Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

Εργασία στην Οικιακή Οικονομία Βασίλης Λαμπρινος Α1

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Παρουσίαση με θέμα: "Εργασία στην Οικιακή Οικονομία Βασίλης Λαμπρινος Α1"— Μεταγράφημα παρουσίασης:

1 Εργασία στην Οικιακή Οικονομία Βασίλης Λαμπρινος Α1
Ατομική υγιεινή Εργασία στην Οικιακή Οικονομία Βασίλης Λαμπρινος Α1

2 ΤΙ ΕΙΝΑΙ Η ΑΤΟΜΙΚΗ ΥΓΙΕΙΝΗ;
Η ατομική υγιεινή είναι η φροντίδα του σώματος που είναι απαραίτητη για κάθε άτομο. Η ατομική υγιεινή έχει ως στόχο την πρόληψη ασθενειών και την διατήρηση της υγείας μας. Αν είμαστε καθαροί νιώθουμε ευχάριστα, γι αυτό πρέπει να φροντίζουμε την ατομική μας υγιεινή. Η ατομική υγιεινή περιλαμβάνει την καθαριότητα του σώματος, τη στοματική υγιεινή, τον υγιεινό ύπνο και την καθαριότητα των χεριών και των ποδιών.

3 ΚΑΝΟΝΕΣ ΑΤΟΜΙΚΗΣ ΥΓΙΕΙΝΗΣ
Τακτικό πλύσιμο των χεριών και περιποίηση νυχιών. Τακτικό βούρτσισμα δοντιών (τουλάχιστον 2 φορές τη μέρα) Τακτικό πλύσιμο προσώπου Καθαρές κάλτσες Άνετα και καλής ποιότητας παπούτσια. Χρήση ατομικών αντικειμένων (π.χ. οδοντόβουρτσας, πετσέτας, χτένας) Απολύμανση χτενών. Τακτικό πλύσιμο ποδιών

4 ΚΑΚΗ ΑΤΟΜΙΚΗ ΥΓΙΕΙΝΗ Η κακή ατομική υγιεινή είναι οι ακριβώς αντίθετοι παράγοντες που συμβάλλουν στην καλή ατομική υγιεινή. Δηλαδή η κακή στάση ύπνου, η έλλειψη καθαριότητας των χεριών, του σώματος και των ποδιών για μέρες. Η κακή ατομική υγιεινή μας κάνει να νιώθουμε δυσάρεστα και μειώνει την καλή αισθητική απέναντι απέναντι στους άλλους.

5 ΤΟ ΠΛΥΣΙΜΟ ΤΩΝ ΧΕΡΙΩΝ Το πλύσιμο των χεριών είναι σημαντικός παράγοντας της ατομικής υγιεινής. Τα χέρια μας έχουν τα πιο πολλά μικρόβια και παρακάτω υπάρχουν κάποιοι κανόνες για το πλύσιμό τους: Βρέξτε τα χέρια σας, απλώστε σαπούνι και τρίψτε τις παλάμες μαζί μέχρι το σαπούνι είναι αφρώδης Τρίψτε κάθε παλάμη πάνω στο πίσω μέρος του από την άλλη πλευρά Τρίψτε ανάμεσα στα δάχτυλά σας σε κάθε χέρι Τρίψτε τις πλάτες των δακτύλων (συμπλέκονται) Τρίψτε γύρω από κάθε ένα από τους αντίχειρές σας Τρίψτε τις δύο παλάμες με τις άκρες των δακτύλων στη συνέχεια ξεπλύνετε. Στεγνώστε καλά τα χέρια σας. Όσο κι αν είναι απίστευτο υπάρχει μια μέρα αφιερωμένη στο πλύσιμο των χεριών και από το 2008 γιορτάζεται στις 15 Οκτωβρίου κάθε χρόνο. Στόχος των εμπνευστών της, που έχουν την υποστήριξη του ΟΗΕ, είναι η διαφώτιση και η κινητοποίηση εκατομμυρίων ανθρώπων σε όλο τον κόσμο για να πλένουν τα χέρια τους με σαπούνι, μια καθημερινή και απλή δραστηριότητα, που σώζει ζωές, κυρίως στον Τρίτο Κόσμο.

6 ΠΕΡΙΠΟΙΗΣΗ ΤΩΝ ΠΟΔΙΩΝ Τα πόδια μας είναι απ’ τα ποιο σημαντικά μέλη του σώματός μας. Γι αυτό πρέπει να τα περιποιούμαστε ιδιαίτερα, τόσο για να μην πονάνε όσο και για να μην μυρίζουν άσχημα. Υπάρχουν μερικοί κανόνες για να έχουμε υγιή πόδια. Ας τους δούμε αναλυτικά: Πλύσιμο των ποδιών. Το τακτικό πλύσιμο και το καλό στέγνωμα είναι απαραίτητα για την υγεία των ποδιών. Ιδιαίτερη έμφαση πρέπει να δίνεται στο πλύσιμο μεταξύ των δακτύλων. Το κόψιμο των νυχιών. Κόβετε τα νύχια σας ίσια και όχι πολύ βαθιά. Μην κόβετε τα νύχια στις γωνίες ή στα πλάγια. Τα παπούτσια. Να αγοράζετε παπούτσια για τα οποία είστε σίγουροι ότι εφαρμόζουν καλά στα πόδια σας. Αλλάζετε παπούτσια και μη φοράτε τα ίδια παπούτσια κάθε μέρα, έτσι ώστε να αποφύγετε την δυσοσμία στα πόδια σας.

7 ΠΕΡΙΠΟΙΗΣΗ ΣΩΜΑΤΟΣ Η καθαριότητα του σώματος αποτελεί σημαντικό στοιχείο για τη σωματική και ψυχική υγεία του ανθρώπου. Η καθημερινή καθαριότητα του σώματος είναι απαραίτητη για την καλή κυκλοφορία του αίματος και την απομάκρυνση μικροβίων απ’ το σώμα. Αν όμως δεν έχουμε χρόνο για να κάνουμε μπάνιο πρέπει να κάνουμε μπάνιο υποχρεωτικά κάθε 2-3 ημέρες. Δεν φοράμε πάνω από 2 μέρες τα ίδια ρούχα, γιατί υπάρχει περίπτωση δυσοσμίας. Πλενόμαστε καλά με το σαπούνι για να διώξουμε την δυσοσμία.

8 ΠΕΡΙΠΟΙΗΣΗ ΤΟΥ ΠΡΟΣΩΠΟΥ
Κάθε πρωί, όταν ξυπνάμε πλένουμε το πρόσωπό μας με κρύο νερό για να ξυπνήσουμε καλύτερα. Όμως με το πλύσιμο του προσώπου καθαρίζουμε το πρόσωπο από τα μικρόβια που έχει όταν το ακουμπάμε σε άλλα αντικείμενα, γι αυτό είναι προτιμότερο να πλένουμε το πρόσωπό μας με σαπούνι καλής ποιότητας, έτσι ώστε να μην ερεθίζεται το δέρμα.

9 ΒΙΒΛΙΟΓΡΑΦΙΑ-ΔΙΚΤΥΟΓΡΑΦΙΑ
Για τις πληροφορίες: Το βιβλίο Οικιακή Οικονομίας και το Google Για τις εικόνες: Το Google


Κατέβασμα ppt "Εργασία στην Οικιακή Οικονομία Βασίλης Λαμπρινος Α1"

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Διαφημίσεις Google