Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

ΟΙ ΠΡΟΦΗΤΕΣ Εβραϊκά: nabhi (=μιλώ αντί για άλλον) Ελληνικά: (προ + φάναι)= μιλώ πριν το γεγονός   ﻼ.

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Παρουσίαση με θέμα: "ΟΙ ΠΡΟΦΗΤΕΣ Εβραϊκά: nabhi (=μιλώ αντί για άλλον) Ελληνικά: (προ + φάναι)= μιλώ πριν το γεγονός   ﻼ."— Μεταγράφημα παρουσίασης:

1

2 ΟΙ ΠΡΟΦΗΤΕΣ Εβραϊκά: nabhi (=μιλώ αντί για άλλον) Ελληνικά: (προ + φάναι)= μιλώ πριν το γεγονός   ﻼ

3 Στο Σύμβολο της Πίστεως στο 8 ο άρθρο λέμε: «Και εις το Πνεύμα το άγιον, το Κύριον, το Ζωοποιόν, το εκ του Πατρός εκπορευόμενον, το συν Πατρί και Υιώ συμπροσκυνούμενον και συνδοξαζόμενον, το λαλήσαν δια των προφητών. «Και εις το Πνεύμα το άγιον, το Κύριον, το Ζωοποιόν, το εκ του Πατρός εκπορευόμενον, το συν Πατρί και Υιώ συμπροσκυνούμενον και συνδοξαζόμενον, το λαλήσαν δια των προφητών.

4

5 Από το 435 π. χ έως τη Γέννηση του Χριστού δεν ακούστηκε άλλη προφητική φωνή παρά εκείνη του Ι. του Προδρόμου, ο οποίος έδειξε το Μεσσία. Από το 435 π. χ έως τη Γέννηση του Χριστού δεν ακούστηκε άλλη προφητική φωνή παρά εκείνη του Ι. του Προδρόμου, ο οποίος έδειξε το Μεσσία.

6 Να τι γράφει ο προφήτης Ιεζεκιήλ για την κλήση του: Να τι γράφει ο προφήτης Ιεζεκιήλ για την κλήση του:

7 ΤΟ ΕΡΓΟ ΤΩΝ ΠΡΟΦΗΤΩΝ ΤΗΣ ΠΑΛΑΙΑΣ ΔΙΑΘΗΚΗΣ

8 Ήταν διπλό: Ήταν διπλό: Κήρυγμα μετανοίας και Κήρυγμα μετανοίας και Κήρυγμα ελπίδας Κήρυγμα ελπίδας

9 Α. ΚΗΡΥΓΜΑ ΜΕΤΑΝΟΙΑΣ Α. ΚΗΡΥΓΜΑ ΜΕΤΑΝΟΙΑΣ 1. Επεσήμαιναν τους κινδύνους και προειδοποιούσαν το λαό για τη λάθος πορεία 2. Έλεγχαν τους πάντες χωρίς διάκριση: Βασιλείς,ιερείς,πλούσιους,το λαό. Άρα, γίνονταν δυσάρεστοι και προκαλούσαν το φθόνο.

10   ﻼ   ﻼ   Προσέχουμε το α΄ πρόσωπο του προφήτη: Προσέχουμε το α΄ πρόσωπο του προφήτη: «Σας έφερα σε καρποφόρα χώρα για να χαίρεσθε τους καρπούς και τα καλύτερα αγαθά της, αλλά εσείς ήρθατε και μολύνατε τη χώρα μου,κάνατε μισητή τη χώρα που μου ανήκει» «Σας έφερα σε καρποφόρα χώρα για να χαίρεσθε τους καρπούς και τα καλύτερα αγαθά της, αλλά εσείς ήρθατε και μολύνατε τη χώρα μου,κάνατε μισητή τη χώρα που μου ανήκει» (Ιερεμίας 2,7) (Ιερεμίας 2,7)

11 Β. ΚΗΡΥΓΜΑ ΕΛΠΙΔΑΣ Β. ΚΗΡΥΓΜΑ ΕΛΠΙΔΑΣ Άνοιγαν προοπτική ελπιδας μιλώντας για την αποκατάσταση στο κοντινό μέλλον,όπως και για την εποχή του Μεσσία δηλ. την έλευση του Χριστού στον κόσμο. Άνοιγαν προοπτική ελπιδας μιλώντας για την αποκατάσταση στο κοντινό μέλλον,όπως και για την εποχή του Μεσσία δηλ. την έλευση του Χριστού στον κόσμο. Διαχρονικό κήρυγμα και για όλο τον κόσμο. Διαχρονικό κήρυγμα και για όλο τον κόσμο..

12 Το κήρυγμά τους κατέχει σημαντική θέση στη ζωή και τη λατρεία της εκκλησίας. εικονογράφηση ναών εικονογράφηση ναών υμνογραφία, μουσική υμνογραφία, μουσική εορτολόγιο εορτολόγιο

13 ΠΩΣ ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΣΤΗΚΑΝ; ΠΩΣ ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΣΤΗΚΑΝ;

14   ﻼ   Α. Με βασανιστήρια, ταλαιπωρίες,διώξεις ακόμα και με θάνατο.(Ησαίας) Α. Με βασανιστήρια, ταλαιπωρίες,διώξεις ακόμα και με θάνατο.(Ησαίας) Α. Οι βασιλείς έστελναν στο λαό τους ΨΕΥΤΟΠΡΟΦΗΤΕΣ (ήταν επάγγελμα!) Α. Οι βασιλείς έστελναν στο λαό τους ΨΕΥΤΟΠΡΟΦΗΤΕΣ (ήταν επάγγελμα!)

15 Ας θυμηθούμε και τα λόγια του Κυρίου για τους προφήτες:

16 ΕΝΑ ΠΑΡΑΔΕΙΓΜΑ ΑΓΩΝΙΣΤΗ ΠΡΟΦΗΤΗ ΕΝΑ ΠΑΡΑΔΕΙΓΜΑ ΑΓΩΝΙΣΤΗ ΠΡΟΦΗΤΗ ΠΡΟΦΗΤΗΣ ΗΛΙΑΣ

17 Παράδειγμα προφήτη, επί Αχαάβ, που διώχτηκε αγωνιζόμενος κατά της ειδωλολατρίας και του θρησκευτικού συγκρητισμού. Παράδειγμα προφήτη, επί Αχαάβ, που διώχτηκε αγωνιζόμενος κατά της ειδωλολατρίας και του θρησκευτικού συγκρητισμού. Όταν ανήγγειλε στο λαό την επικείμενη ξηρασία η βασίλισσα Ιεζάβελ ζήτησε να τον εξοντώσει. Όταν ανήγγειλε στο λαό την επικείμενη ξηρασία η βασίλισσα Ιεζάβελ ζήτησε να τον εξοντώσει. Κατέφυγε σε μια σπηλιά με παρέα τα κοράκια που του πήγαιναν τροφή. Κατέφυγε σε μια σπηλιά με παρέα τα κοράκια που του πήγαιναν τροφή. Αναλήφθηκε στους ουρανούς!! Αναλήφθηκε στους ουρανούς!!

18   ﻼ Τι εννοούν σήμερα οι άνθρωποι λέγοντας τη λέξη «προφήτης»; Ποια η διαφορά με τους προφήτες της Π. Διαθήκης; Τι εννοούν σήμερα οι άνθρωποι λέγοντας τη λέξη «προφήτης»; Ποια η διαφορά με τους προφήτες της Π. Διαθήκης;

19   ﻼ   Σήμερα οι άνθρωποι εννούν: Σήμερα οι άνθρωποι εννούν: Οι μάντεις και οι Πυθίες της αρχαίας Ελλάδας. Οι μάντεις και οι Πυθίες της αρχαίας Ελλάδας. Οι Μάγοι τα Μέντιουμ, και οι αστρολόγοι στα πρωϊνάδικα της τηλεόρασης και στα ωροσκόπια των εφημερίδων. Οι Μάγοι τα Μέντιουμ, και οι αστρολόγοι στα πρωϊνάδικα της τηλεόρασης και στα ωροσκόπια των εφημερίδων.

20 Τι ήταν όμως πραγματικά οι προφήτες; Τι ήταν όμως πραγματικά οι προφήτες;

21 1. Για τους προφήτες η πρόβλεψη του μέλλοντος ήταν μόνο μια πτυχή του πολύπλευρου έργου τους. 2. Ο προφήτης βρίσκεται σε πλήρη αυτοσυνειδησία με πλήρη έλεγχο λόγω και πράξεων, όχι πυθίες. 3. Οι θείες ανακοινώσεις γίνονται στους προφήτες «δι’ εσωτερικής οράσεως»: «Εγένετο επ’ εμέ λόγος κυρίου προς με λέγων», «Τάδε λέγει κύριος». Στην αρχή ήταν διστακτικοί, αργότερα πεθαίνουν γι’ αυτό. 4. Διαπαιδαγωγούσαν το λαό!

22   ﻼ   Άρα: Άρα: Επίκεντρο του προφητικού κηρύγματος και κινήματος ήταν η ΜΟΝΟΘΕΪΑ Επίκεντρο του προφητικού κηρύγματος και κινήματος ήταν η ΜΟΝΟΘΕΪΑ Γιατί: Γιατί: 1. Ο Θεός είναι ΕΝΑΣ 2. Η Δικαιοσύνη ΜΙΑ 3. Και η Ελευθερία ΜΙΑ και πανανθρώπινη, σε κάθε τόπο και εποχή.

23   ﻼ   Τι θα μπορούσε να πει σήμερα ένας τέτοιος προφήτης, αν στέλνονταν από το Θεό; Τι θα μπορούσε να πει σήμερα ένας τέτοιος προφήτης, αν στέλνονταν από το Θεό;

24 Θα στηλίτευε: Θα στηλίτευε: Την απομάκρυνση από το Θεό Την απομάκρυνση από το Θεό Την κοινωνική αδικία Την κοινωνική αδικία Τους ανθρώπους που αποπροσανατολίζουν τον κόσμο από τα ραδιοτηλεοπτικά μέσα. Τους ανθρώπους που αποπροσανατολίζουν τον κόσμο από τα ραδιοτηλεοπτικά μέσα. Τα ναρκωτικά,την ανεργία,τον κοινωνικό αποκλεισμό,τις φυλετικές διακρίσεις, την απουσιά ίσων ευκαιριών για όλους. Τα ναρκωτικά,την ανεργία,τον κοινωνικό αποκλεισμό,τις φυλετικές διακρίσεις, την απουσιά ίσων ευκαιριών για όλους.

25   ﻼ   ΕΙΚΟΝΟΓΡΑΦΙΑ ΕΙΚΟΝΟΓΡΑΦΙΑ

26

27

28

29

30

31

32

33

34

35

36

37 Τ Ε Λ Ο Σ Τ Ε Λ Ο Σ Ε Υ Χ Α Ρ Ι Σ Τ Ο Υ Μ Ε ! Ε Υ Χ Α Ρ Ι Σ Τ Ο Υ Μ Ε !


Κατέβασμα ppt "ΟΙ ΠΡΟΦΗΤΕΣ Εβραϊκά: nabhi (=μιλώ αντί για άλλον) Ελληνικά: (προ + φάναι)= μιλώ πριν το γεγονός   ﻼ."

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Διαφημίσεις Google