ΣΦΑΚΙΑΝΑΚΗ ΕΙΡΗΝΗ. Χαρακτηρίζεται μία ουσία, όταν η απουσία της από τη δίαιτα για ορισμένο χρονικό διάστημα να προκαλέσει συμπτώματα έλλειψης, τα οποία.

Slides:



Advertisements
Παρόμοιες παρουσιάσεις
ΟΜΑΔΕΣ ΤΡΟΦΙΜΩΝ.
Advertisements

Εργασία Βιολογίας Από: Ραφτοπούλου Μαρία
Προληψη καρκινου: ΑλλαγεΣ στο τροπο ζωηΣ απο την παιδικη ηλικια
ΑΝΑΒΟΛΙΚΑ Οι αναβολικές ουσίες είναι φάρμακα τα οποία προέρχονται από την ανδρική σεξουαλική ορμόνη, την τεστοστερόνη. Προάγουν την ανάπτυξη της μυϊκής.
Μεσογειακή Διατροφή Μαρίνα Πόγκα Διαιτολόγος Διατροφολόγος
Βιταμίνες Η ζωή είναι τόσο σύντομη, ώστε δεν πρέπει να κοιτάζουμε ούτε πολύ μακριά πίσω ούτε πολύ μακριά μπροστά. Γιαυτό ας εξετάσουμε πως θα βρούμε την.
ΛΙΠΗ Οικογενειακή Αγωγή Ι Κατερίνα Καρεκλά.
ΜΑΘΗΜΑ :ομαδεΣ τροφιμων
ΧΟΛΗΣΤΕΡΟΛΗ (ΧΟΛΗΣΤΕΡΙΝΗ)
Οι Βιταμίνες.
Ορισμός Νηστείας Νηστεία σύμφωνα με την εγκυκλοπαίδεια «Αμερικάνα» ερμηνεύεται ως «εκούσια ή ακούσια αποχή από κάθε τροφή, ασιτία».  Αλλά, στην θρησκεία.
ΔΙΑΤΡΟΦΗ ΓΙΑ ΠΟΔΗΛΑΤΕΣ – ΠΡΟΕΤΟΙΜΑΣΙΑ ΓΙΑ ΑΓΩΝΕΣ
ΕΝΟΤΗΤΑ 3 ΒΙΤΑΜΙΝΕΣ.
ΚΕΦΑΛΑΣ ΣΩΤΗΡΗΣ ΒΟΗΘΟΣ ΔΙΕΥΘΥΝΤΣ Α’
ΜΕΛΗ ΤΟΥ ΣΥΝΔΕΣΜΟΥ ΔΙΑΤΡΟΦΟΛΟΓΩΝ ΚΥΠΡΟΥ
Εργασία Οικιακής Οικονομίας με θέμα: ΥΠΕΡΒΙΤΑΜΙΝΩΣΗ&ΥΠΟΒΙΤΑΜΙΝΩΣΗ.
Ενοτητα 2.1 Βιταμίνες.
ΥΔΑΤΟΔΙΑΛΥΤΕΣ ΒΙΤΑΜΙΝΕΣ
Διονύσης Αναστάσιος Ομάδες Τροφών.
ΔΙΑΤΡΟΦΗ & ΑΝΤΙΓΗΡΑΝΣΗ
Ομάδα 5η: Λίπη και έλαια.
ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ ΚΑΙ ΔΙΑΤΡΟΦΗ ΟΜΑΔΑ:ΚΑΒΟΥΡΟPATTY.  Yγιεινή διατροφή εξασφαλίζει την υγεία αλλά και βελτιώνει την σωματική απόδοση. O καθορισμός της χρήσης.
Πρωτεΐνες & Υδατάνθρακες
Ομάδες τροφών Παναγιώτα & Ζαχαρούλα.
ΔΙΑΙΤΟΛΟΓΟΙ ΕΚΤΟΡΑΣ ΦΟΥΣΕΚΗΣ ΑΝΝΑ ΚΟΥΣΟΥΛΑ ΑΡΙΑΔΝΗ ΚΟΥΖΕΛΗ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΚΟΥΜΑΝΙΩΤΗΣ.
Βιταμίνες & Οφέλη.
Ομάδες Τροφών Ελευθερία ΣΤ’1.
Η πυραμίδα των τροφίμων!
Η διατροφή των παιδιών Μυρογιάννη Αγγελική Διαιτολόγος – Διατροφολόγος
ΜΕΣΟΓΕΙΑΚΗ ΔΙΑΤΡΟΦΗ ♪ ΑΦΘΟΝΙΑ ΤΡΟΦΩΝ ΦΥΤΙΚΗΣ ΠΡΟΕΛΕΥΣΗΣ (ΦΡΟΥΤΑ,ΛΑΧΑΝΙΚΑ,ΠΑΤΑΤΕΣ,ΟΣΠΡΙΑ) ♪ ΚΑΤΑΝΑΛΩΣΗ ΕΛΑΙΟΛΑΔΟΥ ♪ ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ ΚΑΤΑΝΑΛΩΣΗ ΓΑΛΑΚΤΟΚΟΜΙΚΩΝ.
ΒΙΤΑΜΙΝΗ Κ.
ΝΑΤΡΙΟ (Να). ΔΙΑΙΤΗΤΙΚΕΣ ΠΗΓΕΣ Η κυριότερη πηγή Να είναι το επιτραπέζιο αλάτι Προσοχή χρειάζεται η χρησιμοποίηση των επεξεργασμένων τροφίμων και κονσερβών.
ΥΠΟΣΙΤΙΣΜΟΣ ΚΑΙ Η ΑΝΤΙΔΡΑΣΗ ΣΤΗ ΛΟΙΜΩΞΗ. Λοίμωξη Αντιδράσεις : Βιοχημικές Μεταβολικές Ορμονολογικές Κυτταρική και συστηματική αντίδραση εναντίον του οργανισμού-
ΧΛΩΡΕΛΛΑ.
ΓΥΜΝΑΣΙΟ ΞΥΛΑΓΑΝΗΣ Παγκόσμια ημέρα κατά της παχυσαρκίας Σχολ
Διατροφή και υγεία Ελένη Καλιάτση Α΄ Γυμνασίου 1ο Γυμνάσιο Άργους.
ΚΑΛΙΟ (Κ).
ΦΩΣΦΟΡΟΣ (Ρ).
ΣΕΛΗΝΙΟ.
ΘΑΝΑΣΗΣ ΤΖΙΑΜΟΥΡΤΑΣ, Ph.D., C.S.C.S
ΠΑΝΤΟΘΕΝΙΚΟ ΟΞΥ.
ΒΙΤΑΜΙΝΗ Β6.
ΚΑΡΝΙΤΙΝΗ.
ΦΑΓΗΤΟ ΚΑΙ ΔΙΑΘΕΣΗ.
Τα μόρια της ζωής1 Οργάνωση της ζωής – Βιολογικά συστήματα Τα μόρια της ζωής Τα μόρια της ζωής.
Λίπη και έλαια Παπαηλιού Άννα.
Μάθημα διαιτολογίας C.D.A. College Limassol Χειμερινό εξάμηνο 2014 ΑΝΤΩΝΗΣ ΧΡΙΣΤΟΔΟΥΛΟΥ ΔΙΑΙΤΟΛΟΓΟΣ - ΔΙΑΤΡΟΦΟΛΟΓΟΣ.
ΒΙΟΧΗΜΕΙΑ, ΠΕΚ 2014 Βιταμίνες και Ιχνοστοιχεία Για να μπορεί να λειτουργεί ο μεταβολισμός του κολύβριου σε πλήρη ανάπτυξη για τόσες πολλές ώρες συνεχώς,
C.D.A. COLLEGE Διαιτολογία - ECTS 2 Styliana Ioannou Bsc Food Technologist & Nutrition M.B.A Business Administration.
ΔΙΑΤΡΟΦΗΚΑΙ ΥΓΕΙΑ.
Βιταμίνες Άννα Παπαηλιού. Βιταμίνες Βιταμίνες  Δεν μπορούν να συντεθούν από τον οργανισμό και δεν του παρέχουν ενέργεια, αλλά συμβάλλουν στην ομαλή λειτουργία.
Τεχνολογικό Εκπαιδευτικό Ίδρυμα Θεσσαλίας Χημεία Τροφίμων Ενότητα #7: Τα ανόργανα συστατικά Αθανάσιος Μανούρας Σχολή Τεχνολογίας Γεωπονίας και Τεχνολογίας.
13 βασικές βιταμίνες Μάθημα :project Ομάδα :super girls Συμμετείχαν : Ιωάννα Ντερβίση Χριστίνα Γιονούζη Χριστίνα Νάξη Πολυτίμη Καρακοβούνη.
Διατροφή-Διαιτολογία Ενότητα 7: Βιταμίνες Αναστασία Κανέλλου, καθηγήτρια Τμήμα Ιατρικών Εργαστηρίων Ανοικτά Ακαδημαϊκά Μαθήματα στο ΤΕΙ Αθήνας Το περιεχόμενο.
C.D.A. COLLEGE Διαιτολογία - ECTS 2 Styliana Ioannou Bsc Food Technologist & Nutrition M.B.A Business Administration.
ΔΙΑΙΤΟΛΟΓΙΟ ΓΙΑ ΦΥΤΟΦΑΓΟΥΣ. ΟΡΙΣΜΟΣ Ως φυτοφάγος χαρακτηρίζεται εκείνος που συνειδητά έχει αποκλείσει από το καθημερινό του διαιτολόγιο την κατανάλωση.
Τεχνολογικό Εκπαιδευτικό Ίδρυμα Θεσσαλίας Χημεία Τροφίμων Ενότητα #6: Βιταμίνες και Πρόσθετα Αθανάσιος Μανούρας Σχολή Τεχνολογίας Γεωπονίας και Τεχνολογίας.
ΒΙΤΑΜΙΝΕΣ - Είναι οργανικές ενώσεις που περιέχονται στα τρόφιμα σε μικρές ποσότητες και δεν συντίθενται στον ανθρώπινο οργανισμό Είναι υπεύθυνες για την.
Σχεδιασμός Διαιτολογίου για Φυσιολογικές Καταστάσεις ΙΙ
Το Πεπτικό Σύστημα του ανθρώπου
Βιταμίνες και Ιχνοστοιχεία
ΧΡΥΣΑ ΜΑΝΤΖΑ ΜΑΡΙΑ ΚΑΡΑΪΣΚΟΥ
ΓΕΥΣΤΙΚΕΣ ΔΙΑΔΡΟΜΕΣ ΑΝΑ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ
ΑΝΑΙΜΙΕΣ.
Διατροφή- Διαιτολογία
Διατροφή και Ασθένειες
ΒΙΤΑΜΙΝΕΣ ΚΑΙ ΑΝΤΙΟΞΕΙΔΩΤΙΚΑ
Μικροσυστατικά ΜΕΓΑΛΗ ΣΗΜΑΣΙΑ Μικρές ποσότητες.
Οικιακή Οικονομία Α’ Γυμνασίου Μάθημα 12ο. ΔΗΜΗΤΡΙΑΚΑ &ΨΩΜΙ
ΔΙΑΤΡΟΦΗ ΚΑΙ ΥΓΕΙΑ. ΔΙΑΤΡΟΦΗ ΚΑΙ ΥΓΕΙΑ Σ΄ αυτήν την εργασία θα αναφερθούμε συνοπτικά στις ομάδες τροφίμων, στα θρεπτικά που περιέχονται σ’ αυτές και.
Μεταγράφημα παρουσίασης:

ΣΦΑΚΙΑΝΑΚΗ ΕΙΡΗΝΗ

Χαρακτηρίζεται μία ουσία, όταν η απουσία της από τη δίαιτα για ορισμένο χρονικό διάστημα να προκαλέσει συμπτώματα έλλειψης, τα οποία θεραπεύονται με τη χορήγηση της ουσίας αυτής. Μπορούν να χρησιμοποιηθούν και για θεραπεία ορισμένων ασθενειών που δεν οφείλονται σε έλλειψη της ίδιας ουσίας. Προβιταμίνη, μετατρέπεται στο οργανισμό σε βιταμίνη. Υ π ερβιταμίνωση Αβιταμίνωση

 Αποτελούν «ρυθμιστές» του μεταβολισμού.  Οι ίδιες ΔΕΝ παρέχουν ενέργεια  Συμμετέχουν ως «κλειδιά» στις αντιδράσεις που παράγεται ενέργεια  Είναι γενικά ευπαθείς και καταστρέφονται εύκολα  Οι περισσότερες από αυτές δεν συνθέτονται από τον οργανισμό Vita = Ζωή

 Αποθηκεύονται στο ήπαρ και το λιπώδη ιστό.  Απαραίτητη η παρουσία χολικών αλάτων για τη απορρόφηση τους  Μεταφέρονται στο αίμα με τη βοήθεια λιποπρωτεϊνών.  Αποθήκευση μεγάλων ποσοτήτων μπορεί να αποβεί τοξική

 Δρουν ως συνένζυμα  Δεν αποθηκεύονται στον οργανισμό  Απορροφώνται σε ποσοστό 50-90%  Αποβάλλονται με τα ούρα  Πολύ μικρός κίνδυνος τοξικότητας – σε πολύ μεγάλη πρόσληψη κυρίως από συμπληρώματα διατροφής

Λιποδιαλυτές – Fat Soluble Vitamins Υδατοδιαλυτές – Water Soluble Vitamins  Βιταμίνη Α – Vit A/Retinol  Βιταμίνη D – Vit D/Calciferol  Βιταμίνη Ε – Vit E/Tocopherol  Βιταμίνη Κ – Vitamin K/ Phylloquinone  Σύμπλεγμα Βιταμινών Β: B1 Θειαμίνη - Thiamin B2 Ριβοφλαβίνη - Riboflavin B3 Νιασίνη - Niacin Β6 Πυριδοξίνη - Pyridoxin B9 Φυλλικό οξύ – Folate /Folic acid Β12 Κοβαλαμίνη/Cobalamins B5 Παντοθενικό οξύ – Pantothenic acid B7 Βιοτίνη - Biotin  Βιταμίνες C – Vit C

 ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΕΣ: απαιτείται για τη λειτουργία όρασης, την έκφραση γονιδίων, την αναπαραγωγή, την εμβρυική ανάπτυξη και τη λειτουργία του ανοσοποιητικού.  ΠΗΓΕΣ: συκώτι, γαλακτοκομικά προϊόντα, ηπατέλαια ψαριών, σαρδέλες, σολομό, κρόκο αυγού, φυλλώδη λαχανικά, κίτρινα ή πορτοκαλί φρούτα και λαχανικά Καροτένιο – προβιταμίνη Α

 ΑΝΕΠΑΡΚΕΙΑ: νυκταλωπία, ξηροφθαλμία, ξηροδερμία, υπερκεράτωση, διαταραχές γεύσης και όσφρησης, καθυστέρηση ανάπτυξης στα παιδιά.  ΥΠΕΡΒΟΛΙΚΗ ΠΡΟΣΛΗΨΗ: ανορεξία, τριχόπτωση, τερατογένεση, ηπατοτοξικότητα (όχι από την βιταμίνη Α που προέρχεται από καροτενοειδή), υπερασβεστιαιμία. Σημαντικές απώλειες κατά την αφυδάτωση των τροφίμων.

 ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΕΣ: διατηρεί τις συγκεντρώσεις φωσφόρου και ασβεστίου στο αίμα γιατί ρυθμίζει την απορρόφηση του Ca από το έντερο, την κινητοποίηση του από και προς τα οστά και την απέκκριση του φωσφόρου από τα νεφρά.  ΠΗΓΕΣ: λιπαρά ψάρια, συκώτι, κρόκος αυγού, εμπλουτισμένο γάλα και προϊόντα του, εμπλουτισμένα δημητριακά. Σημαντική πηγή η σύνθεση στο δέρμα με την έκθεση στο υπεριώδες φως.

 ΑΝΕΠΑΡΚΕΙΑ: ραχίτιδα στα παιδία και βρέφη (διαταραχές στην ανάπτυξη του σκελετού και παραμόρφωση από τα οστά)-διαταραχή της οδοντοφυΐας, καθυστέρηση στη σύγκλειση των πηγών του κρανίου, διόγκωση των αρθρώσεων μακρών οστών, οστεομαλακία στους ενήλικες (υπερβολική απώλεια Ca από τα οστά - οστική ευαισθησία (στον ώμο, στην σπονδυλική στήλη, στις πλευρές και στη λεκάνη), οστεοπόρωση σε άτομα άνω των 50 ετών (εύθραυστα και πορώδη οστά)  ΥΠΕΡΒΟΛΙΚΗ ΠΡΟΣΛΗΨΗ: υπερασβεστιαιμία- προκαλεί αποθέσεις Ca και P σε μαλακούς ιστούς, προξενεί βλάβες στα νεφρά και την καρδιά και αυξάνει την ευθραυστότητα των οστών.

 ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΕΣ: Η κύρια λειτουργία της είναι να δρα ως αντιοξειδωτικό προστατεύοντας τη δομή των κυτταρικών μεμβρανών παρεμποδίζοντας το σχηματισμό ελεύθερων ριζών.  ΠΗΓΕΣ: φυτικά έλαια, αβοκάντο, μη επεξεργασμένα δημητριακά, ξηροί καρποί, φρούτα, λαχανικά, κρέατα. Χρησιμοποιείται στα βιομηχανικά τρόφιμα για επιβράδυνση της αλλοίωσης τους Κατά το τηγάνισμα τα λίπη χάνουν μέρος της βιταμίνη τους

 ΑΝΕΠΑΡΚΕΙΑ: μυϊκή αδυναμία, ευερεθιστικότητα, αναιμία σε πρόωρα νεογνά, νευροπάθεια και μυοπάθεια σε ενήλικες με σοβαρή μεγάλης διάρκειας δυσαπορρόφηση.  ΥΠΕΡΒΟΛΙΚΗ ΠΡΟΣΛΗΨΗ: δεν υπάρχουν στοιχεία για δυσμενή αποτελέσματα από την κατανάλωση της βιταμίνης Ε που υπάρχει στα τρόφιμα. Από την υπερβολική συμπληρωματική χορήγηση της βιταμίνης Ε μπορεί να παρατηρηθεί διάθεση. Το UL για την βιταμίνη Ε ισχύει για την πρόσληψη της σε οποιαδήποτε μορφή τοκοφερόλης (από συμπληρώματα, εμπλουτισμένα τρόφιμα ή συνδυασμό και των 2)

 ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΕΣ: συνένζυμο κατά τη σύνθεση πρωτεϊνών που εμπλέκονται στην πήξη του αίματος και το μεταβολισμό των οστών.  ΠΗΓΕΣ: πράσινα λαχανικά (π.χ. σπανάκι, μπρόκολο), λάχανο, φυτικά έλαια, μαργαρίνη. Στα νεογέννητα βρέφη μπορεί να χορηγείται εφάπαξ σε περίπτωση που χρειαστεί.

 ΑΝΕΠΑΡΚΕΙΑ: εκχυμώσεις στο δέρμα, ρινορραγίες, ουλορραγίες, αναιμία. Εγκεφαλική αιμορραγία στα νεογέννητα.  ΥΠΕΡΒΟΛΙΚΗ ΠΡΟΣΛΗΨΗ: δεν έχουν παρατηρηθεί ανεπιθύμητες επιδράσεις από την υψηλή κατανάλωση βιταμίνης Κ, όταν προέρχεται από τρόφιμα ή συμπληρώματα. Ωστόσο, συστήνεται η πρόσληψη αυτής να γίνεται με προσοχή ειδικά στα νήπια. Η έλλειψη της μπορεί να οφείλεται είτε σε παθολογικές ή χειρουργικές παθήσεις του λεπτού εντέρου λόγω διαταραχής της απορρόφησης των λιπιδίων ή από μακροχρόνια θεραπεία με αντιβιοτικά όπου προκαλούν διαταραχή στη σύνθεση της από τους μικροοργανισμούς του εντέρου.

 ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΕΣ: συνένζυμο σε αντιδράσεις του μεταβολισμού των υδατανθράκων και μερικών αμινοξέων.  ΠΗΓΕΣ: χοιρινό, δημητριακά ολικής άλεσης, συκώτι, όσπρια, ξηροί καρποί, εμπλουτισμένα δημητριακά και βρώμη. Καταστρέφετε εν μέρη με την θερμότητα και σε αλκαλικά διαλύματα και χάνεται μέσα στο βραστό νερό

 ΑΝΕΠΑΡΚΕΙΑ: ζάλη, ανορεξία, μυϊκή αδυναμία, κατάθλιψη. Ξηρό BeriBeri: ατροφία των άκρων, περιφερική νευρίτιδα. Υγρό BeriBeri: οιδήματα, εκδηλώσεις καρδιακής ανεπάρκειας (π.χ. καρδιομεγαλία). Εγκεφαλοπάθεια- Wernicke (αλκοολικοί): οφθαλμοπληγία, αταξία, ψύχωση. Korsakoff- διαταραχές μνήμης.  ΥΠΕΡΒΟΛΙΚΗ ΠΡΟΣΛΗΨΗ: δεν έχουν παρατηρηθεί ανεπιθύμητες επιδράσεις από την υψηλή κατανάλωση θειαμίνης, όταν προέρχεται από τρόφιμα ή συμπληρώματα. Ωστόσο συστήνεται η πρόσληψη να γίνεται με προσοχή.

 ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΕΣ: συμμετέχει στο σχηματισμό των απαραίτητων συνενζύμων FAD και FMN, τα οποία είναι απαραίτητα για τη μετατροπή των πρωτεϊνών, των λιπών και των υδατανθράκων σε ενέργεια παρουσία οξυγόνου.  ΠΗΓΕΣ: εντόσθια, γάλα, ψωμί και σχετικά προϊόντα, εμπλουτισμένα δημητριακά.

 ΑΝΕΠΑΡΚΕΙΑ: χειλίτιδα, στοματίτιδα, γλωσσίτιδα, σμηγματορροϊκή δερματίτιδα, περιφερική νευροπάθεια (δυσαισθησίες)  ΥΠΕΡΒΟΛΙΚΗ ΠΡΟΣΛΗΨΗ: δεν έχουν παρατηρηθεί ανεπιθύμητες επιδράσεις από την υψηλή κατανάλωση ριβοφλαβίνης, όταν προέρχεται από τρόφιμα ή συμπληρώματα.

 ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΕΣ: συνένζυμο ή υπόστρωμα για οξειδοαναγωγικές αντιδράσεις. Συμμετέχει στον ενεργειακό μεταβολισμό.  ΠΗΓΕΣ: κρέας, πουλερικά, εμπλουτισμένα δημητριακά, φιστίκια, πατάτες, γαλακτοκομικά προϊόντα, αυγά.

 ΑΝΕΠΑΡΚΕΙΑ: η κόπωση, η κατάθλιψη και η απώλεια μνήμης. Σοβαρή έλλειψη οδηγεί σε πελλάγρα, η οποία χαρακτηρίζεται από διάρροια, δερματίτιδα και διανοητική ανεπάρκεια (άνοια)  ΥΠΕΡΒΟΛΙΚΗ ΠΡΟΣΛΗΨΗ: δόσεις υψηλότερες από τις επιτρεπτές για την παραγωγή των ηπατικών ενζύμων, τη διατήρηση των επιπέδων σακχάρου στο αίμα και του ουρικού οξέος, μπορούν να οδηγήσουν σε βλάβη του ήπατος, αυξημένο κίνδυνο διαβήτη και ουρική αρθρίτιδα

 ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΕΣ: συνένζυμο για τον μεταβολισμό των αμινοξέων, του γλυκογόνου. Εμπλέκεται στη μετατροπή των απαραίτητων λιπαρών οξέων σε προσταγλανδίνες, οι οποίες βοηθούν στη ρύθμιση της ορμονικής ισορροπίας. Επίσης, συμβάλλει στη σταθεροποίηση των επιπέδων των υγρών στο σώμα μέσω της εμπλοκής της στην ισορροπία καλίου/νατρίου.  ΠΗΓΕΣ: εντόσθια, ψάρια, πουλερικά, μπανάνες, αποξηραμένα δαμάσκηνα, φασόλια, δημητριακά ολικής άλεσης, εμπλουτισμένα δημητριακά.

 ΑΝΕΠΑΡΚΕΙΑ: σμηγματόρροια γύρω από τα μάτια, τη μύτη και το στόμα. Επιπλέον, παρατηρήθηκε μείωση του αριθμού των λευκών αιμοσφαιρίων και απώλεια της δυνατότητας μετατροπής της τρυπτοφάνης σε νικοτινικό οξύ. Σημειώθηκε επίσης μια μορφή αναιμίας.  ΥΠΕΡΒΟΛΙΚΗ ΠΡΟΣΛΗΨΗ: βλάβη στα νεύρα των πάνω και κάτω άκρων. Μερικοί ειδικοί αναφέρουν ότι η ζημιά ενδεχομένως να είναι προσωρινή, ενώ άλλοι πάλι επιμένουν ότι είναι μόνιμη.

 ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΕΣ: είναι συνένζυμο για τον μεταβολισμό των νουκλεϊκων οξέων, εμπλέκεται στο μεταβολισμό των πρωτεϊνών και του λίπους. Είναι μια βασική πρωτεΐνη, που παίζει σημαντικό ρόλο στον οργανισμό, καθώς είναι απαραίτητη για την ανάπτυξη και τη διατήρηση ενός υγιούς νευρικού συστήματος, για την παραγωγή του DNA και για τη δημιουργία των ερυθρών αιμοσφαιρίων.  ΠΗΓΕΣ: κρέας, πουλερικά, ψάρια, θαλασσινά, προϊόντα γάλακτος.

 ΑΝΕΠΑΡΚΕΙΑ: Η σοβαρή ανεπάρκειά της οδηγεί σε αναιμία (μακροκυτταρική), ενώ μπορεί επίσης να προκαλέσει αδυναμία, κόπωση, τρέμουλο, ασταθή βάδιση, ακράτεια, υπόταση, κατάθλιψη και άλλες διαταραχές της ψυχικής διάθεσης, καθώς και νοητικά προβλήματα όπως η κακή μνήμη.  ΥΠΕΡΒΟΛΙΚΗ ΠΡΟΣΛΗΨΗ: δεν έχουν παρατηρηθεί ανεπιθύμητες επιδράσεις από την υψηλή κατανάλωση κοβαλαμίνη, όταν προέρχεται από τρόφιμα ή συμπληρώματα. Ωστόσο συστήνεται η πρόσληψη να γίνεται με προσοχή.

 ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΕΣ: συνένζυμο για το μεταβολισμό των νουκλεϊκών οξέων και αμινοξέων. Παίζει σημαντικό ρόλο στην αντιγραφή του DNA, στη σύνθεση του RNA και στη μίτωση (mitosis, κυτταρική διαίρεση μετά από διπλασιασμό του γενετικού υλικού), καθώς και στη διεργασία της μεθυλίωσης του DNA και τη ρύθμιση της γονιδιακής έκφρασης.  ΠΗΓΕΣ: πράσινα φυλλώδη λαχανικά, εμπλουτισμένα δημητριακά και εμπλουτισμένα τρόφιμα.

 ΑΝΕΠΑΡΚΕΙΑ: μεγαλοβλαστική (μακροκυτταρική) αναιμία, γλωσσίτιδα, διάρροια.  ΥΠΕΡΒΟΛΙΚΗ ΠΡΟΣΛΗΨΗ: καλύπτει την πραγματική έλλειψη βιταμίνης Β12 δεν έχουν μέχρι στιγμής διαπιστωθεί ανεπιθύμητες ενέργειες από την υπερβολική πρόσληψη φυλλικού οξέος. Από το 1996 η FDA έχει δημοσιεύσει νομοθετικές ρυθμίσεις για την προσθήκη καθαρού φυλλικού οξέος στα αρτοσκευάσματα, το αλεύρι, τα δημητριακά, το ρύζι και άλλα τρόφιμα

 ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΕΣ: συνένζυμο κατά τη σύνθεση λίπους, γλυκογόνου και αμινοξέων. Παίζει ρόλο στην ανάπτυξη του δέρματος των μαλλιών και των νυχιών.  ΠΗΓΕΣ: συκώτι και μικρές ποσότητες σε φρούτα και κρέας. Έλλειψη μπορεί να προκληθεί εξαιτίας όλων των ασθενειών που διαταράσσουν την ισορροπία της χλωρίδας του εντέρου.

 ΑΝΕΠΑΡΚΕΙΑ: τριχόπτωση, κόκκινα εξανθήματα γύρω από τα μάτια, τη μύτη, το στόμα και στη γεννητική περιοχή. Παρατηρούνται νευρολογικά συμπτώματα στους ενήλικες που περιλαμβάνουν κατάθλιψη, λήθαργο, παραισθήσεις, μούδιασμα, εξανθήματα  ΥΠΕΡΒΟΛΙΚΗ ΠΡΟΣΛΗΨΗ: δεν έχουν παρατηρηθεί ανεπιθύμητες ενέργειες στα ζώα ή στον άνθρωπο, γεγονός που δεν αποκλείει ωστόσο την πιθανή ύπαρξη τους.

 ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΕΣ: συνένζυμο σε αντιδράσεις που απαιτούν ανοιγμένες μορφές σιδήρου και χαλκού. Αντιοξειδωτική δράση. Απαιτείται για την αύξηση και επιδιόρθωση του συνδετικού ιστού, των δοντιών, των οστών και των χόνδρων, καθώς συμμετέχει στην υδροξυλίωση του κολλαγόνου.  ΠΗΓΕΣ: εσπεριδοειδή, ντομάτες, πατάτες, κουνουπίδι, μπρόκολο, φράουλες, λάχανο, πιπεριές και σπανάκι.

 ΑΝΕΠΑΡΚΕΙΑ: σκορβούτο: αιμορραγίες ούλων, απώλεια δοντιών, αρθρίτιδα και επιβράδυνση της επούλωσης τραυμάτων  ΥΠΕΡΒΟΛΙΚΗ ΠΡΟΣΛΗΨΗ: γαστρεντερικές διαταραχές, πέτρες στα νεφρά

Μανιός Γιάννης, Διατροφική αξιολόγηση : Διαιτολογικό και ιατρικό ιστορικό, Σωματομετρικοί, Κλινικοί και Βιοχημικοί Δείκτες. 2006