Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

ΘΟΛΩΤΟΣ ΤΑΦΟΣ ΤΩΝ ΑΧΑΡΝΩΝ Χρύσα Γκότση Υπεύθυνες καθ/τριες

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Παρουσίαση με θέμα: "ΘΟΛΩΤΟΣ ΤΑΦΟΣ ΤΩΝ ΑΧΑΡΝΩΝ Χρύσα Γκότση Υπεύθυνες καθ/τριες"— Μεταγράφημα παρουσίασης:

1 ΘΟΛΩΤΟΣ ΤΑΦΟΣ ΤΩΝ ΑΧΑΡΝΩΝ Χρύσα Γκότση Υπεύθυνες καθ/τριες
Χρύσα Γκότση Υπεύθυνες καθ/τριες Κων/να Νικοπούλου Βενούτσου Μαριάννα Όλγα Παπαδοπούλου Ζαρίφη Χριστίνα Σοφία Στεργίου 2ο ΓΕΛ ΑΧΑΡΝΩΝ

2 Μυκηναϊκή εποχή Χρονολογείται τον 14ο-13ο αιώνα π.Χ.
O Μυκηναϊκός πολιτισμός πήρε το όνομα του από τις Μυκήνες, που ήταν το σπουδαιότερο κέντρο. Αυτό που ξεχώρισε στην μυκηναϊκή εποχή είναι η ταφική αρχιτεκτονική.

3 Ταφική αρχιτεκτονική -Τους θαλαμωτούς -Τους θολωτούς τάφους
Στην Μυκηναϊκή εποχή π.Χ. χρησιμοποιούσαν τρία είδη τάφων για τους νεκρούς: -Τους λακοειδείς -Τους θαλαμωτούς -Τους θολωτούς τάφους

4 ΛΑΚΟΕΙΔΕΙΣ ΤΑΦΟΙ

5 ΘΑΛΑΜΩΤΟΙ ΤΑΦΟΙ

6 ΘΟΛΩΤΟΙ ΤΑΦΟΙ

7 Θολωτοί τάφοι Οι θολωτοί τάφοι συγκαταλέγονται χωρίς αμφιβολία στα πιο λαμπρά αρχιτεκτονήματα του Μυκηναϊκού Πολιτισμού.

8 Χαρακτηριστικά θολωτού τάφου
Είναι κυκλικού σχήματος με θολωτή στέγη. Στους τάφους οδηγούσαν διάδρομοι με χτισμένες τις δυο πλευρές τους. Ο διάδρομος μετά την ταφή σκεπαζόταν με χώμα, όπως και ο τάφος, ώστε σχηματιζόταν ένας τεχνητός λόφος. Ο θόλος είναι χτισμένος με μεγάλες πλάκες τοποθετημένες κατά στρώσεις με τέτοιο τρόπο, ώστε κάθε στρώση να εξέχει λίγο περισσότερο προς το εσωτερικό του θόλου από την αμέσως κατώτερή της (εκφορικό σύστημα). Η είσοδος είναι μνημειακή, με χτιστές παραστάδες, μονολιθικά ανώφλια και υπέρθυρα με κουφιστικό τρίγωνο.

9 Habbo Gerhard Lolling-Γερμανικού Αρχαιολογικού Ινστιτούτου της Αθήνας

10 ΚΤΕΡΙΣΜΑΤΑ ΠΟΥ ΒΡΕΘΗΚΑΝ ΣΤΟ ΘΟΛΩΤΟ ΤΑΦΟ ΑΧΑΡΝΩΝ
Αμφορέας οξυπύθμενος από τη Χαναάν της Παλαιστίνης Πυξίδα Ελεφάντινη λύρα

11 ΑΞΙΟΠΟΙΗΣΗ ΘΟΛΩΤΟΥ ΤΑΦΟΥ ΑΧΑΡΝΩΝ
Από το 2000 και μετά ο δήμος Αχαρνών αξιοποίησε τον αρχαιολογικό χώρο του θολωτού τάφου. Υπηρεσίες του δήμου ανέλαβαν την ανανέωση σημαντικής περίφραξης και το συστηματικό καθαρισμό του μνημείου από τα σκουπίδια. Σε τακτά χρονικά διαστήματα γίνονται μυοκτονίες και απεντομώσεις εσωτερικά του τάφου. Στον ταφικό θάλαμο στρώθηκε χαλίκι. Αφαιρέθηκαν τα δέντρα περιμετρικά του μνημείου (συκιές,λεύκες). Από το 2002 τοποθετήθηκε ενημερωτική πινακίδα στα ελληνικά και αγγλικά για τους επισκέπτες, το 2001 άνοιξε το μνημείο για 1η φορά για τους μαθητές και τέλος το 2003 για το ευρύ κοινό.

12 ΑΡΧΑΙΑ ΤΟΠΙΚΗ ΙΣΤΟΡΙΑ ‘ΘΟΛΩΤΟΣ ΤΑΦΟΣ ΤΩΝ ΑΧΑΡΝΩΝ’


Κατέβασμα ppt "ΘΟΛΩΤΟΣ ΤΑΦΟΣ ΤΩΝ ΑΧΑΡΝΩΝ Χρύσα Γκότση Υπεύθυνες καθ/τριες"

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Διαφημίσεις Google