Λευκωσία, Ιούλιος 2015 «Το κυπριακό παραδοσιακό πρόγευμα σε σύγκριση με το σύγχρονο πρόγευμα: επιλέγουμε ένα υγιεινό τρόπο να ξεκινήσουμε τη μέρα μας!»

Slides:



Advertisements
Παρόμοιες παρουσιάσεις
ΕΡΩΤΗΜΑΤΟΛΟΓΙΟ Οι ερωτήσεις συντάχθηκαν από τους μαθητές των τμημάτων ΣΤ1, ΣΤ2, ΣΤ3, με την αντίστοιχη καθοδήγηση από την εκπαιδευτικό. Το ερωτηματολόγιο.
Advertisements

ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΣΧΟΛΕΙΟ ΠΑΤΡΑΣ
Ισορροπημένη διατροφή
ΕΥΡΩΠΑΪΚΟ ΔΙΚΤΥΟ ΣΧΟΛΕΙΩΝ ΠΡΟΑΓΩΓΗΣ ΥΓΕΙΑΣ
Εβδομάδα Υγιεινής Διατροφής
Η ΙΣΤΟΡΙΑ ΚΑΙ Ο ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ ΤΗΣ ΔΙΑΤΡΟΦΗΣ
Με αφορμή την παγκόσμια ημέρα διατροφής (16 Οκτωβρίου)
ΠΑΙΔΙΚΗ ΠΑΧΥΣΑΡΚΙΑ ΚΑΙ ΥΓΙΕΙΝΗ ΔΙΑΤΡΟΦΗ
ΤΙ ΕΙΝΑΙ Η ΜΕΣΟΓΕΙΑΚΗ ΔΙΑΤΡΟΦΗ
H αρχαία Ελληνική κουζίνα
διατροφή «Ένα ξεροκόμματο που το τρως ήρεμος είναι καλύτερο
ΜΕΣΟΓΕΙΑΚΗ ΔΙΑΙΤΑ ΤΟ ΜΥΣΤΙΚΟ ΤΗΣ ΜΑΚΡΟΒΙΟΤΗΤΑΣ
Μεσογειακή Διατροφή Εκδήλωση «Μεσογειακό γεύμα»
Μεσογειακή Διατροφή Μαρίνα Πόγκα Διαιτολόγος Διατροφολόγος
Διερευνητική Εργασία της Α’ Λυκείου του 1ου ΓΕΛ Κορωπίου
Η ΣΗΜΑΣΙΑ ΤΗΣ ΔΙΑΤΡΟΦΗΣ
ΕΛΙΑ-ΕΛΑΙΟΛΑΔΟ-ΜΕΣΟΓΕΙΑΚΗ ΔΙΑΤΡΟΦΗ
Χαράλαμπος Σπύρου Δάσκαλος ΛΕΥ14Γ3_Α06Δ 28/2/2006
ΦΡΕΙΔΕΡΙΚΗ ΑΝΑΣΤΑΣΟΠΟΥΛΟΥ
Η πυραμίδα της διατροφής
Β΄ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΣΧΟΛΕΙΟ ΤΡΑΧΩΝΙΟΥ ΟΜΑΔΙΚΗ ΕΡΓΑΣΙΑ ΑΠΟ ΤΟΥΣ ΜΑΘΗΤΕΣ ΤΗΣ ΣΤ΄ΤΑΞΗΣ ΣΤΑ ΠΛΑΙΣΙΑ ΤΟΥ ΜΑΘΗΜΑΤΟΣ « ΑΓΩΓΗ ΥΓΕΙΑΣ» ΣΧΟΛΙΚΗ ΧΡΟΝΙΑ
Τα μυστικα της υγειασ… για μικρουσ μαθητεσ
ΔΙΑΤΡΟΦΗ.
τρώω καλύτερα ζω καλύτερα
Med Diet Όποιος προσέχει τον εαυτό του, με ακολουθεί Μεσογειακή Διατροφή 2 ο Γυμνάσιο Καλαμάτας Σχολ. Έτος:
ΕΝΟΤΗΤΑ:7 ΠΡΟΓΕΥΜΑ ΜΕΡΟΣ Α΄ ΣΤΟΧΟΙ:
Μαθαίνω για τις… Ομαδεσ τροφιμων.
Καλημέρα στην ζωή με … υγιεινό πρόγευμα!
Υγιεινή Διατροφή Αγωγή Υγείας Λουκάς Κμιέτσικ Χρήστος Αγγελόπουλος
Ομάδες τροφών Ιουστίνη.
Γεύματα και ομάδες τροφίμων
Ομάδες Τροφών Ακραμ.
ΔΙΑΤΡΟΦΗ ΔιατροφικεΣ συνηθειεσ
Πρόγραμμα Αγωγής Υγείας «Τρώω ό,τι να ’ναι ή ό,τι πρέπει;»
Ομάδες τροφών Παναγιώτα & Ζαχαρούλα.
Η πυραμίδα των τροφίμων!
ΕΝΟΤΗΤΑ:7 ΠΡΟΓΕΥΜΑ ΜΕΡΟΣ Δ΄ ΣΤΟΧΟΙ:
Πρόγραμμα Αγωγής Υγείας «Είμαστε ό,τι τρώμε»
Το πιο απαραίτητο υλικό για μια καλή σπιτική μαγειρική είναι η αγάπη για εκείνους για τους οποίους μαγειρεύεις Ομάδες τροφίμων.
Συνιστώμενες Διατροφικές Οδηγίες για τη διατήρηση υγιούς σωματικού βάρους Μπίλιου Διαμάντω Διαιτολόγος-Διατροφολόγος Εξειδικευμένη στις Διατροφικές.
Όλα για την υγεία μου Ξεκινήστε την ημέρα σας με ένα πλήρες και ισορροπημένο πρωινό. Ο οργανισμός για να λειτουργήσει καλά, χρειάζεται ενέργεια. Για τον.
ΔΙΑΤΡΟΦΙΚΕΣ ΣΥΝΗΘΕΙΕΣ
4ο Δημοτικό Σχολείο Αιγίου
ΠΑΧΥΣΑΡΚΙΑ Επιμέλεια παρουσίασης Καλοδήμου Ιωάννα
ΔΙΑΤΡΟΦΙΚΕΣ ΣΥΝΗΘΕΙΕΣ
"Υγειηνή Διατροφή" Τα παιδιά χρειάζονται μία ισορροπημένη διατροφή πλούσια σε βιταμίνες και ιχνοστοιχεία προκειμένου να καλύψουν τις ανάγκες του οργανισμού.
Τρέφομαι σωστά… μεγαλώνω σωστά
ᆭ ΟΙ ΔΙΑΤΡΟΦΙΚΕΣ ΣΥΝΗΘΕΙΕΣ ΣΕ ΠΑΓΚΟΣΜΙΟ ΕΠΙΠΕΔΟ. Οι διατροφικές συνήθειες σε κάθε ήπειρο, και κατ’επέκταση σε κάθε χώρα, εξαρτώνται σε σημαντικό βαθμό.
Φορέας Υποδοχής και Εκπαίδευσης : 4 ος Δημοτικός Παιδικός Σταθμός Βύρωνα Ονοματεπώνυμο: Μαρκάκη Μαίρη Διεύθυνση παιδικού σταθμού: Ταύρου 4, Βύρωνας.
ΣΤΑΔΙΑ ΚΑΙ ΣΥΜΒΟΥΛΕΣ ΣΥΝΤΗΡΗΣΗ. Πως γίνεται η συντήρηση: Τα 5 βασικά στάδια H συντήρηση έχει ως απώτερο στόχο να κάνει το άτομο να τρώει σε όλη την υπόλοιπη.
Eυέλικτη ζώνη « Παιδί και υγιεινή διατροφή »
Έρευνα για τις διατροφικές συνήθειες των παππούδων και των γιαγιάδων μας Συνέντευξη με τους ενοίκους του γηροκομείου Ρεθύμνου.
ΤΡΩΩ ΥΓΙΕΙΝΑ...ΜΕΓΑΛΩΝΩ ΣΩΣΤΑ!
ΕΠΑΛ Ν.ΜΟΥΔΑΝΙΩΝ ΣΧ.ΕΤΟΣ project:Διατροφή από την αρχαιότητα ως σήμερα. Υπεύθ.καθηγήτρια: Ζουμπουλίδου Ελένη. Μαθητές: Εφαρμογών 3.
Λευκωσία, Ιούλιος 2015 «Το ψωμί των Κυπρίων: καθημερινός βίος και παράδοση»
Διατροφή και Υγεία Με αφορμή την παγκόσμια ημέρα διατροφής (16 Οκτωβρίου) Δημοτικό Σχολείο Πολιχνίτου - Κέντρο Υγείας Πολιχνίτου - Σύλλογος Γονέων & Κηδεμόνων.
Κλινική διαιτολόγια ΟΜΑΔΕΣ ΤΡΟΦΙΜΩΝ-ΚΑΤΑΡΤΗΣΗ ΔΙΑΙΤΟΛΟΓΙΟΥ
ΕΕΕΕΚ ΛΙΒΑΔΕΙΑΣ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΑΓΩΓΗΣ ΥΓΕΙΑΣ
ΧΡΥΣΑ ΜΑΝΤΖΑ ΜΑΡΙΑ ΚΑΡΑΪΣΚΟΥ
Βδομάδα 2_4/4/16 Στόχοι Daily routine.
Διατροφή των αρχαίων Ελλήνων
Παρουσίαση πρακτικής στην κοινότητα
Πρόγραμμα Αγωγής Υγείας «Φάε καλά για ν΄αντέξεις»
Συνεργασία και ομαδική εργασία
Επιμορφωτική Ενότητα 7 Ο ρόλος του παιχνιδιού και της εξερεύνησης στη διερεύνηση και τη δημιουργικότητα.
« Μεσογειακή Διατροφή – Ομάδες Τροφίμων »
Πρόγραμμα Αγωγής Υγείας
Πρακτική στη Κοινότητα
ΙΣΟΔΥΝΑΜΑ ΤΡΟΦΩΝ- ΜΕΤΑΒΟΛΙΣΜΟΣ- ΦΥΤΙΚΕΣ ΙΝΕΣ ΚΑΙ ΔΙΑΤΡΟΦΗ
Κλίμακα PEGI.
Μεταγράφημα παρουσίασης:

Λευκωσία, Ιούλιος 2015 «Το κυπριακό παραδοσιακό πρόγευμα σε σύγκριση με το σύγχρονο πρόγευμα: επιλέγουμε ένα υγιεινό τρόπο να ξεκινήσουμε τη μέρα μας!»

Λευκωσία, Ιούλιος This eLearning Resource has been developed by the Cyprus Food and Nutrition Museum within the Europeana Food and Drink Project, demonstrating the value and potential of food and drink-related content sourced through Europeana. The project is funded by the European Commission under the ICT Policy Support Programme part of the Competitiveness and Innovation Framework Programme. Europeana Food and Drink consortium partner This work is licensed under a Creative Commons Attribution 4.0 International LicenseCreative Commons Attribution 4.0 International License

3

4 Τι περιλαμβάνει συνήθως το πρόγευμά σας; Από την εμπειρία και τις γνώσεις σας τι περιλαμβάνει συνήθως ένα πρόγευμα;

Πυραμίδα Μεσογειακής Διατροφής

7 Ποια από αυτά τα τρόφιμα θα χαρακτηρίζατε ως ‘κυπριακά παραδοσιακά’;

Σκεφτόμαστε… Tι τρώει ένας έφηβος για πρωινό στην Κύπρο το 2015; Τι θα έτρωγε για πρωινό ένας έφηβος στην Κύπρο το 1935;

Ενότητα β

Πυραμίδα Μεσογειακής Διατροφής

Φτιάξε το σενάριο! Ομάδα 1Ομάδα 2Ομάδα 3 Ομάδα 4 Ομάδα 5

Φτιάξε το σενάριο!  Π οιος απεικονίζεται στη φωτογραφία;  Τ ι ηλικία έχει; ι δουλειά κάνει; ι τρώει κάθε πρωί;

Ομάδα A Όνομα: Στυλλού Ηλικία: 65 ετών Επάγγελμα/Ιδιότητα: Εργάτρια στα χωράφια Πρόγευμα: Ψωμί Ελιές Χαλούμι Βραστό αυγό

Ομάδα B Όνομα: Γιώργης Ηλικία: 9 ετών Επάγγελμα/Ιδιότητα: Μαθητής Πρόγευμα: Ψωμί αλειμμένο με λίπος και ζάχαρη Γάλα της κουέλλας (πρόβειο) με κομμένο μέσα ψωμί

Ομάδα Γ Όνομα: Ελεγκού και Κλειώ Ηλικία: 43 και 22 Επάγγελμα/Ιδιότητα: Οικοκυρές Πρόγευμα: Τσιορβάς (πουργουρόσουπα) Ψωμί Ρόφημα από ζαμπούκκο

Ομάδα Δ Όνομα: Γιάγκος Ηλικία: 45 Επάγγελμα/Ιδιότητα: Γεωργός Πρόγευμα: Κουκιά από το προηγούμενο βράδυ τηγανισμένα με λίγο λάδι Ψωμί Ελιές Ζιβανία

Ομάδα E Όνομα: Σταύρος Ηλικία: 15 Επάγγελμα/Ιδιότητα: Εργάτης στις χαρουπιές Πρόγευμα: Γρούτα Ψωμί Ποσυρτή

Ενότητα γ

Ποιος θέλει να γίνει εκατομμυριούχος; Το ψωμί φτιάχνεται από: Α. Γάλα Β. Πατάτα Γ. Σιτάρι Δ. Ρεβίθια

Στα αγροτικά σπίτια προμηθεύονταν το χαλούμι από: Α. Την υπεραγορά Β. Το γαλακτοπωλείο Γ. Το εργοστάσιο Δ. Το έφτιαχναν στο σπίτι

Παλαιότερα τα παιδιά έτρωγαν για πρωινό ψωμί αλειμμένο με: Α. Λίπος και ζάχαρη Β. Βούτυρο και ζάχαρη Γ. Βούτυρο και μέλι Δ. Σοκολάτα και ζάχαρη

Ένα τυπικό κυπριακό παραδοσιακό πρόγευμα αποτελούνταν από: Α. Ψωμί, βούτυρο, μαρμελάδα Β. Ψωμί, ελιές, χαλούμι Γ. Ψωμί, ελιές, φέτα Δ. Ψωμί, αυγά, μπέικον

Παλαιότερα, κυρίως στην ύπαιθρο, προμηθεύονταν ψωμί από: Α. Τον μανάβη Β. Το ζύμωναν Γ. Τον φούρναρη Δ. Την υπεραγορά

Παλαιότερα τα παιδιά έπιναν με το πρωινό τους: Α. Κακάο Β. Χυμό πορτοκάλι Γ. Καφέ Δ. Γάλα

Από πού προμηθεύονταν το γάλα τους στα χωριά; Α. Από τα ζώα στην αυλή Β. Από τον μανάβη Γ. Από το φούρνο Δ. Από το εργοστάσιο

Τα παιδιά έπιναν γάλα: Α. Σοκολατούχο Β. Αγελαδινό Γ. Πρόβειο και αιγινό Δ. Ζαχαρούχο

Μια άλλη λέξη για το κυπριακό πρόγευμα είναι: Α. Μπρούκκωμαν Β. Μπούκκωμαν Γ. Μπουκκώκομαν Δ. Μπούκκουμαν

Η ‘ποσυρτή’ είναι: Α. Είδος σούπας Β. Είδος λαχανικού Γ. Είδος ζυμώματος Δ. Είδος αλλαντικού

Συχνά οι χωρικοί προγευμάτιζαν με: Α. Φρούτα Β. Δημητριακά Γ. Όσπρια Δ. Κρέας

Τι είναι το ‘καφαρτίν’; Α. Πρόχειρο πρόγευμα Β. Μεσημεριανό Γ. Επίσημο πρόγευμα Δ. Δεκατιανό

Η ‘γρούτα’ είναι σούπα φτιαγμένη από: Α. Αλεύρι και λίπος Β. Πατάτα και λίπος Γ. Αλεύρι και νερό Δ. Πατάτα και νερό

Ενότητα δ

Η Πυραμίδα της Μεσογειακής Διατροφής και τα κυπριακά παραδοσιακά προϊόντα

Κανόνες υγιεινής και καθαριότητας στην κουζίνα

Συγγραφή Νατάσα Χαραλάμπους - Μουσείο Κυπριακών Τροφίμων και Διατροφής Εποπτική/Συμβουλευτική Ομάδα Στάλω Λαζάρου - Μουσείο Κυπριακών Τροφίμων και Διατροφής Εύα Νεοφύτου - Υπουργείο Παιδείας και Πολιτισμού Δέσπω Λοϊζου - Υπουργείο Παιδείας και Πολιτισμού Κατερίνα Μάτσα - Εκπαιδευτικός/Θεατρολόγος Λευκωσία, Ιούλιος