Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

ΥΠ.ΠΟ.Α. 22 η Εφορεία Βυζαντινών Αρχαιοτήτων Ιωάννης Χουλιαράς Προϊστάμενος 22 ης Ε.Β.Α ΝΑΥΠΑΚΤΟΣ ΙΟΥΛΙΟΣ 2013 ΒΥΖΑΝΤΙΝΑ ΚΑΙ ΜΕΤΑΒΥΖΑΝΤΙΝΑ ΜΝΗΜΕΙΑ ΤΟΥ.

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Παρουσίαση με θέμα: "ΥΠ.ΠΟ.Α. 22 η Εφορεία Βυζαντινών Αρχαιοτήτων Ιωάννης Χουλιαράς Προϊστάμενος 22 ης Ε.Β.Α ΝΑΥΠΑΚΤΟΣ ΙΟΥΛΙΟΣ 2013 ΒΥΖΑΝΤΙΝΑ ΚΑΙ ΜΕΤΑΒΥΖΑΝΤΙΝΑ ΜΝΗΜΕΙΑ ΤΟΥ."— Μεταγράφημα παρουσίασης:

1 ΥΠ.ΠΟ.Α. 22 η Εφορεία Βυζαντινών Αρχαιοτήτων Ιωάννης Χουλιαράς Προϊστάμενος 22 ης Ε.Β.Α ΝΑΥΠΑΚΤΟΣ ΙΟΥΛΙΟΣ 2013 ΒΥΖΑΝΤΙΝΑ ΚΑΙ ΜΕΤΑΒΥΖΑΝΤΙΝΑ ΜΝΗΜΕΙΑ ΤΟΥ ΔΗΜΟΥ ΝΑΥΠΑΚΤΙΑΣ

2 Η πρώτη οικοδομική φάση του κάστρου ανάγεται στον 13 ο αι. κατά την περίοδο του Κράτους της Ηπείρου, ενδεχομένως επάνω σε αρχαία οχύρωση, αλλά ανακατασκευάστηκε και διαμορφώθηκε στη σημερινή του μορφή τόσο από τους Ενετούς όσο και από τους Οθωμανούς. Aμφιθεατρικά κτισμένο αποτελείται από 5 επίπεδα, το 1 o είναι το Λιμάνι το 2 o και μεγαλύτερο ταυτίζεται µε τον Ενετικό GaIata το 3 o είναι το Peritorio το 4 o το Uromasio ή Uromiari και το 5 ο είναι η Ακρόπολη(Neo-kastro), Τα τείχη επιστέφονται με επάλξεις, ενισχύονται με πυργίσκους και προμαχώνες Υπάρχουν 4 πύλες και η κάθε μία οδηγεί στο επόμενο επίπεδο. Παλαιότερες ονομασίες : Nepanto από τους Φράγκους, Lepanto από τους Ενετούς, Enebacthti από τους Τούρκους, Μικρό Αλγέρι από τους πειρατές, Έπακτος στον Μεσαίωνα και Έπαχτος στην νεώτερη Ελληνική.

3 ΤΕΙΧΗ ΣΙΔΗΡΟΠΟΡΤΑ

4 ΒΥΖΑΝΤΙΝΑ ΜΝΗΜΕΙΑ ΕΝΤΟΣ ΤΟΥ ΚΑΣΤΡΟΥ ΝΑΥΠΑΚΤΟΥ ΠΡΟΦΗΤΗΣ ΗΛΙΑΣ 4 ΟΥ ΔΙΑΖΩΜΑΤΟΣ ΕΡΕΙΠΙΑ ΒΥΖΑΝΤΙΝΟΥ ΝΑΟΥ Με το ΄ΓΚΠΣ και το πρόγραμμα «Κάστρων Περίπλους» πραγματοποιήθηκαν εργασίες. Στη θέση του ναού υπήρχε τζαμί, όπου υπήρχε προγενέστερα βυζαντινός ναός. Βόρεια του ναού υπήρχε βυζαντινός λουτρώνας.

5 ΦΑΛΤΣΟΠΟΡΤΙ- ΒΕΝΕΤΣΙΑΝΙΚΟΣ ΠΡΟΜΑΧΩΝΑΣ 2 ου ΔΙΑΖΩΜΑΤΟΣ ΝΤΑΠΙΑ ΤΣΑΟΥΣ-ΟΘΩΜΑΝΙΚΟΣ ΠΡΟΜΑΧΩΝΑΣ 2 ου ΔΙΑΖΩΜΑΤΟΣ ΝΤΑΠΙΑ ΜΠΟΤΣΑΡΗ 1 ου ΔΙΑΖΩΜΑΤΟΣ ΠΡΟΜΑΧΩΝΕΣ-ΠΥΡΓΟΙ ΚΑΣΤΡΟΥ

6 ΒΕΖΥΡ ΤΖΑΜΙ Οθωμανικό Τέμενος, σήμερα σώζονται ερείπια του μιναρέ Βρίσκεται στο 2 ο διάζωμα του κάστρου Δίπλα του βρίσκονται 2 κρήνες, η κρήνη του Βεζύρ Τζαμί και η κρήνη του μιναρέ και τα οθωμανικά λουτρά ΚΡΗΝΗ ΜΙΝΑΡΕ ΚΡΗΝΗ ΒΕΖΥΡ ΤΖΑΜΙΟΥ ΕΡΕΙΠΙΑ ΜΙΝΑΡΕ

7 ΟΘΩΜΑΝΙΚΑ ΛΟΥΤΡΑ Τα λουτρά είχαν ιδιαίτερους χώρους, υπόκαυστα και θολωτές στέγες εν μέρει σωζόμενες. Ο κεντρικός χώρος των λουτρών καλυπτόταν με διάτρητους θόλους.

8 ΑΡΧΟΝΤΙΚΟ ΤΖΑΒΕΛΛΑ Η οικία Λάμπρου Τζαβέλλα εικάζεται ότι χτίστηκε περίπου το 1850-60 και αποτέλεσε το αρχοντικό της ιστορικής οικογενείας Τζαβέλλα, που έχει συνδέσει το όνομά της με τους αγώνες του Σουλίου και της πατρίδας μας. Πιθανόν να ήταν η κατοικία του πασά της περιοχής. Σήμερα στεγάζει τα γραφεία της 22ης Εφορείας Βυζαντινών Αρχαιοτήτων.

9 Ο πύργος Μπότσαρη είναι ένα κτηριακό συγκρότημα με επιβλητική μορφή. Είναι κτισμένο σε δύο φάσεις, 15 ο (Βενετοί)και 16 ο αιώνα και χρησιμοποιήθηκε ως κατοικία των διοικητών της πόλης. Μετά την απελευθέρωση το κτήριο πέρασε στην κατοχή του Σουλιώτη στρατηγού Νότη Μπότσαρη. Σήμερα ο πύργος ανήκει στο «Ίδρυμα Δημητρίου και Αίγλης Μπότσαρη», και φιλοξενείται διαρκής έκθεση αντιγράφων από πίνακες, χάρτες και σχεδιάσματα που έχουν σχέση με τη Ναυμαχία της Ναυπάκτου. ΑΡΧΟΝΤΙΚΟ ΜΠΟΤΣΑΡΗ

10 Σήμερα στον δυτικό λιμενοβραχίονα διατηρείται πιστή η εικόνα του παλαιού συμπλέγματος, με το μεγάλο φυλάκιο, τον κυκλικό προμαχώνα και το ισλαμικό τέμενος. Στη δυτική πλευρά του λιμανιού υπάρχουν τα αγάλματα του Ισπανού Λογοτέχνη Μιχαήλ Θερβάντες (1547-1616)και στον προμαχώνα του Γεωργίου Ανεμογιάννη. ΛΙΜΑΝΙ ΝΑΥΠΑΚΤΟΥ Κατασκευάστηκε από τους Ενετούς το 1407. Είναι πεταλόσχημο λιμάνι, ενισχυμένο με δυο πύργους δεξιά και αριστερά της εισόδου. ΔΥΤΙΚΟΣ ΛΙΜΕΝΟΒΡΑΧΙΟΝΑΣ

11 Ο ανατολικός βραχίονας βρίσκεται εξ ολοκλήρου μες τη θάλασσα. Έχει υποστεί αρκετές φθορές στις επάλξεις και στα τείχη λόγο την επέκτασης της σύγχρονης πόλης. Στον ανατολικό βραχίονα υπάρχει και το Φετιχιέ Τζαμί ΑΝΑΤΟΛΙΚΟΣ ΛΙΜΕΝΟΒΡΑΧΙΟΝΑΣ

12 ΦΕΤΙΧΙΕ ΤΖΑΜΙ ή Τζαμί του Λιμένος κτίστηκε το 1449 από τον Βαγιαζίτ Β’. Αποτελείται από μια τετράγωνη αίθουσα και έναν προθάλαμο στα βόρεια αυτής. Στη βορειοδυτική γωνία και εξωτερικά υψώνεται ο μιναρές, ενώ στη δυτική πλευρά βρίσκεται η κρήνη.

13 Στεγάζεται με τρούλο εσωτερικά κυκλικό και εξωτερικά οκτάπλευρο, στον οποίο διακρίνεται τμήμα ανεικονικού διακόσμου, με ρόδακα στο κέντρο. Στη περιμετρική τοιχοποιία και μόνο στους δυο πλάγιους τοίχους, ανατολικό και δυτικό, υπήρχαν από 3 χαμηλά ανοίγματα που εξυπηρετούσαν τον καλύτερο φωτισμό του χώρου. Τη θέση του προστώου του τεμένους καταλαμβάνει σήμερα ένα τραπεζοειδές πρόσκτισμα με δίρριχτη κεραμοσκεπή. Η μετατροπή του σε τραπεζοειδές κτίσμα έγινε πιθανόν κατά τους ενετικούς χρόνους, όταν το Τζαμί λειτούργησε ως αλαταποθήκη.

14 Στο νότιο τοίχο προς τη θάλασσα, υπάρχει η κόγχη του μιχράμπ (miηrab), που προσανατολίζει το κτήριο και τους προσευχόμενους προς την Μέκκα. Το μιχράμπ είναι η ημικυκλική εσοχή η οποία υποδεικνύει την κίμπλα (κατεύθυνση προς Μέκκα), στην οποία στρέφονται οι πιστοί κατά τη διάρκεια της προσευχής. Η τοιχοποιία του τεμένους αποτελείται από λίθους στο κατώτερο τμήμα και με οπτοπλίνθους από τη γένεση των τόξων και πάνω. Το δάπεδο ήταν στρωμένο με κεραμικά πλακίδια, με μεταγενέστερες επισκευές και με χρήση τμημάτων επιτύμβιων στηλών οθωμανικής περιόδου. Τμήμα του παλαιού δαπέδου διασώζεται στο νοτιοανατολικό άκρο της αίθουσας. Κατά την περίοδο 1999-2001 πραγματοποιήθηκε η αποκατάσταση του μνημείου, και σήμερα χρησιμοποιείται προσωρινά ως χώρος περιοδικών εκθέσεων και εκδηλώσεων της 22 ης ΕΒΑ.

15 ΠΑΛΑΙΟΧΡΙΣΤΙΑΝΙΚΗ ΒΑΣΙΛΙΚΗ ΝΑΥΠΑΚΤΟΥ Χτίστηκε στο Α’ μισό 5 ου αιώνα Έχουν πραγματοποιηθεί ανασκαφές και χαρακτηριστικό είναι πως τμήμα της βασιλικής προεκτείνεται και κάτω από το δρόμο, όπου βρίσκεται και η κεντρική της αψίδα.

16 ΚΑΣΤΡΟ ΑΝΤΙΡΡΙΟΥ Χρονολογείται το 1499.Το κάστρο του Αντιρρίου γνωστό και ως «καστέλι της Ρούμελης» είναι κτισμένο στο νοτιότερο άκρο του νομού Αιτωλοακαρνανίας. Το οχυρό αυτό, μαζί με το κάστρο του Ρίου, κτίστηκαν σε προϋπάρχουσες οχυρές θέσεις με διαταγή του σουλτάνου Βαγιαζήτ Β', μέσα σε τρεις μήνες και αποτελούσαν ένα ισχυρό οχυρωματικό έργο για τον έλεγχο εισόδου – εξόδου από και προς τον Κορινθιακό κόλπο. Το στενό αυτό πέρασμα έκτοτε έμεινε γνωστό με το όνομα «Μικρά Δαρδανέλλια». Στη σημερινή του μορφή αποτελεί χαρακτηριστικό παράδειγμα επιθαλάσσιου οχυρού κυρίως με ενετικές προσθήκες. Η κάτοψή του είναι σχεδόν εξάγωνη με πολυγωνικούς προμαχώνες στις γωνίες του. Περιβάλλεται στις τρεις πλευρές του από θάλασσα και υγρή τάφρο στο βόρειο τμήμα του, η οποία και το απομόνωνε από την ξηρά.

17 Το σωζόμενο οχυρό περιλαμβάνει κυρίως το περιμετρικό τείχος το οποίο διαμορφώνεται με ευθύγραμμη συμπαγή τοιχοποιία, περιμετρικό περίδρομο, διαδοχικές επάλξεις και κανονιοθυρίδες με μέτωπο προς τη θάλασσα. Χαρακτηριστικό είναι το ημικυλινδρικό εξέχον κυμάτιο (cordone) στη βάση του παραπέτου που περιτρέχει εξωτερικά το τείχος. Η κεντρική πύλη του κάστρου βρίσκεται στη βόρεια πλευρά του και οδηγεί μέσω ενός τοξωτού διαδρόμου στο εσωτερικό. Οι κυριότερες μαρτυρίες για το κάστρο αφορούν πηγές του 17 ου αι. που αναφέρουν ότι μέσα στο κάστρο του Αντιρρίου υπήρχαν περισσότερα από 89 σπίτια, ισλαμικό τέμενος του σουλτάνου Βαγιαζήτ Β', μικρό τέμενος (μεστζίτ) του σουλτάνου Σουλεϊμάν και ένα τουρκικό λουτρό. Σήμερα στο Κάστρο του Αντιρρίου υπάρχουν εργαστήρια συντήρησης της 22ης Εφορείας Βυζαντινών Αρχαιοτήτων και αίθουσες για διοργάνωση εικαστικών εκθέσεων.

18 ΑΓΙΟΣ ΙΩΑΝΝΗΣ ΒΟΜΒΟΚΟΥΣ Χτίστηκε στα θεμέλια παλαιού ναου το 1695, όπως μας πληροφορεί χαραγμένη σε μάρμαρο επιγραφή επάνω από την πύλη εισόδου. Ο ναός είναι κατάγραφος με τοιχογραφίες που χρονολογούνται στις αρχές του 18 ου αιώνα επί αρχιερατείας του Νεόφυτου Μαυρομάτη.

19 Ι.Μ. ΠΑΝΑΞΙΩΤΙΣΣΑΣ χρονολογείται στο τέλος του 10 ου αι. Είναι σταυροειδής εγγεγραμμένος με τρούλλο και τρεις ημικυκλικές αψίδες, καθώς και νάρθηκα στα δυτικά. Ανήκει στον τύπο των λεγόμενων «ελλαδικών μεταβατικών»

20 ΑΓ. ΝΙΚΟΛΑΟΣΑΓ. ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ ΑΣΚΗΤΑΡΙΟ ΑΓ. ΠΑΤΕΡΩΝΑΓ. ΠΕΤΡΟΣ ΒΥΖΑΝΤΙΝΑ ΜΝΗΜΕΙΑ ΒΑΡΑΣΟΒΑΣ

21 ΑΓΙΟΣ ΙΩΑΝΝΗΣ ΓΑΛΑΤΑ Πρόκειται για μονόχωρο σταυρεπίστεγο ναό του 13 ου αιώνα. Ο ναός είναι ιστορημένος με παραστάσεις των αρχών του 14 ου αιώνα, που τις χαρακτηρίζει απλοϊκότητα και λαϊκό ύφος. Το χαρακτηριστικό του ναού που τον κάνει ακόμη πιο αξιοσημείωτο είναι ότι έχει τον πρόναο βόρεια.

22 Ι.Μ. ΜΕΤΑΜΟΡΦΩΣΗΣ ΣΩΤΗΡΟΣ ΧΡΥΣΟΒΟΥ

23 Ι.Μ. ΑΜΠΕΛΑΚΙΩΤΙΣΣΑ ΟΡΕΙΝΗ ΝΑΥΠΑΚΤΙΑ μοναστηριακό συγκρότημα, που η ίδρυσή του ανάγεται στον 16 ο αι μ.Χ.

24 ΑΓ. ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΧΡΥΣΟΒΟΥ


Κατέβασμα ppt "ΥΠ.ΠΟ.Α. 22 η Εφορεία Βυζαντινών Αρχαιοτήτων Ιωάννης Χουλιαράς Προϊστάμενος 22 ης Ε.Β.Α ΝΑΥΠΑΚΤΟΣ ΙΟΥΛΙΟΣ 2013 ΒΥΖΑΝΤΙΝΑ ΚΑΙ ΜΕΤΑΒΥΖΑΝΤΙΝΑ ΜΝΗΜΕΙΑ ΤΟΥ."

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Διαφημίσεις Google