Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

Ειρήνη Peace Paix Frieden Pace Paz Vbh

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Παρουσίαση με θέμα: "Ειρήνη Peace Paix Frieden Pace Paz Vbh"— Μεταγράφημα παρουσίασης:

1 Ειρήνη Peace Paix Frieden Pace Paz Vbh
Ο κύκλος της ειρήνης του Πάμπλο Πικάσο (20ος αιώνας)

2 20. Ο προφήτης Μιχαίας: το όραμα της παγκόσμιας ειρήνης (εικ. σ.104)
Στο μάθημα αυτό θα προσπαθήσουμε (μαθησιακές επιδιώξεις): 1. Να επισημάνουμε τα χαρακτηριστικά της εποχής ο Μιχαίας 2. Να γνωρίσουμε τα βασικά σημεία του κηρύγματός του και τη σχέση τους με τη σημερινή εποχή 3. Να επισημάνουμε ως κεντρικό μήνυμα των λόγων του την ειρήνη και την αποκατάσταση των πάντων στο τέλος του κόσμου

3 Οι μαθητές να μπορούν (διδακτικοί στόχοι):
α) Να περιγράφουν και να αξιολογούν τα χαρακτηριστικά της εποχής που δρα ο Μιχαίας. β) Να ερμηνεύουν τις μεταφορές και τις εικόνες των λόγων του προφήτη και να εκφράζουν τα προσωπικά συναισθήματα που τους προκαλούν. γ) Να αξιολογούν το έργο του με κριτήρια. δ) Να αναγνωρίζουν σύγχρονες κοινωνικές καταστάσεις αντίστοιχες με την εποχή του Μιχαία. ε) Να παρουσιάζουν στην τάξη τις ιδέες τους για το σύγχρονο όραμα της ειρήνης. στ) Να συμπληρώνουν το σχετικό φύλλο εργασίας στο σπίτι. (Σημείωση: βάζουμε στόχους γνωσιολογικούς, συναισθηματικούς, ψυχοκινητικούς: να μεταφέρουμε τη γνώση που θα αποκτήσουμε στην προσωπική μας ζωή μέσα από την εμπειρία, με σκοπό να αγωνιστούμε με ελπίδα για ένα καλύτερο μέλλον)

4 Η εποχή του προφήτη (όπως θα δούμε μέσα από το χάρτη σ
Η εποχή του προφήτη (όπως θα δούμε μέσα από το χάρτη σ. 88, τον πίνακα των βασιλέων σ. 93, το πρίσμα του Taylor και το κείμενο σ. 103)‏ Απειλή από μια μεγάλη δύναμη (τους Ασσύριους)‏ Πίστευαν πως ο Θεός θα προστάτευε αποκλειστικά αυτούς Μανία πλουτισμού Απάνθρωπη εκμετάλλευση των αδυνάτων Έλλειψη αλληλεγγύης Ερώτηση (κείμενο σ. 107):‏ Μπορείτε να σκεφτείτε αντιστοιχίες της εποχής του Μιχαία με τη δική μας;

5

6

7 Λίγα λόγια για τη ζωή του Μιχαία
Ο προφήτης Μιχαίας καταγόταν από την Ιουδαία, από γεωργική και ποιμενική οικογένεια. Αν και δεν διέθετε μεγάλη μόρφωση, συναισθανόταν βαθιά το σωστό και το δίκαιο. Στεκόταν στο πλευρό των φτωχών και των καταπιεσμένων κατακρίνοντας τους άρχοντες και τους πλούσιους για τις αδικίες τους. Οι λόγοι του ήταν τόσο καυστικοί, με αποτέλεσμα να γίνει ανεπιθύμητος και διώχθηκε.

8 Μερικές προφητείες του Μιχαία
Διαβάζουμε σχετικά στις προφητείες του (κείμενο σ )..... Ερώτηση: Βλέπουμε πως ο προφήτης έκρινε αυστηρά τους ισχυρούς της εποχής του. Ποιούς και γιατί; α) τους άρχοντες, επειδή εκμεταλλεύονται το λαό, β) τους δικαστές, επειδή δωροδοκούνται γ) τους ιερείς, επειδή διδάσκουν με πληρωμή δ) τους ψευδοπροφήτες, επειδή εξαγοράζονται ε) το λαό, επειδή ζει ανήθικα

9 Πάντα όμως υπάρχουν πιστοί (= το υπόλειμμα)‏(κείμενο σ.104)
Το υπόλειμμα ήταν ένα μικρό τμήμα του λαού που παρέμενε πιστό στο Θεό, παρά τις κρίσεις και τις καταστροφές. Επιπλέον, είχε μια μεγάλη αποστολή: να μεταφέρει από γενιά σε γενιά τις Επαγγελίες του Θεού. Απ` αυτό το υπόλειμμα θα προέρχονταν και ο Μεσσίας, που η αποστολή του θα ήταν να σώσει όχι μόνο τον Ισραήλ, αλλά όλο τον κόσμο. Ερώτηση: Πως φαντάζεστε τη ζωή αυτών των λίγων πιστών (=του υπολείμματος); Για τι αγωνίζονταν;

10

11 «Υπέρ της ειρήνης του σύμπαντος κόσμου»
«Υπέρ της ειρήνης του σύμπαντος κόσμου». Η ειρήνη είναι κοινό αίτημα στις προσευχές όλων των ανθρώπων σ’ όποια θρησκεία και αν ανήκουν

12 Ποια είναι η πραγματική λατρεία του Θεού;
Διαβάζουμε (κείμενο σ.104): «Τι πρέπει τάχα να προσφέρουμε στον Κύριο; …Ο Κύριος σας δίδαξε τι είναι καλό και τι απαιτεί από σας: Πράξτε το δίκαιο, δείξτε αγάπη, ακολουθήστε το Θεό σας πρόθυμα».

13 Ποιο θα είναι το έργο του Μεσσία και ποιους θα αφορά;
Διαβάζουμε (κείμενο σ. 104)‏ : «Αλλά από σένα Βηθλεέμ ... εγώ θα κάνω να προέλθει εκείνος .... Όταν έρθει εκείνος, θα τους οδηγήσει και θα τους προστατέψει με τη δύναμή του ... Θα ζήσουν με ασφάλεια, γιατί όλοι οι λαοί της γης θ` αναγνωρίσουν τη μεγαλοσύνη του. Αυτός θα φέρει την ειρήνη».

14 • Η ειρήνη στο τέλος του κόσμου
Διαβάζουμε (σ. 105): «Θα ’ρθουνε μέρες ... που ο Κύριος θα κρίνει πολλούς λαούς, και θα ελέγξει έθνη ισχυρά ως τα πέρατα της γης... Τότε τα ξίφη τους θα τα σφυρηλατήσουν* σε άροτρα και τις λόγχες τους σε δρεπάνια. Ξίφος δε θα σηκώνει το ένα έθνος στο άλλο ενάντια και δεν θα ξαναμάθουν πια να πολεμούν. Τότε ο καθένας θα ξεκουράζεται κάτω απ’ την κληματαριά του και κάτω από τη συκιά του, χωρίς κανείς να τον τρομάζει. Ο Κύριος του σύμπαντος τα είπε αυτά». Ερώτηση: Τι συναισθήματα και σκέψεις σας προκαλεί αυτή η εικόνα;

15 Τότε τα ξίφη τους θα τα σφυρηλατήσουν
Τότε τα ξίφη τους θα τα σφυρηλατήσουν* σε άροτρα και τις λόγχες τους σε δρεπάνια «Το άλλο όνομα για την ειρήνη είναι δικαιοσύνη. Υπάρχει και ένα τρίτο όνομα που λέγεται ανάπτυξη» (Ησ. 32,17 και Αρχιεπίσκοπος Αλβανίας Αναστάσιος σ. 107)

16 «Αν η νηφαλιότητα της ανεξιθρησκίας και η τόλμη της αγάπης επιβληθούν σ’ αυτό το τυφλό μίσος, στα Βαλκάνια μπορούμε να πετύχουμε περισσότερα» (Αρχιεπίσκοπος Αλβανίας Αναστάσιος σ. 107) Αλλά και σε όλα τα μέρη της γης, θα προσθέταμε, όπως πρόσφατα στη Γάζα μεταξύ Ισραήλ -Παλαιστινίων.

17 Ανακεφαλαιώνοντας Το όραμα για τη ζωή και τα «κακά» που θα καταργηθούν για πάντα με τον Μεσσία, όπως ο Προφήτης της ειρήνης Μιχαίας προφητεύει:

18 Όλα ανήκουν στην κρίση του
Καμιά κυριαρχία ενός λαού πάνω στον άλλο. Καμιά επικράτηση ανθρώπων πάνω σε ανθρώπους Κανένας αγώνας για εγωιστική καλοπέραση (λαών, ανθρώπων)‏ Κανένας εξοπλισμός, άγχος, ανταγωνισμός (εθνικός, φυλετικός, θρησκευτικός, κοινωνικός)‏ Η καθημερινή ζωή δεν είναι ένα συνεχές«κυνήγι», μια μοιρολατρία, δεν χρειάζονται αποκτήματα και «αποδείξεις» ευτυχίας αλλά αγώνας για την ειρήνη Ο Θεός κυριαρχεί στα πάντα Όλα ανήκουν στην κρίση του Όλα ζουν στην ειρήνη του Θεού «Καθένας κάτω απ’ τη κληματαριά του»

19 Δραστηριότητα Βρείτε υλικό (τίτλους εφημερίδων, περιοδικών, φωτογραφίες κ.α.) γύρω από τους σύγχρονους κινδύνους που απειλούν τη ζωή του κόσμου και το οποίο θα μπορούσατε να βάλετε κάτω από τον τίτλο «Για τούτο θα θρηνήσω και θα κλάψω» (Μιχ. 1,8). Φτιάξτε ένα κολλάζ και παρουσιάστε το στην τάξη.


Κατέβασμα ppt "Ειρήνη Peace Paix Frieden Pace Paz Vbh"

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Διαφημίσεις Google