Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

Καρακέτοβα Λούνα: Υπεύθυνη συλλογής πληροφοριών, Υπεύθυνη αξιολόγισης εργασίας Κουγιουμτζή Στέλλα: Υπεύθυνη αξιολόγισης υλικού, Υπεύθυνη επικοινωνίας Καραγιαννίδου.

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Παρουσίαση με θέμα: "Καρακέτοβα Λούνα: Υπεύθυνη συλλογής πληροφοριών, Υπεύθυνη αξιολόγισης εργασίας Κουγιουμτζή Στέλλα: Υπεύθυνη αξιολόγισης υλικού, Υπεύθυνη επικοινωνίας Καραγιαννίδου."— Μεταγράφημα παρουσίασης:

1 Καρακέτοβα Λούνα: Υπεύθυνη συλλογής πληροφοριών, Υπεύθυνη αξιολόγισης εργασίας Κουγιουμτζή Στέλλα: Υπεύθυνη αξιολόγισης υλικού, Υπεύθυνη επικοινωνίας Καραγιαννίδου Μαρία: Υπεύθηνη σύνδεσης υλικού, Υπεύθυνη σχεδίου παρουσίασης Λαμπριανίδου Μαρία: Υπεύθυνη παρουσίασης εργασίας, Υπεύθυνη σχεδίου παρουσίασης Λυγγερίδου Κατερίνα: Υπεύθυνη συλλογής πληροφοριών, Υπεύθυνη αξιολόγισης εργασίας

2

3 Εισαγωγή Tο photoshop χρησιμοποιείται από φωτογράφους, γραφίστες, ιστοσελίδες (webdesigners) κ.α.. Επίσης χρησιμοποιείται και από πολλούς ερασιτέχνες για διάφορους λόγους (π.χ. facebook), όπως και από ζωγράφους (http://www.youtube.com/watch?v=0y_z17MJjy4) και προσφέρει επαγγελματική επεξεργασία φωτογραφιών καθώς και σχεδιαστικές ικανότητες. Θεωρούμαι,ως ομάδα, πως το photoshop είναι χρήσιμο γιατί μας δίνει την δυνατότητα να επεξεργαστούμε φωτογραφίες μας, να φτιάξουμε αφήσες, αλλά και για τα παιδιά που τους αρέσει η φωτογραφία τους δίνει την δυνατότητα να ασχοληθούν με αυτό. Το photoshop είναι ένα ενδιαφέρον πρόγραμμα που μπορεί να χρησιμοποιηθεί ακόμα και στην εκπαίδευση. Στα σχολικά βιβλία, στην σχολική εφημερίδα, σε εργασίες μαθητών, καθώς και σε αφήσες του σχολείου κ.α. το photoshop μπορεί να βοηθήσει.http://www.youtube.com/watch?v=0y_z17MJjy4

4 Η ΙΣΤΟΡΙΑ ΤΟΥ PHOTOSHOP ΨΗΦΙΑΚΕΣ ΕΙΚΟΝΕΣ Iστορικά στοιχεία για το PS Τι είναι οι ψηφιακές φωτογραφίες Τι είναι το PS και τι μπορείς να κάνεις Ιστορική αναδρομή Το 1989 ο Thomas Knoll φυσικός μηχανικός έκανε την πτυχιακή του και κάπου εκεί τον βρήκε η Adobe systems inc.που κατασκεύαζε το illustrator το γνωστό σχεδιαστικό πρόγραμμα και τον αγόρασε μαζί με την εργασία του. Το 1990 η Adobe διέθεσε στην αγορά το Adobe Photoshop έκδοση 1.0 αυστηρά για χρήστες Mac και όχι windows, που ήταν γραφίστες, visual artists και όσους είχαν σχέση με έντυπη έκδοση κλπ. Ούτως η άλλως ομως και το πρώτο πρόγραμμα επεξεργασίας εικόνας πριν το 1989 (της letraset design software) των Zimmer και Hedges προοριζόταν πάλι για Macintosh υπολογιστές. Για δέκα χρόνια το Adobe Photoshop μεγάλωνε και αποκτούσε συνέχεια καινούρια εργαλεία και δυνατότητες, στην έκδοση 3 πρωτοεμφανίστηκαν τα layers, στην έκδοση 4 κάποια adjustments στην έκδοση 5 εντάχθηκαν εργαλεία για web εφαρμογές μέχρι την έκδοση 6 που λίγο ως πολύ όλοι την ξέρουν. Το Photoshop 6 ήταν ένα εξαιρετικό πρόγραμμα επεξεργασίας εικόνων και όχι μόνο, σε πολύ λίγο χρονικό διάστημα άνθρωποι που δεν είχαν άμεση σχέση με την φωτογραφία είχαν ένα 6αρι στο pc τους. Μετά το 2000-2001 που είχε είδη ανακηρυχθεί ως ο βασιλιάς των ανάλογων λογισμικών η Adobe είχε καταλάβει ότι το μέλλον των λογισμικών είναι οι σουίτες και οι διάφορες επιλογές που μπορούσαν να προσφέρουν στους πελάτες τους.

5 Η έκδοση 7 που είχε πολλές βελτιώσεις έφερε στο προσκήνιο και το μικρο αδελφό του το elements, μια μικρότερη - ελαφρύτερη version του Photoshop που απευθυνόταν σε πιο ερασιτεχνικό κοινό κρατώντας την ευκολία χρήσης και τις δυνατότητες σε υψηλό επίπεδο μιας και ο μεγάλος αδελφός του άρχισε να γίνεται πιο πολύπλοκος και αρκετά πιο δυσανάγνωστος σε μη εξοικειωμένο κοινό. 8 ver. δεν υπήρξε, τουλάχιστον όχι με αυτό το όνομα, το ακρώνυμο CS (creative suite) ήρθε στην ζωή μας και περιελάμβανε εκτός του Photoshop το indesign, illustrator, premiere, acrobat, image ready και ένα σορό επιλογές σε μια σουίτα, αν είστε στον χώρο των multimedia-web-imaging-design-publising εφαρμογών καταλαβαίνεται. Το CS έγινε CS2 και το Photoshop ως αυτόνομο λογισμικό έχει αποκτήσει δυνατό­τητες πού ένας απλός χρήστης απλά δεν θα ανακαλύψει ποτέ. Η συμβατότητα του με άλλα προγράμματα και είδη αρχείων και εφαρμογών σε συνδυασμό με την εξαγορά της Macromedia από την Adobe και την δημιουργία σουίτας προγραμμάτων έχει ανεβάσει τον πήχη πολύ ψηλά όσον αφορά τη ολοκληρωμένη διαχείριση διαφόρων εφαρμογών που χρειάζεται ένας επαγγελματίας σε μια επιλογή. Σήμερα η πιο up to date έκδοση είναι η CS3 η οποία προσφέρει εργαλεία που μπορείς να κάνεις την εργασία ενός επαγγελματία φωτογράφου ή Web Designer. Με το CS3 μπορείς να κάνεις θαύματα, αρκεί να το θελήσεις... Πάνω σε αυτή την έκδοση δουλεύουμε εδώ.

6 Τι μπορείς να κάνεις με το PhotoShop ΕΝGGRΠου σημαίνει Retouching imageΡετουσάρισμα εικόναςΔιόρθωση φωτογραφιών σβήσιμο κηλίδων, στιγμάτων, ρυτίδων και άλλων ανεπιθύμητων στοιχείων της φωτογραφίας μας PaintingΒαψίματαΜπορείς να βάψεις κομμάτια της φωτογραφίας σου με άλλο χρώμα από αυτό που υπάρχει, να αλλάξεις αποχρώσεις ή να δημιουργήσεις εφέ στην υπάρχουσα φωτογραφία. DrawingΣχεδίασηΑν και δεν είναι το μεγάλο όπλο του επιτρέπει τον σχεδιασμό και πολλών αντικειμένων και με αρκετή ακρίβεια Contact SheetsΣελίδες ΕικόνωνΜπορείς να δημιουργείς φύλλα τα οποία περιέχουν ομαδοποιημένες εικόνες που σου παρέχουν ευελιξία τόσο στην παρουσίαση όσο και στην εκτύπωση τους Web publishingΔημοσιευση στο InternetΕδώ τα πράγματα είναι απλά, καλή ποιότητα και λίγα KB. Το Ps κάνει και εδώ καλά την συμπίεση του.

7 Τι είναι το Photoshop τελικά... Το Photoshop είναι ένα πρόγραμμα κατασκευής bitmap και vector γραφικών και επεξεργασίας εικόνας. Με το Photoshop μπορούμε να επέμβουμε ώστε να διορθώσουμε μία φωτογραφία, να της αλλάξουμε το χρώμα και γενικά να την επεξεργαστούμε. Επίσης μπορούμε να δημιουργήσουμε μία εικόνα από μηδενική βάση. Είδη των γραφικών Τα δισδιάστατα γραφικά στους ηλεκτρονικούς υπολογιστές διακρίνονται σε δύο κύριες κατηγορίες, ανάλογα με τον τρόπο δημιουργίας τους: Ψηφιογραφικά (bitmapped graphics) ή ράστερ (raster graphics), Διανυσματικά γραφικά (vector graphics), Ψηφιογραφικά γραφικά ή raster Τα ψηφιογραφικά προηγούνται στην ιστορία της εξέλιξης των γραφικών για Η/Υ και θεωρούνται το θεμελιώδες είδος. Αποτελούνται από ένα κάναβο (raster) μικρών τετραγώνων, που αποτελούν τα εικονοστοιχεία (pixels). Η περιγραφή αυτών των εικόνων γίνετε pixel προς pixel και συνεπώς εξαρτώνται άμεσα από την ανάλυση τους. Η ανάλυση είναι ο σπουδαιότερος παράγοντας της ποιότητας / ευκρίνειας κάτι το οποίο καθορίζεται από τον τρόπο δημιουργίας. Η δημιουργία ράστερ εικόνων μπορεί να γίνει με ψηφιοποίηση εικόνας μέσω δισδιάστατων σαρωτών (2D scanners) ή ψηφιακών φωτογραφικών μηχανών (digital cameras) είτε μέσω σχεδιαστικών πακέτων (graphics design software) απευθείας με H/Y. Τα γνωστότερα είδη τέτοιων εικόνων είναι: JPEG - Joint Photographic Experts Group, GIF - Graphical Interchange Format, TIFF - Tagged Image File Format, PNG - Portable Network Graphic, BMP - Bit-Map.

8 Τα μειονεκτήματα Raster απαιτούν μεγάλη υπολογιστική ισχύ, απαιτούν μεγάλη χωρητικότητα στο δίσκο απαιτούν μεγάλη μνήμη (RAM), εξαρτώνται από το μέγεθος τους (resolution dependent). Τα πλεονεκτήματα Raster η ευχρηστία, η απλότητα, η συμβατότητα, η επεξεργασία με ψηφιακά φίλτρα. Διανυσματικά γραφικά ή vector Τα διανυσματικά γραφικά (vector graphics) για την δημιουργία τους βασίζονται στην χρήση διανυσμάτων (vectors). Ο σχεδιασμός τέτοιων εικόνων μπορεί να γίνει από σχεδιαστικά πακέτα (Illustrator, Corel, AutoCAD, Fireworks κτλ.). Σε αντίθεση με τις εικόνες ράστερ η περιγραφή τους γίνεται με μαθηματικούς τύπους οι οποίοι περιγράφουν τον τρόπο σχεδιασμού. Αυτό σημαίνει ότι έχουμε την επιλογή αλλαγής οποιασδήποτε παραμέτρου που συνθέτει την εικόνα (χρώμα, σχήμα, μέγεθος, θέση). Τα γνωστότερα είδη τέτοιων εικόνων είναι: PSD- Αρχεία PhotoShop PDF- Αρχεία Adobe CDR- Αρχεία Corel DXF - Drawing Interchange Format, WMF - Windows Metafile, AI – Adobe Illustrator EPS - Encapsulated PostScript

9 Ανάλυση εικόνας (Image Resolution) Στην ανάλυση καθορίζεται η ποιότητα της εικόνας κατά την εμφάνιση ή την εκτύπωση. Με τον όρο ανάλυση, εννοούμε την απόσταση των pixels μέσα στην εικόνα και την οποία την μετράμε σε ppi (pixel per inch). Πχ αν μία εικόνα έχει ανάλυση 72ppi σημαίνει ότι περιέχει 72 Χ 72=5184 pixels ανά τετραγωνική ίντσα. Συνεπώς όσο μεγαλύτερη ανάλυση έχει η εικόνα, τόσο περισσότερα pixels θα την απαρτίζουν με αποτέλεσμα την μεγαλύτερη ευκρίνεια και ποιότητά της. Βάθος χρώματος (Color Depth) Βάθος χρώματος ορίζεται ο αριθμός των πληροφοριών χρώματος σε bits που είναι αποθηκευμένες σε ένα pixel. Μεγαλύτερο βάθος χρώματος σημαίνει περισσότερες πληροφορίες χρώματος άρα μεγαλύτερη χρωματική ακρίβεια. Χρωματικά μοντέλα HSB Hue (Απόχρωση) είναι το φως που αντανακλάται σε ένα αντικείμενο Saturation (Κορεσμός) είναι η ένταση του χρώματος και μετριέται σε αποχρώσεις του γκρι. Brightness (Φωτεινότητα) είναι ο φωτισμός του χρώματος και μετριέται από 0% μαύρο έως 100% λευκό. RGB Το μοντέλο αυτό καλύπτει ένα τεράστιο χρωματικό φάσμα με την ανάμειξη των τριών βασικών χρωμάτων Red (Κόκκινο), Green (Πράσινο) και Blue (Μπλε) CMYK Τα βασικά χρώματα αυτού του μοντέλου είναι τα Cyan (Κυανό), Magenta (Ματζέντα), Yellow (Κίτρινο) και Black (Μαύρο). Χρησιμοποήται όταν θέλουμε να κάνουμε εκτύπωση και ονομάζεται και τετραχρωμία.

10 Είναι εύκολη η εκμάθηση του Photoshop; Γιατί ναι ή γιατί όχι; Πιστεύουμε ότι η εκμάθηση το photoshop είναι αρκετά εύκολο λόγο ότι υπάρχει αρκετό εκπαιδευτικό υλικό στο internet (βίντεο ή ιστοσελίδες που σου δείχνουν τεχνικές) Μπορείς να χρησιμοποιήσεις αρχικά αυτές τις τεχνικές και αργότερα να αρχίσεις να δημιουργείς δικές σου. Βεβαία υπάρχουν κάποιες δυσκολίες μέχρι να μάθεις τη λειτουργία του κάθε φίλτρου η ενός άλλου εργαλείου αλλά αυτό θα ξεπεραστεί με τον καιρό.Επίσης ένα άλλο αρνητικό είναι ότι δε μπορεί να συγκρατήσεις όλα τα φίλτρα που έχεις χρησιμοποιήσεις και να τα εφαρμόσεις σε μια άλλη φωτογραφία για να βγει εξίσου καλή Ποιά είναι τα πλεονεκτήματα και τα μειονεκτήματα από την χρήση του photoshop στην τάξη; Μπορεί να χρησιμοποιηθεί για την επεξεργασία γραφικών στο εργαστήριό; Γιατί ναι ή γιατί όχι; Το photoshop από μόνο του είναι ένα πλεονέκτημα, βοηθώντας μας να αλλοιώσουμε τόσο πολύ μια εικόνα η οποία να μην μοιάζει καθόλου με την αρχική της. Τα μειονεκτήματα είναι πως όταν το χρησιμοποιούμε συνέχεια κινδυνεύουμε να χάσουμε την πραγματική εικόνα και δεν φροντίζουμε να αλλάξουμε την εικόνα μας με φυσικό τρόπο και επαναπαυόμαστε στη βοήθεια του photoshop. Μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε το photoshop για την επεξεργασία γραφικών στο εργαστήριό μας, διότι μας βοηθάει να επεξεργαστούμε ή να καλυτερεύσουμε μία εικόνα μας.

11 Aυτοί που ασχολούνται πραγματικά με το photoshop δεν χρησιμοποιούν το ποντίκι τους φυσικά, αλλά μια πλακέτα με στυλό ιδικά για αυτό. μπορεί να γίνει και με ποντίκι αλλά αυτό το κάνει ακόμα πιο δύσκολο! Φανταστείτε για παράδειγμα στην ζωγραφική. Όταν ζωγραφίζουμε στον πρόγραμμα του υπολογιστή με το ποντίκι το αποτέλεσμα δεν είναι και το καλύτερο που θα μπορούσε, ούτε μας είναι και ιδιαίτερα εύκολο. Ενώ όταν ζωγραφίζουμε με μολύβι σε ένα χαρτί το αποτέλεσμα είναι αρκετά ικανοποιητικό και μας είναι πιο βολικό. Με αυτήν την λογική λοιπόν χρησιμοποιούν την πλακέτα με το στύλο (tablet). Το photoshop χρησιμοποιείται και από ζωγράφους! http://www.youtube.com/watch?v=0 y_z17MJjy4

12 Να μερικά βίντεο για τη χρήση του photoshop και πώς μπορούμε να επεξεργαστούμε και εμείς τις δικές μας εικόνες: http://www.youtube.com/watch? v=LgGKGgefVB8 http://www.youtube.com/watch? v=jElRLYiTBcI&feature=related http://www.youtube.com/watch? v=dA4ozlzH0kM&feature=related http://www.youtube.com/watch? v=LgGKGgefVB8 http://www.youtube.com/watch? v=jElRLYiTBcI&feature=related http://www.youtube.com/watch? v=dA4ozlzH0kM&feature=related Μερικές ιστοσελίδες με μερικές τεχνικές που μπορείς να εφαρμόσεις στο photoshop: http://astroforum.gr/forum/v iewtopic.php?t=319 http://www.spandis.gr/blog/ post/index/13/Photoshop--- Sharpening-I http://astroforum.gr/forum/v iewtopic.php?t=319 http://www.spandis.gr/blog/ post/index/13/Photoshop--- Sharpening-I

13 Λίγα λόγια από έναν γραφίστα για το photoshop: "Το photoshhop είναι ένα αρκετά χρήσιμο πρόγραμμα για κάθε γραφίστα αφού έχει πάρα πολλές λειτουργίες κυρίως στην επεξεργασία φωτογραφίας. Δικαίως έχει χαρακτηριστεί από πολλούς "ψηφιακό μακιγιάζ" αφού μέσω του photoshop μπορείς να φτιάξεις τα άπειρα" Βαγγέλης Πανόπουλος

14 Δημιουργήματα

15 Ο Tom Felton μετά την επεξεργασία. Ο Tom Felton πριν την επεξεργασία.

16 Ο Taylor Launter πριν την επεξεργασία. Ο Taylor Launter μετά την επεξεργασία.

17 ΒΙΒΛΙΟΓΡΑΦΙΑ www.digitalstudies.gr/pr/lesson01intro.pdf (Εργασία του μαθηματικού Παπαμακάριου Πέτρου τελευταία επίσκεψη 2/12/2010) www.digitalstudies.gr/pr/lesson01intro.pdf ΕΥΧΑΡΙΣΤΙΕΣ Ευχαριστούμε πολύ τον γραφίστα Βαγγέλη Πανόπουλο, καθώς και τον φίλο μας Νίκο Φουντουκίδη που ασχολείται, για τις πολύτιμες συμβουλές, οδηγίες και πληροφορίες που μας έδωσαν.


Κατέβασμα ppt "Καρακέτοβα Λούνα: Υπεύθυνη συλλογής πληροφοριών, Υπεύθυνη αξιολόγισης εργασίας Κουγιουμτζή Στέλλα: Υπεύθυνη αξιολόγισης υλικού, Υπεύθυνη επικοινωνίας Καραγιαννίδου."

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Διαφημίσεις Google