Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

ΨηφιοποίησηΨηφιοποίηση Οι περισσότερες μεταβολές επηρεάζονται από τον Η/Υ. Τα συστήματα μετατρέπονται ώστε να μπορούν να συνδέονται με Υπολογιστές.

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Παρουσίαση με θέμα: "ΨηφιοποίησηΨηφιοποίηση Οι περισσότερες μεταβολές επηρεάζονται από τον Η/Υ. Τα συστήματα μετατρέπονται ώστε να μπορούν να συνδέονται με Υπολογιστές."— Μεταγράφημα παρουσίασης:

1

2 ΨηφιοποίησηΨηφιοποίηση Οι περισσότερες μεταβολές επηρεάζονται από τον Η/Υ. Τα συστήματα μετατρέπονται ώστε να μπορούν να συνδέονται με Υπολογιστές.

3 Οι αλλαγές στην Επικοινωνία

4 Ψηφιοποίηση Αναλογικό σήμα: Μια συνεχώς μεταβαλλόμενη τάση ηλεκτρισμού που χρησιμοποιείται για την αποστολή κάποιου σήματος Παραδείγματα: ρολόι με δείκτες, μαγνητόφωνο, video Ψηφιακό σήμα: Το σήμα που περιγράφεται με διακεκομμένες (διακριτές) μετρήσεις Παραδείγματα: Ψηφιακό ρολόι, CD player, ψηφιακή φωτογραφική μηχανή, ηλεκτρονικός υπολογιστής

5 Αναλογικά συστήματαΨηφιακά συστήματα Ψηφιοποίηση: Η μετατροπή των συστημάτων από αναλογικά σε ψηφιακά Αιτία Ψηφιοποίηση Οι υπολογιστές κυριαρχούν στις επικοινωνίες Οι υπολογιστές είναι ψηφιακά συστήματα Τα δεδομένα πρέπει να είναι σε ψηφιακή μορφή

6 Διαβαθμίσεις ποσοτήτων μέτρησης μνήμης ΚΒ 1 KiloByte = 2 10 bytes = 1024 bytes MΒ 1 MegaByte = 2 10 KB = 2 20 bytes GΒ 1 GigaByte = 2 10 MB = 2 30 bytes TΒ 1 TeraByte = 2 10 GB = 2 40 bytes PΒ 1 PetaByte = 2 10 TB = 2 50 bytes Γιατί οι μονάδες μέτρησης είναι πολλαπλάσια του 1024 και όχι του 1000 όπως είναι στην φυσική και στην καθημερινή μας ζωή

7 Αρχική κυματομορφή Δειγματοληψία Μετατροπή σε δυαδικά ψηφία Ψηφιοποίηση ήχου

8 Άσκηση Έστω ότι κάνουμε μονοφωνική ηχογράφηση ενός ήχου με ρυθμό δειγματοληψίας 8,192KHz (8192Hz δηλαδή 8192 δείγματα το δευτερόλεπτο). Το μέγεθος του δείγματος είναι 16 bits. Αν ο ήχος έχει διάρκεια 2 λεπτά να υπολογίσετε το μέγεθος του αρχείου ήχου (τύπου wav) που παράγεται σε Kbytes.

9 Κωδικοποίηση ASCII Ο ASCII (American Standard Code for Information Interchange, Αμερικανικός Πρότυπος Κώδικας για Ανταλλαγή Πληροφοριών) είναι ένα κωδικοποιημένο σύνολο χαρακτήρων του λατινικού αλφάβητου όπως αυτό χρησιμοποιείται σήμερα στην Αγγλική γλώσσα και σε άλλες δυτικοευρωπαικές γλώσσες. Χρησιμοποιείται κυρίως στους υπολογιστές και άλλες συσκευές τηλεπικοινωνίας για αναπαράσταση κειμένου, καθώς επίσης για έλεγχο συσκευών που δουλεύουν με κείμενο, όπως εκτυπωτές, οθόνες, πληκτρολόγια κτλ.

10 Κωδικοποίηση ASCII Αυτό σημαίνει ότι κάθε χαρακτήρας που υπάρχει πάνω στο πληκτρολόγιο, αντιπροσωπεύεται από μία μοναδική 7-bit ακολουθία (το 8 ο bit μένει αχρησιμοποίητο). Πχ ο χαρακτήρας «G» αντιστοιχεί στην ακολουθία « » ο χαρακτήρας «g» αντιστοιχεί στην ακολουθία « » ο χαρακτήρας «3» αντιστοιχεί στην ακολουθία « » Προσοχή !!! 1 ον : Τα κεφαλαία γράμματα έχουν διαφορετική αναπαράσταση από τα πεζά. 2 ον : Η ASCII αναπαράσταση των αριθμητικών χαρακτήρων δεν είναι η ίδια με την αναπαράσταση που χρησιμοποιεί ο επεξεργαστής όταν κάνει πράξεις Προσοχή !!! 1 ον : Τα κεφαλαία γράμματα έχουν διαφορετική αναπαράσταση από τα πεζά. 2 ον : Η ASCII αναπαράσταση των αριθμητικών χαρακτήρων δεν είναι η ίδια με την αναπαράσταση που χρησιμοποιεί ο επεξεργαστής όταν κάνει πράξεις

11 Κωδικοποίηση ASCII

12 Άσκηση Μία ψηφιακή εικόνα έχει ανάλυση 128 pixel/inch. Το μέγεθός της είναι 3x2 (πλάτος= 3 ίντσες, ύψος= 2 ίντσες). a) Πόσα εικονοστοιχεία απαρτίζουν την εικόνα; b) Αν το βάθος χρώματος είναι 24 bits (δηλαδή για την αναπαράσταση του χρώματος κάθε εικονοστοιχείου χρησιμοποιούνται 24 bits) να υπολογίσετε το μέγεθος της εικόνας σε Kbytes.


Κατέβασμα ppt "ΨηφιοποίησηΨηφιοποίηση Οι περισσότερες μεταβολές επηρεάζονται από τον Η/Υ. Τα συστήματα μετατρέπονται ώστε να μπορούν να συνδέονται με Υπολογιστές."

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Διαφημίσεις Google