Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

Κεφαλομετρική ανάλυση Δημήτρης Χαλαζωνίτης. χρήση 1. διάγνωση: –αξιολόγηση του μεγέθους, σχήματος και σχετικής θέσης των ανατομικών δομών ώστε να διαπιστωθεί.

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Παρουσίαση με θέμα: "Κεφαλομετρική ανάλυση Δημήτρης Χαλαζωνίτης. χρήση 1. διάγνωση: –αξιολόγηση του μεγέθους, σχήματος και σχετικής θέσης των ανατομικών δομών ώστε να διαπιστωθεί."— Μεταγράφημα παρουσίασης:

1 κεφαλομετρική ανάλυση Δημήτρης Χαλαζωνίτης

2 χρήση 1. διάγνωση: –αξιολόγηση του μεγέθους, σχήματος και σχετικής θέσης των ανατομικών δομών ώστε να διαπιστωθεί πού υπάρχουν διαφοροποιήσεις από το φυσιολογικό. π.χ.: «η κάτω γνάθος είναι μεγαλύτερη του φυσιολογικού», «η άνω γνάθος βρίσκεται σε πιο πρόσθια θέση», «το κάτω ύψος του προσώπου είναι αυξημένο», «η αεροφόρος οδός είναι στενή» –η μορφολογική αυτή αξιολόγηση πρέπει να συγκεράζεται με τα άλλα ευρήματα (κλινικά, εργαστηριακά) ώστε να καταλήξουμε σε ολοκληρωμένη διάγνωση, η οποία θα οδηγήσει σε εναλλακτικές θεραπευτικές επιλογές.

3 χρήση 2. αξιολόγηση αύξησης ή θεραπείας: –σύγκριση δύο κεφαλομετρικών ακτινογραφιών του ιδίου ασθενούς, ληφθείσες σε δύο διαφορετικές χρονικές στιγμές, ώστε να αξιολογήσουμε τις μεταβολές. π.χ.: «η κάτω γνάθος αυξήθηκε κατά 5 mm», «ο κάτω γομφίος μετακινήθηκε εγγύς 3 mm»

4 σύγκριση και οι δύο χρήσεις (διάγνωση, αξιολόγηση μεταβολών) απαιτούν σύγκριση: –αξιολόγηση μεταβολών: σύγκριση μεταξύ δύο ακτινογραφιών του ιδίου ατόμου –διάγνωση: σύγκριση μεταξύ μιας ακτινογραφίας του ασθενούς και μιας «ακτινογραφίας» του μέσου όρου του πληθυσμού (ή του θεωρούμενου ως φυσιολογικού, ή κάποιου άλλου προτύπου)

5 σύγκριση η σύγκριση απαιτεί συγκρίσιμα στοιχεία άρα σταθερές συνθήκες λήψης, οι οποίες εξασφαλίζονται με τον κεφαλοστάτη –(Hofrath, Broadbent, 1931)

6 Broadbent BH. A new x-ray technique and its application to Orthodontia. Angle Orthod 1931;1:45-66

7 επιρρίνιο (με χάρακα)

8

9 βασικές αρχές (απλοποιημένη θεώρηση) η κρανιακή βάση (κυρίως, αλλά και άλλα στοιχεία του προσώπου) θεωρείται σταθερό σημείο αναφοράς, που δεν παρουσιάζει ανωμαλία σχήματος ή θέσης.

10 βασικές αρχές (απλοποιημένη θεώρηση) η κρανιακή βάση (κυρίως, αλλά και άλλα στοιχεία του προσώπου) θεωρείται σταθερό σημείο αναφοράς, που δεν παρουσιάζει ανωμαλία σχήματος ή θέσης. οι γνάθοι αξιολογούνται στο προσθιοπίσθιο και το κατακόρυφο επίπεδο ως προς την κρανιακή βάση.

11 βασικές αρχές (απλοποιημένη θεώρηση) η κρανιακή βάση (κυρίως, αλλά και άλλα στοιχεία του προσώπου) θεωρείται σταθερό σημείο αναφοράς, που δεν παρουσιάζει ανωμαλία σχήματος ή θέσης. οι γνάθοι αξιολογούνται στο προσθιοπίσθιο και το κατακόρυφο επίπεδο ως προς την κρανιακή βάση. τα δόντια αξιολογούνται ως προς τη γνάθο που ανήκουν, ως προς την κρανιακή βάση και ως προς το πρόσωπο.

12

13 προσθιοπίσθια θέση άνω γνάθου

14 προσθιοπίσθια θέση κάτω γνάθου

15 προσθιοπίσθια σχέση γνάθων

16

17 κατακόρυφη θέση γνάθων

18

19 θέση και κλίση τομέων

20 μαλακά μόρια (χείλη, μύτη)

21 πρόσθια κρανιακή βάση (S-N) επίπεδο Φραγκφούρτης (Po-Or) επίπεδα αναφοράς S Po N Or

22 SNA Lande προσθιοπίσθια θέση άνω γνάθου N S Po Or A

23 SNB Προσωπική προσθιοπίσθια θέση κάτω γνάθου N S Po Or A B Pg

24 ANB προσθιοπίσθια σχέση γνάθων N S Po Or A B Pg = SNA-SNB

25 κατακόρυφη σχέση γνάθων N S Po Or Go Gn B Pg GoGn-SN

26 κατακόρυφη σχέση γνάθων N S Po Or Go Gn B Pg FMA Me

27 κατακόρυφη σχέση γνάθων N S Po Or Go Gn B Pg Me PNS ANS MP-PP

28 κατακόρυφη σχέση γνάθων N S Po Or Go Gn B Pg Me ANS ANS-Me (%)

29 κατακόρυφη σχέση γνάθων N S Po Or Go Gn B Pg SGn-FH Me

30 θέση και απόκλιση τομέων N S Po Or Go Gn B Pg Me U1-FH U1-PP PNS ANS

31 θέση και απόκλιση τομέων N S Po Or Go Gn B Pg Me U1-NA U1-NA (mm) A

32 θέση και απόκλιση τομέων N S Po Or Go Gn B Pg Me FMIA IMPA FMA

33 θέση και απόκλιση τομέων N S Po Or Go Gn B Pg Me L1-NB L1-NB (mm)

34 μαλακά μόρια (χείλη) Sn Pg΄ αισθητικό επίπεδο

35

36

37

38

39

40

41

42


Κατέβασμα ppt "Κεφαλομετρική ανάλυση Δημήτρης Χαλαζωνίτης. χρήση 1. διάγνωση: –αξιολόγηση του μεγέθους, σχήματος και σχετικής θέσης των ανατομικών δομών ώστε να διαπιστωθεί."

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Διαφημίσεις Google