Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

Μινωικός πολιτισμός (καθημερινή ζωή, θρησκεία, γραφή)

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Παρουσίαση με θέμα: "Μινωικός πολιτισμός (καθημερινή ζωή, θρησκεία, γραφή)"— Μεταγράφημα παρουσίασης:

1 Μινωικός πολιτισμός (καθημερινή ζωή, θρησκεία, γραφή)
Η ΕΠΟΧΗ ΤΟΥ ΧΑΛΚΟΥ Μινωικός πολιτισμός (καθημερινή ζωή, θρησκεία, γραφή)

2 Οι Μινωίτες ζούσαν σε καλοφτιαγμένα πέτρινα σπίτια, που είχαν ένα ή δυο ορόφους , μεγάλα παράθυρα και αποθήκες. Οι άνδρες ήταν έμποροι, ναυτικοί, τεχνίτες, καλλιτέχνες, ψαράδες, γεωργοί και κτηνοτρόφοι. Καλλιεργούσαν σιτάρι, κριθάρι, ελιές, σταφύλια και είχε αναπτυχθεί η μελισσοκομία. ‘Ένα μέρος από αυτά τα έδιναν ως φόρο στον Μίνωα που τα φύλαγε στις τεράστιες αποθήκες του.

3 Οι άνδρες φορούσαν ένα μικρό ύφασμα τυλιγμένο γύρω από τη μέση , το ζώμα.
Τα ρούχα των γυναικών ήταν κομψά και πολυτελή. Φορούσαν φανταχτερές μακριές φούστες, κοντές ποδιές, λεπτά πουκάμισα, πανωφόρια κι εσάρπες. Βάφονταν , χτενίζονταν και στο κεφάλι φορούσαν καπέλα, κορδέλες, κοσμήματα.

4 Οι γυναίκες ασχολούνταν με τις δουλειές του σπιτιού
Οι γυναίκες ασχολούνταν με τις δουλειές του σπιτιού. Σε όλα τα σπίτια υπήρχαν αργαλειοί και ύφαιναν διάφορα υφάσματα. Είχαν τα ίδια δικαιώματα και τις ίδιες ελευθερίες με τους άνδρες. Έπαιρναν μέρος σε γιορτές, αγωνίσματα και στο κυνήγι. Τα παιδιά γυμνάζονταν από μικρά. Έπαιζαν διάφορα παιχνίδια, κυνηγητό, πάλη, και επιτραπέζια, όπως ζατρίκιο, πεσσούς και αστραγάλους

5 Οι Μινωίτες λάτρευαν τη Μεγάλη Μητέρα, δηλαδή τη θεά φύση.
Τη λάτρευαν σε μικρά ιερά μέσα στα ανάκτορα, σε σπήλαια και σε κορφές βουνών. Της πρόσφεραν μικρά αγαλματάκια , καρπούς και διπλούς πέλεκεις. Για χάρη της Μεγάλης Μητέρας οργάνωναν τα ταυροκαθάψια. Νέοι και νέες έκαναν ακροβατικές επιδείξεις πάνω σε αγριεμένους ταύρους. Λάτρευαν τους ταύρους γιατί συμβολίζουν την ορμή και τη δύναμη της ζωής Την παρίσταναν σαν γυναίκα που κρατά στα χέρια της φίδια, στους ώμους της περιστέρια και κάθεται ανάμεσα σε ζώα.

6 Ιερά σύμβολα των Μινωιτών ήταν τα κέρατα ταύρου και ο διπλός πέλεκυς.
Οι Μινωίτες ήταν οι πρώτοι Έλληνες που χρησιμοποίησαν τη γραφή. Στη Φαιστό οι αρχαιολόγοι ανακάλυψαν ένα δίσκο όπου πάνω υπάρχουν σχεδιασμένες εικόνες ζώων, φυτών, πλοίων κλπ. Αυτή η γραφή ονομάζεται ιερογλυφική. Στο δίσκο της Φαιστού τα σχήματα έχουν γραφτεί με σφραγίδες και κανείς μέχρι σήμερα δεν κατάφερε να τα διαβάσει. Αργότερα ανακάλυψαν μια πιο απλή γραφή , τη Γραμμική Α’


Κατέβασμα ppt "Μινωικός πολιτισμός (καθημερινή ζωή, θρησκεία, γραφή)"

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Διαφημίσεις Google