Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

Διερευνητική Εργασία Α΄ Λυκείου ΠΤΥΧΙΟ, ΜΟΡΦΩΣΗ, ΠΑΙΔΕΙΑ, ΙΔΕΩΔΗ ΠΟΥ ΑΜΦΙΣΒΗΤΟΥΝΤΑΙ ΣΤΗΝ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗ ΚΡΙΣΗ Υπεύθυνος καθηγητής: Ευθυμιάδης Παύλος.

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Παρουσίαση με θέμα: "Διερευνητική Εργασία Α΄ Λυκείου ΠΤΥΧΙΟ, ΜΟΡΦΩΣΗ, ΠΑΙΔΕΙΑ, ΙΔΕΩΔΗ ΠΟΥ ΑΜΦΙΣΒΗΤΟΥΝΤΑΙ ΣΤΗΝ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗ ΚΡΙΣΗ Υπεύθυνος καθηγητής: Ευθυμιάδης Παύλος."— Μεταγράφημα παρουσίασης:

1 Διερευνητική Εργασία Α΄ Λυκείου ΠΤΥΧΙΟ, ΜΟΡΦΩΣΗ, ΠΑΙΔΕΙΑ, ΙΔΕΩΔΗ ΠΟΥ ΑΜΦΙΣΒΗΤΟΥΝΤΑΙ ΣΤΗΝ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗ ΚΡΙΣΗ Υπεύθυνος καθηγητής: Ευθυμιάδης Παύλος

2 Μάθε Παιδί Μου Γράμματα :Ταινία δεκαετίας ’80 που προβάλλει τις πεποιθήσεις των ανθρώπων της εποχής

3 ΟΙ ΑΞΙΕΣ ΤΗΣ ΠΑΙΔΕΙΑΣ ΚΑΙ ΤΗΣ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΑΚΗΣ ΜΟΡΦΩΣΗΣ ΣΤΗΝ ΜΕΤΑΠΟΛΕΜΙΚΗ ΕΛΛΑΔΑ “Μάθε παιδί μου γράμματα”, λέγανε οι γονείς στα παιδία τους τις δεκαετίες του 1970- 1980.”Χρυσό βραχιόλι στο χέρι σου, θα σε συνοδεύει σε όλη σου την ζωή”…Και κάπως έτσι συνέβαινε και φτάσαμε στα χρόνια της κρίσης που πολλοί αμφισβητούν τη δύναμη της γνώσης και της εκπαίδευσης παρουσιάζονται τα “πτυχία”, τοπία σε αναρτημένα κάδρα.

4 Ιστορικό Πλαίσιο Το 1950 βρίσκει την Ελλάδα ταλαιπωρημένη έπειτα από μία ολόκληρη δεκαετία πολέμου. Τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο και τη γερμανική κατοχή ακολούθησε ο εμφύλιος πόλεμος. Το 1950 βρίσκει την Ελλάδα ταλαιπωρημένη έπειτα από μία ολόκληρη δεκαετία πολέμου. Τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο και τη γερμανική κατοχή ακολούθησε ο εμφύλιος πόλεμος. Σε παγκόσμιο επίπεδο ήδη από το 1947 έχει ξεκινήσει ο Ψυχρός Πόλεμος, πρώτο συμβάν του οποίου θεωρείται και ο ελληνικός εμφύλιος. Στην Ευρώπη έχει ήδη προχωρήσει η μεταπολεμική ανοικοδόμηση, την οποία η Ελλάδα έχει χάσει λόγω του εμφυλίου. Σε παγκόσμιο επίπεδο ήδη από το 1947 έχει ξεκινήσει ο Ψυχρός Πόλεμος, πρώτο συμβάν του οποίου θεωρείται και ο ελληνικός εμφύλιος. Στην Ευρώπη έχει ήδη προχωρήσει η μεταπολεμική ανοικοδόμηση, την οποία η Ελλάδα έχει χάσει λόγω του εμφυλίου. Το τέλος του εμφυλίου βρίσκει την ελληνική κοινωνία διχασμένη σε νικητές και ηττημένους. Ταυτόχρονα, η χώρα έχει δραματικές υλικές ζημίες, η αγροτική παραγωγή της είναι κατεστραμμένη και η φτώχεια κυριαρχεί Το τέλος του εμφυλίου βρίσκει την ελληνική κοινωνία διχασμένη σε νικητές και ηττημένους. Ταυτόχρονα, η χώρα έχει δραματικές υλικές ζημίες, η αγροτική παραγωγή της είναι κατεστραμμένη και η φτώχεια κυριαρχεί

5 Παιδεία στην Μεταπολεμική Ελλάδα Mετά το πόλεμο έμειναν αμόρφωτα χιλιάδες ελληνόπουλα και τους δόθηκε μοναδική δυνατότητα στη ζωή να επιβιώσουν όπως και σε αμέτρητες περιπτώσεις χαρισματικών παιδιών που σάπισαν στα εργοστάσια, στα κομμωτήρια, στα ραφτάδικα, στη ορθοστασία και στα μεροκάματα του τρόμου, ζώντας μυστικά μέσα στο όνειρό τους πως θα ήταν αν... Χρειάστηκαν τρεις και τέσσερις γενιές θυσίες για να μπορέσουν να γεννήσουν παιδιά που θα είχαν καλύτερες δυνατότητες. Που θα μορφωνόντουσαν και θα μάθαιναν κάτι περισσότερο.

6 Η Στάση των γονιών Οι γονείς ενδιαφέρονταν για τα παιδιά τους,αλλά θεωρούσαν πως οι τέχνες ήταν πιο σημαντικές από τα γράμματα. Για τις γυναίκες ήταν πιο σημαντικό να ξέρουν να μαγειρεύουν και να ράβουν,από το να έχουν τελειώσει το σχολείο. Όμως η επικαιρότητα προλαβαίνει τις πεποιθήσεις της κοινωνίας. Με τις μεταρρυθήσεις της εποχής οι γυναίκες έχουν την δυνατότητα να φτάσουν μέχρι και την τριτοβάθμια εκπαίδευση και να διεκδικήσουν μία θέση στην κοινωνία και μια δουλεία. Το γεγονός αυτό συνέβαλε στην “διόρθωση” της κοινωνικής κατάστασης που επικρατούσε εκείνη την περίοδο. Όμως η επικαιρότητα προλαβαίνει τις πεποιθήσεις της κοινωνίας. Με τις μεταρρυθήσεις της εποχής οι γυναίκες έχουν την δυνατότητα να φτάσουν μέχρι και την τριτοβάθμια εκπαίδευση και να διεκδικήσουν μία θέση στην κοινωνία και μια δουλεία. Το γεγονός αυτό συνέβαλε στην “διόρθωση” της κοινωνικής κατάστασης που επικρατούσε εκείνη την περίοδο.


Κατέβασμα ppt "Διερευνητική Εργασία Α΄ Λυκείου ΠΤΥΧΙΟ, ΜΟΡΦΩΣΗ, ΠΑΙΔΕΙΑ, ΙΔΕΩΔΗ ΠΟΥ ΑΜΦΙΣΒΗΤΟΥΝΤΑΙ ΣΤΗΝ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗ ΚΡΙΣΗ Υπεύθυνος καθηγητής: Ευθυμιάδης Παύλος."

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Διαφημίσεις Google