Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

ΚΕΦΑΛΑΣ ΣΩΤΗΡΗΣ ΒΟΗΘΟΣ ΔΙΕΥΘΥΝΤΗΣ Α ’.  ΜΕ ΤΟ ΤΕΛΟΣ ΤΗΣ ΕΝΟΤΗΤΑΣ Ο ΜΑΘΗΤΗΣ ΘΑ ΕΙΝΑΙ ΣΕ ΘΕΣΗ :  Να ορίζει τι είναι νερό και να αναφέρει τα είδη του.

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Παρουσίαση με θέμα: "ΚΕΦΑΛΑΣ ΣΩΤΗΡΗΣ ΒΟΗΘΟΣ ΔΙΕΥΘΥΝΤΗΣ Α ’.  ΜΕ ΤΟ ΤΕΛΟΣ ΤΗΣ ΕΝΟΤΗΤΑΣ Ο ΜΑΘΗΤΗΣ ΘΑ ΕΙΝΑΙ ΣΕ ΘΕΣΗ :  Να ορίζει τι είναι νερό και να αναφέρει τα είδη του."— Μεταγράφημα παρουσίασης:

1 ΚΕΦΑΛΑΣ ΣΩΤΗΡΗΣ ΒΟΗΘΟΣ ΔΙΕΥΘΥΝΤΗΣ Α ’

2  ΜΕ ΤΟ ΤΕΛΟΣ ΤΗΣ ΕΝΟΤΗΤΑΣ Ο ΜΑΘΗΤΗΣ ΘΑ ΕΙΝΑΙ ΣΕ ΘΕΣΗ :  Να ορίζει τι είναι νερό και να αναφέρει τα είδη του.  Να εξηγεί τον ρόλο του νερού στον ανθρώπινο οργανισμό.  Να αναφέρει και να επεξηγεί τους παράγοντες που καθορίζουν τις ανάγκες του ανθρώπου σε νερό.  Να υπολογίζει τις αναγκαίες ποσότητες νερού που χρειάζεται ο άνθρωπος.  Να αναφέρει πηγές νερού για τον ανθρώπινο οργανισμό.  Να περιγράφει τα συμπτώματα από την έλλειψη νερού στον άνθρωπο.  Να σχολιάζει την ποιότητα νερού ανάλογα με τα συστατικά του.

3  Μετά το οξυγόνο το νερό είναι το πιο απαραίτητο στοιχείο στη ζωή.  Ο άνθρωπος μπορεί να κρατηθεί στη ζωή χωρίς τροφή για μερικές εβδομάδες, ενώ χωρίς νερό για μόνο μερικές μέρες.  Τα 2/3 του ανθρώπινου σώματος είναι νερό.  Στο αίμα το 92%.  Στους μύες 75-80%.  Στο λίπος το 20%.  Στα κόκαλα το 20%.

4  Το Νερό είναι ένα υγρό που έχει τα ακόλουθα χαρακτηριστικά :  Άοσμο  Άγευστο  Άχρωμο  Διαφανές  Στερεοποιείται στους 0 0 C (32 0 F) και γίνεται ατμός στους 100 0 C.  Ο χημικός του τύπος είναι Η 2 Ο.

5  Καμιά λειτουργία του σώματος δεν μπορεί να γίνει κανονικά χωρίς νερό.  Το νερό είναι απαραίτητο για τη ανάπτυξη του οργανισμού, μια και το νερό και οι πρωτεΐνες είναι το βασικό δομικό υλικό.  Βοηθά στη χώνευση και απορρόφηση των τροφών από το πεπτικό σύστημα.  Μεταφέρει τις θρεπτικές ουσίες σε όλους τους ιστούς του σώματος.  Βοηθά ώστε να γίνονται οι διάφορες χημικές αντιδράσεις στον οργανισμό.  Διατηρεί τη θερμοκρασία του σώματος στους 32 0 C.  Αποβάλλονται οι περιττές ουσίες από τον οργανισμό, με τα ούρα ( μετά το φιλτράρισμα του αίματος από τους νεφρούς ), με τον ιδρώτα και με τα κόπρανα.

6  Η ισορροπία του νερού στον οργανισμό είναι απαραίτητη.  Οι ποσότητες που παίρνει ο οργανισμός κάθε μέρα πρέπει να είναι οι ίδιες με αυτές που αποβάλλει ώστε να διατηρείται η σωστή αναλογία στο σώμα.

7  Όταν ο οργανισμός αδυνατεί να αποβάλει το περίσσευμα νερού, οι ιστοί κρατούν αυξημένες ποσότητες νερού με αποτέλεσμα να προκαλείται οίδημα ή φούσκωμα.  Το οίδημα ή το φούσκωμα παρατηρείται σε άτομα με :  Καρδιακή ανεπάρκεια  Νεφρικές παθήσεις  Μολύνσεις  Κίρρωση του συκωτιού  Έλλειψη πρωτεϊνών 

8  Φυσικό νερό  Πόσιμο νερό  Εμφιαλωμένο νερό  Αποσταγμένο νερό  Σκληρό νερό  Μαλακό νερό

9  Το βάρος και η επιφάνεια του σώματος.  Το διαιτολόγιο.  Οι καιρικές συνθήκες.  Το επάγγελμα.

10  Οι ποσότητες νερού που χρειάζεται ένα άτομο υπολογίζονται με βάση τη ενέργεια που καταναλώνει κάθε μέρα.  Για κάθε θερμίδα που καταναλώνουμε χρειαζόμαστε 1 ml νερού.  Αν κάποιος οικοδόμος καίει 2000 θερμίδες, τότε χρειάζεται 2000 ml νερό ή 2 λίτρα νερού.  Αν κάποιος ποδοσφαιριστής καίει 3500 θερμίδες, τότε χρειάζεται 3500 ml νερό ή 3.5 λίτρα νερού.  Πρέπει να παίρνουμε 1 με 1 ½ λίτρο τη μέρα νερό.  1000 ml = 1 λίτρο

11  Όταν το νερό που παίρνει ένα άτομο είναι λιγότερο από όσο χρειάζεται ο οργανισμός του, τότε προκαλείται αφυδάτωση.  Αφυδάτωση είναι η αφαίρεση ή η έλλειψη νερού από το σώμα, την τροφή ή το έδαφος. Στον άνθρωπο παρατηρείται :  Όταν βρεθεί σε συνθήκες όπου δεν υπάρχει νερό, όπως σε περίπτωση πολέμου, στην έρημο, ή σε θεομηνία.  Όταν πάσχει από διάρροια και εμετούς.  Σε περιπτώσεις αιμορραγίας ή εγκαυμάτων.  Σε περίπτωση διαβήτη όπου παρατηρείται συχνουρία.

12  Δίψα  Χαμηλή πίεση του αίματος  Πυρετός  Διανοητική σύγχυση  Ξηρό δέρμα


Κατέβασμα ppt "ΚΕΦΑΛΑΣ ΣΩΤΗΡΗΣ ΒΟΗΘΟΣ ΔΙΕΥΘΥΝΤΗΣ Α ’.  ΜΕ ΤΟ ΤΕΛΟΣ ΤΗΣ ΕΝΟΤΗΤΑΣ Ο ΜΑΘΗΤΗΣ ΘΑ ΕΙΝΑΙ ΣΕ ΘΕΣΗ :  Να ορίζει τι είναι νερό και να αναφέρει τα είδη του."

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Διαφημίσεις Google