Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

Βυζαντινά μνημεία του Ν. Έβρου. Το κάστρο του Πυθίου Το κάστρο του Πυθίου είναι κτισμένο σε ένα χαμηλό γήλοφο προς την επίπεδη παραποτάμια πεδιάδα του.

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Παρουσίαση με θέμα: "Βυζαντινά μνημεία του Ν. Έβρου. Το κάστρο του Πυθίου Το κάστρο του Πυθίου είναι κτισμένο σε ένα χαμηλό γήλοφο προς την επίπεδη παραποτάμια πεδιάδα του."— Μεταγράφημα παρουσίασης:

1 Βυζαντινά μνημεία του Ν. Έβρου

2 Το κάστρο του Πυθίου Το κάστρο του Πυθίου είναι κτισμένο σε ένα χαμηλό γήλοφο προς την επίπεδη παραποτάμια πεδιάδα του Έβρου ποταμού. Βρίσκεται στις παρυφές του σύγχρονου οικισμού Πυθίου σε απόσταση 15 χλμ. βόρεια από το Διδυμότειχο. Το κάστρο του Πυθίου είναι κτισμένο σε ένα χαμηλό γήλοφο προς την επίπεδη παραποτάμια πεδιάδα του Έβρου ποταμού. Βρίσκεται στις παρυφές του σύγχρονου οικισμού Πυθίου σε απόσταση 15 χλμ. βόρεια από το Διδυμότειχο. Σύμφωνα με τον ιστορικό Νικηφόρο Γρηγορά ιδρύθηκε από τον Ιωάννη ΣΤ' Καντακουζηνό με σκοπό να αποτελέσει το προσωπικό του καταφύγιο στις επιχειρήσεις που διεξήγαγε κατά τη διάρκεια του εμφυλίου πολέμου που ξέσπασε ανάμεσα σ΄αυτόν και τον νόμιμο διάδοχο. Η ίδρυση του Σύμφωνα με τον ιστορικό Νικηφόρο Γρηγορά ιδρύθηκε από τον Ιωάννη ΣΤ' Καντακουζηνό με σκοπό να αποτελέσει το προσωπικό του καταφύγιο στις επιχειρήσεις που διεξήγαγε κατά τη διάρκεια του εμφυλίου πολέμου που ξέσπασε ανάμεσα σ΄αυτόν και τον νόμιμο διάδοχο. Η ίδρυση του τοποθετείται στα 1330-1340. Ήταν από τα πρώτα κάστρα που υπέκυψαν στις επιχειρήσεις των Οθωμανών Τούρκων κατά την προέλασή τους προς τη Θράκη. Το φρούριο του Πυθίου, αν και δεν σώζει παρά μέρος μόνο του αρχικού του μεγέθους, εντυπωσιάζει τον επισκέπτη με τη μεγαλοπρέπεια, τη δύναμη και το ανάστημα των κτιριακών του όγκων. Το φρούριο του Πυθίου, αν και δεν σώζει παρά μέρος μόνο του αρχικού του μεγέθους, εντυπωσιάζει τον επισκέπτη με τη μεγαλοπρέπεια, τη δύναμη και το ανάστημα των κτιριακών του όγκων.

3  Αποτελεί ένα σωζόμενο επιβλητικό καμαροστέγαστο ρωμαϊκό θερμαινόμενο λουτρό, το οποίο ανοικοδομήθηκε τον 14ο αιώνα από τον πασά Γαζή Αχμέτ Εβρενός Χάνα Τραϊανουπόλεως

4 Τέμενος του Διδυμοτείχου (Βαγιαζήτ) Η ανέγερση του Τέμενους Βαγιαζήτ έγινε κατά παραγγελία του σουλτάνου Μεχμέτ, γιου του Βαγιαζήτ το 1367 και εγκαινιάστηκε το Μάρτιο του 1420. Την οικοδόμηση την ανέλαβε ο Seyyid Ali και το μνημείο το έκτισε ο Dogan bin Abdullah. Οι τοίχοι του μνημείου έχουν πάχος περίπου 2,50μ και η κύρια είσοδος είναι στην νότια πλευρά. Στην νοτιοανατολική πλευρά βρίσκεται ο επιβλητικός μιναρές ο οποίος αρχικά είχε ένα εξώστη. Το 1913 οι Τούρκοι πρόσθεσαν δεύτερο εξώστη, ψηλότερα από τον πρώτο ξανακτίζοντας το πάνω μέρος του μιναρέ, το οποίο είχε καταρρεύσει.

5 ΤΕΛΟΣ ΤΗΣ ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗΣ


Κατέβασμα ppt "Βυζαντινά μνημεία του Ν. Έβρου. Το κάστρο του Πυθίου Το κάστρο του Πυθίου είναι κτισμένο σε ένα χαμηλό γήλοφο προς την επίπεδη παραποτάμια πεδιάδα του."

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Διαφημίσεις Google