Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

Το 19ο γυμνάσιο Θεσσαλονίκης σας παρουσιάζει…

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Παρουσίαση με θέμα: "Το 19ο γυμνάσιο Θεσσαλονίκης σας παρουσιάζει…"— Μεταγράφημα παρουσίασης:

1 Το 19ο γυμνάσιο Θεσσαλονίκης σας παρουσιάζει…

2 Τις λίμνες της Μακεδονίας
• Άργα • Ασωμάτων • Βεγορίτιδα • Βόλβη • Γιαννιτσών • Δοϊράνη • Θησαυρού • Κερκίνη • Κορώνεια • Μεταλλείου • Ορεστιάδα •Πικρολίμνη • Πλατανόβρυσης • Πολυφύτου • Σφηκιά

3 Λίμνη Δοϊράνη

4 Η Δοϊράνη  είναι λίμνη στα σύνορα της Ελλάδας με την Πρώην Γιουγκοσλαβική Δημοκρατία της Μακεδονίας. Το όνομά της προέρχεται πιθανώς, από τους αρχαίους Δόβηρες, που ήταν Παιονικό φύλο, εγκατεστημένο στην περιοχή.

5 Έχει επιφάνεια 43,1 τετραγωνικών χιλιομέτρων από τα οποία τα 27,3 τετ
Έχει επιφάνεια 43,1 τετραγωνικών χιλιομέτρων από τα οποία τα 27,3 τετ. χλμ. ανήκουν στην ΠΓΔΜ και τα 15,8 τετ. χλμ στην Ελλάδα. Στα δυτικά βρίσκεται η πόλη Δοϊράνη, στα ανατολικά το χωριό Μουριές και στα βόρεια το όρος Μπέλες. Το μήκος της λίμνης από Βορρά προς Νότο είναι 8,9χλμ ενώ το πλάτος της φτάνει τα 7,1 χλμ, καθιστώντας τη την τρίτη μεγαλύτερη λίμνη της ΠΓΔΜ. Έχει μέγιστο βάθος 4 μέτρα, σε αντίθεση με το βάθος των 10 m που είχε η λίμνη παλαιότερα.

6 Βρίσκεται μεταξύ δύο τεκτονικών πλακών, αυτής που περιλαμβάνει τον ορεινό όγκο της Κερκίνης και αυτής που περιλαμβάνει τη λεκάνη του Αξιού. Η περιοχή είναι ιδιαίτερα σεισμογενής, καθώς είναι μέρος του σεισμογενούς τόξου Δοϊράνης - Βόλβης -Άθωνος. Η Δοϊράνη σχηματίστηκε κατά την Προπαγετώδη Γεωλογική Περίοδο και αρχικά η έκτασή της ήταν 130τ.χ. και το βάθος της 10 μέτρα.

7 Είναι πιθανόν κατάλοιπο της παλιάς λίμνης Παιονίας που έφθανε τα 130
Είναι πιθανόν κατάλοιπο της παλιάς λίμνης Παιονίας που έφθανε τα στρέμματα. Η λεκάνη της τροφοδοτείται από πηγές που αναβλύζουν στον πυθμένα της, αλλά κι από τα γύρω ορεινά ρέματα που έρχονται από το Μπέλες και τα Κρούσια όρη. 

8 Xλωρίδα Στη χλωρίδα της λίμνης περιλαμβάνονται μυριόφυλλα, ποταμογείτονες, αγριοκάλαμα και ψαθιά. Στις όχθες της συναντάμε πυκνή βλάστηση από βούρλα και θίνες. Περιβάλλεται από παρόχθια δάση, αποτελούμενα από λευκές ιτιές και πλατάνια. Χαρακτηριστικά είναι τα αναρριχητικά φυτά που αναπτύσσονται στα δέντρα. Στα βορειοανατολικά της λίμνης, στο Δήμο Μουριών, βρίσκεται το δάσος των Μουριών (ή Χίλια Δέντρα), κατάλοιπο ενός αρχαίου αλλουβιακού δάσους, που σήμερα καταλαμβάνει 590 στρέμματα και αποτελεί σημαντικό σταθμό για τα μεταναστευτικά πουλιά. Το δάσος έχει χαρακτηριστεί Μνημείο της Φύσης και αποτελείται από βελανιδιές, σκλήθρα, φράξους και υπέργηρα πλατάνια.

9 Στη Δοϊράνη αναπτύσσεται ένας πολύ σημαντικός υγροβιότοπος που έχει περιληφθεί στις Ζώνες Ειδικής Προστασίας, καθώς δίνει προσωρινό καταφύγιο σε 36 σπάνια είδη πουλιών, μεταξύ των οποίων η λαγγόνα και ο αργυροπελεκάνος. Επίσης, στα πουλιά που απαντώνται στη λίμνη, είναι λευκοτσικνιάς, ο κρυπτοτσικνιάς, ο αργυροτσικνιάς, ο σταχτοτσικνιάς, η χαλκόκοτα, το μπεκατσίνι και η αβοκέτα. Το οικοσύστημα ολοκληρώνεται με σφυριχτάρια, καπακλήδες, πρασινοκέφαλες πάπιες, ψαλίδες, σαρσέλες, γκισάρια, βουτηχτάρια, κορμοράνους και βουβόκυκνους. Αρπακτικά πουλιά που συχνά επισκέπτονται την περιοχή της λίμνης είναι ο καλαμόκιρκος, ο βαλτόκιρκος, το διπλοσάινο, το τσιχλογέρακο, το δεντρογέρακο και η γερακίνα. σφυριχτάρια λαγγόνα διπλοσάινο

10 Τα ψάρια που ζουν στα νερά της Δοϊράνης είναι το γριβάδι, ο γουλιανός, η πλατίτσα, το περκί, η τούρνα, η κοκκινοφτέρα, το γλήνι και το σίρκο. Έχουν αναφερθεί και σπανιώτερα είδη, όπως το χέλι, το τυλινάρι, ο γουρουνομύτης, η μουρμουρίτσα, η βιργιάνα, η πεταλούδα, το κουνουπόψαρο, η χρυσοβελονίτσα, η φεροβελονίτσα, το γυφτόψαρο κ.ά. Σήμερα ο πληθυσμός των ψαριών έχει ελαττωθεί, λόγω της έντονης αλιείας και της συνεχούς πτώσης της στάθμης. Στον υγροβιότοπο της Δοϊράνης διαβιούν και πολλά υδρόβια έντομα, όπως η λιβελούλα, και το μαλάκιο Dreissenia polymorpha. περκί βιργιάνα γριβάδι τούρνα μουρμουρίτσα

11 Οι Βάρκες της Δοϊράνης Οι βάρκες που χρησιμοποιούνται στη Δοϊράνη είναι τύπου πλάβας, δεν έχουν δηλαδή καρίνα. Ιδιαίτερο γνώρισμά τους αποτελεί το σχετικά φαρδύ κάτω τμήμα που βαθμιαία μειώνεται προς τα πάνω, αλλά και το σχήμα της πλώρης (μπροστινό τσιλό) που παρουσιάζει κλίση προς τα πάνω. Οι παραδοσιακές ξύλινες πλάβες της Δοϊράνης ήταν κωπήλατες. Σήμερα, έχουν αντικατασταθεί από μηχανοκίνητες βάρκες. Στο ελληνικό τμήμα της λίμνης δρουν 32 τέτοια σκάφη.

12 Μια σειρά από μικρά ήσυχα χωριά πλαισιώνουν τη λίμνη από την ελληνική πλευρά. Η τοπική τους οικονομία στηρίζεται κυρίως στη γεωργική και κτηνοτροφική παραγωγή, ενώ η συμβολή της αλιείας σε αυτήν είναι μικρή, μια και η ετήσια παραγωγή δεν ξεπερνάει τους 30 τόνους.  Στο χωριό Δοϊράνη, στην όχθη της λίμνης, μπορεί σήμερα ο επισκέπτης να βρει εγκαταστάσεις για ψάρεμα όλο το χρόνο, στα πεντακάθαρα νερά της λίμνης, όπου ζουν τα περίφημα γριβάδια. Επίσης, στην περιοχή δεσπόζει το μνημείο που υπάρχει σε ανάμνηση της μάχης της Δοϊράνης.

13 Μάχη της Δοϊράνης Βρετανικό στρατιωτικό νεκροταφείο στο Πολύκαστρο
Στην περιοχή διεξήχθη η ομώνυμη μάχη μεταξύ ελληνικών και βουλγαρικών στρατευμάτων το Η λίμνη επίσης αποτέλεσε τη νοτιότερη γραμμή του μακεδονικού μετώπου του Α’ παγκοσμίου πολέμου και η νότια ακτή της υπήρξε το θέατρο της μιας ακόμη Μάχης, αυτή τη φορά, μεταξύ των συμμαχικών ελληνικών και βρετανικών στρατευμάτων, που επιτίθονταν από το νότο και των βουλγαρικών στρατευμάτων που βρίσκονταν στα ανατολικά της λίμνης. Σήμερα, σε ένα λόφο μερικές εκατοντάδες μέτρα νότια της λίμνης, υπάρχει ένα μνημείο για τη μάχη και δύο νεκροταφεία για τους Έλληνες και Βρετανούς στρατιώτες. Βρετανικό στρατιωτικό νεκροταφείο στο Πολύκαστρο Το Μνημείο Πεσόντων στη Δοϊράνη

14 Τα «Χίλια Δέντρα» και το Μπέλες
Στο ελληνικό έδαφος ένας ασφάλτινος δρόμος κινείται περιμετρικά της λίμνης, ο οποίος συνδέει το χωριό Δοϊράνη με την τοποθεσία «Χίλια Δέντρα» και τα υπόλοιπα χωριά που ακουμπούν στις νοτιοδυτικές απολήξεις του Μπέλες. Σε αρκετά σημεία ο χώρος είναι διαμορφωμένος για υπαίθριο φαγητό, και εξοχικά κέντρα περιμένουν ντόπιους και ξένους επισκέπτες. Οι κλίσεις είναι ήπιες, το τοπίο κατάφυτο και οι εικόνες που θα ανακαλύψετε θα σας μείνουν αξέχαστες.

15 Τα «Χίλια Δέντρα» Το δάσος στα «Χίλια Δέντρα» που καταλαμβάνει έκταση περίπου 600 στρεμμάτων, βρίσκεται πολύ κοντά στο χωριό Μουριές και έχει χαρακτηριστεί «Μνημείο της Φύσης», καθώς απαρτίζεται από υπεραιωνόβιες δρυς και φράξους, σκλήθρα και υπέργηρα πλατάνια, ενώ μαζί με την παραλίμνια ζώνη έχει ενταχθεί στο Δίκτυο «Natura 2000». Αυτή είναι και η πλέον ευχάριστη διαδρομή που μπορείτε να πραγματοποιήσετε. Βέβαια, αν σας αρέσει το περπάτημα, ακολουθώντας τα παρόχθια μονοπάτια θα καταλήξετε στην ακρολιμνιά.

16  Μπέλες Ανατολικά ξεκινούν οι παρυφές του βουνού Κερκίνη ή Μπέλες, το οποίο ορθώνεται στιβαρό και χιονισμένο τους περισσότερους μήνες του χρόνου σαν διαχωριστικό τείχος ανάμεσα στην Ελλάδα και τη Βουλγαρία. Το σημερινό ειρηνικό τοπίο δεν θυμίζει σε τίποτα την 6η Απριλίου του 1941, όταν τα γερμανικά τεθωρακισμένα παραβίασαν από αυτό το σημείο τα σύνορα και εισέβαλαν στην Ελλάδα. Αργά την άνοιξη, όταν απελευθερωθούν από τα χιόνια οι δασικοί δρόμοι που κινούνται σε υψόμετρο πάνω από μέτρα, μπορείτε με τετρακίνητο όχημα, διατρέχοντας πυκνόφυτα δάση οξιάς, ρυάκια και μικρούς καταρράκτες, να φθάσετε ως τα Ανω Πορόια.

17 Μουσείο στη Λίμνη Δοϊράνη
Δίπλα στη λίμνη έχει δημιουργηθεί το Μουσείο Λίμνης Δοϊράνης, με τη συνεργασία του πρώην Δήμου Δοϊράνης και του Μουσείου Γουλανδρή Φυσικής Ιστορίας - Ελληνικού Κέντρου Βιοτόπων Τροτόπων. Στο μουσείο μπορεί ο επισκέπτης να θαυμάσει σύνεργα αλιείας, όπως βάρκες ψαρέματος και δίχτυα, και μέσα από εικόνες και πληροφορίες να πληροφορηθεί για την πλούσια χλωρίδα και πανίδα της περιοχής της Δοϊράνης.

18 Μερικές φωτογραφίες… Παγωμένη η λίμνη Δοϊράνη Όρος Μπέλες

19 Η καλύβα του ψαρά Λίμνη Δοϊράνη

20 Κοντινές αποδράσεις Οι βάρκες της Δοϊράνης

21 Στα νερά της λίμνης Μοναδική πανίδα στη λίμνη

22 Ένα πρωινό στη λίμνη Δοϊράνη
Ηλιοβασίλεμα στη Δοϊράνη

23 Ήταν μία παρουσίαση για τη λίμνη Δοϊράνη από τις:
•Γκέσιου Ευαγγελία •Γενναδάκη Δήμητρα •Σιδηροπούλου Χρυσή •Σινελνίκοβα Ελισάβετ •Τίλδη Νικολέτα •Τσούνταλη Ελένη

24 Σας ευχαριστούμε για την προσοχή σας…
Τέλος


Κατέβασμα ppt "Το 19ο γυμνάσιο Θεσσαλονίκης σας παρουσιάζει…"

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Διαφημίσεις Google