Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

Global Posistioning Sytems (GPS) Στρατής Αβαγιάννης Στρατής Αντωνέλλης Παντελλής Σπάρταλης.

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Παρουσίαση με θέμα: "Global Posistioning Sytems (GPS) Στρατής Αβαγιάννης Στρατής Αντωνέλλης Παντελλής Σπάρταλης."— Μεταγράφημα παρουσίασης:

1 Global Posistioning Sytems (GPS) Στρατής Αβαγιάννης Στρατής Αντωνέλλης Παντελλής Σπάρταλης

2 Τεχνητοί Δορυφόροι Ένας τεχνητός δορυφόρος είναι οποιοδήποτε συνθετικό κατασκεύασμα τοποθετείται σε τροχιά γύρω από ένα ουράνιο σώμα. Όλα τα σώματα που είναι μέρη του Ηλιακού Συστήματος, συμπεριλαμβανομένης της Γης, είναι δορυφόροι είτε του Ήλιου, είτε, όπως η Σελήνη, δορυφόροι άλλων σωμάτων. Αυτοί οι δορυφόροι όμως πλέον λέγονται φυσικοί δορυφόροι για να διακρίνονται από τους τεχνητούς.

3 Η αρχική ιδέα για τη χρήση δορυφόρων διατυπώθηκε από τον επιστήμονα και συγγραφέα Άρθουρ Κλαρκ το 1945. Το 1957 εκτοξεύτηκε ο πρώτος τεχνητός δορυφόρος της ιστορίας, ο Σοβιετικός Σπούτνικ 1. Λίγο αργότερα ακολούθησε και ο αμερικανικός Εξπλόρερ 1. Στα μέσα της δεκαετίας του 60' οι τεχνητοί δορυφόροι γνώρισαν μεγάλη ανάπτυξη, λόγω της μεγαλής χρησιμότητάς τους σε επικοινωνιακούς, επιστημονικούς και στρατιωτικούς σκοπούς. Σήμερα υπάρχουν περίπου 2000 τεχνητοί δορυφόροι, από τους οποίους όμως χρησιμοποιούνται μόνο γύρω στους 500.

4 Τί είναι το GPS και ποιά είναι η αρχή Λειτουργίας του? Είναι ένα σύστημα προσδιορισμού θέσης Είναι ένα σύστημα προσδιορισμού θέσης Αποτελείται από 24 δορυφόρους που βρίσκονται σε τροχιά στο διάστημα και κινούνται σε 6 διαφορετικές τροχιές. Οι δορυφόροι αυτοί βρίσκονται διαρκώς σε κίνηση, κάνοντας 2 πλήρεις περιφορές γύρω από τη γη σε λιγότερο από 24 ώρες. Αποτελείται από 24 δορυφόρους που βρίσκονται σε τροχιά στο διάστημα και κινούνται σε 6 διαφορετικές τροχιές. Οι δορυφόροι αυτοί βρίσκονται διαρκώς σε κίνηση, κάνοντας 2 πλήρεις περιφορές γύρω από τη γη σε λιγότερο από 24 ώρες. Βασίζεται σε σήματα που εκπέμπονται από ένα δίκτυο δορυφόρων που βρίσκονται σε τροχιά γύρω από τη γη. Η μετάδοση από κάθε δορυφόρο πληροφοριών για την ακριβή ώρα και θέση του, επιτρέπει σε ένα GPS να υπολογίσει με τριγωνισμό τη δική του θέση, η οποία εμφανίζεται στην οθόνη του εκφρασμένη σε συντεταγμένες ενός συγκεκριμένου συστήματος αναφοράς. Βασίζεται σε σήματα που εκπέμπονται από ένα δίκτυο δορυφόρων που βρίσκονται σε τροχιά γύρω από τη γη. Η μετάδοση από κάθε δορυφόρο πληροφοριών για την ακριβή ώρα και θέση του, επιτρέπει σε ένα GPS να υπολογίσει με τριγωνισμό τη δική του θέση, η οποία εμφανίζεται στην οθόνη του εκφρασμένη σε συντεταγμένες ενός συγκεκριμένου συστήματος αναφοράς. Το δίκτυο δορυφόρων που αναγνωρίζουν οι συσκευές του εμπορίου έχει τεθεί σε τροχιά από τις Υπηρεσίες Αμυνας των ΗΠΑ και λέγεται NAVSTAR. Το δίκτυο δορυφόρων που αναγνωρίζουν οι συσκευές του εμπορίου έχει τεθεί σε τροχιά από τις Υπηρεσίες Αμυνας των ΗΠΑ και λέγεται NAVSTAR.

5 Υπάρχουν Ανταγωνιστικά Συστήματα στο GPS Υπάρχουν Ανταγωνιστικά Συστήματα στο GPS; GPS: Είναι το Αμερικανικό σύστημα εντοπισμού. GPS: Είναι το Αμερικανικό σύστημα εντοπισμού. Galileo: Το αντίστοιχο Ευρωπαϊκό. Έχει επικοινωνία με Ιταλία και Γερμανία και λέγεται ότι θα ξεπεράσει σε ακρίβεια το αμερικάνικο gps Galileo: Το αντίστοιχο Ευρωπαϊκό. Έχει επικοινωνία με Ιταλία και Γερμανία και λέγεται ότι θα ξεπεράσει σε ακρίβεια το αμερικάνικο gps Glonass: Το αντίστοιχο Ρωσικό. Δημιουργήθηκε κατά το 1970 από την Σοβιετική Ένωση για να βοηθήσει το στρατό. Τώρα περιλαμβάνει 18 δορυφόρους και καλύπτει το μεγαλύτερο μέρος της Ρωσίας Glonass: Το αντίστοιχο Ρωσικό. Δημιουργήθηκε κατά το 1970 από την Σοβιετική Ένωση για να βοηθήσει το στρατό. Τώρα περιλαμβάνει 18 δορυφόρους και καλύπτει το μεγαλύτερο μέρος της Ρωσίας

6 Σύστημα Πλοήγησης Το σύστημα πλοήγησης είναι βασισμένο στο γνωστό σύστημα εντοπισμού θέσης GPS. Αποτελείται από ένα σύνολο μηχανημάτων που με την συνεργασία τους έχουν σαν αποτέλεσμα να καθοδηγούν τον οδηγό να φτάσει στον προορισμό του, μέσω ενός χάρτη. Το σύστημα ξεκίνησε από το υπουργείο άμυνας των Ηνωμένων πολιτειών, και ονομάστηκε NAVSTAR GPS (Navigation Signal Timing and Ranging Global Positioning System). Το δορυφορικό σύστημα ρυθμίζεται καθημερινά από την Βάση Πολεμικής Αεροπορίας Schriever με κόστος περίπου 400 εκατομμύρια δολάρια το χρόνο.

7 Κόστος GPS Οι τιμές των gps κυμαίνονται από περίπου 85€ το ελάχιστο και μπορούν να φθάσουν μέχρι και 3750€ περίπου, που κοστίζει το Northstar 8000i. Οι τιμές των gps κυμαίνονται από περίπου 85€ το ελάχιστο και μπορούν να φθάσουν μέχρι και 3750€ περίπου, που κοστίζει το Northstar 8000i. Μοντέλα Όπως προαναφέρθηκε ένα μοντέλο, το ακριβότερο, είναι το Northstar 8000i. Αυτό χρησιμοποιήτε κυρίως από πεζοναύτες για την ασφαλή καθοδήγησή τους. Επίσης το χρησιμοποιούν για την εύρεση ζωής θαλλασινής μορφής. Είναι, ακόμα ραντάρ cd και dvd player με οθόνη αφής και ανθεκτικό στο νερό.

8 Κάποια “συνηθισμένα” μοντέλα είναι τα παρακάτω: Mio PNA Moov200: Ενημερωμένο και ολοκληρωμένο χάρτη της Ελλάδας, ελληνικό πληκτρολόγιο και φωνητικές εντολές στα ελληνικά. Κρυστάλλινη οθόνη αφής και γρήγορη λήψη του δορυφορικού σήματος. Το συγκεκριμένο κοστίζει 141-149€. NDrive 800 R PNA: Όπως και το προηγούμενο έχει κι αυτό πλήρη χάρτη της Ελλαδας. Αποτελείται από επεξεργαστή Centrality Atlas III, κάρτα μνήμης SD/MMC 128MB και έχει πολύ μικρό βάρος. Επίσης λειτουργεί ως multimedia player και έχει σύνδεση bluetooth. Η τιμή του φτάνει τα 330€.

9 Τέλος Εργασίας


Κατέβασμα ppt "Global Posistioning Sytems (GPS) Στρατής Αβαγιάννης Στρατής Αντωνέλλης Παντελλής Σπάρταλης."

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Διαφημίσεις Google