Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

ΤΙ ΕΙΝΑΙ ΑΦΗΓΗΣΗ Πράξη επικοινωνίας με την οποία παρουσιάζεται προφορικά ή γραπτά μια σειρά πραγματικών ή πλασματικών γεγονότων. Προϋποθέτει τουλάχιστον.

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Παρουσίαση με θέμα: "ΤΙ ΕΙΝΑΙ ΑΦΗΓΗΣΗ Πράξη επικοινωνίας με την οποία παρουσιάζεται προφορικά ή γραπτά μια σειρά πραγματικών ή πλασματικών γεγονότων. Προϋποθέτει τουλάχιστον."— Μεταγράφημα παρουσίασης:

1 ΤΙ ΕΙΝΑΙ ΑΦΗΓΗΣΗ Πράξη επικοινωνίας με την οποία παρουσιάζεται προφορικά ή γραπτά μια σειρά πραγματικών ή πλασματικών γεγονότων. Προϋποθέτει τουλάχιστον δύο πρόσωπα: Τον αφηγητή και τον Αποδέκτη της αφήγησης.

2 Αφηγηματικό περιεχόμενο: γεγονότα και πράξεις προσώπων που συνιστούν μια ιστορία
Αφηγηματική πράξη: ο τρόπος με τον οποίο παρουσιάζονται τα γεγονότα από τον αφηγητή

3 ΑΦΗΓΗΜΑΤΙΚΑ ΕΙΔΗ Λογοτεχνική αφήγηση Ιστορική αφήγηση
Δημοσιογραφική είδηση Ημερολόγιο Βιογραφικό σημείωμα Υπηρεσιακή αναφορά κ.α.

4 ΑΦΗΓΗΤΗΣ Ποιος μιλάει; Είναι ένας χαρακτήρας του έργου ή ένα πρόσωπο ξένο προς την ιστορία; Έχει περιορισμένη γνώση και αφηγείται μόνο όσα υποπίπτουν στην αντίληψη του ή είναι ένας οξυδερκής παρατηρητής που γνωρίζει τα πάντα; «Λέει» ο ίδιος την ιστορία και σχολιάζει τα συμβάντα ή τη «δείχνει», δηλαδή αφήνει τα γεγονότα να μιλήσουν μόνα τους χωρίς να παρεμβάλλει τις απόψεις του;

5 ΤΥΠΟΙ ΑΦΗΓΗΤΗ ΜΕ ΒΑΣΗ ΤΗ ΣΥΜΜΕΤΟΧΗ ΤΟΥ ΣΤΗΝ ΙΣΤΟΡΙΑ: ΟΜΟΔΙΗΓΗΤΙΚΟΣ (ΑΝ ΣΥΜΜΕΤΕΧΕΙ). ΣΤΗΝ ΠΕΡΙΠΤΩΣΗ ΑΥΤΉ ΕΧΟΥΜΕ ΠΡΩΤΟΠΡΟΣΩΠΗ ΑΦΗΓΗΣΗ ΕΤΕΡΟΔΙΗΓΗΤΙΚΟΣ (ΑΝ ΔΕΝ ΣΥΜΜΕΤΕΧΕΙ – ΤΡΙΤΟΠΡΟΣΩΠΗ ΑΦΗΓΗΣΗ).

6 ΤΥΠΟΙ ΑΦΗΓΗΤΗ ΜΕ ΒΑΣΗ ΤΗΝ ΕΣΤΙΑΣΗ
Μηδενική  Ο αφηγητής ξέρει περισσότερα από ό,τι τα πρόσωπα, είναι έξω από τη δράση (παντογνώστης) Αφηγητής > Πρόσωπα • Εσωτερική  Ο αφηγητής ξέρει όσα και τα πρόσωπα Αφηγητής = Πρόσωπα • Εξωτερική  Ο αφηγητής ξέρει λιγότερα από τα πρόσωπα Αφηγητής < Πρόσωπα

7 Ο παντογνώστης αφηγητής
Είναι ο αφηγητής που γνωρίζει τα πάντα, εποπτεύει τα πάντα, αλλά δεν μετέχει στη δράση, δεν είναι δηλαδή ένα από τα πρόσωπα της ιστορίας. Στον παντογνώστη αφηγητή αντιστοιχεί η αφήγηση χωρίς εστίαση (μηδενική), δεδομένου ότι αυτός δεν παρακολουθεί την αφήγηση από μια οπτική γωνία, αλλά είναι πανταχού παρών σαν ένας μικρός θεός.

8 Τι αφηγείται ο αφηγητής
Ιστορία ή μύθος είναι η υπόθεση του λογοτεχνικού έργου Αφήγηση είναι ο τρόπος με τον οποίο παρουσιάζονται τα γεγονότα. Μορφή είναι τα «υλικά» με τα οποία έχει κατασκευαστεί η Δομή είναι η αρχιτεκτονική σύνθεση του κειμένου Πλοκή είναι η εξέλιξη της δράσης και η κλιμάκωση των γεγονότων, δηλαδή ο τρόπος με τον οποίο προωθείται ο μύθος.

9 Αφηγηματικές τεχνικές:
 Ο αφηγητής, το είδος της αφήγησης (οι αφηγηματικοί τρόποι), η οπτική γωνία, η εστίαση, ο χρόνος και ο ρυθμός της αφήγησης κ.ά.

10 ΑΦΗΓΗΜΑΤΙΚΟΙ ΤΡΟΠΟΙ (Πώς αφηγείται;
ΑΦΗΓΗΜΑΤΙΚΟΙ ΤΡΟΠΟΙ (Πώς αφηγείται; Αφήγηση >Παρουσίαση γεγονότων και πράξεων. Διακρίνεται σε διήγηση (αφηγείται με δική του φωνή) και μίμηση (δανείζεται τη φωνή άλλων προσώπων) Διάλογος > Διαλογικά μέρη σε ευθύ λόγο και πρώτο πρόσωπο Περιγραφή > αναπαράσταση προσώπων, τόπων, αντικειμένων. Σχόλια > Παρεμβολή σκέψεων, γνωμών από τον αφηγητή. Ελεύθερος πλάγιος λόγος > Πιστή απόδοση σκέψεων και συναισθημάτων σε γ πρόσωπο και σε παρωχημένο χρόνο. Εσωτερικός μονόλογος > Απόδοση σκέψεων ή συναισθημάτων σε α΄πρόσωπο και σε χρόνο ενεστώτα.

11 Αφηγηματικός χρόνος Ο χρόνος της ιστορίας (ιστορικός/ πραγματικός) Ο χρόνος της αφήγησης / αφηγημένος Αναχρονίες: Αναδρομικές αφηγήσεις / αναδρομές ή αναλήψεις και Πρόδρομες αφηγήσεις ή προλήψεις. Ρυθμός αφήγησης: επιτάχυνση, η παράλειψη, η περίληψη, η έλλειψη ή το αφηγηματικό κενό, επιβράδυνση.


Κατέβασμα ppt "ΤΙ ΕΙΝΑΙ ΑΦΗΓΗΣΗ Πράξη επικοινωνίας με την οποία παρουσιάζεται προφορικά ή γραπτά μια σειρά πραγματικών ή πλασματικών γεγονότων. Προϋποθέτει τουλάχιστον."

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Διαφημίσεις Google