Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

Άγχος και burnout: Παράγοντες άγχους και εξουθένωσης

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Παρουσίαση με θέμα: "Άγχος και burnout: Παράγοντες άγχους και εξουθένωσης"— Μεταγράφημα παρουσίασης:

1 Άγχος και burnout: Παράγοντες άγχους και εξουθένωσης
Αλεξάνδρα Διαμαντοπούλου Πάτρα, 2013

2 Ορισμός του άγχους (1) Άγχος: Μπορεί να θεωρηθεί ως ουσιαστική έλλειψη αντιστοιχίας ανάμεσα στις απαιτήσεις που προβάλλονται στο άτομο από το περιβάλλον του, από τη μια μεριά, και τις ικανότητες απόκρισης του ατόμου στις απαιτήσεις αυτές, από την άλλη, ιδιαίτερα κάτω από συνθήκες όπου η αδυναμία ανταπόκρισης στις απαιτήσεις, σύμφωνα με τις υποκειμενικές εκτιμήσεις του ατόμου, θα έχει σοβαρές συνέπειες για αυτό (McGrath, 1970).

3 Ορισμός του άγχους (2) Άγχος: Είναι μια αρνητική συναισθηματική αντίδραση (π.χ. θυμός, κατάθλιψη, συναισθήματα ματαίωσης), η οποία επηρεάζεται από τον τρόπο με τον οποίο τα άτομα αντιλαμβάνονται μια κατάσταση ως απειλητική ή δυσάρεστη, και από τους μηχανισμούς που ενεργοποιούνται για την αντιμετώπισή της (Kyriacou & Sutcliffe, 1978, 1989).

4 Ορισμός του άγχους (3) Άγχος: Είναι μια διαδικασία συναισθηματικών, διανοητικών και σωματικών αντιδράσεων που προκαλούνται από αυξημένες ή νέες πιέσεις, οι οποίες ξεπερνούν τις διαθέσιμες δυνατότητες του ατόμου (Dunham,1992).

5 Άγχος

6 Επαγγελματική εξουθένωση: Ορισμός
Θεωρείται ότι είναι μια ιδιάζουσα μορφή παρατεταμένου, χρόνιου, επαγγελματικού άγχους που ξεπερνά τα όρια αντοχής ή τις δυνατότητες του ατόμου να το αντιμετωπίσει. Αποτελεί μακροχρόνια διαδικασία που καταλήγει σε αδυναμία προσαρμογής του ατόμου στο επαγγελματικό άγχος που νιώθει. Είναι μια κατάσταση συναισθηματικής, ψυχικής αλλά και σωματικής εξάντλησης, που προκαλείται από μακροχρόνια και παρατεταμένη έκθεση και εμπλοκή σε καταστάσεις που έχουν συναισθηματικές απαιτήσεις. Εμφανίζεται ιδιαίτερα σε άτομα που έχουν ως αντικείμενο εργασίας τον άνθρωπο (Maslach & Schaufeli, 1993).

7 Επαγγελματική εξουθένωση

8 Επαγγελματική εξουθένωση

9 Πηγές άγχους Παράγοντες εσωγενείς στην εργασία (εργασιακές συνθήκες, φόρτος εργασίας, ωράρια, κτλ), Σχέσεις στο χώρο εργασίας (με συναδέλφους, με προϊσταμένους, με υφισταμένους), Επαγγελματική ανάπτυξη (εξέλιξη, ασφάλεια, διάσταση μεταξύ προσδοκιών και απονεμόμενου κύρους, κτλ), Οργανωτική δομή και κλίμα (συμμετοχή στη λήψη αποφάσεων, κλίμα και κουλτούρα της οργάνωσης) και Η διασύνδεση σπιτιού και εργασίας (ζευγάρι εργαζομένων, σχέση ανάμεσα στην εργασία και την οικογένεια).

10


Κατέβασμα ppt "Άγχος και burnout: Παράγοντες άγχους και εξουθένωσης"

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Διαφημίσεις Google