Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

Εισαγωγικές έννοιες πληροφορικής

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Παρουσίαση με θέμα: "Εισαγωγικές έννοιες πληροφορικής"— Μεταγράφημα παρουσίασης:

1 Εισαγωγικές έννοιες πληροφορικής
Ιστορική αναδρομή, δεδομένα και πληροφορίες Παρουσίαση επιμορφωτή Παρουσίαση προγράμματος επιμόρφωσης.

2 Κατασκευή Εργαλείων Υλικές ανάγκες (Επεκτείνουν τα μέλη του ανθρώπου)
Ρόπαλο, τροχός, τσεκούρι Ποδήλατο, αυτοκίνητο, αεροπλάνο Πνευματικές ανάγκες (Επεκτείνουν τον εγκέφαλο) Προφορικός, γραπτός και ψηφιακός λόγος. Ημερολόγιο, ρολόι, αριθμομηχανή, Η/Υ.

3 Η εξέλιξη των Η/Υ. Ο πρώτος Η/Υ, ο MARK I ή Automatic Sequence Calculator κατασκευάστηκε στο Harvard το Είχε αξία πάνω από $ (τότε !!!), ζύγιζε 5 τόνους (χρησιμοποιούσε 3300 ηλεκτρονόμους (ρελέ)) και χρειαζόταν για τη στέγαση του μία αίθουσα 20 μέτρα πλάτος και 10 μέτρα μήκος. Η ισχύς του, πολλαπλασίαζε δύο (2) αριθμούς 23 ψηφίων σε έξι (6) δευτερόλεπτα. Σήμερα μπορούμε να “χωρέσουμε” εκείνο τον υπολογιστή σ’ ένα κουτί αξίας μερικών εκατοντάδων $ (σήμερα !!!) που θα έχει διαστάσεις 20 εκατοστά πλάτος και 10 εκατοστά μήκος. Η ισχύς του, μερικά εκατομμύρια πράξεις το δευτερόλεπτο.

4 Εισαγωγικές έννοιες πληροφορικής
Δεδομένα και Πληροφορίες Υλικό υπολογιστή Εξοικείωση με τον Υπολογιστή και το Γραφικό Περιβάλλον Εργασίας Διαχείριση μονάδων εξόδου και αποθήκευσης Διαχείριση καταλόγων και αρχείων Το λογισμικό και οι βασικές κατηγορίες λογισμικού Βασικές δεξιότητες στις Τεχνολογίες της Πληροφορίας και της Επικοινωνίας Αναφέρατε τα θέματα που θα καλυφθούν Δώστε μια σύντομη περιγραφή για το καθένα

5 Δεδομένα και πληροφορίες
ΔΕΔΟΜΕΝΑ Βαθμοί Τριμήνων Βαθμός Γραπτού ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ Γενικός Βαθμός Μαθητή Μικρότερος από πέρυσι Χαρακτηρισμός φοίτησης ΔΕΔΟΜΕΝΑ ΕΙΣΟΔΟΣ Επεξεργασία ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ ΕΞΟΔΟΣ

6 Διαφορά δεδομένων & πληροφορίας
Ο Λαμπτήρας ανάβει Ο Λαμπτήρας δεν ανάβει Ο Λαμπτήρας είναι χαλασμένος

7 Δεδομένα και πληροφορίες
Δεδομένα: οποιαδήποτε στοιχείο (χαρακτήρες, αριθμητικές ποσότητες, σύμβολα κτλ) στο οποίο δίνεται ή είναι δυνατόν να δοθεί μία σημασία (έννοια). Πληροφορία: η σημασία που δίνει ο άνθρωπος σε ένα σύνολο δεδομένων, τα οποία επεξεργάζεται βάση προκαθορισμένων συμφωνιών που έχει θεσπίσει ο ίδιος.

8 Πώς και πού κρατούνται οι πληροφορίες;
Αρχικά στο χαρτί (διάτρητες κάρτες) και σε μαγνητικές ταινίες. Μαγνητικοί δίσκοι Οπτικοί δίσκοι Μνήμη flash

9 Αποθήκευση πληροφοριών
Ένα Bit είναι στοιχειώδης μονάδα που κρατάει πληροφορία και αντιστοιχεί σε ένα δυαδικό ψηφίο (0 ή 1). Τα Bits αντιπροσωπεύονται: Στον ψηφιακό υπολογιστή, από την ύπαρξη ή όχι ηλεκτρικού ρεύματος. Στα μαγνητικά μέσα από τη μαγνήτιση ενός στοιχειώδους σημείου, προς το βορρά ή προς το νότο. Στα οπτικά μέσα από λακκούβες και σαμάρια (pits & bumps). Το Byte είναι η βασική μονάδα μνήμης και είναι ίσο με 8 bit. 1 ή 1 Byte = 8 Bits BIT (Binary DigIT)

10 Διαβαθμίσεις ποσοτήτων μέτρησης μνήμης
ΚΒ 1 KiloByte = 210 bytes = bytes MΒ 1 MegaByte = 210 KB = bytes GΒ 1 GigaByte = 210 MB = bytes TΒ 1 TeraByte = 210 GB = bytes PΒ 1 PetaByte = 210 TB = bytes

11 Πληροφορική και Η/Υ Τεχνολογία είναι η αξιοποίηση γνώσεων, δεξιοτήτων και μηχανών για την επίλυση των προβλημάτων μας. Πληροφορική είναι η επιστήμη που ασχολείται με την συλλογή, αποθήκευση, επεξεργασία και μετάδοση πληροφοριών (με τη βοήθεια ηλεκτρονικών υπολογιστικών συστημάτων) με σκοπό τη λήψη αποφάσεων. [πηγή: Βικιπαίδεια] Ο Ηλεκτρονικός Υπολογιστής είναι ένα σύνολο από μηχανήματα (Hardware), η λειτουργία των οποίων καθορίζεται από ένα σύνολο προγραμμάτων (Software).

12 "Αυτόματος ηλεκτρονικός ψηφιακός υπολογιστής γενικού σκοπού"
"Αυτόματος ηλεκτρονικός ψηφιακός υπολογιστής γενικού σκοπού" "Αυτόματος" (εργάζεται μόνος του, χωρίς εξωτερικές παρεμβάσεις υπακούοντας και εκτελώντας αυτόματα μια σειρά από εντολές (πρόγραμμα)). "Ηλεκτρονικός" (κατασκευασμένος από ηλεκτρονικά στοιχεία). "Ψηφιακός" (επεξεργάζεται διακεκριμένα μεγέθη ή "ψηφία" σε αντίθεση με τους αναλογικούς υπολογιστές που λειτουργούν με συνεχή μεγέθη (π.χ. θερμοκρασίες) "Γενικού σκοπού" (αφού είναι σε θέση να διεκπεραιώσει πληθώρα διαφορετικών λειτουργιών και να εκτελέσει μεγάλη ποικιλία υπολογισμών).


Κατέβασμα ppt "Εισαγωγικές έννοιες πληροφορικής"

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Διαφημίσεις Google