Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

18.Οι Προφήτες: το στόμα του Θεού

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Παρουσίαση με θέμα: "18.Οι Προφήτες: το στόμα του Θεού"— Μεταγράφημα παρουσίασης:

1 18.Οι Προφήτες: το στόμα του Θεού
Τι είναι ένας προφήτης; Τι σημαίνει αυτή η λέξη σήμερα; Είναι το ίδιο ο προφήτης της Παλαιάς Διαθήκης;

2   ﻼ ΟΙ ΠΡΟΦΗΤΕΣ Εβραϊκά: nabhi (=μιλώ αντί για άλλον)
ΟΙ ΠΡΟΦΗΤΕΣ Εβραϊκά: nabhi (=μιλώ αντί για άλλον) Ελληνικά: (προ + φάναι)= μιλώ πριν το γεγονός

3 Τι είναι λοιπόν ο προφήτης ;
Αυτός που κλήθηκε από το Θεό με σκοπό να μεταφέρει το θέλημα του στο λαό του

4 Πως άρχιζαν το κήρυγμά τους;
« Τάδε λέγει Κύριος» ή «Λόγος Κυρίου» Ήταν εύκολη η αποστολή τους;

5 Στο Σύμβολο της Πίστεως στο 8ο άρθρο λέμε:
«Και εις το Πνεύμα το άγιον, το Κύριον, το Ζωοποιόν, το εκ του Πατρός εκπορευόμενον, το συν Πατρί και Υιώ συμπροσκυνούμενον και συνδοξαζόμενον, το λαλήσαν δια των προφητών.

6 Που και πότε έδρασαν οι Προφήτες; (βλ πίνακα σ. 93)

7

8 Από το 435 π. χ έως τη Γέννηση του Χριστού δεν ακούστηκε άλλη προφητική φωνή παρά εκείνη του Ι. του Προδρόμου, ο οποίος έδειξε το Μεσσία.

9 Να τι γράφει ο προφήτης Ιεζεκιήλ για την κλήση του:

10 ΤΟ ΕΡΓΟ ΤΩΝ ΠΡΟΦΗΤΩΝ ΤΗΣ ΠΑΛΑΙΑΣ ΔΙΑΘΗΚΗΣ

11 Ήταν διπλό: Κήρυγμα μετανοίας και Κήρυγμα ελπίδας

12 Α. ΚΗΡΥΓΜΑ ΜΕΤΑΝΟΙΑΣ Επεσήμαιναν τους κινδύνους και προειδοποιούσαν το λαό για τη λάθος πορεία Έλεγχαν τους πάντες χωρίς διάκριση: Βασιλείς,ιερείς,πλούσιους,το λαό. Άρα, γίνονταν δυσάρεστοι και προκαλούσαν το φθόνο.

13 Διαχρονικό κήρυγμα και για όλο τον κόσμο.
Β. ΚΗΡΥΓΜΑ ΕΛΠΙΔΑΣ Άνοιγαν προοπτική ελπιδας μιλώντας για την αποκατάσταση στο κοντινό μέλλον,όπως και για την εποχή του Μεσσία δηλ. την έλευση του Χριστού στον κόσμο. Διαχρονικό κήρυγμα και για όλο τον κόσμο. .

14 Β) Μοναχικές φωνές που αποκάλυπταν την κρίση της εποχής τους (παρ β΄)
Τι έβλεπαν οι προφήτες; 1. Έβλεπαν τι δεν πήγαινε καλά, που υπήρχε κακό 2. Αισθάνονταν τις καταστροφικές συνέπειες που θα ακολουθούσαν Έχουμε σήμερα ανθρώπους που μας προειδοποιούν για το κακό που έρχεται αν δεν αλλάξει κάτι στη ζωή μας;

15 «προσπαθούν να ανοίξουν τα μάτια των ανθρώπων»
«Όλους»: Τους βασιλείς Τους ιερείς Το λαό Ποιους ελέγχουν και προειδοποιούν;

16 Ήταν ευχάριστοι; όχι Πως αντιμετωπίστηκαν; Περιφρονήθηκαν Καταδιώχθηκαν Κάποιοι θανατώθηκαν

17 Γ) Αγγελιοφόροι του Θεού που καλούσαν σε μετάνοια τους συγχρόνους τους (παρ γ΄)
Με ποιο τρόπο; Με αφηγήσεις Χρησμούς Ποιήματα και τραγούδια Πράξεις με συμβολικό νόημα Ποιος ήταν ο κύριος στόχος του κηρύγματός τους; Να οδηγήσουν το λαό σε μετάνοια (σε αλλαγή ζωής)

18 Δ) Κήρυκες της σωτηρίας όλου του κόσμου (παρ δ΄)
Οι προφήτες: Ελέγχουν και προειδοποιούν Καλούν σε μετάνοια (αλλαγή) Αλλά δίνουν και ελπίδα: Θα έρθει έλεγαν η εποχή του Μεσσία που ο Θεός θα σώσει όχι μόνο το λαό του αλλά και όλο τον κόσμο.

19 Ε) οι ψευδοπροφήτες (παρ. ε΄)
Τι είναι οι ψευδοπροφήτες; Ήταν επαγγελματίες που ζούσαν κοντά στο βασιλιά και καθησύχαζαν το λαό ότι όλα πηγαίνουν καλά

20 Στ) Οι δοκιμασίες των προφητών. Το παράδειγμα του προφήτη Ηλία (παρ
Στ) Οι δοκιμασίες των προφητών. Το παράδειγμα του προφήτη Ηλία (παρ. στ΄) Διώχθηκε Απειλήθηκε Εξορίστηκε (για να γλιτώσει) Τι προβλήματα αντιμετώπισε ο προφήτης Ηλίας;

21 Το κήρυγμά τους κατέχει σημαντική θέση στη ζωή και τη λατρεία της εκκλησίας.
εικονογράφηση ναών υμνογραφία, μουσική εορτολόγιο

22 ΠΩΣ ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΣΤΗΚΑΝ;

23   ﻼ   Α. Με βασανιστήρια, ταλαιπωρίες ,διώξεις ακόμα και με θάνατο.(Ησαίας) Α. Οι βασιλείς έστελναν στο λαό τους ΨΕΥΤΟΠΡΟΦΗΤΕΣ (ήταν επάγγελμα!)

24 Ας θυμηθούμε και τα λόγια του Κυρίου για τους προφήτες:
Ας θυμηθούμε και τα λόγια του Κυρίου για τους προφήτες:

25 ΕΝΑ ΠΑΡΑΔΕΙΓΜΑ ΑΓΩΝΙΣΤΗ ΠΡΟΦΗΤΗ
ΠΡΟΦΗΤΗΣ ΗΛΙΑΣ

26 Κατέφυγε σε μια σπηλιά με παρέα τα κοράκια που του πήγαιναν τροφή.
Παράδειγμα προφήτη, επί Αχαάβ, που διώχτηκε αγωνιζόμενος κατά της ειδωλολατρίας και του θρησκευτικού συγκρητισμού. Όταν ανήγγειλε στο λαό την επικείμενη ξηρασία η βασίλισσα Ιεζάβελ ζήτησε να τον εξοντώσει. Κατέφυγε σε μια σπηλιά με παρέα τα κοράκια που του πήγαιναν τροφή. Αναλήφθηκε στους ουρανούς!! Γάμος Αχαάβ- Ιεζάβελ που άνεπτυξε τον συγκρητισμό και επληξε την πάτριο θρησκεία. Εισήγαγε τη λατρεία του Βάαλ ως κρατική θρησκεία! Εφόνευσε και άλλους προφήτας και έστησε πολλά είδωλα .Μέρος του λαού έρρεπε στην ειδωλολατρία.Για να εκδικηθεί τους ψευδοπροφήτες του ειδωλολατρικού θεού ΄Βάαλ με προσευχές που έκανε,σταμάτησε τις βροχές για 3 ολόκληρα χρόνια στο Ισραήλ.Ο ίδιος έμενε στο χείμαρο χοράθ.Εκεί κοράκια θαυματουργικώς του πήγαναν τροφή. Όρος Κάρμηλος. Μόνος εναντίον 400 προφητών του Βάαλ.Φονεύονται οι ψευδοπροφήται.Χρίει τον Ελισσαίον προφήτην. Επισείει το έγκλημα του Αχαάβ επι του φτωχού Ναβουθαί.Η επιστροφή του Ηλία πριν την έλευση του αντίχριστου και του τέλους του κόσμου δεν έχει έρεισμα, παρελήφθη εκ του Ιουδαϊσμού. Μνήμη 20η Ιουλίου. Για τη λατρεία του στα βουνά μάλλον ταυτίστηκε με τον ΉΛΙΟ ( Ν. Πολίτη) Οι λιτανείες περί ανομβρίας ερείδονται στην Π .Διαθήκη.

27   ﻼ Τι εννοούν σήμερα οι άνθρωποι λέγοντας τη λέξη «προφήτης»; Ποια η διαφορά με τους προφήτες της Π. Διαθήκης;

28   ﻼ   Σήμερα οι άνθρωποι εννούν:
Οι μάντεις και οι Πυθίες της αρχαίας Ελλάδας. Οι Μάγοι τα Μέντιουμ, και οι αστρολόγοι στα πρωϊνάδικα της τηλεόρασης και στα ωροσκόπια των εφημερίδων.

29 Τι ήταν όμως πραγματικά οι προφήτες;

30 Για τους προφήτες η πρόβλεψη του μέλλοντος ήταν μόνο μια πτυχή του πολύπλευρου έργου τους.
2. Ο προφήτης βρίσκεται σε πλήρη αυτοσυνειδησία με πλήρη έλεγχο λόγω και πράξεων, όχι πυθίες. 3. Οι θείες ανακοινώσεις γίνονται στους προφήτες «δι’ εσωτερικής οράσεως»: «Εγένετο επ’ εμέ λόγος κυρίου προς με λέγων», «Τάδε λέγει κύριος». Στην αρχή ήταν διστακτικοί, αργότερα πεθαίνουν γι’ αυτό. 4. Διαπαιδαγωγούσαν το λαό!

31   ﻼ   Άρα: Επίκεντρο του προφητικού κηρύγματος και κινήματος ήταν η ΜΟΝΟΘΕΪΑ Γιατί: Ο Θεός είναι ΕΝΑΣ Η Δικαιοσύνη ΜΙΑ Και η Ελευθερία ΜΙΑ και πανανθρώπινη, σε κάθε τόπο και εποχή.

32   ﻼ   Τι θα μπορούσε να πει σήμερα ένας τέτοιος προφήτης, αν στέλνονταν από το Θεό;

33 Θα στηλίτευε: Την απομάκρυνση από το Θεό Την κοινωνική αδικία Τους ανθρώπους που αποπροσανατολίζουν τον κόσμο από τα ραδιοτηλεοπτικά μέσα. Τα ναρκωτικά,την ανεργία,τον κοινωνικό αποκλεισμό,τις φυλετικές διακρίσεις, την απουσιά ίσων ευκαιριών για όλους.

34   ﻼ   ΕΙΚΟΝΟΓΡΑΦΙΑ

35

36

37

38

39

40

41

42

43

44

45

46


Κατέβασμα ppt "18.Οι Προφήτες: το στόμα του Θεού"

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Διαφημίσεις Google