικού δρώμενουΣτη συνέχεια κάθε ομάδα έγραψε και επεξεργάστηκε ένα μικρό σενάριο, ώστε να παρουσιάσει τα αποτελέσματα της έρευνας με μορφή θεατρικού δρώμενου

Διαδικασία υλοποίησης Αφού μοίρασαν τους ρόλους, οι μαθητές ξεκίνησαν τις πρόβες και συνέθεσαν τα σενάρια τους σε ένα ενιαίο θεατρικό έργο. Αφού μοίρασαν τους ρόλους, οι μαθητές ξεκίνησαν τις πρόβες και συνέθεσαν τα σενάρια τους σε ένα ενιαίο θεατρικό έργο. Τέλος συμπληρώσαν το δρώμενο τους με μουσική, χορό, ηλεκτρονικές προβολές και μικρά βίντεο που έφτιαξαν οι ίδιοι. Τέλος συμπληρώσαν το δρώμενο τους με μουσική, χορό, ηλεκτρονικές προβολές και μικρά βίντεο που έφτιαξαν οι ίδιοι.

Δράση: «Μαθαίνοντας Επιστήμη μέσα από το Θέατρο» Science View Science View Τμήμα Φιλοσοφίας Παιδαγωγικής Ψυχολογίας, του ΕΚΠΑ Τμήμα Φιλοσοφίας Παιδαγωγικής Ψυχολογίας, του ΕΚΠΑ

Παρουσίαση στο σχολείο Παρουσίαση στο σχολείο

3/5/2015 Παρασκήνια 3/5/2015 Παρασκήνια

3/5/2015 τελική παρουσίαση 3/5/2015 τελική παρουσίαση

3/5/2015 συνέντευξη 3/5/2015 συνέντευξη

Βραβείο καλύτερης διασκευής σεναρίου και διάκριση πρωτότυπης χορογραφίας

15/9/2015 Θέατρο Πέτρας 15/9/2015 Θέατρο Πέτρας

Αξιολόγηση η παρουσίαση των αποτελεσμάτων της έρευνας των μαθητών δεν έγινε με τους καθιερωμένους τρόπους που συχνά κάνουν τόσο τους μαθητές που παρουσιάζουν όσο και τους μαθητές- ακροατές να βαριούνται και να αδιαφορούν.

Αντίθετα οι μαθητές ανταποκρίθηκαν με μεγάλη χαρά στη καινοτόμο δράση, δούλεψαν με μεράκι, προσέγγισαν ευχάριστα δύσκολες επιστημονικές έννοιες, απέκτησαν γνώσεις, δεξιότητες, εμπειρίες. Αξιολόγηση

Αξιολόγηση Επιπλέον κατά τη διάρκεια της τελικής παρουσίασης συναντήθηκαν με 500 περίπου μαθητές από όλη την Αττική, είδαν και κατέγραψαν διαφορετικές προσεγγίσεις, και αντάλλαξαν εμπειρίες δημιουργώντας έτσι μια ώσμωση ιδιαίτερα εποικοδομητική

«Μόνο ότι δέχτηκες με τη ψυχή σου, αυτό μόνο μαθαίνεις και αυτό ενσωματώνεις στη ζωή και το χαρακτήρα σου» J. Dewey