Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

ΧΗΜΙΚΑ ΣΤΟ ΣΠΙΤΙ…… ΜΠΟΡΟΥΜΕ ΚΑΙ ΧΩΡΙΣ ΑΥΤΑ

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Παρουσίαση με θέμα: "ΧΗΜΙΚΑ ΣΤΟ ΣΠΙΤΙ…… ΜΠΟΡΟΥΜΕ ΚΑΙ ΧΩΡΙΣ ΑΥΤΑ"— Μεταγράφημα παρουσίασης:

1 ΧΗΜΙΚΑ ΣΤΟ ΣΠΙΤΙ…… ΜΠΟΡΟΥΜΕ ΚΑΙ ΧΩΡΙΣ ΑΥΤΑ
B2 ΤΑΞΗ ΓΕΝΙΚΟΥ ΛΥΚΕΙΟΥ ΒΟΝΙΤΣΑΣ

2 ΧΗΜΙΚΑ ΣΤΟ ΣΠΙΤΙ Καθαριστικά - Απολυμαντικά Απορρυπαντικά Εντομοκτόνα
Προσωπική Υγιεινή

3 Τύποι καθαριστικών Τζαμιών Πατωμάτων Μπάνιου Κουζίνας Περιέχουν:
Αμμωνία Χλώριο Καυστική Σόδα Ανθρακικό Νάτριο Συντηριτικά

4

5

6

7 Ιστορία του απορρυπαντικού
Το πρώτο µέσο καθαρισµού που χρησιµοποίησε ο άνθρωπος ήταν το νερό. Γι’ αυτό και οι προϊστορικοί οικισµοί ήταν χτισµένοι συνήθως σε µέρη που υπήρχε άµεση πρόσβαση σε νερό. Η χρήση άλλων µέσων καθαρισµού εµφανίστηκε µε την ανθρώπινη εξέλιξη. Υπάρχει και η ιταλική εκδοχή του µύθου, σύµφωνα µε την οποία το παραπάνω σκηνικό ελάµβανε χώρα στον ποταµό Τίβερη, στους πρόποδες του όρους Σάπο, όπου έπλεναν τα ρούχα τους οι αρχαίες Ρωµαίες. Το σαπούνι (σάπων) πήρε το όνοµά του από το βουνό. Τα απορρυπαντικά άρχισαν να εκτοπίζουν τα σαπούνι τις τελευταίες δεκαετίες.

8 Απορρυπαντικά Τι είναι;
Τα απορρυπαντικά και τα καθαριστικά υλικά είναι προϊόντα καθημερινής κατανάλωσης που σε σύντομο χρονικό διάστημα μετά την αγορά τους καταλήγουν διαμέσου των αποχετευτικών συστημάτων στο υδάτινο περιβάλλον (υπόγεια νερά, θάλασσα, λίμνες, ποτάμια κλπ) ή αφού περάσουν από βιολογικό καθαρισμό ως λίπασμα εδάφους ή εκεί που δε προβλέπεται απ’ ευθείας στο έδαφος.

9

10 Τα απορρυπαντικά περιέχουν ένα μεγάλο ποσοστό πρώτων υλών με μοριακή δομή ξένη προς τη φύση, που σημαίνει ότι δεν βιοαποικοδομούνται ή αυτό γίνεται ιδιαίτερα αργά. ¨Έτσι λοιπόν, για τη διάθεση ενός απορρυπαντικού δεν απαιτείται 100% βιοαποικοδόμηση αλλά 90% και αυτό στη πρωτογενή της φάση. Τι σημαίνει αυτό; Σημαίνει ότι άν ένα προϊόν έχει λιγότερο από 10% ουσίες που δεν διασπώνται και δεν αφομοιώνονται ουσιαστικά (σε εύλογο χρονικό διάστημα) μπορεί να βαπτισθεί οικολογικό, φιλικό στο περιβάλλον.

11 Τύποι απορρυπαντικών Ανιονικά Κατιονικά Μη ιονικά τασιενεργά Αμφότερα
Native τασιενεργά Αποσκληρυντικά Βελτιωτικά λάμψης χρωμάτων – υπερλευκαντικά Ενισχυτικά πλύσης και καθαρισμού Ένζυμα Αντιοξειδωτικά

12

13 Εντομοκτόνα οικιακής χρήσης
Εντομοκτόνο είναι κάθε τοξική ουσία που χρησιμοποιείται για την εξόντωση των εντόμων Καταπολεμούν: Μύγες Κουνούπια Μυρμήγκια Κατσαρίδες Σκώρος

14

15 Προσωπική Υγιεινή Προϊόντα: Σαμπουάν (Σώματος και Μαλλιών) Μαλακτικό
Η ατομική υγιεινή είναι η πρωτογενής φροντίδα του σώματος, την οποία πρέπει να εφαρμόζει συστηματικά κάθε άτομο. Έχει ως στόχο την πρόληψη της ασθένειας, τη διατήρηση της υγείας και την καλλιέργεια της αισθητικής που είναι έμφυτη στον άνθρωπο από την πρωτόγονη εποχή. Η ατομική υγιεινή περιλαμβάνει την καθαριότητα του σώματος, τον υγιεινό ύπνο, τη στοματική υγιεινή και άλλες υγιεινές καθημερινές συνήθειες. Προϊόντα: Σαμπουάν (Σώματος και Μαλλιών) Μαλακτικό Τζελ μαλλιών-Λακ Αποσμητικά Οδοντόκρεμες Σαπούνι χεριών- Αντισηπτικά

16

17 Επιπτώσεις χημικών για το περιβάλλον
Η χρήση των χημικών καθαριστικών κρύβει πολλούς κινδύνους και περιβαλλοντικές συνέπειες. Καταρχήν, τα χημικά καθαριστικά ήδη προκαλούν ρύπανση κατά την παραγωγή τους και πολλά αθώα ζωάκια έχουν χρησιμοποιηθεί ως πειραματόζωα για την παρασκευή και την παρατήρηση των ιδιοτήτων τους. Κατά δεύτερον, μετά τη χρήση τους επιστρέφουν στο περιβάλλον ως οικιακά απόβλητα μολύνοντας το ακόμη περισσότερο, αφού διεισδύουν στο οικοσύστημα μέσα από το έδαφος, τους υδάτινους πόρους με αποτέλεσμα να αφανίζονται πολλοί μικροοργανισμοί.

18 Ο ευτροφισμός είναι περιβαλλοντικό πρόβλημα που παρουσιάζεται σε λίμνες ή κλειστούς αβαθείς κόλπους κάτω από ορισμένες συνθήκες. Στην ουσία δημιουργείται υπέρμετρη αύξηση της συγκέντρωσης θρεπτικών στοιχείων, που προκαλείται από τον εμπλουτισμό των υδάτων με απορροές θρεπτικών στοιχείων (νιτρικά και φωσφορικά ιόντα από λιπάσματα και απορρυπαντικά). Αποτέλεσμα του ευτροφισμού είναι η πτώση της ποιότητας του νερού, η μεταβολή της χλωρίδας και πανίδας των νερών, η μείωση της αισθητικής αξίας του περιβάλλοντος καθώς και οι περιορισμένες δυνατότητες για αναψυχή

19

20 Τα εντομοκτόνα επηρεάζουν την άγρια ζωή είτε άμεσα είτε έμμεσα: Το εντομοκτόνο δεν κάνει διάκριση ανάμεσα σε έντομα και άλλα ζώα, με συνέπεια τις καταστροφικές επιδράσεις του να τις υφίστανται και άλλες μορφές ζωής, όπως, π.χ. τα πτηνά, τα οποία θα το εισπνεύσουν. Είναι πιθανό άλλες μορφές ζωής να δηλητηριαστούν από τα υπολείμματα του εντομοκτόνου σε τροφές, όταν οι κόκκοι του διαλυθούν. Αυτό είναι πιθανόν να έχει ακόμη σοβαρότερες συνέπειες, καθώς επηρεάζει άμεσα την τροφική αλυσίδα.

21 Βιοσυσσώρευση λέγεται η αύξηση της συγκέντρωσης, τοξικών χημικών ουσιών, που δεν μεταβολίζονται, βιοδιασπώνται, αποβάλλονται, από τους οργανισμούς,  στα ανώτερα τροφικά επίπεδα. Μια από τις αιτίες , για τη μείωση της βιοποικιλότητας στον πλανήτη γη, είναι  και η βιοσυσσώρευση, που προκαλεί μόνιμη διαταραχή στο οικοσύστημα και δεν αποκλείεται να εξαφανιστούν κάποια είδη. Στη βιοσυσσώρευση όταν μια τοξική ή τοξικές ουσίες, περάσει (ουν) μια ορισμένη  τιμή, στη βιομάζα των  οργανισμών, τότε αυτοί  αρρωσταίνουν ή απειλούνται με εξαφάνιση.

22 Επιπτώσεις χημικών στον άνθρωπο
Και για όσους δεν δείχνουν κατανόηση στο περιβάλλον και την πανίδα, ας προσέξουν τουλάχιστον τη δική τους υγεία καθώς και των παιδιά τους αφού δεν είναι λίγοι αυτοί που παρουσιάζουν προβλήματα υγείας όπως αλλεργίες, διάφορες μορφές καρκίνου, αναπνευστικά και δερματικά προβλήματα και σε ορισμένες περιπτώσεις επήλθε ακόμη και θάνατος, ιδιαίτερα από την αλόγιστη χρήση τους και την πρόσμιξη διαφόρων τέτοιων προϊόντων. Από όλα αυτά τα χημικά που χρησιμοποιούμε στο σπίτι, ιδιαίτερα επικίνδυνα είναι τα απορρυπαντικά πιάτων με τα οποία κυριολεκτικά αλείφουμε τα πιάτα μας κι έτσι τα εισάγουμε μέσα στο στόμα μας, γιατί όσο και να τα ξεπλένουμε, αυτές οι ουσίες δεν διαλύονται εύκολα ούτε γρήγορα. Καθαριστικά, απορρυπαντικά και αποσμητικά χώρου περιέχουν κάποιες επικίνδυνες ενώσεις, όπως οι φαινόλες που βλάπτουν τo αναπαραγωγικό σύστημα  και των δύο φύλων.

23

24 SLS & SLES (Sodium Lauryl Sulfate, Sodium Laureth Sulfate)
TEA (Triethanolamine) Ουσίες που χρησιμοποιούνται ευρέως στα καλλυντικά για να εξισοροπεί το Ph. 'Eχει ενοχοποιηθεί για αλλεργικές αντιδράσεις και αφυδάτωση στο δέρμα και στα μάτια. PARABENS (Methyl Paraben, Ethyl Paraben, Propyl Paraben) Οι παραβίνες είναι τα πιο διαδεδομένα συντηρητικά που χρησιμοποιούνται απο τις εταιρείες καλλυντικών από προϊόντα προσώπου μέχρι κρέμες για βρεφικά και παιδικά δέρματα...Ιατρικές έρευνες έχουν αποδείξει ότι οι παραβίνες επιρεάζουν τα επίπεδα οιστρογόνων στους ανθρώπους και μπορούν να δημιουργήσουν καρκίνο του μαστού στις γυναίκες. Επίσης έχουν ενοχοποιηθεί για αλλεργικές αντιδράσεις στο δέρμα και τα μάτια. Η μακροχρόνια χρήση μπορεί να δημιουργήσει μελάνωμα και άλλες μορφές καρκίνου.

25 PEG (Polyethylene Glycol) Συνθετικές ουσίες που χρησιμοποιούνται στα καλλυντικά ως γαλακτωματοποιητές, επιφανειοδραστικά, διατηρητές υγρασίας. Τα συναντάμε και σε καυστικά σπρέυ που καθαρίζουν τους φούρνους. Αφαιρούν τα φυσικά λάδια του δέρματος. Πρόσφατα αναγνωρίστικαν και ως πιθανά καρκινογόνα. PG (Propylene Glycol, Butylene Glycol) Βασική ουσία σε βερνίκια, γυαλιστικά πατώματος, καθαριστικά φούρνων, καθαριστικά σπιτιού. Χρησιμοποιείται επίσης σε οδοντόκρεμες, σαμπουάν, αποσμητικά, καλλυντικές κρέμες, φαγητά και είδη υγιεινής. Στα καλλυντικά την βάζουν για να κρατάει την υγρασία. Μπορεί να ερεθίσει το δέρμα ακόμη και όταν είναι σε μικρή ποσότητα και να δημιουργήσει δερματίτιδες και εξανθήματα.

26 Πράσινες- εναλλακτικές λύσεις Καθαριστικά – Απολύμαντικα
Γενικό καθαριστικό για το σπίτι Διαλύουμε και ανακατεύουμε μισό φλιτζάνι ξίδι και 1/4 φλιτζανιού μαγειρική σόδα σε δύο λίτρα ζεστό νερό. Το διάλυμα διατηρείται για μεγάλο χρονικό διάστημα και καθαρίζει τζάμια, καθρέφτες, τις αποθέσεις ασβεστίου σε βρύσες και κεραμικά πλακίδια. Το ξίδι χρησιμοποιείται για απομάκρυνση λιπαρών ουσιών και μούχλας. Για λίπη μπορούμε ακόμη να χρησιμοποιήσουμε και χυμό λεμονιού. Χρησιμοποιούμε τη μαγειρική σόδα σαν σκόνη καθαρισμού, και την ενισχύουμε αν χρειαστεί αναμιγνύοντας με ξίδι. Καθαριστικό για τζάμια Διαλύουμε και ανακατεύουμε δύο κουταλιές ξιδιού ανά λίτρο ζεστού νερού και καθαρίζουμε τα τζάμια χρησιμοποιώντας τις παλιές μας εφημερίδες. Ακόμα με το ίδιο διάλυμα μπορούμε να καθαρίσουμε κεραμικά πλακίδια και πλαστικές επιφάνειες όπως το εσωτερικό του ψυγείου.

27 Απορρυπαντικά Το σαπούνι από λάδι ελιάς είναι πιό αγνό για το δέρμα και τα μαλλιά από του εμπορίου, καθαρίζει τα ρούχα χωρίς να τα φθείρει, δεν κάνει πολύ αφρό και η μπουγάδα ξεβγάζεται πιό εύκολα.Στον πόλεμο και στην κατοχή μόνο σπιτικό σαπούνι υπήρχε. Υγρό απορρυπαντικό πιάτων με πράσινο σαπούνι Αν θέλετε να φτιάξετε ένα υγρό απορρυπαντικό πιάτων, με βάση το πράσινο σαπούνι. Αυτό το απορρυπαντικό είναι φιλικο προς το περιβάλλον και τον άνθρωπο . Μπορείτε να φτιάξετε μόνοι σας ένα φυσικό απορρυπαντικό πλυντηρίου, που καθαρίζει εξίσου καλά κ δεν έχει τους μπλε κ πράσινους επικίνδυνους κόκκους. Θα κάνετε μια βολτίτσα στο μπακάλη της γειτονιάς για να αγοράσετε σόδα πλυσίματος, πράσινο ή άσπρο σαπούνι και μια στάση στο κοντινό γεωπονικό μαγαζάκι για να πάρετε φθηνά τον βόρακα.

28

29 Εντομοκτόνα Μύγες Κουνούπια
Βάλτε στο παράθυρο του δωματίου σας μια γλάστρα με μαϊντανό ή βασιλικό. Εναλλακτικά βάλτε σε ένα ποτήρι ή βαζάκι ένα κλωνάρι μαϊντανού ή βασιλικού. Στις μύγες δεν αρέσει καθόλου η μυρωδιά αυτών των φυτών και θα αλλάξουν πτήση! Για να διώξετε τις μύγες από το δωμάτιό σας κόψτε ένα λεμόνι σε ροδέλες και καρφώστε επάνω τους μπαχαρικά γαρύφαλλα. Κουνούπια Ένας οικολογικός τρόπος για να απομακρύνετε τα κουνούπια είναι να φυτέψετε φυτά όπως το σκόρδο, η κανέλα, η αρτεμισία, η αρμπαρόριζα, η σιτρονέλλα, το γεράνι, ο κατηφές, ο βασιλικός, το δεντρολίβανο, τα γαρίφαλα, η μέντα, το μελισσόχορτο, τα κρεμμύδια, το θυμάρι, η καλέντουλα, η καλαμίνθη και το νυχτολούλουδο που λειτουργούν σαν φυσική απωθητική ουσία στα κουνούπια με το άρωμά τους. Βάλτε ένα μπολ με ξύδι δίπλα στο κρεβάτι σας ή χρησιμοποιήστε αντί για το γνωστό φιδάκι, καμένο δεντρολίβανο. Ο ελληνικός καφές που καίγεται απωθεί πολλά έντομα και τα κουνούπια αλλά έχει έντονη οσμή. ια επάλειψη στο σώμα με χυμό λεμονιού μπορεί να απομακρύνει τα κουνούπια από πάνω σας. Το ίδιο ισχύει και για το ξύδι. Ένας άλλος οικολογικός και ευωδιαστός τρόπος για να διώξετε τα κουνούπια είναι να τρίψετε το δέρμα σας με φύλλα δυόσμου.

30 Κατσαρίδες Βράστε πατάτες και αβγά και αγοράστε βόρακα από το φαρμακείο. Ανακατέψτε τα υλικά και λιώστε τα και κάντε μπαλάκια που θα βάλετε εκεί που κυκλοφορούν οι κατσαρίδες. Ανανεώστε το μείγμα μετά από 6 μήνες. Ανακατέψτε ίσια μέρη μαγειρικής σόδας και ζάχαρης άχνης και αφήστε το μείγμα σε ένα ρηχό πιάτο στα σημεία που κυκλοφορούν κατσαρίδες. Ο συνδυασμός σόδας και ζάχαρης είναι θανατηφόρος για τις κατσαρίδες.

31 Ατομική Υγιεινή Σπιτικό Σαμπουάν ΟΔΟΝΤΟΚΡΕΜΑ Θα χρειαστείτε:
 •  1 φλιτζάνι καθαρό, υγρό σαπούνι (100% φυτικό),  •  1 φλιτζάνι πράσινο τσάι (αφού το έχετε βράσει για 20 λεπτά),  •  μία κουταλιά της σούπας βιολογικό ελαιόλαδο και  •  ένα κουταλάκι του γλυκού μέλι. Αν θέλετε, μπορείτε να αντικαταστήσετε το πράσινο τσάι, με βότανα όπως φασκόμηλο και τσουκνίδα. ΟΔΟΝΤΟΚΡΕΜΑ Πέντε κουταλάκια διττανθρακική (μαγειρική) σόδα • Ένα κοφτό κουταλάκι αλάτι  • Πέντε κουταλάκια φυτική γλυκερίνη (τη βρίσκετε στο φαρμακείο, κι έχει πάρα πολλές εφαρμογές)* • Δέκα σταγόνες αιθέριο έλαιο μέντας ή ευκαλύπτου ή δυόσμου, ανάλογα με το άρωμα που σας αρέσει. Αν θέλετε να φτιάξετε παιδική οδοντόκρεμα, μπορείτε να χρησιμοποιήσετε λιγότερο αιθέριο έλαιο μέντας, και συμπληρώστε από φράουλα ή άλλο φρούτο.

32


Κατέβασμα ppt "ΧΗΜΙΚΑ ΣΤΟ ΣΠΙΤΙ…… ΜΠΟΡΟΥΜΕ ΚΑΙ ΧΩΡΙΣ ΑΥΤΑ"

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Διαφημίσεις Google