Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

 Το Μέγα Ρεύμα ( σημερινή ονομασία Arnavutköy, A ρναβούτκιοϊ, δηλαδή Αρβανιτοχώρι ) ήταν χωριό και σημερινό προάστιο τηςΚωνσταντινούπολης στο Βόσπορο.

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Παρουσίαση με θέμα: " Το Μέγα Ρεύμα ( σημερινή ονομασία Arnavutköy, A ρναβούτκιοϊ, δηλαδή Αρβανιτοχώρι ) ήταν χωριό και σημερινό προάστιο τηςΚωνσταντινούπολης στο Βόσπορο."— Μεταγράφημα παρουσίασης:

1

2  Το Μέγα Ρεύμα ( σημερινή ονομασία Arnavutköy, A ρναβούτκιοϊ, δηλαδή Αρβανιτοχώρι ) ήταν χωριό και σημερινό προάστιο τηςΚωνσταντινούπολης στο Βόσπορο.  Είναι ένα από τα ομορφότερα και πλέον καλοδιατηρημένα χωριά της ευρωπαϊκής όχθης του Βοσπόρου. Έχει ρίζες στην αρχαιότητα και στην περίοδο της ακμής του ήταν το μεγαλύτερο ελληνικό χωριό του Βοσπόρου, με περισσότερους από 6.000 E λληνες

3

4  Το χωριό στην αρχαιότητα, σύμφωνα με μαρτυρία του ιστορικού Πολύβιου, ονομαζόταν « Εστίαι ». Κατά τον ιστορικό Σωζόμενο, ο οποίος έζησε το πρώτο ήμισυ του 5 ου μ. Χ. αιώνα, οι πρώην « Εστίαι » επί των ημερών του ονομάζονται « Μιχαήλιον ». Αναφέρεται επίσης το όνομα « Ανάπλους ». Ο Γάλλος βοτανολόγος και περιηγητής Pierre de Gylle αναφέρει σε σύγγραμμά του (1553) ότι το Μιχαήλιον ονομάζεται από τους Γραικούς « Ασωμάτων », από τον περίφημο ναό του Αρχαγγέλου Μιχαήλ, αλλά ήδη και « Μέγα Ρεύμα ». Πολύ πριν την Άλωση, πολλοί συγγραφείς αναφέρονται στην « Ασωμάτων κώμη », « χώρα των Ασωμάτων » και « Ασώματο ». Μετά την Άλωση, ο Σουλτάνος Μωάμεθ Β΄ ο Πορθητής εποίκησε τη ρημαγμένη περιοχή με Αλβανούς από την Ήπειρο, εξού και η τουρκική ονομασία Arnavutköy, Αρβανιτοχώρι. Οι Αρβανίτες αυτοί ήταν ελληνορθόδοξοι και αφομοιώθηκαν από τη ρωμαίικη κοινότητα, καθώς αναμείχθηκαν αργότερα και με E λληνες από τα νησιά του Αιγαίου και την Ανατολική Θράκη. Η ονομασία Μέγα Ρεύμα επικράτησε από τα μέσα του δεκάτου ενάτου αιώνα.

5  Οπως δηλώνει το όνομα του χωριού, το ρεύμα του Βοσπόρου, που κατεβαίνει από τον Εύξεινο Πόντο στη Μεσόγειο, αναπτύσσει εντυπωσιακή ταχύτητα. Στα παράλια του Βοσπόρου υπάρχουν εκπληκτικής τέχνης παραθεριστικές κατοικίες αριστοκρατών ( τα λεγόμενα γιαλί ). Στο κέντρο του προαστίου υπάρχει η ελληνορθόδοξη εκκλησία των Ταξιαρχών, η μεγαλύτερη του Βοσπόρου, η οποία μαρτυρεί και το μέγεθος και τον αλλοτινό πλούτο της τοπικής ρωμαίικης κοινότητας. Στο Μέγα Ρεύμα οι ντόπιοι ασχολούνταν κυρίως με την αμπελουργία και την αλιεία. Εκεί παραθέριζαν επιφανείς Φαναριώτες και ηγεμόνες της Μολδοβλαχίας : οι Υψηλάντηδες, οι Μουσούροι, οι Μαυροκορδάτοι, οι Καραθεοδωρήδες, οι Σούτσοι. Ο Νικόλαος Σκουφάς απεβίωσε στο Μέγα Ρεύμα και ετάφη στο ναό των Ταξιαρχών το 1819. Μετά την Ελληνική Επανάσταση οι Φαναριώτες αποδεκατίζονται και εγκαθίστανται στο χωριό μουσουλμάνοι.

6 Σήμερα οι κάτοικοι του Μεγάλου Ρεύματος είναι κυρίως εύποροι αστοί, οι οποίοι κατοικούν στα παλιά παραλιακά ξύλινα αρχοντικά. Η παραλιακή λεωφόρος είναι γεμάτη καλόγουστες, δυτικού ύφους, καφετέριες και εστιατόρια και παρουσιάζει ιδιαίτερη κίνηση.

7  Στο τέλος του 19 ου αιώνα χτίστηκε ο μεγαλοπρεπής ναός των Ταξιαρχών, που αποτελεί και τη μεγαλύτερη εκκλησία του Βοσπόρου. Στην περιοχή επίσης υπάρχουν δύο σημαντικά και μεγάλα αγιάσματα : ο Προφήτης Ηλίας στην κορυφή του λόφου 23 και το αγίασμα της Αγίας Κυριακής, που δίνει το όνομά του σε όλη τη συνοικία της Αγίας Κυριακής. Ο Αρμένης λόγιος Ιερέμια Τσελεμπί Κιομουρτζιάν στο έργο του για την Κωνσταντινούπολη εκθειάζει τη γραφική τοποθεσία, όπου βρίσκεται το αγίασμα του Προφήτη Ηλία : « Ανηφορίζοντας το δρόμο του χωριού, ανάμεσα σε δύο λόφους, φθάσαμε στο αγίασμα του Προφήτη Ηλία. Δοκίμασέ το, είναι το “ ύδωρ της ζωής ”. Ας ξαποστάσουμε στον ίσκιο των δέντρων τούτης της πανέμορφης εξοχής, με τους κήπους, τα περιβόλια και τ ’ αμπέλια. Τι όμορφα θα ήταν να ζούσαμε εδώ ». 24 Το αγίασμα του Προφήτη Ηλία χρονολογείται από τη Βυζαντινή περίοδο. 25 Η πανήγυρη του Προφήτη Ηλία στις 20 Ιουλίου συγκέντρωνε πλήθος προσκυνητών από ολόκληρη την Κωνσταντινούπολη και τα προάστια. Έτσι, το αγίασμα και το παρεκκλήσι του Προφήτη Ηλία ( χτίστηκε το 1871) αποτελούσαν σημαντικό οικονομικό πόρο για την κοινότητα. 26

8  Μέχρι τα μέσα του 19 ου αιώνα, η σύνδεση τηςΚωνσταντινούπολης με το Μέγα Ρεύμα γινόταν μόνο με καΐκια και άμαξες. Όταν όμως ξεκίνησαν τα τακτικά δρομολόγια των πλοίων, το Μέγα Ρεύμα συνδέθηκε με την Κωνσταντινούπολη. Έτσι, με την έλευση του ατμόπλοιου και την καθιέρωση τακτικών δρομολογίων η περιοχή εντάχθηκε στον αστικό ιστό και μετατράπηκε σε προάστιο. Πολύ αργότερα, το Μέγα Ρεύμα συνδέθηκε με το κέντρο της Κωνσταντινούπολης και με τη γραμμή του τραμ Εμίνονου - Μπέμπεκ. 9

9

10  http://pluton22.blogspot.gr/2012/04/blog- post_29.html  http://constantinople.ehw.gr/Forms/fLemma BodyExtended.aspx?lemmaID=11079  http://el.wikipedia.org/wiki/

11 ΤΕΛΟΣ


Κατέβασμα ppt " Το Μέγα Ρεύμα ( σημερινή ονομασία Arnavutköy, A ρναβούτκιοϊ, δηλαδή Αρβανιτοχώρι ) ήταν χωριό και σημερινό προάστιο τηςΚωνσταντινούπολης στο Βόσπορο."

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Διαφημίσεις Google