Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

Θέμα εργασίας: ΤΟ ΗΛΕΚΤΡΙΚΟ ΚΥΚΛΩΜΑ

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Παρουσίαση με θέμα: "Θέμα εργασίας: ΤΟ ΗΛΕΚΤΡΙΚΟ ΚΥΚΛΩΜΑ"— Μεταγράφημα παρουσίασης:

1 Θέμα εργασίας: ΤΟ ΗΛΕΚΤΡΙΚΟ ΚΥΚΛΩΜΑ
ΤΑΞΗ: ΕΚΤΗ ΔΗΜΟΤΙΚΟΥ Θέμα εργασίας: ΤΟ ΗΛΕΚΤΡΙΚΟ ΚΥΚΛΩΜΑ Δημιουργία απλού ηλεκτρικού κυκλώματος με ένα λαμπάκι, μια μπαταρία και ένα διακόπτη Συντάκτης: Μόκιας Γιάννης

2 Για να δημιουργήσουμε ένα απλό κύκλωμα χρειαζόμαστε:
ένα λαμπάκι..

3 Για να δημιουργήσουμε ένα απλό κύκλωμα χρειαζόμαστε:
μια μπαταρία..

4 Για να δημιουργήσουμε ένα απλό κύκλωμα χρειαζόμαστε:
ένα διακόπτη..

5 Για να δημιουργήσουμε ένα απλό κύκλωμα χρειαζόμαστε:
και καλώδια για να συνδέσουμε τις συσκευές. και καλώδια για να συνδέσουμε τις συσκευές

6

7 (το λαμπάκι είναι σβηστό, γιατί ο διακόπτης είναι ανοιχτός).
ανοιχτό κύκλωμα (το λαμπάκι είναι σβηστό, γιατί ο διακόπτης είναι ανοιχτός).

8 (το λαμπάκι ανάβει, γιατί ο διακόπτης είναι κλειστός).
κλειστό κύκλωμα (το λαμπάκι ανάβει, γιατί ο διακόπτης είναι κλειστός).

9 Να θυμάσαι: Το ηλεκτρικό ρεύμα είναι η κίνηση των ελεύθερων ηλεκτρονίων μέσα στα διάφορα σώματα που ονομάζονται αγωγοί. Το καλώδιο είναι ένας αγωγός γιατί έχει στο εσωτερικό του λεπτά συρματάκια.

10 Για να κινηθούν τα ελεύθερα ηλεκτρόνια πρέπει να συνδέονται τα άκρα του αγωγού. Γι’ αυτό, όταν ο διακόπτης είναι ανοιχτός, τα άκρα του αγωγού δεν συνδέονται (δεν ενώνονται) κι έτσι δεν μπορούν να κινηθούν τα ελεύθερα ηλεκτρόνια, επομένως δεν υπάρχει ηλεκτρικό ρεύμα και το λαμπάκι δεν ανάβει.

11 Μόλις κλείσουμε το διακόπτη συνδέονται τα δυο άκρα του, το κύκλωμα δεν διακόπτεται πουθενά και τα ελεύθερα ηλεκτρόνια ξεκινούν απ’ τον αρνητικό (-) πόλο της μπαταρίας, διαρρέουν τα καλώδια, τον διακόπτη, το λαμπάκι και καταλήγουν στον θετικό (+) πόλο της μπαταρίας. Τότε το λαμπάκι ανάβει.

12 Πώς σχεδιάζουμε ένα κύκλωμα;
Για να σχεδιάσουμε ένα κύκλωμα, χρησιμοποιούμε διάφορα σύμβολα που παριστάνουν τα υλικά του κυκλώματος. καλώδιο λαμπάκι διακόπτης μπαταρία

13 Πόσο χρήσιμος είναι ο ηλεκτρισμός στη ζωή μας;
Ο ηλεκτρισμός έχει σπουδαία σημασία για την καθημερινή μας ζωή. Όλες σχεδόν οι συσκευές στο σπίτι μας λειτουργούν με ηλεκτρικό ρεύμα.  Έχουμε λαμπτήρες  Έχουμε στερεοφωνικά συγκροτήματα Έχουμε τηλεοράσεις Έχουμε υπολογιστές Έχουμε ηλεκτρικές κουζίνες και ψυγεία Έχουμε τοστιέρες Έχουμε φορητά τηλέφωνα, βιντεοκάμερες, φούρνους μικροκυμάτων, καφετιέρες κλπ..

14 Πόσο επικίνδυνος είναι ο ηλεκτρισμός;
Ο ηλεκτρισμός είναι ο καλύτερος φίλος μας. Αν όμως δεν προσέχουμε, μπορεί να γίνει επικίνδυνος ακόμα και για την ίδια τη ζωή μας.

15 ΕΡΩΤΗΣΕΙΣ ΠΑΝΩ ΣΤΙΣ ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΕΣ
1η ερώτηση: Ποια υλικά θα χρειαστείς για να κατασκευάσεις ένα απλό κύκλωμα; ΑΠ:………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………… 2η ερώτηση: Για ν’ ανάψει το λαμπάκι ο διακόπτης πρέπει να είναι κλειστός ή ανοιχτός; ΑΠ:……………………………………………………………………………………………………… 3η ερώτηση: Μπορείς να περιγράψεις με απλά λόγια τι είναι το ηλεκτρικό ρεύμα; ΑΠ:…………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………… 4η ερώτηση: Από ποιον πόλο της μπαταρίας ξεκινούν τα ελεύθερα ηλεκτρόνια; 5η ερώτηση: Τι χρειάζεται ο διακόπτης σε ένα κύκλωμα; (Σκέψου τους διακόπτες του σπιτιού σου).

16 Παρουσίαση των φύλλων δραστηριοτήτων
 Δημιουργία ηλεκτρικού κυκλώματος  Μπαταρίες και λάμπες  Πώς φωτοβολεί το λαμπάκι  Κλειστό και ανοιχτό κύκλωμα  Συμβολισμός κυκλώματος  Ο ηλεκτρισμός είναι επικίνδυνος

17 Τέλος


Κατέβασμα ppt "Θέμα εργασίας: ΤΟ ΗΛΕΚΤΡΙΚΟ ΚΥΚΛΩΜΑ"

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Διαφημίσεις Google