Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

Οι συλλογικές συμβάσεις εργασίας. Η Σ.Σ.Ε. είναι η φυσιολογική κατάληξη των συλλογικών διαπραγματεύσεων, όταν οι εκπρόσωποι των μισθωτών και των εργοδοτών.

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Παρουσίαση με θέμα: "Οι συλλογικές συμβάσεις εργασίας. Η Σ.Σ.Ε. είναι η φυσιολογική κατάληξη των συλλογικών διαπραγματεύσεων, όταν οι εκπρόσωποι των μισθωτών και των εργοδοτών."— Μεταγράφημα παρουσίασης:

1 Οι συλλογικές συμβάσεις εργασίας

2 Η Σ.Σ.Ε. είναι η φυσιολογική κατάληξη των συλλογικών διαπραγματεύσεων, όταν οι εκπρόσωποι των μισθωτών και των εργοδοτών καταλήξουν σε συμβιβασμό. Η Σ.Σ.Ε. είναι η έγγραφη συμφωνία ανάμεσα στους εκπροσώπους των μισθωτών και των εργοδοτών για τις αμοιβές, τους όρους και τις συνθήκες εργασίας που θα ισχύσουν από την ημερομηνία της συμφωνίας και για ένα μεθύστερο χρονικό διάστημα, συνήθως για ένα ή δύο χρόνια.

3 Οι συλλογικές συμβάσεις εργασίας Ο βαθμός και το είδος της νομικής κατοχύρωσης των Σ.Σ.Ε. ποικίλει από χώρα σε χώρα.

4 Οι συλλογικές συμβάσεις εργασίας Τα είδη των Σ.Σ.Ε. εργασίας στην Ελλάδα είναι : 1) Εθνικές Γενικές Συλλογικές Συμβάσεις Εργασίας που υπογράφονται από τις πλέον αντιπροσωπευτικές οργανώσεις των μισθωτών ΓΣΕΕ (Γενική Συνομοσπονδία Εργατών Ελλάδος) και των εργοδοτών ΣΕΒ, ( Σύνδεσμος Ελλήνων Βιομηχάνων), ΓΕΣΕΒΕΕ, (Γεν. Συνομοσπ. Επαγγελματιών, Βιοτεχνών και Εμπόρων Ελλάδος,), και ΕΣΕΕ (Εθνική Συνομοσπ. Ελληνικού Εμπορίου).

5 Οι συλλογικές συμβάσεις εργασίας 2 Κλαδικές Συλλογικές Συμβάσεις όπου υπάγονται μισθωτοί ομοειδών κλάδων συνήθως σε πανελλήνια κλίμακα.. 3.Επιχειρησιακές Συλλογικές Συμβάσεις όπου υπάγονται μισθωτοί μιας επιχείρησης. 4. Τοπικές Ομοιοεπαγγελματικές Συμβάσεις, όπου υπάγονται μισθωτοί ομοειδών κλάδων σε τοπικό επίπεδο.

6 Οι Συλλογικές Διαφορές Εργασίας Οι Σ.Δ.Ε είναι μέρος του όλου πλαισίου των Συλλογικών Διαπραγματεύσεων και προκύπτουν όταν οι Σ.Δ. δεν καταλήξουν σε συλλογικές συμβάσεις. Μια Σ.Δ.Ε. μπορεί να οδηγήσει σε εργασιακή σύγκρουση ( απεργία) που θεωρείται ότι αποτελεί δεδομένο του δημοκρατικού κοινοβουλευτικού πολιτεύματος και της ελευθερίας της συλλογικής βούλησης των εργαζομένων.

7 Οι Συλλογικές Διαφορές Εργασίας Απεργία είναι η προσωρινή διακοπή της εργασίας από ομάδα μισθωτών με σκοπό την επιβολή ορισμένων απαιτήσεων ή την έκφραση συγκεκριμένων παραπόνων. Η πιθανότητα εκδήλωσης απεργιών αποτελεί πολύ σημαντικό στοιχείο του κόστους παραγωγής.

8 Οι Συλλογικές Διαφορές Εργασίας Από οικονομική άποψη, η αποδοχή ή όχι των αιτημάτων μιας απεργίας είναι συνάρτηση του διαπραγματευτικού κόστους της. ( κόστος απεργίας > ή < από κόστος αποδοχής αιτημάτων). Η εργασιακή σύγκρουση επιλύεται είτε με υποχώρηση ενός από τα δύο μέρη, ή με τη διαδικασία της διαμεσολάβησης και της διαιτησίας.( Οργανισμός Διαμεσολάβησης και Διαιτησίας).


Κατέβασμα ppt "Οι συλλογικές συμβάσεις εργασίας. Η Σ.Σ.Ε. είναι η φυσιολογική κατάληξη των συλλογικών διαπραγματεύσεων, όταν οι εκπρόσωποι των μισθωτών και των εργοδοτών."

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Διαφημίσεις Google