Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

Περιβαλλοντολογική ομάδα

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Παρουσίαση με θέμα: "Περιβαλλοντολογική ομάδα"— Μεταγράφημα παρουσίασης:

1 Περιβαλλοντολογική ομάδα
Τάξη Β’ Γενικό Λύκειο Νίκαιας

2 «Βιολογική γεωργία – Αειφορική ανάπτυξη της θεσσαλικής γης»

3 Μαθητές Β1 Ανδρεόπουλος, Δ., Βακαλούλη, Ε., Δαρίκα, Α., Καμαγιάννη, Δ., Καραμάνης, Γ., Καραχάλιος, Κ., Καρδούλα, Β., Κομπούρας, Κ., Κουλτούκη, Μ., Κουτσάμπελα, Ε., Κουτσάμπελα, Μ., Κουτσάμπελας, Α., Ράιδος, Κ. Β2 Κωσταρέλος, Δ., Λέγκας, Σ., Μακαντάσης, Δ., Μπέκου, Κ., Παναγούλη, Π., Πανουριά, Β., Παπαθανασίου, Σ., Πουρνάρα, Ζ., Ρουμπακιάς, Σ., Σαρλικιώτη, Ε., Σδρόλια, Ε., Σδρόλιας, Α., Σταμπουλτζή, Σ., Τσαντίλης, Α., Τσιάρα, Ε.

4 Υπεύθυνοι καθηγητές Σοφία Καστανίδου, ΠΕ02 Ανθή Μπλιάτσιου, ΠΕ02
Δημήτριος Καραγιάννης, ΠΕ06 Αστέριος Γκουντίκας, ΠΕ1812

5 ΓΕΝΙΚΕΣ ΕΝΝΟΙΕΣ Δάσος Κλιματική αλλαγή Ορυκτά καύσιμα
Ενεργειακές καλλιέργειες Βιομάζα Πέλετ

6 Δάσος Ως δάσος χαρακτηρίζεται ένα πολύπλοκο οικοσύστημα με φυτά και ζώα που διακρίνεται από την μεγάλη πυκνότητα δέντρων. Καλύπτουν το 9,4% της επιφάνειας της γης αν και παλαιότερα κάλυπταν μεγαλύτερη έκταση. Πέρα από φυτά και ζώα στο δάσος υπάρχουν επίσης μύκητες και βακτήρια.

7 Κλιματική αλλαγή Με τον όρο κλιματική αλλαγή αναφερόμαστε στην μεταβολή του παγκοσμίου κλίματος και ειδικότερα σε μεταβολές των μετεωρολογικών συνθηκών που εκτείνονται σε μεγάλη χρονική κλίμακα. Τέτοιου τύπου μεταβολές περιλαμβάνουν στατιστικά σημαντικές διακυμάνσεις ως προς τη μέση κατάσταση του κλίματος ή την μεταβλητότητά του, που εκτείνονται σε βάθος χρόνου δεκαετιών. Οι κλιματικές αλλαγές οφείλονται σε φυσικές διαδικασίες καθώς και σε ανθρώπινες δραστηριότητες με επιπτώσεις στο κλίμα όπως η τροποποίηση της σύστασης της ατμόσφαιρας.

8 Ορυκτά καύσιμα Τα ορυκτά καύσιμα είναι καύσιμα προερχόμενα από φυσικές πηγές, όπως αναερόβια αποσύνθεση νεκρών θαμμένων οργανισμών. Η ηλικία των νεκρών οργανισμών που με την εναπόθεσή τους σχηματίζουν τα ορυκτά καύσιμα κυμαίνεται από μερικά εκατομμύρια μέχρι 650 εκατομμύρια χρόνια. Στα ορυκτά καύσιμα ανήκουν το κάρβουνο, το πετρέλαιο και το φυσικό αέριο.

9 ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΕΣ ΚΑΛΛΙΕΡΓΕΙΕΣ
Οι ενεργειακές καλλιέργειες είναι καλλιεργούμενα η αυτοφυή είδη παραδοσιακά ή νέα τα οποία παράγουν βιομάζα ως κύριο προϊόν που μπορεί να χρησιμοποιηθεί για διάφορους ενεργειακούς σκοπούς όπως παραγωγή θερμότητας και ηλεκτρικής ενέργειας παραγωγή υγρών βιοκαυσίμων.

10 BIOMAZA Με τον όρο βιομάζα αποκαλείται οποιοδήποτε υλικό που παράγεται από ζωντανούς οργανισμούς και μπορεί να χρησιμοποιηθεί ως καύσιμο για παραγωγή ενέργειας. Το καύσιμο βιομάζας είναι γνωστό στην Ελλάδα και ως πέλετ.

11 PELLET Το πέλετ είναι ένα καύσιμο αποτελούμενο από ξύλο απαλλαγμένο από κάθε υγρασία συμπιεσμένο σε μικρούς κυλίνδρους χωρίς καμία προστιθέμενη συγκολλητική ουσία. Επίσης τα πέλετ ανήκουν στην κατηγορία των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας και μπορούν να παραχθούν από υπολείμματα επεξεργασίας ξύλου και αγροτικών καλλιεργειών καθώς και από καλλιέργεια ενεργειακών φυτών.

12 ΒΙΟΛΟΓΙΚΗ ΓΕΩΡΓΙΑ Με απλά λόγια η βιολογική γεωργία είναι ένα αγροτικό σύστημα διαχείρισης το οποίο παρέχει στον καταναλωτή φρέσκα, γευστικά, αυθεντικά τρόφιμα ενώ ταυτόχρονα σέβεται την ισορροπία των οικοσυστημάτων. Η βιολογική αποτελεί επίσης μέρος μιας ευρύτερης αλυσίδας εφοδιασμού, η οποία περιλαμβάνει την επεξεργασία τροφίμων, τους τομείς διανομής και λιανικής πώλησης και φυσικά εσένα τον καταναλωτή.

13 ΒΙΟΠΟΙΚΙΛΟΤΗΤΑ Αποτελεί βασική αρχή της βιολογικής γεωργίας από τον πιο μικροσκοπικό μικροοργανισμό που ζει στο έδαφος μέχρι το υψηλότερο δέντρο. Γι’ αυτό το λόγο κάθε σύνδεσμος στη βιολογική τροφική αλυσίδα προωθεί τη διατήρηση και όπου είναι δυνατό την αύξηση της ποικιλότητας φυτών και ζώων.

14 ΑΜΕΙΨΙΣΦΟΡΑ Είναι η εναλλαγή καλλιεργειών στο ίδιο χωράφι. Σκοπός της είναι ο εμπλουτισμός του εδάφους με συστατικά που άλλα φυτά απορροφούν και άλλα που αποδίδουν στο έδαφος. Η καλλιέργεια ενός μόνο φυτού έχει ως αποτέλεσμα να μειώνονται τα συστατικά του εδάφους, τα οποία το φυτό απορροφά σε κάθε καλλιεργητική περίοδο. ΒΙΟΛΟΓΙΚΑ ΠΡΟΙΟΝΤΑ Είναι το αποτέλεσμα της καλλιέργειας της γης χωρίς χημικά λιπάσματα, παρασιτοκτόνα και τοξικά φυτοφάρμακα. Η καταπολέμηση των ασθενειών των φυτών καθώς και η λίπανση του εδάφους, γίνονται με φυσικές μεθόδους και οργανικά εφόδια.

15 ΒΙΟΚΑΛΛΙΕΡΓΗΤΕΣ Οι βιοκαλλιεργητές δημιουργούν μια αρμονική σχέση μεταξύ φύσης και ανθρώπου, χρησιμοποιώντας πρακτικές οι οποίες έχουν μικρό αντίκτυπο στη φύση. Ένα παράδειγμα είναι η ζιζανοκτονία με μηχανικούς και όχι χημικούς τρόπους.

16 Αειφόρος ανάπτυξη Η αειφόρος ανάπτυξη ή βιώσιμη ανάπτυξη αναφέρεται στην οικονομική ανάπτυξη που σχεδιάζεται και υλοποιείται λαμβάνοντας υπόψη την προστασία του περιβάλλοντος και τη βιωσιμότητα. Γνώμονας της αειφορίας είναι η μέγιστη δυνατή απολαβή αγαθών από το περιβάλλον χωρίς όμως να διακόπτεται η φυσική παραγωγή αυτών των προϊόντων σε ικανοποιητική ποσότητα και στο μέλλον

17 ΚΟΜΠΟΣΤΟΠΟΙΗΣΗ

18 ΚΟΜΠΟΣΤΟΠΟΙΗΣΗ ΓΙΑΤΙ ΝΑ ΚΑΝΟΥΜΕ; Γιατί μπορούμε τα διάφορα απόβλητα να τα κάνουμε λιπάσματα, μειώνοντας τα σκουπίδια που καταλήγουν στις χωματερές και εξοικονομώντας χρήματα. ΠΟΙΑ ΥΛΙΚΑ ΚΑΝΟΥΜΕ ΚΟΜΠΟΣΤΟΠΟΙΗΣΗ ΚΑΙ ΠΟΙΑ ΟΧΙ; Κομποστοποιήση κάνουμε με τα χλωρά και τα ξερά υλικά, οξυγόνο και υγρασία. Χλωρά υλικά θεωρούνται τα φρούτα, λαχανικά, φλούδες, γκαζόν, αγριόχορτα, φύλλα, κοτσάνια και τσόφλια αυγών σε κομμάτια. Ξερά υλικά: άχυρα, φύλλα, χαρτιά κουζίνας, πριονίδια, ροκανίδια. Δεν κάνουμε κομποστοποίηση με: λάδια, λίπη, κρέατα, ψάρια, γαλακτοκομικά, κόκαλα.

19 Πώς λειτουργεί η κομποστοποίηση;
Αερόβιοι μικροοργανισμοί αρχίζουν να τρώνε πρώτα τα χλωρά υλικά και έτσι ξεκινά η αποσύνθεση. Ζωντανοί οργανισμοί βοηθούν στη διάσπαση υλικών και επιταχύνουν τη διαδικασία της κομποστοποίησης. Κάθε τόσο ανοίγουμε κενά αέρος για να έχουν οξυγόνο τα ζωύφια. Μετά από τέσσερις με έξι μήνες τα υλικά έχουν γίνει κόμποστ, το οποίο θα πρέπει να έχει σκούρο καφέ χρώμα και να είναι ελαφρώς υγρό, να μυρίζει όμορφα.

20 Πώς παρασκευάζουμε το κομπόστ;
Διαλέγουμε ένα σκιερό και προστατευμένο από τον αέρα χώρο. Κόβουμε τα υλικά με ένα ειδικό μηχάνημα. Βάζουμε ένα σωρό από κλαδιά ένα τετραγωνικό μέτρο περίπου. Προσθέτουμε ένα στρώμα από πράσινα υλικά. Βάζουμε λίγο χώμα ή μισοέτοιμο κομπόστ/ Επαναλαμβάνουμε τη διαδικασία εναλλάξ ώσπου να τελειώσουν τα υλικά. Κάθε τόσο το βρέχουμε. Τέλος διαδικασίας. Κάθε δύο εβδομάδες ελέγχουμε την υγρασία και αερίζουμε το σωρό

21 Δράσεις Επίσκεψη σε σούπερ μάρκετ – σύγκριση βιολογικών και μη προïόντων Συνεντεύξεις με παραγωγούς

22 Συνέντευξη από παραγωγό λαχανικών (μπρόκολο, μαρούλι, κουνουπίδι)
Καταστρέφετε τις φωλιές από τα πουλιά και τα ζώα που έχουν εγκατασταθεί; -Όχι, άλλωστε βοηθούνε στην ανάπτυξη της παραγωγής και στην αειφορία του περιβάλλοντος εκτός αν είναι φωλιές εντόμων που είναι μέσα στο χώμα. Σπέρνετε πάνω στα υπολείμματα της προηγούμενης καλλιέργειας; -Σπέρνουμε ανάλογα με το τι περίσσευμα έχει αφήσει κάθε φυτό (καλοκαιρινά, χειμερινά) Χρησιμοποιείτε φυσικά λιπάσματα; -Ναι, όπως η γαλαζόπετρα (μυκητοκτόνο) βιολογικά εντομοκτόνα, εγκεκριμένα από γεωπόνους αλλά και χημικά ανάλογα με τις καλλιέργειες, αν χρειάζονται.

23

24 Κάνετε ενέργειες για να προσελκύσετε τα ωφέλιμα έντομα και τις άγριες μέλισσες ( επικονιαστές) και να μην καταπολεμάτε τα επιβλαβή για την παραγωγή έντομα; -Ναι, βάζουμε μέλισσες επικονιαστές για να προφυλάξουμε τα λουλούδια- ανθάκια των φυτών. Εξοντώνετε τα ζιζάνια με φάρμακα; -Ναι, με ζιζανιοκτόνα. Ψεκάζετε για να είστε σίγουρος και χρησιμοποιείτε φυτικές ορμόνες για να μεγαλώσουν οι καρποί στα δέντρα και στα φυτά σας; -Ναι, γίνονται ψεκασμοί με εντομοκτόνα προκειμένου να αποφύγουμε ζημιές στα φυτά. Δεν χρησιμοποιούμε ορμόνες, διότι από τα παραγόμενα φυτά τρώει και ο παραγωγός. Ορμόνες χρησιμοποιούμε μόνο σε φυτά εκτός εποχής όπως π.χ. οι ντομάτες και το αγγούρι. Συνιστάται να τρώτε φυτά που είναι μόνο εντός εποχής.

25

26 Πληροφορηθήκαμε επίσης, ότι ο παραγωγός οργώνει κάθετα προς την κλίση του χωραφιού, τεμαχίζει το χώμα και, ανάλογα με την κλίση του, κάνει αποστραγγιστικά έργα και διαμορφώνει πεζούλες για την ελαχιστοποίηση. Τα λαχανικά διακρίνονται σε χειμερινά και καλοκαιρινά. Τα χειμερινά φυτεύονται σε περίοδο από τον Ιούνιο μέχρι τον Αύγουστο ενώ τα καλοκαιρινά από τον Μάρτιο μέχρι τον Μάιο. Η προετοιμασία του εδάφους γίνεται από τον Γενάρη μέχρι τον Μάρτη. Τα πράσινα λαχανικά απορροφούν το άζωτο ενώ οι καρποί φώσφορο και κάλιο.

27 Συνέντευξη με μελοπαραγωγό

28 Συνέντευξη με παραγωγό αφεψημάτων

29 ΕΞΙ ΚΑΝΟΝΕΣ ΒΙΟΛΟΓΙΚΗΣ ΚΑΛΛΙΕΡΓΕΙΑΣ
1. Εδαφολογική Εξέταση για την περιεκτικότητα 10 βασικών συστατικών: Φωσφόρου Καλίου Ασβεστίου Μαγνησίου Θειου Ψευδαργύρου Μαγγανίου Σιδήρου Βορείου Χαλκού Η εδαφολογική εξέταση πρέπει να γίνεται κάθε 3-4 χρόνια

30 2. Χρησιμοποίηση ειδικών λιπασμάτων (που προάγουν την ζωή)
Ειδικά οργανικά λιπάσματα με σεβασμό στο περιβάλλον

31 3. Ελαχιστοποίηση Εντομο-κτόνων και Ζιζανιοκτόνων
Η ανάγκη για χρήση ζιζανιοκτόνων και εντομο- κτόνων πρέπει να μειωθεί καθώς τα θρεπτικά συστατικά του εδάφους είναι σε ισορροπία και το έδαφος γίνεται περισσότερο ενεργό. Βακτήρια και μύκητες που μπορούν να προστατεύσουν τα φυτά από παράσιτα και ασθένειες θα ευημερούν κάτω από σωστές συνθήκες.

32 4. Εναλλαγή καλλιέργειας
4. Εναλλαγή καλλιέργειας Η εναλλαγή καλλιέργειας βοηθά στη μείωση εμφάνισης ζιζανίων, ασθενειών κατά την διάρκεια της καλλιέργειας και στην αύξηση της απόδοσης της σοδειάς

33 5. Χρήση οργώματος για έλεγχο:
Εδάφους, Νερού, Αέρα και Αποσύνθεσης των οργανικών υλικών. Ακατέργαστες οργανικές ύλες (φυτικά υπολείμματα και κοπριά ζώων) θα πρέπει να οργώνονται στα ανώτερα στρώματα του εδάφους για βέλτιστη αποσύνθεση σε μαυρόχωμα (humus)

34 6. Εμπλουτισμός της ζωής του εδάφους
Εάν τα μικρόβια του εδάφους εμπλουτιστούν, αργότερα θα τροφοδοτήσουν τις καλλιέργειες με θρεπτικά συστατικά. Η Ζωή του εδάφους ευδοκιμεί σε ένα μίγμα που περιέχει κυτταρίνη (φυτική ύλη) και άζωτο (κοπριές των ζώων και όσπρια) οργανική ύλη σε μια αναλογία δύο προς ένα.

35 Επίσκεψη σε βιολογική μονάδα οινοκαλλιέργειας
Η ομάδα περιβαλ-λοντικής εκπαίδευσης επισκέφτηκε το Κτήμα Καριπίδη, ένα οικογενειακό οινοποιείο το οποίο βρίσκεται στα Βούναινα Θεσσαλίας στην Κεντρική Ελλάδα και διαχειρίζεται 300 στρέμματα ιδιόκτητους αμπελώνες.

36 Ξεναγήθηκε και ενημερώθηκε από την Υπεύθυνη του Κτήματος στον τρόπο παραγωγής των βιολογικών κρασιών

37 Ενημερώθηκε επίσης σχετικά με τον τρόπο επεξεργασίας των βιολογικών κρασιών

38 Ήταν μία ευχάριστη εμπειρία
Καλό καλοκαίρι!


Κατέβασμα ppt "Περιβαλλοντολογική ομάδα"

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Διαφημίσεις Google