Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

ΤΤο ενδοκρινικό σύστημα αποτελείται από μία ομάδα αδένων που παράγουν και εκκρίνουν ορμόνες. Οι ορμόνες ελέγχουν: ΤΤΤΤην αναπαραγωγή ΤΤΤΤον.

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Παρουσίαση με θέμα: "ΤΤο ενδοκρινικό σύστημα αποτελείται από μία ομάδα αδένων που παράγουν και εκκρίνουν ορμόνες. Οι ορμόνες ελέγχουν: ΤΤΤΤην αναπαραγωγή ΤΤΤΤον."— Μεταγράφημα παρουσίασης:

1

2 ΤΤο ενδοκρινικό σύστημα αποτελείται από μία ομάδα αδένων που παράγουν και εκκρίνουν ορμόνες. Οι ορμόνες ελέγχουν: ΤΤΤΤην αναπαραγωγή ΤΤΤΤον μεταβολισμό ΤΤΤΤην σωματική ανάπλαση ΤΤΤΤην καθημερινή συμπεριφορά

3  Όζος:  Συχνό φαινόμενο (1/12 γυναίκες και 1/50άντρες), αλλά όχι επικίνδυνη απειλή για την ζωή του ανθρώπου. Πρόκειται απλά για ένα εξόγκωμα σε έναν αδένα. Λιγότερο από το 5% των όζων είναι κακοήθεις κι από αυτούς είναι απλά κύστεις. Το 60% των όζων είναι θηλώδες καρκίνωμα, εύκολα εντοπίσιμο και με εύκολη αντιμετώπιση. Αλλαγές στη φωνή( βράγχος ), μεγέθυνση ενός σημείου του τραχήλου και πόνος στο σημείο αυτό είναι κάποια συμπτώματα.

4 Γιγαντισμός: Προκαλείται από την υπερέκκριση της αυξητικής ορμόνης και έχει ως αποτέλεσμα την υπερβολική αύξηση μεγέθους των οστών. Όταν συμβεί στην ενηλικίωση όπου τα οστά έχουν φτάσει το μέγιστο μέγεθος, αυξάνεται το πάχος τους (ακρομεγαλία). Όταν αντιθέτως η ορμόνη παράγεται σε ποσότητες μικρότερες από ότι χρειαζόμαστε, τότε πάσχουμε από νανισμό.

5

6  Εξώφθαλμος βρογχοκοίλη: › Προκαλείται όταν ο θυρεοειδής υπερλειτουργεί και συμπτώματά της είναι διόγκωση του αδένα με αποτέλεσμα την προβολή προς τα έξω τον ματιών, αυξημένο μεταβολικό ρυθμό και απώλεια βάρους. Με την υπερλειτουργία του αδένα παράγεται πολλά θυροξίνη κι έτσι σε νεαρή ηλικία έχουμε κρετινισμό( νανισμός και πνευματική καθυστέρηση) και σε μεγαλύτερη ηλικία μυξοίδημα( διόγκωση ιστών προσώπου, αύξηση βάρους, αδυναμία και νωθρότητα.

7

8 ΥΥπερέκκριση παραθορμόνης: ›Ε›Εξασθένηση των οστών ΥΥπολειτουργία των αδένων: ›Μ›Μειωμένη παραγωγή παραθορμόνης ›Α›Ανεπάρκεια ασβεστίου στον οργανισμό ›Ε›Ευαισθητοποίηση οργανισμού στις νευρικές ώσεις ›Σ›Σπασμοί στους μυς

9

10  Υπερέκκριση αλδοστερόνης έχει ως αποτέλεσμα την αύξηση όγκου του αίματος που οδηγεί σε υπέρταση. Παρακάτω βλέπουμε τα συμπτώματά της:

11  Υπερέκκριση κορτιζόλης: › Ανακατανομή λίπους στον οργανισμό › Δυσμορφίες  Μειωμένη έκκριση κορτιζόλης: › Υπόταση › Αρρυθμία › Υπογλυκαιμία

12 ΣΣακχαρώδης διαβήτης: ›Ο›Ομάδα κληρονομικών νοσημάτων ΑΑποτελέσματα: ›Α›Αύξηση γλυκόζης στο αίμα ›Δ›Δυσκολία επαναρρόφησης νερού από τον οργανισμό ›Σ›Συχνοουρία, δίψα και πείνα

13 ΔΔιαβήτης τύπου Ι (νεανικός διαβήτης): ›Τ›Τα κύτταρα Β του παγκρέατος δεν παράγουν ινσουλίνη. ΑΑντιμετώπιση: ›Χ›Χορήγηση ινσουλίνης ›Σ›Σωστή διατροφή

14 ΔΔιαβήτης τύπου ΙΙ( 90% περιπτώσεων): ›Δ›Δρα συνήθως σε παχύσαρκα άτομα άνω των 40 ετών. ›Χ›Χαρακτηρίζεται από ποικίλα συμπτώματα, όπως ανωμαλίες στην όραση, φθορές του δέρματος σε διάφορα σημεία του οργανισμού κ.ά. ›Π›Παράγεται ινσουλίνη, αλλά δεν αναγνωρίζεται από τα ηπατοκύτταρα.

15

16  Αθηναϊκή Mediclinic  Codes for doctors

17


Κατέβασμα ppt "ΤΤο ενδοκρινικό σύστημα αποτελείται από μία ομάδα αδένων που παράγουν και εκκρίνουν ορμόνες. Οι ορμόνες ελέγχουν: ΤΤΤΤην αναπαραγωγή ΤΤΤΤον."

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Διαφημίσεις Google