Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

1η Δράση Ατομική δημιουργία

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Παρουσίαση με θέμα: "1η Δράση Ατομική δημιουργία"— Μεταγράφημα παρουσίασης:

1 1η Δράση Ατομική δημιουργία
1η Δράση Ατομική δημιουργία. Δημιουργική γραφή με εικόνες του βιβλίου που πρόκειται να διαβαστεί *Η δράση αυτή προτείνετε για βιβλίο που επιλέξατε από το Γενάρη και μετά,δεν συστήνεται για μόνιμη προσέγγιση αλλά ως μια επιπλέον δράση από τις τόσες που έχω προτείνει σε άλλα πολλά βιβλία και είναι αναρτημένες στο blog: στη στήλη «Προτάσεις δράσεων ,αλλά και «Προτάσεις δράσεων » Κάθε εικόνα προβάλλεται μέσα στην τάξη ή στη βιβλιοθήκη για 7 τουλάχιστον λεπτά

2 Γράψτε ό,τι η εικόνα σας προκαλεί να γράψετε ξεκινώντας με το «Ήταν» ή «Μια φορά και έναν καιρό».

3 Συνεχίσετε να γράφετε την ιστορία σας με τη δεύτερη εικόνα.

4 Μεγαλώστε την ιστορία σας με την τρίτη εικόνα.

5 Δώστε το τέλος στην ιστορία σας.

6 Η επόμενη φιλαναγνωστική συνάντηση -Εξέλιξη της δράσης
Δώστε προσωρινό τίτλο στην ιστορία σας. Γράψτε  το όνομά σας. Τέλος δράσης. Η επόμενη φιλαναγνωστική συνάντηση -Εξέλιξη της δράσης Συνέχεια 1η Δράση,β Κολλήστε τις εικόνες που έχουν προβληθεί. Φτιάξτε εξώφυλλο και οπισθόφυλλο Δώστε χρόνο για τις όποιες διορθώσεις Δώστε τον τελικό τίτλο

7 Συνέχεια 1η Δράση, γ Διαβάστε όλες τις ιστορίες(οι μαθητές /μαθήτριες ) Για τον Εκπαιδευτικό-Βιβλιοθηκονόμο διευκρινήσεις. Στην τάξη μπορεί να δώσετε αν το κρίνετε και άλλες εικόνες, μην ξεπερνάτε τις έξι εικόνες, που είναι μέσα από το βιβλίο που αργότερα ή σε άλλη μέρα θα διαβάσετε. Τα παιδιά δεν το γνωρίζουν ακόμη δηλ. δεν τους δείχνετε το βιβλίο ούτε τους αποκαλύπτεται από πού είναι οι εικόνες.

8 2η Δράση Παρατηρήστε την εικόνα
2η Δράση Παρατηρήστε την εικόνα. Πείτε την πρώτη λέξη που σας έρχεται στο μυαλό

9 Β.Παρατηρήστε την εικόνα και με συνοδεία της μουσικής 2046 πείτε: Ποια λέξη μπορεί να φωνάζει η ηρωίδα που βλέπετε;

10 Στο μισό του ουρανού Ε.Αρτζανίδου Βιβλιόφωνο

11 • Ποιους ήρωες ακούσατε; • Τι ρωτούσε πάντα η Ωραιοζήλη;
3η Δράση Παρουσίαση και Ανάγνωση του Βιβλίου. Στο μισό του ουρανού Συγγραφέας:Αρτζανίδου Έλενα Εικονογράφος:Βαγγέλης Ελευθερίου Βιβλιόφωνο Ερωτήσεις επιφανειακής κατανόησης •         Ποιους ήρωες ακούσατε; •         Τι ρωτούσε πάντα η Ωραιοζήλη; Προβολική ερώτηση: •         Αν ήσασταν στη θέση της μαυρομάτας κόρης θα ακολουθούσατε τον αετό; •   Αν ναι,γιατί! •   Αν όχι,πάλι γιατί! *Τα ερωτήματα, προέκυψαν από το απόσπασμα Σελ

12 4η Δράση Eικαστική παρέμβαση.
Ζητήστε: •         Ζωγραφίστε την Ωραιοζήλη,την παρέα της σε μια στιγμή παιχνιδιού στην θάλασσα μαζί με εσάς στο κάδρο. •         Βάλτε ένα συννεφάκι πάνω από τους ήρωες και εσάς. Γράψτε μια μικρή πρόταση συνομιλία που μπορεί να λέει ο ένας στον άλλο. ΤΕΛΟΣ 1Ης ΦΙΛΝ/ΠΡΟΤΑΣΗΣ ΔΡΑΣΕΩΝ

13 Β.ΠΡΟΤΑΣΗ ΕΧΕΤΕ ΔΙΑΒΑΣΕΙ ΤΟ ΒΙΒΛΙΟ
ΞΕΚΙΝΗΣΤΕ Κ ΣΥΝΕΧΙΣΤΕ ΜΕ ΤΑ ΠΑΡΑΚΑΤΩ: Παρατηρήστε την εικόνα. Που μπορεί να συμβαίνει; Τι συμβαίνει στην ανθρώπινη φιγούρα που βλέπετε!

14 2η Δράση Ανάγνωση όλου του βιβλίου
3η Δράση α.Βρήκατε κάτι κοινό στην ιστορία και στην εικόνα που είχατε δει; Τι ήταν αυτό. β. Ζωγραφίστε μια ή περισσότερες εικόνες που το βιβλίο σας προκαλεί να απεικονίσετε.

15 Στο μισό του ουρανού 4η Δράση
Γράψτε έξι λέξεις που το βιβλίο μπορεί να σας βοηθά να γράψετε: Ένα ουσιαστικό-το όνομα του κεντρικού ήρωά σας Ένα ρήμα που να γεννά δράση. Ένα επίθετο μαζί με ένα ουσιαστικό που μπορεί να ορίζει τον τόπο ή και τον χρόνο που η ιστορία σας θα διαδραματίζεται. Μια λέξη που γεννήθηκε από την ιστορία που διαβάσατε. Μια λέξη που να ορίζει ένα συναίσθημα. Μια λέξη που να γεννά φόβο ή χαρά.

16 Στο μισό του ουρανού 5η Δράση
Παρατηρήστε την ή τις εικόνες που εσείς σχεδιάσατε και αμέσως μετά ξεκινήστε την ιστορία σας που δεν πρέπει να ξεπερνά τις 1200 λέξεις.

17 Τι πετυχαίνουμε! Με τη συγκεκριμένη δραστηριότητα τα παιδιά αφού απολαύσουν την ανάγνωση, «εικονογραφούν» το βιβλίο και στη συνέχεια δημιουργούν μια ιστορία που στην ουσία πηγάζει από λέξεις και συναισθήματα του μυθιστορήματος που διάβασαν. Με τον τρόπο αυτό επιτυγχάνεται η πολύμορφη, αβίαστη έκφραση και ταυτόχρονα η εξοικείωση σε πρώτο επίπεδο με τα ουσιώδη στοιχεία μιας ιστορίας όπως είναι ο ήρωας, η δράση, το χωρο-χρονικό πλαίσιο και κάποιες σημαντικές λεπτομέρειες όπως είναι τα συναισθήματα, εργαλεία βασικά για τη συγγραφή ενός κειμένου (Epstein 1991:13).

18 Β΄ ΠΡΟΤΑΣΗ H επόμενη πρόταση για δημιουργική γραφή, αποτελεί κατά κάποιο τρόπο προέκταση της προηγούμενης και λειτουργεί πιο εστιασμένα στην αναγνώριση και κατάκτηση συγγραφικών δεξιοτήτων σε ό,τι αφορά τουλάχιστον στους ήρωες και στη διαδικασία χαρακτηρισμού τους. Η πρόταση αυτή απευθύνεται περισσότερο σε μυημένους μαθητές στη δημιουργική γραφή και έμπειρους αναγνώστες, καθώς προϋποθέτει την αντίληψη των υπαινιγμών, των υποδηλώσεων και συνδηλώσεων του κειμένου, καθώς και τον τρόπο σύνθεσης και κατασκευής του.[1]

19 1η Δράση Ανάγνωση όλου του βιβλίου
Παράλληλη Δράση όσο διαρκεί η ανάγνωση του βιβλίου Σημειώστε για τον ήρωα (έναν ήρωα) που διαβάζετε και ξεχωρίζει για κάτι δυνατό ή αδύνατο στην προσωπικότητα και στις ενέργειές του. Φτιάξτε το περίγραμμα του χαρακτήρα του σε μεγάλο χαρτόνι ή χαρτί του μέτρου. Καθ' όλη τη διάρκεια της ανάγνωσης σημειώστε μέσα στο περίγραμμα χαρακτηριστικά γνωρίσματα του ήρωα, ενώ απ' έξω γράψτε πώς έχουν προκύψει (από λόγια άλλων ηρώων, από σκέψεις, από σχόλια του αφηγητή κτλ.).

20 2η Δράση Με την ολοκλήρωση του βιβλίου, αλλά και την ολοκλήρωση της καταγραφής των όσων χαρακτηρίζουν τον ήρωα που επιλέξατε: Επιλέξτε ένα ή δύο περιστατικά δηλωτικά του χαρακτήρα του ήρωά σας και ξαναγράψτε τα σε α' πρόσωπο, από την οπτική γωνία του ήρωα-πρωταγωνιστή. Αναδείξτε μέσα από την αμεσότητα των σκέψεων, του λόγου, των πιθανών ημερολογιακών ή επιστολικών καταγραφών του την προσωπικότητά του, όπως την έχετε αποτυπώσει στην 1η δράση.


Κατέβασμα ppt "1η Δράση Ατομική δημιουργία"

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Διαφημίσεις Google