Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

Κυκλαδικός πολιτισμός

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Παρουσίαση με θέμα: "Κυκλαδικός πολιτισμός"— Μεταγράφημα παρουσίασης:

1 Κυκλαδικός πολιτισμός
Η ΕΠΟΧΗ ΤΟΥ ΧΑΛΚΟΥ

2 Ήταν χαρούμενοι άνθρωποι και ειρηνικοί
Ήταν χαρούμενοι άνθρωποι και ειρηνικοί. Διασκέδαζαν τραγουδώντας , παίζοντας μουσικοί και κάνοντας αθλήματα. Πριν από χρόνια αναπτύχθηκε ένα σπουδαίος πολιτισμός στα νησιά του κεντρικού Αιγαίου που ονομάστηκε Κυκλαδικός πολιτισμός. Οι κάτοικοι ήταν σπουδαίοι ναυτικοί , έμποροι και ψαράδες. Ταξίδευαν σε όλο το Αιγαίο και αντάλλασαν τα προϊόντα τους. Ήταν όμως και κτηνοτρόφοι, γεωργοί και κυνηγοί.

3 Έχτιζαν τους οικισμούς τους κοντά στη θάλασσα ή στις πλαγιές μικρών λόφων.
Τα σπίτια τους ήταν φτιαγμένα από πέτρες και λάσπη. Είχαν ένα ή δυο δωμάτια και το πάτωμα το έστρωναν με χώμα ή μικρές πλάκες. Πολλές φορές έχτιζαν γύρω από τις πόλεις τείχη γιατί φοβούνταν τους πειρατές.

4 Όταν κάποιος πέθαινε τον έθαβαν έξω από την πόλη και τοποθετούσαν κοντά του αντικείμενα ,τα κτερίσματα , που πίστευαν ότι θα του χρειάζονταν στην άλλη ζωή Δεν ήξεραν να γράφουν και ότι γνωρίζουμε για τον πολιτισμός τους το μαθαίνουμε από τα αγγεία , τα όπλα, τα εργαλεία και τα ειδώλια. Τα περισσότερα ειδώλια παρίσταναν γυναίκες , θεές ή νύμφες με τα χέρια διπλωμένα στο στήθος. Έφτιαχναν και αντρικά ειδώλια που παρίστανα κυνηγούς, μουσικούς και ανθρώπους που γλεντούσαν .

5 Οι Κυκλαδίτες ήταν σπουδαίοι τεχνίτες και κατασκεύαζαν εργαλεία από οψιανό, μια μαύρη πολύ σκληρή πέτρα. Αργότερα ανακάλυψαν το χαλκό και έφτιαξαν μαχαίρια , πριόνια και σφυριά. Ήταν και σπουδαίοι καλλιτέχνες . Έφτιαχναν αγγεία από λευκό μάρμαρο και πηλό . Πολλά από αυτά είχαν σχήμα τηγανιού, τα τηγανόσχημα αγγεία , Κατασκεύαζαν και κοσμήματα, καρφίτσες, βραχιόλια, δαχτυλίδια από ασήμι και χαλκό και περιδέραια από κοχύλια και πολύχρωμες πέτρινες πέτρες.

6 Στα ταξίδια τους οι Κυκλαδίτες γνώρισαν την τέχνη των Μινωιτών και την έφεραν στα νησιά τους. Έχτισαν ωραία σπίτια με θαυμάσιες τοιχογραφίες.


Κατέβασμα ppt "Κυκλαδικός πολιτισμός"

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Διαφημίσεις Google