Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

ΕΛΛΗ ΒΥΤΙΝΙΩΤΟΥ - ΦΥΣΙΚΟΣ ΜΠΑΤΑΡΙΑ … ΛΕΜΟΝΙΟΥ Σου έχει τελειώσει η μπαταρία και δε δουλεύει το κομπιουτεράκι; Υπάρχει λύση! Ακολούθησε τις οδηγίες!

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Παρουσίαση με θέμα: "ΕΛΛΗ ΒΥΤΙΝΙΩΤΟΥ - ΦΥΣΙΚΟΣ ΜΠΑΤΑΡΙΑ … ΛΕΜΟΝΙΟΥ Σου έχει τελειώσει η μπαταρία και δε δουλεύει το κομπιουτεράκι; Υπάρχει λύση! Ακολούθησε τις οδηγίες!"— Μεταγράφημα παρουσίασης:

1 ΕΛΛΗ ΒΥΤΙΝΙΩΤΟΥ - ΦΥΣΙΚΟΣ ΜΠΑΤΑΡΙΑ … ΛΕΜΟΝΙΟΥ Σου έχει τελειώσει η μπαταρία και δε δουλεύει το κομπιουτεράκι; Υπάρχει λύση! Ακολούθησε τις οδηγίες!

2 ΕΛΛΗ ΒΥΤΙΝΙΩΤΟΥ - ΦΥΣΙΚΟΣ Τι χρειάζεσαι 3 λεμόνια 3 φύλλα χαλκού (Cu) και 3 φύλλα ψευδαργύρου (Zn) Υπολογιστή τσέπης που λειτουργεί με μπαταρία 1,5V 4 καλώδια – κροκοδειλάκια 1 βολτόμετρο 1 μαχαιράκι κουζίνας ΜΠΑΤΑΡΙΑ … ΛΕΜΟΝΙΟΥ

3 ΕΛΛΗ ΒΥΤΙΝΙΩΤΟΥ - ΦΥΣΙΚΟΣ Τι θα κάνεις ΜΠΑΤΑΡΙΑ … ΛΕΜΟΝΙΟΥ  Βυθίζεις σε κάθε λεμόνι ένα φύλλο χαλκού και ένα φύλλο ψευδαργύρου.  Κυλάς τα λεμόνια στο τραπέζι, πιέζοντάς τα με την παλάμη (ώστε να απελευθερωθεί ο χυμός του λεμονιού) και χαράζεις με το μαχαιράκι σε δύο σημεία τα λεμόνια.

4 ΕΛΛΗ ΒΥΤΙΝΙΩΤΟΥ - ΦΥΣΙΚΟΣ ΜΠΑΤΑΡΙΑ … ΛΕΜΟΝΙΟΥ  Συνδέεις με καλώδιο το φύλλο ψευδαργύρου του πρώτου λεμονιού με το φύλλο χαλκού του δεύτερου λεμονιού κ.ο.κ. Τι θα κάνεις

5 ΕΛΛΗ ΒΥΤΙΝΙΩΤΟΥ - ΦΥΣΙΚΟΣ ΜΠΑΤΑΡΙΑ … ΛΕΜΟΝΙΟΥ Τι θα κάνεις  Συνδέεις με καλώδια τα άκρα της μπαταρίας λεμονιού με το βολτόμετρο και μετράς την τάση.

6 ΕΛΛΗ ΒΥΤΙΝΙΩΤΟΥ - ΦΥΣΙΚΟΣ  Αποσυνδέεις το βολτόμετρο και συνδέεις με καλώδιο το φύλλο ψευδαργύρου με το αρνητικό άκρο ( - ) του υπολογιστή και το φύλλο χαλκού με το θετικό άκρο ( + ). ΜΠΑΤΑΡΙΑ … ΛΕΜΟΝΙΟΥ Τι θα κάνεις

7 ΕΛΛΗ ΒΥΤΙΝΙΩΤΟΥ - ΦΥΣΙΚΟΣ ΜΠΑΤΑΡΙΑ … ΛΕΜΟΝΙΟΥ Τι θα δεις Ο υπολογιστής λειτουργεί με μπαταρία από λεμόνια. Κάνε κλικ στη φωτογραφία!

8 ΕΛΛΗ ΒΥΤΙΝΙΩΤΟΥ - ΦΥΣΙΚΟΣ Ποιο είναι το μυστικό; Ποιο είναι το μυστικό; Πώς δουλεύει η μπαταρία; ΜΠΑΤΑΡΙΑ … ΛΕΜΟΝΙΟΥ Η απάντηση είναι απλή φυσικοχημεία...

9 ΕΛΛΗ ΒΥΤΙΝΙΩΤΟΥ - ΦΥΣΙΚΟΣ ΜΠΑΤΑΡΙΑ … ΛΕΜΟΝΙΟΥ Μόλις το κιτρικό οξύ που περιέχει το λεμόνι έρθει σε επαφή με τα μέταλλα, έχουμε ροή ηλεκτρονίων από τον ψευδάργυρο προς το χαλκό ή μια διαφορά δυναμικού μεταξύ των δύο μετάλλων, που δημιουργεί το ρεύμα.

10 ΕΛΛΗ ΒΥΤΙΝΙΩΤΟΥ - ΦΥΣΙΚΟΣ  Σε αυτή την αρχή στηρίζονται και οι μπαταρίες των αυτοκινήτων.  Ως αγωγό-διάλυμα μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε οποιονδήποτε ηλεκτρολύτη, ανεξάρτητα από το αν είναι οξύ, βάση ή διάλυμα άλατος.  Η μπαταρία λεμονιού δουλεύει διότι ο χυμός του λεμονιού είναι όξινος. ΜΠΑΤΑΡΙΑ … ΛΕΜΟΝΙΟΥ

11 ΕΛΛΗ ΒΥΤΙΝΙΩΤΟΥ - ΦΥΣΙΚΟΣ Η διάρκεια ζωής της μπαταρίας λεμονιού όμως είναι περιορισμένη, γιατί η παραγωγή υδρογόνου στα ηλεκτρόδια δημιουργεί αποθέσεις οξειδίων που εμποδίζουν την επαφή μετάλλου και ηλεκτρολύτη. Οι εμπορικές μπαταρίες υγρού τύπου περιέχουν ειδικά χημικά που δεσμεύουν το παραγόμενο υδρογόνο πριν δημιουργήσει αποθέσεις. ΜΠΑΤΑΡΙΑ … ΛΕΜΟΝΙΟΥ

12 ΕΛΛΗ ΒΥΤΙΝΙΩΤΟΥ - ΦΥΣΙΚΟΣ  Αν σκεφτούμε ότι το 1W = 1Vx1A, το ένα λεμόνι δίνει 1Vx0,0001Α=0,0001W. Άρα, για να ανάψουμε ένα λαμπτήρα των 100W χρειαζόμαστε 1.000.000 λεμόνια!  Δηλαδή με δέκα λεμόνια στο κιλό, χοντρικά 100 τόνους! ΜΠΑΤΑΡΙΑ … ΛΕΜΟΝΙΟΥ Ας μοιραστούμε ακόμα λίγες σκέψεις!

13 ΕΛΛΗ ΒΥΤΙΝΙΩΤΟΥ - ΦΥΣΙΚΟΣ  Αν αναλογιστεί κανείς ότι το κιλό κοστίζει στη λαϊκή 1 με 1,2 ευρώ, μιλάμε για 110.000 ευρώ περίπου, χώρια τα ηλεκτρόδια και τα καλώδια. ΜΠΑΤΑΡΙΑ … ΛΕΜΟΝΙΟΥ Καλή η οικολογία, αλλά στη συγκεκριμένη περίπτωση μάλλον δε συμφέρει!


Κατέβασμα ppt "ΕΛΛΗ ΒΥΤΙΝΙΩΤΟΥ - ΦΥΣΙΚΟΣ ΜΠΑΤΑΡΙΑ … ΛΕΜΟΝΙΟΥ Σου έχει τελειώσει η μπαταρία και δε δουλεύει το κομπιουτεράκι; Υπάρχει λύση! Ακολούθησε τις οδηγίες!"

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Διαφημίσεις Google