Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

Αισθητικές παρεμβάσεις στο χώρο του σχολείου 1 ο Γυμνάσιο Πετρούπολης Σχολικό έτος 2011-2012.

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Παρουσίαση με θέμα: "Αισθητικές παρεμβάσεις στο χώρο του σχολείου 1 ο Γυμνάσιο Πετρούπολης Σχολικό έτος 2011-2012."— Μεταγράφημα παρουσίασης:

1 Αισθητικές παρεμβάσεις στο χώρο του σχολείου 1 ο Γυμνάσιο Πετρούπολης Σχολικό έτος 2011-2012

2 Γενική περιγραφή προγράμματος Το πρόγραμμα «Αισθητικές παρεμβάσεις στο χώρο του σχολείου» που υλοποιήσαμε τη φετινή χρονιά στο σχολείο μας εντάσσεται στην κατηγορία των σχολικών πολιτιστικών προγραμμάτων. Η ιδέα για το πρόγραμμα αυτό ξεκίνησε από την επιθυμία μας να διαμορφώσουμε στις αίθουσες διδασκαλίας ένα πιο δημιουργικό και ευχάριστο για τους μαθητές περιβάλλον.

3 Συντελεστές προγράμματος Υπεύθυνος του προγράμματος ήταν ο καθηγητής Καλλιτεχνικών κ. Βγόντζας Παναγιώτης. Υπεύθυνος του προγράμματος ήταν ο καθηγητής Καλλιτεχνικών κ. Βγόντζας Παναγιώτης. Έλαβαν μέρος οι μαθητές της Β’ και Γ’ Γυμνασίου: Αλεβιζάκη Πένυ, Ασημάκη Μαρία, Γαβαλάς Δημήτρης, Γουλιέλμος Ορέστης, Ζησόπουλος Γιώργος, Ζιμπουνούμης Γιάννης, Καμινιώτης Πέτρος, Κατσιάβου Στεφανία, Κολοβού Σταυρούλα, Μπόνης Χρήστος, Μπούχλα Κωνσταντίνα, Νάνο Σωτήρης, Αζεμάι Γιοργκένα, Αθανασίου Χριστίνα, Γεμενετζή Φωτεινή, Γιατράς Γιώργος και Ζαρέντη Μαρία. Έλαβαν μέρος οι μαθητές της Β’ και Γ’ Γυμνασίου: Αλεβιζάκη Πένυ, Ασημάκη Μαρία, Γαβαλάς Δημήτρης, Γουλιέλμος Ορέστης, Ζησόπουλος Γιώργος, Ζιμπουνούμης Γιάννης, Καμινιώτης Πέτρος, Κατσιάβου Στεφανία, Κολοβού Σταυρούλα, Μπόνης Χρήστος, Μπούχλα Κωνσταντίνα, Νάνο Σωτήρης, Αζεμάι Γιοργκένα, Αθανασίου Χριστίνα, Γεμενετζή Φωτεινή, Γιατράς Γιώργος και Ζαρέντη Μαρία.

4 Στόχοι  Η ανάπτυξη της ικανότητας για μετάδοση γνώσεων, ιδεών, απόψεων και συναισθημάτων σχετικών με την τέχνη.  Δημιουργία ενός φιλικού περιβάλλοντος για ένα πιο ευχάριστο μάθημα για τους μαθητές και τους καθηγητές μακριά από μια μουντή και μονότονη αίθουσα.  Αρμονική συνύπαρξη των παιδιών που συμμετείχαν στο πρόγραμμα μέσω της συνεργασίας, της ανταλλαγής απόψεων και της ομαδικής εργασίας.

5 Συναντήσεις και δράσεις του προγράμματος  Οι συναντήσεις των ομάδων γίνονταν κάθε Παρασκευή μετά την λήξη των μαθημάτων.  Στην πρώτη συνάντηση συγκεντρωθήκαμε για να αποφασίσουμε την κεντρική ιδέα του έργου.  Σε κάθε συνάντηση αποφασίζαμε τι θα συμπληρώναμε στην ζωγραφιά και στη συνέχεια προχωρούσαμε στην υλοποίηση των ιδεών μας. Ωστόσο, αρκετές φορές υπήρχαν και αντιρρήσεις που αντιμετωπίζονταν μέσα από το διάλογο.

6 Περιγραφή δράσης Στο τμήμα του Β1: Μετά την επιλογή του θέματος, κάναμε την αναγκαία προετοιμασία στο μουσαμά με ειδική κόλλα. Στην επόμενη συνάντηση με τη βοήθεια του κύριου Βγόντζα κάναμε τα αρχικά σχέδια. Ύστερα ζωγραφίσαμε το φόντο, μετέπειτα τα κύρια σχέδια και τέλος προσθέσαμε τις τελευταίες πινελιές. Αποφασίσαμε να αποτυπώσουμε ένα φυσικό τοπίο, διότι θέλαμε να νιώθουν και οι συμμαθητές μας την αγνότητα της φύσης.

7

8 Περιγραφή δράσης Στο τμήμα του Γ1: Αρχικά σχεδιάσαμε ένα πλαίσιο στον τοίχο της αίθουσας, το οποίο χωρίσαμε σε έξι μεγάλες επιφάνειες τις οποίες βάψαμε με έντονα χρώματα. Η κεντρική ιδέα ήταν να αποτυπώσουμε τα στοιχεία της φύσης κατά τη διάρκεια μιας ολόκληρης ημέρας ξεκινώντας από την ημέρα και φτάνοντας στην νύχτα. Συγχρόνως, αποτυπώσαμε τον ουρανό, τα δέντρα και την φωτιά. Για να δώσουμε ζωντάνια και αίσθηση του βάθους στην ζωγραφιά σχεδιάσαμε στη μέση ένα τρένο με την ημερομηνία ολοκλήρωσης του έργου.

9

10 Περιγραφή δράσης Στο τμήμα του Γ2: Στην αρχή ζωγραφίσαμε τα μεγάλα σχήματα όπως τη θάλασσα, την αμμουδιά και τον ήλιο. Στη συνέχεια προσθέσαμε διάφορες αποχρώσεις και τόνους χρωμάτων για να αποτυπώσουμε τη στιγμή της δύσης του ήλιου. Επιπλέον, σχεδιάσαμε σύννεφα σε διάφορα μέρη της εικόνας με σκοπό να κάνουμε την ζωγραφιά τρισδιάστατη. Ολοκληρώνοντας, προσθέσαμε τις τελικές λεπτομέρειες που έδωσαν παραστατικότητα στο έργο. Στο τμήμα του Γ2: Στην αρχή ζωγραφίσαμε τα μεγάλα σχήματα όπως τη θάλασσα, την αμμουδιά και τον ήλιο. Στη συνέχεια προσθέσαμε διάφορες αποχρώσεις και τόνους χρωμάτων για να αποτυπώσουμε τη στιγμή της δύσης του ήλιου. Επιπλέον, σχεδιάσαμε σύννεφα σε διάφορα μέρη της εικόνας με σκοπό να κάνουμε την ζωγραφιά τρισδιάστατη. Ολοκληρώνοντας, προσθέσαμε τις τελικές λεπτομέρειες που έδωσαν παραστατικότητα στο έργο.

11

12 Περιγραφή δράσης  Επίσκεψη στην Εθνική Πινακοθήκη Η επίσκεψη πραγματοποιήθηκε στις 03/05/2012. Με ξεναγό τον κ. Βγόντζα, γνωρίσαμε συλλογές με έργα ζωγραφικής τα οποία καλύπτουν την πορεία της ελληνικής τέχνης από τα μεταβυζαντινά χρόνια ως τις μέρες μας, καθώς επίσης και έργα ξένων καλλιτεχνών. Η επίσκεψη πραγματοποιήθηκε στις 03/05/2012. Με ξεναγό τον κ. Βγόντζα, γνωρίσαμε συλλογές με έργα ζωγραφικής τα οποία καλύπτουν την πορεία της ελληνικής τέχνης από τα μεταβυζαντινά χρόνια ως τις μέρες μας, καθώς επίσης και έργα ξένων καλλιτεχνών.

13 Συμπεράσματα:  Μέσα από αυτό το πρόγραμμα μας δόθηκε η ευκαιρία να δώσουμε μια πιο ευχάριστη νότα στις τάξεις του σχολείου μας.  Πετύχαμε μία καλή συνεργασία, καθώς οι δυνατότητες του ενός κάλυπταν τις αδυναμίες του άλλου.  Καταφέραμε να περάσουμε ευχάριστες και συγχρόνως δημιουργικές ώρες ζωγραφικής.  Κριτική των «θεατών»: υπήρχαν θετικά αλλά και αρνητικά σχόλια τόσο από συμμαθητές όσο και από καθηγητές.


Κατέβασμα ppt "Αισθητικές παρεμβάσεις στο χώρο του σχολείου 1 ο Γυμνάσιο Πετρούπολης Σχολικό έτος 2011-2012."

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Διαφημίσεις Google