Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

Ασθένειες και καταστάσεις που οφείλονται στην κακή διατροφή

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Παρουσίαση με θέμα: "Ασθένειες και καταστάσεις που οφείλονται στην κακή διατροφή"— Μεταγράφημα παρουσίασης:

1 Ασθένειες και καταστάσεις που οφείλονται στην κακή διατροφή
η παχυσαρκία οι διαταραχές στη λειτουργία του εντέρου, π.χ. σύνδρομο ευερέθιστου εντέρου, δυσπεψίες, καούρες η οστεοπόρωση ο σακχαρώδης διαβήτης η αναιμία τα καρδιαγγειακά νοσήματα: υπέρταση, υπερχοληστεριναιμία, αθηρωμάτωση, στεφανιαία νόσος ο καρκίνος οι διαταραχές στην πρόσληψη τροφής: ψυχογενής ανορεξία, ψυχογενής βουλιμία τροφικές αλλεργίες 1

2 ΟΣΤΕΟΠΟΡΩΣΗ Η οστεοπόρωση αποτελεί τη συνηθέστερη μεταβολική νόσο των οστών. Δεν υπάρχει θεραπεία που να αντικαταστήσει την απώλεια οστικής μάζας που έχει ήδη συμβεί. Η καλύτερη λύση είναι να προληφθεί η οστεοπόρωση. Ο καλύτερος τρόπος είναι: να οικοδομούνται γερά οστά από τα πρώτα χρόνια της ζωής και να μειώνεται η απώλεια οστικής μάζας τα τελευταία χρόνια. 2

3 Οστεοπόρωση στους άνδρες
3

4 Οστεοπόρωση στη γυναίκα
4

5 ΑΝΑΙΜΙΑ Η πιο συχνή μορφή αναιμίας είναι η σιδηροπενική. Τα συμπτώματα περιλαμβάνουν κόπωση, αδυναμία, μειωμένες επιδόσεις, αργή διανοητική ανάπτυξη, δυσκολία στη διατήρηση θερμοκρασίας σώματος, μειωμένο ανοσοποιητικό και γλωσσίτιδα.  5

6 Καρδιαγγειακά νοσήματα
Χοληστερόλη: Υπάρχουν δύο κύριοι τύποι λιποπρωτεϊνών: η ΗDL  «καλή» χοληστερόλη και η LDL «κακή» χοληστερόλη. Η LDL  μεταφέρει την χοληστερίνη στα κύτταρα. Η  πιθανότητα θανάτου από στεφανιαία νόσο αυξάνεται όταν τα επίπεδα χοληστερόλης και ειδικά της LDL-χοληστερόλης «κακής χοληστερόλης» είναι αυξημένα.

7

8 Παχυσαρκία προκαλείται από υπερβολική συσσώρευση λίπους.
Παχυσαρκία προκαλείται από υπερβολική συσσώρευση λίπους. Στους παχύσαρκους ο λιπώδης ιστός αναλογεί σε ποσοστό μεγαλύτερο του 25% και 30% του σωματικού βάρους στους άνδρες και στις γυναίκες αντίστοιχα, ποσοστό που μπορεί να φτάσει ή να υπερβεί το 50% του βάρους.

9

10 Σακχαρώδης διαβήτης Είναι μια παθολογική κατάσταση που χαρακτηρίζεται από υψηλά επίπεδα γλυκόζης (σακχάρου) στο αίμα. Οφείλεται σε ανεπάρκεια έκκρισης ινσουλίνης από το πάγκρεας ή σε μειωμένη αποτελεσματικότητα της ινσουλίνης που παράγεται.

11

12 Διατροφή και καρκίνος Η διατροφή συνδέεται με την πιθανότητα εμφάνισης καρκίνου σε σημαντικό βαθμό. Οι διατροφικές συνήθειες μπορεί να σχετίζονται με το 30% των καρκίνων στις αναπτυγμένες χώρες και πιθανώς με το 20% των καρκίνων στις αναπτυσσόμενες χώρες.

13 Είδη καρκίνων Καρκίνος Παχέος Εντέρου Καρκίνος Στομάχου Καρκίνος Μαστού Καρκίνος του οισοφάγου Καρκίνο του ήπατος. Αντίθετα η επαρκής πρόσληψη βιταμίνης Α μπορεί να έχει προστατευτική δράση έναντι του καρκίνου του πνεύμονα.

14 Ψυχογενείς Διατροφικές Διαταραχές
Οι κυριότερες είναι: • Η Ψυχογενής Ανορεξία • Η Ψυχογενής Βουλιμία • Η Διαταραχή πρόσληψης τροφής

15 Ακραίες περιπτώσεις

16 Διαταραχές στη λειτουργία του εντέρου
Ένας από τους σημαντικότερους παράγοντες που επηρεάζουν την καλή λειτουργία του εντέρου είναι η εντερική χλωρίδα. Η ισορροπία αυτή διαταράσσεται αρκετά συχνά ως αποτέλεσμα λήψης φαρμάκων (αντιβιοτικά), κακής διατροφής, άγχους και άλλων στρεσογόνων παραγόντων που οδηγούν σε μια σειρά από συμπτώματα που ονομάζονται πεπτικές διαταραχές.

17 Τροφικές αλλεργίες Οι συχνότερες εκδηλώσεις τροφικής αλλεργίας κατά σειρά συχνότητας είναι: Άσθμα. Γαστρεντερικές διαταραχές (πόνοι, διάρροιες, έμετοι, φουσκώματα, δυσπεψία). Έκζεμα. Ουρτικάρια. Αλλεργική ρινίτιδα. Αγγειο-οίδημα


Κατέβασμα ppt "Ασθένειες και καταστάσεις που οφείλονται στην κακή διατροφή"

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Διαφημίσεις Google