Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

Ο ΠΛΑΝΗΤΗΣ ΓΗ.

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Παρουσίαση με θέμα: "Ο ΠΛΑΝΗΤΗΣ ΓΗ."— Μεταγράφημα παρουσίασης:

1 Ο ΠΛΑΝΗΤΗΣ ΓΗ

2 ΤΑ ΧΑΡΑΚΤΗΡΙΣΤΙΚΑ ΤΗΣ Η Γη είναι ένα ουράνιο σώμα. Έχει σχήμα σχεδόν σφαιρικό, ελαφρά συμπιεσμένο στους πόλους και εξογκωμένο στον ισημερινό. Το σχήμα της Γης φαίνεται στην υδρόγειο σφαίρα που χρησιμοποιούμε στο σχολείο που είναι αναπαράσταση της Γης σε σμίκρυνση.

3 Η ΔΙΑΡΚΕΙΑ ΤΩΝ ΠΕΡΙΦΟΡΩΝ ΚΑΙ ΤΩΝ ΠΕΡΙΣΤΡΟΦΩΝ ΤΗΣ.
Η Γη κάνει μια πλήρη περιστροφή γύρω από τον άξονά της από τα δυτικά προς τα ανατολικά σε 24 ώρες. Ο άξονας της Γης είναι η νοητή ευθεία γραμμή που περνάει από το κέντρο της και ενώνει τους δυο πόλους της. Η Γη κινείται ταυτόχρονα και γύρω από τον ήλιο. Η περιφορά της Γης γύρω από τον ήλιο διαρκεί 365 μέρες περίπου, δηλαδή 1 έτος.

4 Αν παρατηρήσουμε την υδρόγειο σφαίρα, θα δούμε ότι σε αυτήν είναι χαραγμένο ένα δίκτυο γραμμών.
Είναι οι παράλληλοι κύκλοι και οι μεσημβρινοί. Από τους παράλληλους κύκλους μεγαλύτερος είναι ο ισημερινός που χωρίζει τη γη σε βόρειο και νότιο ημισφαίριο. Μεσημβρινοί είναι τα νοητά ημικύκλια που ενώνουν τους δύο πόλους της γης. Όλοι οι μεσημβρινοί είναι ίσοι. Ο μεσημβρινός του Γκρήνουιτς λέγεται πρώτος μεσημβρινός. Ο νοητός κύκλος που περνάει από τον μεσημβρινό του Γκρήνουιτς χωρίζει τη γη σε ανατολικό και δυτικό ημισφαίριο.

5 Οι κινήσεις της γης, η ημέρα και η νύχτα, οι εποχές του έτους.

6 ΗΜΕΡΑ ΚΑΙ ΝΥΧΤΑ Η γη κινείται γύρω από τον άξονά της από τα δυτικά προς τα ανατολικά σε 24 ώρες. Επειδή το σχήμα της γης είναι σφαιρικό, οι ακτίνες του ήλιου φωτίζουν το μισό της επιφάνειάς της, το οποίο έχει ημέρα. Το άλλο μισό, που δεν φωτίζεται, έχει νύχτα. Η περιστροφική κίνηση της γης συνεχίζεται αδιάκοπα, οι τόποι της φωτίζονται ο ένας μετά τον άλλο και έτσι την ημέρα διαδέχεται η νύχτα και τη νύχτα η ημέρα.

7 ΟΙ ΕΠΟΧΕΣ ΤΟΥ ΕΤΟΥΣ Αν παρατηρήσουμε την υδρόγειο σφαίρα, βλέπουμε ότι ο άξονας της γης είναι πλάγιος προς την επιφάνεια του τραπεζιού στο οποίου στη στηρίζεται. Η θέση της γης κατά την περιφορά της από τον ήλιο, ο άξονάς της έχει θέση πλάγια προς το επίπεδο της ελλειπτικής τροχιάς της. Καθώς λοιπόν η γη περιφέρεται γύρω από τον ήλιο, σε ένα έτος ανάλογα με τη θέση που βρίσκεται είναι στραμμένο προς τον ήλιο, άλλοτε το βόρειο και άλλοτε το νότιο ημισφαίριο. Όταν στρέφεται προς τον ήλιο το βόρειο ημισφαίριο, οι ακτίνες του πέφτουν σε αυτό περισσότερο κάθετα και το θερμαίνουν περισσότερο, ενώ στο νότιο ημισφαίριο πέφτουν πλάγια και το θερμαίνουν λιγότερο. Τότε το βόρειο ημισφαίριο έχει καλοκαίρι και το νότιο χειμώνα. Έτσι δημιουργούνται οι εποχές του έτους.

8 ΤΗΝ ΕΡΓΑΣΙΑ ΕΚΑΝΕ Η ΜΑΘΗΤΡΙΑ ΤΗΣ ΣΤ' ΤΑΞΗΣ ΣΟΦΙΑ ΚΟΛΙΟΥ.

9 ΤΕΛΟΣ


Κατέβασμα ppt "Ο ΠΛΑΝΗΤΗΣ ΓΗ."

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Διαφημίσεις Google