Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

ΔΙΑΤΡΟΦΙΚΕΣ ΣΥΝΗΘΕΙΕΣ

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Παρουσίαση με θέμα: "ΔΙΑΤΡΟΦΙΚΕΣ ΣΥΝΗΘΕΙΕΣ"— Μεταγράφημα παρουσίασης:

1 ΔΙΑΤΡΟΦΙΚΕΣ ΣΥΝΗΘΕΙΕΣ
Θέματα: Διατροφικές συνήθειες στην Αρχαία Ελλάδα. Η σημασία του πρωινού. Μεσογειακή διατροφή Διατροφή και Θρησκεία

2 ΔΙΑΤΡΟΦΙΚΕΣ ΣΥΝΗΘΕΙΕΣ ΣΤΗΝ ΑΡΧΑΙΑ ΕΛΛΑΔΑ
Πρωινό: Κυκεώνας, ένα ρόφημα από βρασμένο θυμάρι, αρωματισμένο με σουσάμι ή μέντα, γάλα και χλιαρό νερό με μέλι και το «ακράτισμα», που ήταν ψωμί βουτηγμένο σε ανέρωτο κρασί, συνοδευόμενο από ελιές και σύκα. Γύρω στις έντεκα έτρωγαν το «άριστον» που αποτελούνταν από ψωμί, τυρί, σκόρδο ή κρεμμύδι. Το μεσημέρι είχαν το «εσπέρισμα», ένα ελαφρύ γεύμα προκειμένου να κρατηθούν μέχρι το βράδυ. Όταν νύχτωνε έτρωγαν πλούσια, το λεγόμενο «δείπνον». Αυτό αποτελούνταν από όσπρια, κρέας ή ψάρι, τυρί, ελιές, πίτες και ως επιδόρπιο φρούτα, ξηρούς καρπούς και γλυκά. ΕΠΟΜΕΝΟ

3 ΒΑΣΙΚΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΔΙΑΤΡΟΦΙΚΩΝ ΣΥΝΗΘΕΙΩΝ ΣΤΗΝ ΑΡΧΑΙΑ ΕΛΛΑΔΑ
Το κρασί ήταν βασικό στοιχείο της καθημερινότητας των Ελλήνων. Το έπιναν όμως νερωμένο και ανάλογα με την ώρα της ημέρας έβαζαν την ανάλογη ποσότητα νερού. Οι πρόγονοί μας λάτρευαν επίσης τα γλυκά. Το «μελίκρατον» (γάλα, μέλι και καρύδια), ο «μυττωτός» (πίτα με τυρί, λάδι, μέλι και σκόρδο), το «νωγάλευμα» (λιναρόσπορο και μέλι) καθώς και τηγανίτες και τυρόψωμα. Τα νωγαλεύματα, όπως συνηθίζουν να αποκαλούν οι αρχαίοι ημών πρόγονοι τις λιχουδιές, σερβίρονται ως τελευταίο πιάτο. Τα φρούτα, όπως η ορβικλάτα (γλυκά μήλα), κοδύματα (κυδώνια), κοκκύμπα (ροδάκινα), σταφύλια, σύκα αποτελούν μεγάλη αδυναμία γι’ αυτό και δεν λείπουν από κανένα δείπνο. ΠΙΣΩ

4 Η ΣΗΜΑΣΙΑ ΤΟΥ ΠΡΩΙΝΟΥ ΣΗΜΕΡΑ
Το πρωινό είναι ένα από τα πιο σημαντικά γεύματα της ημέρας, και ιδίως για τα παιδιά, που βρίσκονται σε στάδιο ανάπτυξης. Το πρωινό είναι ένα σημαντικό γεύμα, που παίζει καθοριστικό ρόλο στη διατροφική πρόσληψη των παιδιών και των ενηλίκων. Από μεγάλες μελέτες διαπιστώθηκε ότι όσοι δεν παίρνουν πρωινό έχουν συνήθως χαμηλότερη πρόσληψη ημερήσιας ενέργειας, βιταμινών (π.χ. Α, C, Ε, D, Β6, θειαμίνης, ριβοφλαβίνης, φυλλικού οξέος) και μετάλλων (π.χ. ασβεστίου, μαγνησίου, φωσφόρου, σιδήρου), απ' όσους έτρωγαν πρωινό. ΕΠΟΜΕΝΟ

5 ΈΝΑ ΚΑΛΟ ΠΡΩΙΝΟ Ένα καλό πρωινό αποτελείται από:
1 ποτήρι γάλα 1.5% (στα παιδιά σχολικής ηλικίας είναι καλύτερο να δίνουμε ημιαποβουτυρωμένα γαλακτοκομικά)  με 30 γρ δημητριακά (κατά προτίμηση υψηλά σε φυτικές ίνες και χαμηλό σε σάκχαρα)  1 φρούτο ή 1 μικρό ποτήρι φυσικό χυμό 1 μικρό ποτήρι φρεσκοστυμμένο χυμό πορτοκάλι ή χυμό από διάφορα φρούτα  30 γρ τυρί χαμηλό σε λιπαρά  2 φέτες του τοστ ψωμί ολικής ή πολύσπορο  1 αβγό βραστό ή σε αντικολλητικό σκεύος με 1 κουταλάκι του γλυκού ελαιόλαδο  1 φέτα ψωμί σικάλεως  1 φρούτο ΠΙΣΩ

6 ΜΕΣΟΓΕΙΑΚΗ ΔΙΑΤΡΟΦΗ Η Μεσογειακή Διατροφή αποτελείται από τροφές με τα ακόλουθα χαρακτηριστικά: Άφθονες φυτικές ίνες (φρούτα ,λαχανικά, δημητριακά, ψωμί). Ελάχιστα επεξεργασμένα προϊόντα. Γαλακτοκομικά προϊόντα (κυρίως τυρί και γιαούρτι). Ψάρια και πουλερικά σε μικρές εώς μέτριες ποσοτητες. Κόκκινο κρέας 2 φορές το μήνα. Ελαιόλαδο ως κύρια πηγή λιπαρών που περιέχουν μονοακόρεστα λιπαρά οξέα.  Έρευνες δείχνουν πως η μεσογειακή διατροφή θεωρείται ιδιαίτερα υγιεινή και θρεπτική. Επιστημονικές έρευνες εξηγούν την αποτελεσματικότητα της κατανάλωσης της Μεσογειακής Διατροφής για την πρόληψη του διαβήτη και καρδιοπαθήσεων. ΠΙΣΩ

7 ΔΙΑΤΡΟΦΗ ΚΑΙ ΘΡΗΣΚΕΙΑ Η κεντρικότερη θρησκεία είναι η ανατολική ορθόδοξη χριστιανική πίστη. Η χριστιανική θρησκεία δεν απαγορεύει κάποια συγκεκριμένη τροφή. Υπάρχουν και οι νηστείες όπου για ένα χρονικό διάστημα δεν τρώμε μερικές τροφές.(κρέας ,γάλα ,τυρί, λάδι ,κ.α) Και ας περάσουμε τώρα στο μουσουλμανισμό. Ο όρος χαλάλ αναφέρεται σε όλα τα επιτρεπόμενα τρόφιμα, ενώ το χαράμ σε εκείνα που απαγορεύονται. Αποθαρρύνεται η πρόσληψη καφέ, τσαγιού και αλκοολούχων. Η νηστεία των μουσουλμάνων συνιστάται στην πλήρη αποχή από το φαγητό από την ανατολή μέχρι τη δύση του ηλίου και καθιερωμένες νηστείες είναι η Δευτέρα και η Πέμπτη, 6 μέρες Σοουγάλ και ένα μήνα το γνωστό ραμαζάνι. Ας ταξιδέψουμε στο Βουδισμό. Αρκετοί βουδιστές είναι χορτροφάγοι, αλλά κάποιοι τρώνε και ψάρι. Έχει τη φιλοσοφία της οικολογικής ισορροπίας, δεδομένου ότι τα φρούτα και τα λαχανικά υπάρχουν σε σχετική αφθονία στη φύση. Οι περισσότεροι απέχουν από τα κρεατικά και το βοδινό. Πριν την εορτή της γέννησης, του φωτισμού και του θανάτου του Βούδα είναι περίοδοι νηστείας και ξεκούρασης. Οι μοναχοί νηστεύουν πλήρως κάποιες μέρες της σελήνης και μετά τα μεσάνυχτα αποφεύγουν τις στερεές τροφές. ΠΙΣΩ


Κατέβασμα ppt "ΔΙΑΤΡΟΦΙΚΕΣ ΣΥΝΗΘΕΙΕΣ"

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Διαφημίσεις Google