Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

Συγγραφείς: Γκέρσεν Κάουφμαν Λεβ Ράφαελ Πάμελα Έσπελαντ

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Παρουσίαση με θέμα: "Συγγραφείς: Γκέρσεν Κάουφμαν Λεβ Ράφαελ Πάμελα Έσπελαντ"— Μεταγράφημα παρουσίασης:

1 Συγγραφείς: Γκέρσεν Κάουφμαν Λεβ Ράφαελ Πάμελα Έσπελαντ
Αγάπα τον εαυτό σου. Συγγραφείς: Γκέρσεν Κάουφμαν Λεβ Ράφαελ Πάμελα Έσπελαντ

2 Τι χρειάζεσαι για να αγαπάς τον εαυτό σου;
Προσωπική δύναμη Αυτοεκτίμηση

3 Προσωπική δύναμη Πώς θα την αποκτήσεις;

4 Προσωπική δύναμη Να γνωρίζεις ποιος είσαι και τι έχει σημασία για σένα. Να νιώθεις μέσα σου ασφαλής και σίγουρος όπου και αν βρίσκεσαι, με όποιον και αν βρίσκεσαι ή ό,τι και αν κάνεις. Ελέγχεις στ’ αλήθεια τη ζωή σου.

5 Πώς να αποκτήσεις και να χρησιμοποιήσεις την προσωπική δύναμη ;
Γίνε υπεύθυνος. Μάθε να διαλέγεις σωστά .Δηλαδή να κάνεις σοφές επιλογές και έχεις ρεαλιστικές προσδοκίες. Γνώρισε τον εαυτό σου. Απόκτησε και χρησιμοποίησε τη δύναμη στις σχέσεις σου και στη ζωή σου.

6 Γίνε υπεύθυνος για τη συμπεριφορά σου

7

8 για τα συναισθήματά σου
Γίνε υπεύθυνος για τα συναισθήματά σου

9

10

11

12 Προσδοκίες και πραγματικότητα
Μάθε να διαλέγεις σωστά.

13

14

15 Είναι πολύ ωραίο Το γεγονός ότι η Άννα θέλει να παίξει μπάσκετ
Ότι θέλει να προπονηθεί και να πηγαίνει σε όλους τους αγώνες. Ωστόσο, όταν η Άννα πιστεύει ότι θα είναι η καλύτερη παίχτρια του σχολικού πρωταθλήματος, δε σκέφτεται ρεαλιστικά.

16 Μπορεί : Να γίνει μια καλή παίχτρια του μπάσκετ
Ακόμη να γίνει μια σπουδαία παίχτρια Θα εξαρτηθεί από: Το πόσο σκληρά θα προπονηθεί Πόσο συχνά θα παίζει Και αν έχει ταλέντο για μπάσκετ.

17 Όσο για το αν θα γίνει η καλύτερη παίχτρια του σχολικού πρωταθλήματος:
Οι πιθανότητες δεν είναι πολλές. Μόνο μια μαθήτρια θα πάρει τον τίτλο της καλύτερης. Η Άννα δεν παίζει μόνη της, υπάρχουν και άλλες μαθήτριες στο σχολικό πρωτάθλημα.

18 Γνώρισε τον εαυτό σου

19

20 Κατονόμασε τα συναισθήματά σου.

21 Ο δόκτωρ Σίλβαν Τόμκινς
Ήταν ένας ψυχολόγος που πέρασε ένα μεγάλο μέρος της ζωής του μελετώντας τα συναισθήματα των ανθρώπων. Πίστευε ότι τα περισσότερα συναισθήματα μπορούν να χωριστούν σε εννιά βασικούς τύπους. Οι πρώτοι εφτά τύποι περιλαμβάνουν συναισθήματα χαμηλής έντασης και συναισθήματα υψηλής έντασης. Τα συναισθήματα υψηλής έντασης είναι πιο έντονα.

22 Συναισθήματα Χαμηλής έντασης Υψηλής έντασης Ενδιαφέρον Έξαψη
Χαμηλής έντασης Υψηλής έντασης Ενδιαφέρον Έξαψη Αναψυχή Χαρά Έκπληξη Απότομο ξάφνιασμα Φόβος Τρόμος Απόγνωση Άγχος Θυμός Οργή Ντροπή Ταπείνωση Αηδιοσμία Αηδία

23 Συνδυασμένα συναισθήματα
Περιφρόνηση Ζήλια Μοναξιά Κακοδιαθεσία

24 Μίλησε για τα συναισθήματά σου.
Μίλησε για τα συναισθήματά σου.

25 Μίλησε για τα συναισθήματά σου.
Η κουβέντα για τα συναισθήματά σου πρέπει να είναι ένα τακτικό κομμάτι της ζωής σου. Πρέπει να βρεις κάποιον που να μιλά τη γλώσσα σου, κάποιον που θα σε ακούσει και θα σε καταλάβει. Να θυμάσαι ότι τα συναισθήματα δεν είναι σωστά ή λάθος, καλά ή κακά. Τα συναισθήματα απλώς υπάρχουν.

26 Να θυμάσαι: Τα συναισθήματα δεν είναι σωστά ή λάθος, καλά ή κακά. Τα συναισθήματα απλώς υπάρχουν. Μπορείς να έχεις οποιοδήποτε συναίσθημα, επειδή είναι δικό σου. Κανένας δεν μπορεί να σου το πάρει, εκτός και αν τον αφήσεις. Μην το αφήσεις, λοιπόν! Διεκδίκησε τα συναισθήματά σου, επειδή είναι δικά σου. Σου ανήκουν.

27 Κατονόμασε τα μελλοντικά σου όνειρα.

28 Τα μελλοντικά όνειρα είναι οι προσωπικοί σου στόχοι.
Προσφέρουν στη ζωή σου προσανατολισμό, σκοπό και νόημα. Καθοδηγούν τις αποφάσεις σου και σε βοηθούν να διαπιστώσεις τι άνθρωπος είσαι και τι θέλεις να γίνεις.

29 Τι συμβαίνει, αν δεν έχεις μελλοντικά όνειρα;
Είσαι σαν αυτοκίνητο χωρίς τιμόνι Ή σαν πλοίο χωρίς πηδάλιο. Τα όνειρα για το μέλλον είναι σημαντικά!

30 Υπάρχουν δυο είδη μελλοντικών ονείρων
Όνειρα για το κοντινό μέλλον και Όνειρα για το μακρινό μέλλον. Χρειάζεσαι και τα δυο. Τα δυο αυτά είδη ονείρων συνδέονται μεταξύ τους. Μάλιστα, μερικά απ’ τα κοντινά σου όνειρα μπορεί να οδηγούν στα μακρινά σου όνειρα.

31 Κατονόμασε τις ανάγκες σου.
Η ανάγκη για σχέσεις με άλλους ανθρώπους Η ανάγκη για επαφή και αγκαλιά Η ανάγκη να ανήκουμε κάπου και να νιώθουμε «ένα» με άλλους Η ανάγκη να είμαστε διαφορετικοί και ξεχωριστοί Η ανάγκη να φροντίζουμε και να βοηθάμε άλλους ανθρώπους Η ανάγκη να νιώθουμε ενδιαφέροντες, πολύτιμοι και αξιοθαύμαστοι Η ανάγκη για δύναμη στις σχέσεις μας και στη ζωή μας

32 Διεκδίκησε τα συναισθήματά σου, τα μελλοντικά σου όνειρα και τις ανάγκες σου.

33 Επειδή η ονομασία τους δεν αρκεί για να τα κάνει δικά σου.
Γιατί πρέπει να ενδιαφερθείς για τη διεκδίκηση των συναισθημάτων σου, των μελλοντικών σου ονείρων και των αναγκών σου; Επειδή η ονομασία τους δεν αρκεί για να τα κάνει δικά σου. Είναι απαραίτητο να χρησιμοποιείς όλα τα συναισθήματά σου, τα μελλοντικά σου όνειρα και τις ανάγκες σου. Όχι μόνο αυτά που φαίνονται εύκολα και ασφαλή. Όχι μόνο εκείνα που ο κόσμος λέει ότι πρέπει να χρησιμοποιήσεις.

34 Μπορεί να εξελιχθούν σε προβλήματα αργότερα.
Μπορείς να δοκιμάσεις να σπρώξεις μακριά μερικά συναισθήματα, μελλοντικά όνειρα ή ανάγκες, ή να τα κλειδώσεις μέσα σου. Δεν είναι καλή ιδέα, επειδή δεν πρόκειται να μείνουν μακριά ή κρυμμένα. Μπορεί να εξελιχθούν σε προβλήματα αργότερα. Σήμερα πολλοί ενήλικες έχουν προβλήματα στη ζωή τους. Επειδή αρνήθηκαν ή έθαψαν σημαντικά συναισθήματα, μελλοντικά όνειρα και ανάγκες όταν ήταν παιδιά.

35 Υπάρχει ένας απλός τρόπος για να αρχίσεις να διεκδικείς τα συναισθήματα σου, μελλοντικά όνειρα σου και τις ανάγκες σου. Μίλησε με τον εαυτό σου

36 Ρώτησε τον εαυτό σου «Πώς νιώθω σήμερα;»
«Ποια είναι τα μελλοντικά μου όνειρα;» «Υπάρχει κάτι που χρειάζομαι αυτήν τη στιγμή;» Μερικές φορές δεν μπορούμε να πάρουμε αυτό που θέλουμε, αλλά μπορούμε να το κουβεντιάσουμε με τον εαυτό μας. Είναι κάτι προτιμότερο απ’ το να διώξουμε την ανάγκη μας ή να την κλειδώσουμε μέσα μας.

37 Όταν τα συναισθήματα σου είναι πολύ έντονα κάνε μεγάλες αποδράσεις
Αντιμετώπισέ τα.

38 Βρες κάτι να γελάσεις Ασχολήσου με κάτι Χαλάρωσε Ονειροπόλησε Αντίκρισε το τέρας σου Μάθε να αντιμετωπίζεις τα έντονα συναισθήματα.

39 Απόκτησε και χρησιμοποίησε τη δύναμη στις σχέσεις σου και στη ζωή σου.

40

41 Πώς να ζήσεις ευτυχισμένος / η για πάντα
Εσύ είσαι υπεύθυνος για την ευτυχία σου. Άλλοι άνθρωποι μπορεί να ενδιαφερθούν για την ευτυχία σου, αλλά κανένας άλλος δεν μπορεί να σε κάνει ευτυχισμένο. Μόνο εσύ μπορείς να διαλέξεις πώς θα αντιμετωπίσεις τη ζωή και πώς θα αισθανθείς για τον εαυτό σου. Αλλά ακόμα και εσύ δεν μπορείς να κάνεις πάντα ευτυχισμένο τον εαυτό σου.

42 Ζούμε σε έναν πολιτισμό που μας διδάσκει να περιμένουμε την ευτυχία.
Αν δεν είμαστε ευτυχισμένοι, τότε κάτι πάει στραβά πάνω μας. Ωστόσο, αυτή η προσδοκία δεν είναι ρεαλιστική. Η πραγματική ζωή είναι γεμάτη εκπλήξεις. Θα γνωρίσεις καλές και κακές μέρες. Μερικές φορές θα είσαι ευτυχισμένος και μερικές φορές θλιμμένος. Αυτό που μπορείς να κάνεις είναι να μάθεις να συγκεντρώνεις και να αποθηκεύεις ευτυχία, ώστε να έχεις πάντα ένα απόθεμα.

43 Φτιάξε μια λίστα ευτυχίας
Διάλεξε ποια πράγματα να θυμάσαι και να κάνεις κομμάτι του εαυτού σου. Μπορείς να μάθεις να θυμάσαι καλά συναισθήματα και να διώξεις τα κακά. Γράψε πράγματα που σε έκαναν να νιώσεις όμορφα και να χαμογελάσεις. Δε χρειάζεται να είναι μεγάλα πράγματα. Αντίθετα σκέψου τα μικρά πράγματα που συνήθως δεν προσέχεις και που, όμως, σε κάνουν να νιώθεις όμορφα.

44 Γιατί είναι τόσο σημαντικό να φτιάξεις μια λίστα ευτυχίας κάθε μέρα;
Αυξάνει την προσωπική σου δύναμη Σε μαθαίνει να είσαι υπεύθυνος για την ευτυχία σου. Σε μαθαίνει ότι μπορείς να διαλέξεις πώς θα ζήσεις τη ζωή σου. Σε μαθαίνει να αναζητάς πράγματα που δημιουργούν ευτυχία. Σε μαθαίνει να συγκεντρώνεσαι και να αποθηκεύεις καλά συναισθήματα.

45 Αυτοεκτίμηση Πώς θα την αποκτήσεις;

46 Τι σημαίνει αυτοεκτίμηση;
Σημαίνει ότι σου αρέσει ο εαυτός σου και νιώθεις πραγματική περηφάνια για σένα, για τις πράξεις σου και για τον χαρακτήρα σου.

47 Η αυτοεκτίμηση μαθαίνεται και κερδίζεται.
Η αυτοεκτίμηση προέρχεται από μέσα μας, από τη γνώση του εαυτού μας και του χαρακτήρα μας Η αυτοεκτίμηση μαθαίνεται και κερδίζεται.

48 Να θυμάσαι : Τα λόγια δεν μπορούν να δημιουργήσουν περηφάνια.
Οι πράξεις δημιουργούν περηφάνια. Η αυτοεκτίμηση δεν έχει σχέση με κάποιο αίσθημα ανωτερότητας απέναντι σε άλλους ανθρώπους. Δεν έχει σχέση με οτιδήποτε άλλο. Έχει σχέση μόνο με σένα.

49 10 λόγοι για τους οποίους χρειάζεσαι αυτοεκτίμηση.
Όταν έχεις αυτοεκτίμηση : Είναι πιο πιθανό να πάρεις θετικά ρίσκα. Ξέρεις πως μπορεί να αποτύχεις, αλλά ξέρεις επίσης ότι μπορεί να πετύχεις. Είναι λιγότερο πιθανό να πάρεις αρνητικά ρίσκα. Σέβεσαι τόσο πολύ τον εαυτό σου, ώστε δε θέλεις να τον βάλεις σε κίνδυνο. Είναι πιο πιθανό να αντισταθείς στην αρνητική πίεση των συνομηλίκων σου. Είναι λιγότερο πιθανό να ακολουθήσεις το πλήθος, μόνο και μόνο για να είσαι «ιν». Είσαι δυνατός. Μπορείς να αντιμετωπίσεις τις αλλαγές και τις προσκλήσεις της ζωής. Είσαι ελαστικός. Μπορείς να αναπηδήσεις ψηλά, όταν η ζωή σε πιέζει με προβλήματα, απογοητεύσεις ή αποτύχεις. Ορίζεις στόχους στον εαυτό σου και πασχίζεις να τους πετύχεις. Νιώθεις ελεύθερος να εξερευνήσεις τη δημιουργικότητά σου και να εκμεταλλευτείς καλύτερα τα ταλέντα, τις επιδεξιότητες και τις ικανότητές σου. Μπορείς να επιτρέψεις στον εαυτό σου να είναι ευτυχισμένος, επειδή ξέρεις πως το αξίζεις. Έχεις μια θετική στάση απέναντι στη ζωή.

50 Πώς να αναπτύξεις αυτοεκτίμηση ;
Φτιάξε μια λίστα «εγώ το έκανα». Χρησιμοποίησε θετική συζήτηση με τον εαυτό σου. Διάθεσε χρόνο για ανθρώπους που σε αγαπούν. Κάνε το καλό στους άλλους.

51 16 αλάνθαστα σημάδια μεγάλης αυτοεκτίμησης.
Η αυτοεκτίμηση σου είναι μεγάλη όταν: Δεν εξαρτάται από το αν τα πράγματα πηγαίνουν πάντα καλά στη ζωή σου. Απολαμβάνεις τις επιτυχίες σου, επειδή σε κάνουν να νιώθεις περήφανος, όχι επειδή κάποιοι άνθρωποι σε επαινούν. Κάνεις σωστά πράγματα για τους άλλους χωρίς να περιμένεις ανταπόδοση. Δε φοβάσαι να μιλήσεις για τα ταλέντα και τις ικανότητες σου, αλλά δεν υπερβάλεις, ούτε καυχιέσαι. Δεν ανησυχείς υπερβολικά για το αν θα αποτύχεις ή θα ρεζιλευτείς. Δεν δικαιολογείς τα λάθη σου. Τα διεκδικείς και μαθαίνεις κάτι χρήσιμο από καθένα. Είσαι ξεκάθαρος -λες ό, τι θέλεις και ό, τι χρειάζεσαι –χωρίς να γίνεσαι καταπιεστικός.

52 16 αλάνθαστα σημάδια μεγάλης αυτοεκτίμησης.
Είσαι βασικά ευχαριστημένος με τον εαυτό σου έτσι όπως είναι. Δε χρειάζεται να μειώσεις τους άλλους για να νιώσεις εσύ καλύτερα. Μπορείς να κάνεις πολλά πράγματα για τον εαυτό σου, αλλά ζητάς βοήθεια όταν τη χρειάζεσαι Δέχεσαι τα κομπλιμέντα, αλλά δεν καβάλας καλάμι. Ακούς τις επικρίσεις, αλλά δεν πεθαίνεις κατάθλιψη. Δε γίνεσαι επιθετικός, όταν κάποιος σε αμφισβητεί. Δεν θυμώνεις, όταν κάποιος σε προκαλεί . Ενδιαφέρεσαι για την επιτυχία αλλά δεν τσακίζεσαι προσπαθώντας να γίνεις τέλειος. Μπορείς να γελάς με τον εαυτό σου.

53 Τα «ναι» και τα «όχι» της αυτοεκτίμησης.
Τα «ναι» και τα «όχι» της αυτοεκτίμησης. Ναι, θα κάνεις λάθη. Πιστεύουμε ότι κάθε ανθρώπινο πλάσμα έχει το δικαίωμα να κάνει ΤΕΣΣΕΡΑ ΜΕΓΑΛΑ ΛΑΘΗ κάθε μέρα, και εσύ το ίδιο. Όχι, μη συγκρίνεις τον εαυτό σου με άλλους. Είναι μια συνήθεια που δύσκολα αφήνουμε. Ζούμε σ’ έναν πολιτισμό που μας διδάσκει να συγκρίνουμε. Οι γονείς συγκρίνουν τα παιδιά τους. Οι δάσκαλοι συγκρίνουν τους μαθητές τους. Να θυμάσαι ότι είσαι μοναδικός. Κανένας άλλος στον κόσμο δεν είναι ακριβώς όπως εσύ.

54 Τα «ναι» και τα «όχι» της αυτοεκτίμησης.
Τα «ναι» και τα «όχι» της αυτοεκτίμησης. Ναι, δώσε στον εαυτό σου την άδεια να αποτύχει. Επειδή αποτυγχάνεις σε κάτι, δε σημαίνει ότι είσαι αποτυχημένος. Όλοι αποτυγχάνουν μερικές φορές, κανένας δεν είναι τέλειος. Όχι, μην ανησυχείς υπερβολικά για τη γνώμη των άλλων. Οι περισσότεροι νιώθουμε τρακ όταν γνωρίζουμε καινούριους ανθρώπους. Αναρωτιόμαστε: «Τι γνώμη θα σχηματίσουν για μένα; Θα τους αρέσω;» μήπως με θεωρήσουν ανόητο / η; Μήπως με θεωρήσουν βαρετό / η;» Η ανησυχία επιτείνει το τρακ μας και μας κάνει να νιώθουμε αδύναμοι, αμήχανοι και ντροπαλοί. Μπορείς να αλλάξεις τρόπο σκέψης. Να αναρωτηθείς : «τι γνώμη θα σχηματίσω γι’ αυτούς; Θα μου αρέσουν; Θα τους βρω ενδιαφέροντες;» Τότε θα έχεις ίση δύναμη και καθόλου ντροπή.

55 Τα «ναι» και τα «όχι» της αυτοεκτίμησης.
Τα «ναι» και τα «όχι» της αυτοεκτίμησης. Ναι, συνέχισε να προκαλείς τον εαυτό σου. Θεώρησε την αυτοεκτίμησή σου σαν μια σπείρα που ανεβαίνει. Όταν η αυτοεκτίμησή σου είναι μεγάλη, αντιμετωπίζεις τις καινούριες προκλήσεις με αυτοπεποίθηση. Όταν πετυχαίνεις, η αυτοεκτίμησή σου μεγαλώνει. Μπορείς να αντιμετωπίσεις μεγαλύτερες προκλήσεις με μεγαλύτερη αυτοπεποίθηση. Και τα λοιπά και τα λοιπά. Μερικές φορές θα αποτύχεις, αλλά θα τα βγάλεις πέρα, επειδή η αυτοεκτίμησή σου είναι μεγάλη. Όχι, μη θέσεις άπιαστους στόχους για τον εαυτό σου. Αν προσπαθήσεις και αποτύχεις ξανά και ξανά, αναθεώρησε τους στόχους σου. Προσποιήσου πως είσαι άλτης ύψους και χαμήλωσε τον πήχη. Αύριο ξημερώνει μια άλλη μέρα.

56 Ναι, φέρσου στον εαυτό σου σαν να είναι ένα αξιόλογο άτομο
Ναι, φέρσου στον εαυτό σου σαν να είναι ένα αξιόλογο άτομο. Επαίνεσε αρκετά τον εαυτό σου, για τα καλά πράγματα που έκανες, για τις ικανότητές σου και για τον θετικό τρόπο που ζεις τη ζωή σου. Όχι, μην κατηγορείς τον εαυτό σου όταν τα πράγματα πηγαίνουν στραβά στη ζωή σου. Και μη δέχεσαι κανένα από τα φταιξίματα που προσπαθούν να φορτώσουν πάνω σου οι άλλοι, ακόμα και οι ενήλικες. Το φταίξιμο δεν είναι το ίδιο πράγμα με την ευθύνη. Το φταίξιμο είναι αρνητικό. Η ευθύνη είναι θετική. Το φταίξιμο προκαλεί αρνητικά συναισθήματα : «Δεν είμαι καλός», «Έκανα λάθος», «Είμαι κακό άτομο». Η ευθύνη δημιουργεί θετικά συναισθήματα : «έκανα αυτό και μπορώ να προσπαθήσω να επανορθώσω», « θα τα καταφέρω καλύτερα την επόμενη φορά». Να θυμάσαι ότι είσαι υπεύθυνος μόνο για τη δική σου συμπεριφορά και για τα δικά σου συναισθήματα, όχι για τη συμπεριφορά και τα συναισθήματα. Δεν είναι «δικό σου φταίξιμο» αν μητέρα σου θυμώσει. Δεν είναι «δικό σου φταίξιμο» αν η ομάδα σου χάσει το παιχνίδι.

57 Τα «ναι» και τα «όχι» της αυτοεκτίμησης.
Τα «ναι» και τα «όχι» της αυτοεκτίμησης. Ναι, συμπλήρωνε τη Λίστα Ευτυχίας και τη Λίστα «Εγώ το έκανα» κάθε μέρα. Θα σε βοηθήσουν ειλικρινά να συγκεντρώσεις και να αποθηκεύσεις καλά συναισθήματα και αυτοεκτίμηση.

58 6 καλά πράγματα που μπορείς να κάνεις για τον εαυτό σου.
Διάλεξε να κάνεις κάτι που σου αρέσει. Μετά, κάνε το όποτε μπορείς. Πήγαινε για μπάνιο, πήγαινε για χορό, κατασκεύασε μοντέλα. Ζωγράφισε πίνακες, παίξε μπάσκετ, σχεδίασε σκετσάκια. Γράψε ιστορίες, γίνε κλόουν, σχεδίασε την ιστοσελίδα σου στο Ίντερνετ. Και ξέχασε το παλιό ρητό που λέει «Αν είναι να κάνεις κάτι, κάνε το σωστά». Μην προσπαθείς να είσαι τέλειος. Μην προσπαθείς να είσαι ειδικός σε όλα. Κάνε μερικά πράγματα μόνο και μόνο για να διασκεδάσεις.

59 Κάνε μια χάρη στον εαυτό σου κάθε μέρα.
Μπορεί να είναι οτιδήποτε, αρκεί να είναι κάτι για σένα. Άκουσε την αγαπημένη σου μουσική. Κάνε ένα αφρόλουτρο. Παίξε με τα Λέγκο σου. Μάθε ένα ανέκδοτο.

60 Συγχώρεσε τον εαυτό σου για κάτι που έκανε στο παρελθόν.
Όλοι έχουμε κάνει πράγματα για τα οποία έχουμε μετανιώσει. Όλοι έχουμε πληγώσει τα συναισθήματα κάποιου. Αλλά δε χρειάζεται να νιώθουμε θλίψη, ενοχή ή ντροπή για πάντα. Διάλεξε κάτι που έκανες στο παρελθόν. Θυμήσου το για μια τελευταία φορά. Σκέψου όσα έγιναν. Τι έκανες; Τι είπες; Συμμετείχαν κι άλλοι άνθρωποι; Τι έκαναν ή τι είπαν εκείνοι; Ποιες ήταν οι συνέπειες; Τιμωρήθηκες; Κλείσε τώρα τα μάτια σου και πες: «Συγγνώμη. Και τώρα συγχωρώ τον εαυτό μου».

61 Κάνε τουλάχιστον ένα πράγμα κάθε μέρα που είναι καλό για το σώμα σου.
Γυμνάσου. Περπάτησε, κάνε μια βόλτα με το ποδήλατό σου, κάνε τζόκινγκ, κάνε πους απ. Θα μείνεις γυμνασμένος και υγιής και θα νιώσεις καλύτερα για τον εαυτό σου. Η σωματική δραστηριότητα μεγαλώνει την αυτοεκτίμηση, προωθεί μια θετική εικόνα του σώματος σου και σε βοηθά να νιώσεις όμορφα για τον εαυτό σου.

62 Κάνε τουλάχιστον ένα πράγμα κάθε μέρα που είναι καλό για το μυαλό σου.
Λύσε ένα αίνιγμα ή μια σπαζοκεφαλιά. Διάβασε ένα βιβλίο. Αποστήθισε ένα μέρος τραγουδιού, ποιήματος ή έργου΄. Άκουσε ένα κονσέρτο στο ραδιόφωνο. Επισκέψου ένα μουσείο. Μάθε κάτι καινούριο.

63 Βρες ενήλικες που εμπιστεύεσαι και που μπορείς να τους μιλήσεις.
Η νεανική ηλικία είναι μερικές φορές γεμάτη φόβους. Οι ενήλικες που ενδιαφέρονται πραγματικά για σένα μπορούν να σε βοηθήσουν να αντιμετωπίσεις τους φόβους σου. Η νεανική ηλικία είναι μερικές φορές γεμάτη απορίες. Οι ενήλικες που ενδιαφέρονται για σένα μπορούν να απαντήσουν στις ερωτήσεις σου. Ίσως όχι όλοι, αλλά τουλάχιστον μερικοί.

64 Άφησε τα συναισθήματά σου να σε οδηγήσουν στα σωστά άτομα
Άφησε τα συναισθήματά σου να σε οδηγήσουν στα σωστά άτομα. Διάλεξε τρεις ή περισσότερους με τους οποίους νιώθεις ασφαλής. Διάλεξε εκείνους που ενδιαφέρονται αρκετά για να σε ακούσουν και προσπάθησε να καταλάβεις πώς νιώθεις. Είναι ένα από τα καλύτερα πράγματα που μπορείς να κάνεις για τον εαυτό σου.

65 Όταν κάποιος έχει μάθει να αγαπά τον εαυτό του.

66

67

68


Κατέβασμα ppt "Συγγραφείς: Γκέρσεν Κάουφμαν Λεβ Ράφαελ Πάμελα Έσπελαντ"

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Διαφημίσεις Google