Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

ΥΠΟΘΕΣΕΙΣ ΜΑΘΗΤΩΝ Α Β Σε μια από τις δυο περιπτώσεις το λαμπάκι δε θα ανάψει. Μήπως γνωρίζεις από την εμπειρία σου γιατί δε θα ανάψει; Σε μια από τις δυο.

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Παρουσίαση με θέμα: "ΥΠΟΘΕΣΕΙΣ ΜΑΘΗΤΩΝ Α Β Σε μια από τις δυο περιπτώσεις το λαμπάκι δε θα ανάψει. Μήπως γνωρίζεις από την εμπειρία σου γιατί δε θα ανάψει; Σε μια από τις δυο."— Μεταγράφημα παρουσίασης:

1 ΥΠΟΘΕΣΕΙΣ ΜΑΘΗΤΩΝ Α Β Σε μια από τις δυο περιπτώσεις το λαμπάκι δε θα ανάψει. Μήπως γνωρίζεις από την εμπειρία σου γιατί δε θα ανάψει; Σε μια από τις δυο περιπτώσεις το λαμπάκι δε θα ανάψει. Μήπως γνωρίζεις από την εμπειρία σου γιατί δε θα ανάψει; ΦΕ6: ΑΓΩΓΟΙ ΚΑΙ ΜΟΝΩΤΕΣ

2 ΥΠΟΘΕΣΕΙΣ ΜΑΘΗΤΩΝ Από ποιο υλικό είναι φτιαγμένες οι λαβές Των εργαλείων του ηλεκτρολόγου; Για ποιο λόγο γίνεται αυτό; Από ποιο υλικό είναι φτιαγμένες οι λαβές Των εργαλείων του ηλεκτρολόγου; Για ποιο λόγο γίνεται αυτό;

3 ΤΕΛΙΚΑ ΘΑ ΚΑΤΑΦΕΡΟΥΝ ΝΑ ΦΤΙΑΞΟΥΝ ΤΟ ΚΥΚΛΩΜΑ ΓΙΑΤΙ; ΤΕΛΙΚΑ ΘΑ ΚΑΤΑΦΕΡΟΥΝ ΝΑ ΦΤΙΑΞΟΥΝ ΤΟ ΚΥΚΛΩΜΑ ΓΙΑΤΙ;

4 ΑΝΤΙΚΕΙΜΕΝΟΥΛΙΚΟΤΟ ΛΑΜΠΑΚΙ ΑΝΑΒΕΙ ΤΟ ΛΑΜΠΑΚΙ ΔΕΝ ΑΝΑΒΕΙ αλουμινόφυλλοαλουμίνιο * κουταλάκιατσάλι * ποτήριγυαλί * δαχτυλίδιάργυρος * καλαμάκιπλαστικό * λαστιχάκικαουτσούκ * μπλουζάκιύφασμα * κλαδίξύλο * μολύβι ξυσμένο από τις δύο άκρες γραφίτης * σύρμα από καλώδιο χαλκός * ΠΑΡΑΤΗΡΗΣΗ

5 Συμπέρασμα αγωγοί: αλουμίνιο, ατσάλι, άργυρος, γραφίτης. Χαλκός μονωτές: γυαλί, πλαστικό, καουτσούκ, ύφασμα, ξύλο Συμπέρασμα αγωγοί: αλουμίνιο, ατσάλι, άργυρος, γραφίτης. Χαλκός μονωτές: γυαλί, πλαστικό, καουτσούκ, ύφασμα, ξύλο Συμπλήρωσε το συμπέρασμα σημειώνοντας ποια από τα υλικά που χρησιμοποίησες στο πείραμα είναι αγωγοί και ποια μονωτές.

6 Η ροή του ηλεκτρικού ρεύματος είναι σε άλλα υλικά ευκολότερη και σε άλλα δυσκολότερη. Τα υλικά, μέσα από τα οποία το ηλεκτρικό ρεύμα ρέει εύκολα, ονομάζονται αγωγοί. Αγωγοί είναι όλα τα μέταλλα, όπως ο σίδηρος, το αλουμίνιο, ο χαλκός και άλλα. Αγωγός είναι και ο γραφίτης. Τα υλικά μέσα από τα οποία δεν είναι δυνατή η ροή του ηλεκτρικού ρεύματος ονομάζονται μονωτές. Μονωτές είναι το ξύλο, το ύφασμα, το γυαλί και τα πλαστικά. Για την κατασκευή των κυκλωμάτων είναι απαραίτητοι τόσο οι αγωγοί όσο και οι μονωτές. Οι αγωγοί χρησιμοποιούνται, όταν είναι επιθυμητή η εύκολη ροή των ελεύθερων ηλεκτρονίων, ενώ οι μονωτές χρησιμοποιούνται για την προστασία μας από αυτή. Από αγωγούς κατασκευάζεται, λοιπόν, το εσωτερικό των καλωδίων, για να μπορεί να ρέει το ηλεκτρικό ρεύμα μέσα από αυτά, ενώ οι μονωτές μάς προστατεύουν περιβάλλοντας τους αγωγούς. Η ροή του ηλεκτρικού ρεύματος είναι σε άλλα υλικά ευκολότερη και σε άλλα δυσκολότερη. Τα υλικά, μέσα από τα οποία το ηλεκτρικό ρεύμα ρέει εύκολα, ονομάζονται αγωγοί. Αγωγοί είναι όλα τα μέταλλα, όπως ο σίδηρος, το αλουμίνιο, ο χαλκός και άλλα. Αγωγός είναι και ο γραφίτης. Τα υλικά μέσα από τα οποία δεν είναι δυνατή η ροή του ηλεκτρικού ρεύματος ονομάζονται μονωτές. Μονωτές είναι το ξύλο, το ύφασμα, το γυαλί και τα πλαστικά. Για την κατασκευή των κυκλωμάτων είναι απαραίτητοι τόσο οι αγωγοί όσο και οι μονωτές. Οι αγωγοί χρησιμοποιούνται, όταν είναι επιθυμητή η εύκολη ροή των ελεύθερων ηλεκτρονίων, ενώ οι μονωτές χρησιμοποιούνται για την προστασία μας από αυτή. Από αγωγούς κατασκευάζεται, λοιπόν, το εσωτερικό των καλωδίων, για να μπορεί να ρέει το ηλεκτρικό ρεύμα μέσα από αυτά, ενώ οι μονωτές μάς προστατεύουν περιβάλλοντας τους αγωγούς. Αγωγοί και μονωτές Αγωγοί και μονωτές

7 ΕΡΓΑΣΙΕΣ ΓΙΑ ΤΟ ΣΠΙΤΙ Το λαμπάκι ανάβει, γιατί ο γραφίτης στο εσωτερικό του μολυβιού και το ατσάλι, από το οποίο είναι κατασκευασμένο το ψαλίδι, είναι αγωγοί του ηλεκτρικού ρεύματος. Το εξωτερικό μέρος των πριζών και των φις κατασκευάζεται από πλαστικό, γιατί το πλαστικό είναι μονωτής. Έτσι δεν κινδυνεύουμε, όταν ακουμπάμε τις πρίζες ή τα φις. Οι λαβές των εργαλείων που χρησιμοποιεί ο ηλεκτρολόγος είναι κατασκευασμένες από μονωτή, για να μην κινδυνεύει ο ηλεκτρολόγος όταν εργάζεται με αυτά. Το λαμπάκι ανάβει, γιατί ο γραφίτης στο εσωτερικό του μολυβιού και το ατσάλι, από το οποίο είναι κατασκευασμένο το ψαλίδι, είναι αγωγοί του ηλεκτρικού ρεύματος. Το εξωτερικό μέρος των πριζών και των φις κατασκευάζεται από πλαστικό, γιατί το πλαστικό είναι μονωτής. Έτσι δεν κινδυνεύουμε, όταν ακουμπάμε τις πρίζες ή τα φις. Οι λαβές των εργαλείων που χρησιμοποιεί ο ηλεκτρολόγος είναι κατασκευασμένες από μονωτή, για να μην κινδυνεύει ο ηλεκτρολόγος όταν εργάζεται με αυτά.

8 ΕΡΓΑΣΙΕΣ ΓΙΑ ΤΟ ΣΠΙΤΙ Τα σύρματα είναι μεταλλικά, άρα είναι αγωγοί. Τα στηρίγματα των συρμάτων στην κολόνα είναι μονωτές. Η κολόνα είναι τσιμεντένια ή ξύλινη άρα είναι μονωτής. Μέσα από τα καλώδια ρέει το ηλεκτρικό ρεύμα. Χάρη στους μονωτές δεν κινδυνεύουμε, όταν ακουμπάμε τις κολόνες. Τα σύρματα είναι μεταλλικά, άρα είναι αγωγοί. Τα στηρίγματα των συρμάτων στην κολόνα είναι μονωτές. Η κολόνα είναι τσιμεντένια ή ξύλινη άρα είναι μονωτής. Μέσα από τα καλώδια ρέει το ηλεκτρικό ρεύμα. Χάρη στους μονωτές δεν κινδυνεύουμε, όταν ακουμπάμε τις κολόνες.


Κατέβασμα ppt "ΥΠΟΘΕΣΕΙΣ ΜΑΘΗΤΩΝ Α Β Σε μια από τις δυο περιπτώσεις το λαμπάκι δε θα ανάψει. Μήπως γνωρίζεις από την εμπειρία σου γιατί δε θα ανάψει; Σε μια από τις δυο."

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Διαφημίσεις Google