Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

Εργασία από τους φοιτητές :  Βίτκο Ευάγγελο  Ευταξία Παναγιώτη Δ’ ΕΞΑΜΗΝΟ.

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Παρουσίαση με θέμα: "Εργασία από τους φοιτητές :  Βίτκο Ευάγγελο  Ευταξία Παναγιώτη Δ’ ΕΞΑΜΗΝΟ."— Μεταγράφημα παρουσίασης:

1 Εργασία από τους φοιτητές :  Βίτκο Ευάγγελο  Ευταξία Παναγιώτη Δ’ ΕΞΑΜΗΝΟ

2

3 Στην εργασία αυτή θα αναφερθούμε στην επεξεργασία ψηφιακής ακτινογραφίας με τα εργαλεία του προγράμματος CDR DICOM. 1. Contrast 2. Colorize 3. Emboss

4 To πρόγραμμα CDR DICOM είναι πολύ απλό στη χρήση του και δε χρειάζεται εξειδικευμένες γνώσεις για τη χρήση των συγκεκριμένων εργαλείων. Περιλαμβάνει μία μπάρα εργαλείων. Οι χρήστες μπορούν να εφαρμόσουν το εργαλείο της επιλογής τους σε κάθε φωτογραφία ξεχωριστά και ανεξάρτητα.

5 Το contrast (αντίθεση) αναφέρεται στο πόση διαφορά υπάρχει μεταξύ των λευκών pixels και των σκοτεινών pixels. Όσο μεγαλύτερο είναι ο contrast τόσο περισσότερα pixels είναι εξαιρετικά λευκά και μαύρα.

6 Πρακτικά το εργαλείο αυτό επεξεργασίας μίας ψηφιακής ακτινογραφίας δίνει στον οδοντίατρο τη δυνατότητα να τροποποιήσει επιλεκτικά και σε επιθυμητό βαθμό την αντίθεση κάθε ακτινογραφίας με σκοπό την ακριβέστερη διάγνωση. Το εργαλείο contrast χρησιμοποιείται κυρίως για διάγνωση μορφολογικών χαρακτηριστικών με διαφορετική ακτινογραφική διαπερατότητα όπως : 1. Η lamina dura (σκληρό ενδοφατνιακό πέταλο)

7 2. Τερηδονικές αλλοιώσεις. 3. Όρια και εντοπισμός παλαιότερων εμφράξεων. 4. Μορφολογικά στοιχεία της άνω και της κάτω γνάθου. 5. Στον ριζικό σωλήνα διακρίνεται εντονότερα η ακροριζική στένωση. 6. Περιοχές χαμηλής οστικής πυκνότητας.

8

9

10 To emboss (ανάγλυφο) είναι ένα ακόμη εργαλείο επεξεργασίας μιας ψηφιακής ακτινογραφίας που τείνει να απεικονίσει τη δισδιάστατη ακτινογραφία σε τρισδιάστατη δίνοντας έμφαση σε συγκεκριμένα στοιχεία συγκεκριμένης ακτινογραφικής διαπερατότητες που συνήθως είναι κλινικώς σημαντικά.

11 Χρησιμοποιώντας το εργαλείο αυτό ο οδοντίατρος μπορεί αποδοτικότερα να : 1. Διαγνώσει τερηδονικές αλλοιώσεις καθώς χρησιμοποιώντας το εργαλείο αυτό οι κοιλότητες δείχνουν να εξέχουν από το δόντι.Χρησιμοποιείται με μεγάλη επιτυχία για τερηδονικές αλλοιώσεις των όμορων επιφανειών. 2. Υπολογίσουμε το εύρος του περιοδοντικού συνδέσμου. 3. Διακρίνουμε το ύψος του φατνιακού οστού σε σχέση με τη αδαμαντινοοστεϊνική ένωση. 4. Διαγνώσει πρώιμες περιακροριζίκες μεταβολές.

12

13

14 Το εργαλ εί ο colorize μετατρέπει την αρχική ασπρόμαυρη ακτινογραφία σε πολυχρωματική για την καλύτερη μελέτη της. Η αρχή πρακτικότητάς του στηρίζεται στη φυσιολογική δομή και λειτουργία του ανθρώπινου οφθαλμού. Ο ανθρώπινος οφθαλμός μπορ εί να διακρίνει 8-20 αποχρώσεις του γκρι ενώ αντίστοιχα ο υπολογιστής παρουσιάζει στην ακτινογραφία 256 αποχρώσεις του γκρι.

15 Αντίθετα ο ανθρώπινος αφθαλμός διακρίνει πολύ περισσότερα και ευκολότερα τα χρώματα. Συνεπώς η αρχή λειτουργίας του συγκεκριμέου εργαλείου στηρίζεται στη μετατροπήτων γκρι αποχρώσεων της ακτινογραφίας σε χρωματικές αποχρώσεις.

16 Χρησιμοποιώντας το εργαλείο αυτό λοιπόν ο οδοντίατρος μπορεί : 1. Να διακρίνει με μεγάλη ευκρίνεια τους ιστούς 2. Να εντοπίσει παθολογικά στοιχεία ακόμα και σε πρώιμη φάση εκμετταλευόμενος ακόμα και παραμικρές ιστικές μεταβολές που έχουν αντίκτυπο στην ακτινοδιαπερατότητα του ιστού.

17

18

19 1. Contrast : Στην πάνω αριστερή γωνία της ακτινογραφίας που έχουμε προς επεξεργασία βρίσκονται 2 μπάρες διαβάθμισης. Μετακινώντας το δείκτη στην επάνω ρυθμίζουμε το contrast. 2. Emboss : Kάνουμε κλικ στην επιλογή Enhancements απο τη μπάρα εργαλείων και επιλέγουμε το emboss. 3. Colorize : Κάνουμε κλικ στο εικονίδιο colorize που στην μπάρα εργαλείων.

20  http://www.learndigital.net/articles/2005/digit al_xray_imaging.htm http://  http://www.walrusvision.com/wordpress/categ ory/letters/ http://www.walrusvision.com/wordpress/categ ory/letters  http://203.142.15.85/Digital/X- Ray/WorkingGraphics/index.htm http://  CDR DICOM User Guide


Κατέβασμα ppt "Εργασία από τους φοιτητές :  Βίτκο Ευάγγελο  Ευταξία Παναγιώτη Δ’ ΕΞΑΜΗΝΟ."

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Διαφημίσεις Google