ΕΙΣΑΓΩΓΉ ΣΤΗΝ ΓΕΝΙΚΉ ΨΥΧΟΛΟΓΊΑ - ΧΕΙΜΕΡΙΝΌ ΕΞΆΜΗΝΟ - ΕΡΓΟΘΕΡΑΠΕΙΑ ΛΆΡΙΣΑ 2015 Δήμητρα Παπαστεργίου Ψυχολόγος MSc.

Slides:



Advertisements
Παρόμοιες παρουσιάσεις
Θεωρία Μάθησης Ο ατομικός Εποικοδομητισμός του Piaget
Advertisements

ΣΧΟΛΗ ΤΕΧΝΩΝ ΚΑΙ ΕΠΙΣΤΗΜΩΝ ΤΗΣ ΑΓΩΓΗΣ
ΨΥΧΟKOIΝΩΝΙΚΕΣ ΔΙΑΣΤΑΣΕΙΣ ΤΗΣ ΤΑΥΤΟΤΗΤΑΣ Μάθημα 2
Το παιδικό παιχνίδι Εισαγωγικά σχόλια και ερμηνευτικές υποθέσεις
NUR211-Ψυχολογία Τμήμα Νοσηλευτικής
ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ I Φαίδων Θεοφανίδης
Οι επιρροές του κοινωνικού περιβάλλοντος
Διδακτικές αρχές για τη διδασκαλία των Φ.Ε σύμφωνα με το Δ.Ε.Π.Π.Σ Οι Φ.Ε είναι πειραματικές επιστήμες, περισσότερο Οι Φ.Ε είναι πειραματικές επιστήμες,
ΙΑΝΟΥΑΡΙΟΣ 2012 Λήψη Αποφάσεων στην Ομάδα Γιάννης Ρουσσάκης.
ΨΥΧΟΛΟΓΙΑ Με τον όρο Ψυχολογία (ετυμολογείται από την αρχαία ελληνική: Ψυχή + λόγος), εννοείται η μελέτη της συμπεριφοράς, του νου και της σκέψης. Κυρίως.
ΙΣΤΟΡΙΑ ΤΩΝ ΦΥΣΙΚΩΝ ΕΠΙΣΤΗΜΩΝ
Θεωρίες γνωστικής ασυνέπειας
ΚΛΑΔΟΙ ΤΗΣ ΦΙΛΟΣΟΦΙΑΣ ΚΑΙ ΕΠΙΣΤΗΜΕΣ
ΕΝΗΛΙΚΕΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΟΜΕΝΟΙ
PIAGET AND Kohlberg ΗΘΙΚΗ ΑΝΑΠΤΥΞΗ.
Η Ελληνική Μαθηματική Παιδεία του 4 ου αιώνα π. Χ. Ν. Καστάνη.
Δεύτερη συνάντηση Μάχιμων Εκπαιδευτικών ΚΥΠΡΙΑΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΑΙΔΕΙΑΣ ΚΑΙ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ.
Γνωστική προσέγγιση: Μελέτη στην αφετηρία της νόησης
Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης Τμήμα Ψυχολογίας
ΟΙ ΤΠΕ ΣΤΗΝ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ ΜΙΑ ΠΡΩΤΗ ΘΕΩΡΗΣΗ ΣΑΡΑΝΤΟΣ ΨΥΧΑΡΗΣ
Σύγχρονες Θεωρίες Μάθησης στη Διδασκαλία με ΤΠΕ
ΘΕΩΡΙΕΣ ΣΥΜΒΟΥΛΕΥΤΙΚΗΣ ΨΥΧΟΛΟΓΙΑΣ (Σ.Ψ.)
Η ΑΝΑΓΚΗ ΜΙΑΣ ΣΥΝΘΕΤΙΚΗΣ ΠΡΟΣΕΓΓΙΣΗΣ ΙΜΜΑΝΟΥΕΛ KANT ( )
Θεωρίες Μάθησης & Εκπαιδευτικό Λογισμικό
ΝΗΠΙΑΚΗ ΗΛΙΚΙΑ (3-5 χρ.).
«Φυσικές Επιστήμες και Περιβαλλοντική Εκπαίδευση: Βιβλιογραφική επισκόπηση και ζητήματα που αναδύονται» Βασιλούδης Ιωάννης, Δάσκαλος, MSc Βιώσιμης Ανάπτυξης.
Ανάπτυξη Μια συνεχής, δυναμική διαδικασία. Σταδιακή απόκτηση δεξιοτήτων, οι οποίες επιτρέπουν τη μετάβαση από την εξάρτηση στην αυτονομία. Βιολογικές και.
3 η Πανελλήνια Διημερίδα Καθηγητών Πληροφορικής, Αλεξανδρούπολη Παιδαγωγική Αξιοποίηση των Τεχνολογιών Πληροφορίας και Επικοινωνιών Τ. Α. Μικρόπουλος.
Μεθοδολογικές προσεγγίσεις των κοινωνικών αναπαραστάσεων 1. Πειραματική μελέτη των κοινωνικών αναπαραστάσεων 2. Πειραματικές έρευνες- αναπαράσταση και.
Η Παιδαγωγική ως επιστήμη
Εισαγωγή στη Ψυχολογία
Η Θεωρία του Κ. Lewin για το ζωτικό χώρο E ργασία στο πλαίσιο του μαθήματος «Ψυχολογία» από τους φοιτητές: Γεράσιμο Βαρσάνη Δέσποινα Μπρέκου Σπύρο Ζαρογιάννη.
ΣΥΝΑΙΣΘΉΜΑΤΑ ΓΕΝΙΚΉ ΨΥΧΟΛΟΓΊΑ Δήμητρα Παπαστεργίου MSc – Λάρισα 2016.
Γλώσσα και Σκέψη Εργασία Ψυχολογίας Τμήμα Επιστήμης Διαιτολογίας-Διατροφής Ιωάννου Γεωργία Φίλιππα Δήμητρα Χατωνίδη Γεωργία.
Αναπτυξιακή Ψυχολογία
Αναπτυξιακή Ψυχολογία Ενότητα 1:Εισαγωγή στην Αναπτυξιακή Ψυχολογία Διδάσκουσα: Ειρήνη Σκοπελίτη Τμήμα Επιστημών της Εκπαίδευσης και της Αγωγής στην Προσχολική.
ORGANIZATIONAL BEHAVIOR I. Εισαγωγή στην Οργανωτική Συμπεριφορά (Κεφάλαιο 1) Με τι πιστεύετε ασχολείται το μάθημα της οργανωτικής συμπεριφοράς;
Κοινωνιοδυναμική Συμβουλευτική (ΚΣ) για τη Σταδιοδρομία.
Ένα εννοιολογικό πλαίσιο για τη Διδακτική της Πληροφορικής.
ΕΠΙΜΟΡΦΩΣΗ ΕΠΙΜΟΡΦΩΤΩΝ Β ΕΠΙΠΕΔΟΥ-ΠΑΚΕ ΒΟΛΟΥ Κωνσταντίνα Ματσούκα, φιλόλογος.
Εισαγωγή στην Ψυχολογία Ενότητα 2:Τομείς Έρευνας της Σύγχρονης Ψυχολογίας Διδάσκουσα: Ειρήνη Σκοπελίτη Τμήμα Επιστημών της Εκπαίδευσης και της Αγωγής στην.
Εισαγωγή στην Ψυχολογία Ενότητα 1: Εισαγωγική στην επιστήμη της ψυχολογίας-Ιστορική αναδρομή Διδάσκουσα: Ειρήνη Σκοπελίτη Τμήμα Επιστημών της Εκπαίδευσης.
Η θεωρία κοινωνικής μάθησης του Krumboltz
Βασικοί Παιδαγωγικοί όροι
Εισαγωγή στην Ψυχολογία
Παραδείγματα Διδάσκουσα: Ζαχαρούλα Σμυρναίου,
Φιλοσοφία της εκπαίδευσης και Πρόγραμμα Σπουδών
Ιστορική εξέλιξη Παιδαγωγικής Επιστήμης Διεθνής παιδαγωγική σκέψη και πράξη Πρώτες παιδαγωγικές αντιλήψεις: φιλόσοφοι, θεολόγοι Διαμόρφωση καθαρά παιδαγωγικής.
Παρουσίαση: Ευτυχία Γιαννάκη
Η χρήση της ενσώματης μάθησης στην εκπαίδευση.
Προσεγγίσεις επεξεργασίας πληροφοριών Οι βασικές διεργασίες: Κωδικοποίηση, αποθήκευση, ανάσυρση.
Μάθηση σημαίνει τροποποίηση συμπεριφοράς & σχηματισμό συνηθειών
Διαδικασία Μάθησης Γνωστικές Δεξιότητες
ΧΡΙΣΤΙΝΑ ΡΟΥΣΗ – ΒΕΡΓΟΥ, PhD Ψυχολόγος
Τζων Λοκ Λήδα Ευαγγελινού Β1.
Επιθεώρηση Συμβουλευτικής-Προσανατολισμού,
ΘΕΩΡΙΕΣ ΓΝΩΣΤΙΚΗΣ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ
Ενότητα 1: Εισαγωγή στην γνωστική ανάπτυξη
Η ανάπτυξη του παιδιού Καλαϊτζίδης Αγάπιος.
ΜΑΘΗΜΑ: ΠΑΙΔΑΓΩΓΙΚΕΣ ΙΔΕΕΣ ΚΑΙ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ ΚΥΚΛΟΣ:Α' ΥΠΟΧΡΕΩΤΙΚΟ ΕΞΑΜΗΝΟ:ΧΕΙΜΕΡΙΝΟ ( ) ΔΙΔΑΣΚΩΝ:ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΠΑΠΑΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥ.
ΠEΡΙΕΧΟΜΕΝΟ ΜΑΘΗΜΑΤΟΣ:
Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης Τμήμα Ψυχολογίας
Εισαγωγή στη Ψυχολογία
ΣΧΕΔΙΟ ΕΡΓΑΣΙΑΣ ( PROJECT)
ΕΠΙΜΟΡΦΩΣΗ ΤΩΝ ΕΚΠ/ΚΩΝ ΣΤΙΣ ΤΠΕ
Προσεγγίσεις στην κοινωνική έρευνα - Ποιοτική και ποσοτική μεθοδολογία
Αξιολόγηση της επίδοσης ενός οργανισμού σε θέματα ασφάλειας
– Η ταυτότητα του ρόλου του φύλου
ΟΙ ΔΙΟΜΑΔΙΚΕΣ ΣΧΕΣΕΙΣ ΣΤΗΝ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΨΥΧΟΛΟΓΙΑ
Μεταγράφημα παρουσίασης:

ΕΙΣΑΓΩΓΉ ΣΤΗΝ ΓΕΝΙΚΉ ΨΥΧΟΛΟΓΊΑ - ΧΕΙΜΕΡΙΝΌ ΕΞΆΜΗΝΟ - ΕΡΓΟΘΕΡΑΠΕΙΑ ΛΆΡΙΣΑ 2015 Δήμητρα Παπαστεργίου Ψυχολόγος MSc

Τι είναι Ψυχολογία ;;  Μπορούμε να την ορίσουμε ως την μελέτη του νου.  Ή ως και την μελέτη της συμπεριφοράς.  Ή απλά ως την μελέτη των ανθρώπων ( αν και έρευνες αφορούν και μελέτη των ζώων )  Για πάνω από 120 χρόνια που υπάρχει η ψυχολογία έχει οριστεί με διαφορετικούς τρόπους πολλοί από τους οποίους αντανακλούν τα εκάστοτε ενδιαφέροντα και τις αντιλήψεις που επικρατούν.

 Η ψυχολογία είναι παντού.  Ψυχολόγοι συμμετείχαν στην διαμόρφωση του πιλοτηρίου ενός αεροσκάφους  Στην επιλογή χρωμάτων για ταχυφαγεία  Στην κατασκευή σωστών νοσοκομείων και παιδικών σταθμών  ………………….

Ιστορική αναδρομή  Οι απαρχές της ψυχολογίας ως αυτόνομης επιστήμης τοποθετούνται στην Λειψία.  Το 1879 στο πανεπιστήμιο της Λειψίας ο Wilhelm Wundt ίδρυσε το πρώτο πειραματικό εργαστήριο.  Οι καταβολές της ψυχολογίας είναι φιλοσοφικές, όμως η πειραματική μέθοδος είναι αύτη που ανάγει την ψυχολογία σε επιστήμη.

Rene Descartes( )  Οι αναζητήσεις του Descartes συμβολίζουν το πέρασμα από την Αναγέννηση στη σύγχρονη περίοδο της επιστήμης.  Απάντηση στο σύνθετο πρόβλημα σχέσης σώματος - ψυχής  Τα δύο αυτά λειτουργούν ξεχωριστά και το ένα δεν επηρεάζει το άλλο.  Η παραπάνω θεωρία είναι γνωστή ως καρτεσιανός δυισμός.

 Σώμα μηχανή, διεργασίες αυτόματες  Νους έδρα ψυχής Τα 2 αυτά στοιχεία επικοινωνούν μεταξύ τους μέσω του εγκεφάλου χωρίς ο νους να είναι μέρος του. Η ιδέα αυτή αποτέλεσε την βάση της δυτικής ιατρικής, τέθηκε όμως υπό αμφισβήτηση

Βρετανικός εμπειρισμός  Πέρα από τον Descartes πολλοί φιλόσοφοι του 16 ου -19 ου αιώνα επηρέασαν την διαμόρφωση της ψυχολογίας.  Ανάμεσα σε αυτούς διακρίνουμε τους John Locke,George Berkeley, David Hume, David Harley, Thomas Brown, James Mill, John Stuart Mill.

John Locke ( )  Η γνώση προσλαμβάνεται μέσω των αισθήσεων.  Δεν υπάρχει κληρονομημένη γνώση.  Αποτέλεσε με τις διακηρύξεις του πρόδρομος του συμπεριφορισμού - Τα μόνα έγκυρα αποτελέσματα για τον άνθρωπο συνάγονται από την συμπεριφορά που δημιουργούν τα εξωτερικά συναισθήματα.  Ο νους αποκτά τον πλούτο των ιδεών από την εμπειρία και παύει να είναι tabula rasa.

George Berkeley ( )  Συνεχίζει το έργο του J. Locke  Η αντίληψη είναι η μόνη πραγματικότητα για την οποία μπορούμε να είμαστε βέβαιοι  Θεωρία για την αντίληψη του βάθους η αντίληψη της τρίτης διάστασης προϊόν μάθησης  Ερμηνεία μιας καθαρά ψυχολογικής λειτουργίας με βάση το συνειρμό των αισθημάτων

David Hume( )  Διαφοροποίηση ανάμεσα στις ιδέες και τις εντυπώσεις  Εντυπώσεις : Βασικά στοιχεία πνευματικής ζωής  Ιδέες : Εμπειρίες απουσία των ερεθισμών Αποτελούν ασθενή αντίγραφα των εντυπώσεων  Απλές ιδέες και εντυπώσεις γίνονται σύνθετες με τον συνειρμό

David Hartley( )  Θεωρείται ιδρυτής του Συνειρμισμού. Διαμόρφωσε τις προηγούμενες απόψεις σε θεωρία  Βασικός νόμος συνειρμού = Συνάφεια μέσω του οποίου προσπάθησε να ερμηνεύσει μνήμη, συλλογισμό, συναισθήματα  Δεύτερη βασική αρχή : Επανάληψη οδηγεί σε ανώτερα συστήματα σκέψης.

Thomas Brown ( )  Δευτερεύοντες νόμοι συνειρμού Διάρκεια Ζωηρότητα Συχνότητα Πρόσφατον Καθορίζουν ισχύ των συνειρμών

James Mill( ) John Stuart Mill ( )  Αισθήματα = πρωτογενή στοιχεία συνείδησης (James Mill) από όπου πηγάζουν οι ιδέες.  Συνειρμική διαδικασία ενεργητική  Πρόδρομος της Μορφολογικής σχολής ( John S Mill)

Συμπερασματικά …  Η σχολή της Βρετανικής - Συνειρμικής Φιλοσοφίας έδωσε νέο θεωρητικό πλαίσιο πιο εμπειρικό  Σπουδαιότητα της αίσθησης  Συνειρμός = μηχανισμός σύνθεσης των στοιχείων της εμπειρίας  Εφαρμογή φυσικής παρατήρησης και πειράματος

Charles Darwin( )  Η συμβολή του είναι σπουδαία.  Διαδικασία μεταλλαγής των ειδών μέσω προσαρμογής στις περιβαλλοντικές αλλαγές  Επιβίωση ισχυρότερου ή φυσική επιλογή Μάθηση = προσαρμογή  Παρουσίαση ανθρώπου ως τμήμα εξελικτικού συνεχούς ( ημερολόγιο ανάπτυξη.

 Wilhelm Wundt Έρευνα σε πολλούς τομείς Έμφαση σε συνείδηση και στοιχεία συνειδητής εμπειρίας  William James Ψυχική εμπειρία Εύρος σε νοητική λειτουργία, συναίσθημα, νεογέννητο βρέφος  Herman Ebbinghaus Μελέτες μνήμης Εξαιρετικός τρόπος έρευνας

Συμπεριφορισμός  Αμφισβήτησε την ενδοσκόπηση  Κύριοι εκπρόσωποι J.B.Watson, B.F.Skinner  Σύμφωνα με αυτούς η μελέτη του νου είναι αδύνατη, το μόνο που μπορούμε να παρατηρήσουμε είναι η συμπεριφορά  Ακόμη, αναζητήθηκε η ύπαρξη βασικών μονάδων που συνθέτουν την συμπεριφορά με την μορφή συνειρμών

Ευρωπαϊκή Ψυχολογία  Έδωσε έμφαση στη διαμόρφωση ολιστικών θεωριών για την ψυχολογική λειτουργία  Μορφολογική θεώρηση (Gestalt) Η συνολική εμπειρία είναι πιο σημαντική από το σύνολο των μερών της.  Jean Piaget Μελέτη της εξέλιξης της ανθρώπινης γνώσης Στηρίχθηκε στο γεγονός ότι η εξέλιξη του ατόμου ακολουθεί την εξέλιξη των ειδών

Γνωστική Επανάσταση  1950 και 1960  Άνοδος τεχνολογίας των υπολογιστών  Β ’ Παγκόσμιος Πόλεμος - Αμυντική τεχνολογία Ενδιαφέρον για την μελέτη του τρόπου πρόσληψης και επεξεργασίας πληροφοριών

 Γνωστική Έρευνα περιελάμβανε : Νοερές εικόνες στην αναπαράσταση Διεργασίες λήψης αποφάσεων Λύση προβλημάτων Συναγωγή συμπερασμάτων

 Η γνωστική επανάσταση επηρέασε όλες τους κλάδους της ψυχολογίας στο πως οι άνθρωποι κατανοούν τις εμπειρίες τους.

 Θέματα όπως πως αναπτύσσεται η κατανόηση των παιδιών, η μελέτη κοινωνικών γνωστικών λειτουργιών, μελέτη του stress, των ονείρων και του ύπνου άρχισαν να μελετώνται εκτενώς  Σύνθεση μεταξύ των ανθρωπιστικών και εμπειρικών θέσεων.

Τομείς Ψυχολογίας  Γνωστική Ψυχολογία  μνήμη, μάθηση, αντίληψη, γλώσσα  Ψυχομετρία  τεστ προσωπικότητας  Ψυχοφυσιολογία  Διερεύνηση stress και λειτουργίας εγκεφάλου

 Κοινωνική Ψυχολογία  αλληλεπίδρασης των ανθρώπων  κοινωνική συμμόρφωση  υπακοή στην εξουσία  στάσεις  προκαταλήψεις  Εξελικτική Ψυχολογία  Στάδια ανάπτυξης του ατόμου σε όλες τις εκφάνσεις

Κληρονομικότητα - Περιβάλλον  Αποτελεί έντονη διαμάχη ανάμεσα σε δυο κατηγορίες  Γενετιστές ( Νατιβιστές )  Ανάπτυξη προκύπτει από εγγενείς παράγοντες - κληρονομημένα χαρακτηριστικά  Εμπειριστές  Ανάπτυξη εξαιτίας εμπειρίας και μάθησης

 Σήμερα οι δύο θεωρίες αλληλοσυνδέονται  Οι βιολογικές προδιαθέσεις είναι οδηγός ανάπτυξης προς ορισμένες κατευθύνσεις  Εμπειρία επιδρά στον τρόπο εκδήλωσης της ανάπτυξης

 Ευχαριστώ για την προσοχή σας !!!!!!!!!!!