Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

Αναγνώριση ασθενών σε διατροφικό κίνδυνο Αναγνώριση αιτιών και συνεπειών του υποσιτισμού Αναγνώριση διαφορετικών μορφών υποσιτισμού Κατανόηση των αλλαγών.

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Παρουσίαση με θέμα: "Αναγνώριση ασθενών σε διατροφικό κίνδυνο Αναγνώριση αιτιών και συνεπειών του υποσιτισμού Αναγνώριση διαφορετικών μορφών υποσιτισμού Κατανόηση των αλλαγών."— Μεταγράφημα παρουσίασης:

1

2 Αναγνώριση ασθενών σε διατροφικό κίνδυνο Αναγνώριση αιτιών και συνεπειών του υποσιτισμού Αναγνώριση διαφορετικών μορφών υποσιτισμού Κατανόηση των αλλαγών της σύστασης σώματος που οφείλονται στον υποσιτισμό Κατανόηση των επιπτώσεων του υποσιτισμού στη φυσιολογία του οργανισμού Κατανόηση τεχνικών για την διατροφική αξιολόγηση και αποκατάσταση

3 Κοινό μεταβολικό φαινόμενο σε : Χρόνιες παθήσεις Νοσηλευόμενους ασθενείς Ασθενείς σε ιδρύματα Ασθενείς σε κατ’οίκον νοσηλεία

4 10% ασθενών υπό κατ’ οίκων νοσηλεία 30 - 60% ασθενών σε νοσηλευτικό ίδρυμα 10 - 25% των νοσηλευόμενων ασθενών: πολύ σοβαρό υποσιτισμό

5 ηλικιωμένοι (50%) ασθενείς με αναπνευστικές παθήσεις (45%) ασθενείς με φλεγμονώδεις παθήσεις εντέρου (80%) ασθενείς με κακοήθεις όγκους (85%)

6 Μειωμένη όρεξη Κατασταλμένη λειτουργία πέψης ή/και απορρόφησης Αύξηση απωλειών, π.χ. από τραύματα Μειωμένος αναβολισμός και σύνθεση πρωτεϊνών Αυξημένος καταβολισμός

7 Μείωση της μάζας όλων των οργάνων, εκτός του εγκεφάλου Αποδόμηση της άλιπης μάζας σώματος Αποδόμηση σπλαγχνικών πρωτεϊνών Μειωμένη ανοσολογική ανταπόκριση Σε καθαρή ασιτία επιβίωση 2-3 μήνες Σε ασιτία σε συνδυασμό με μεταβολικό stress επιβίωση 1-2 μήνες

8 Απλή ασιτία Οξύς υποσιτισμός

9 Μερική ή ολική περικοπή της ενεργειακής πρόσληψης Χρήση των αποθεμάτων λίπους και πρωτεΐνης Ενεργοποίηση των μηχανισμών μείωσης των ενεργειακών αναγκών και συντήρησης της πρωτεΐνης

10 Γλυκογονόλυση Λιπόλυση Αύξηση μεταβολικού ρυθμού αρχικά, μείωση μετά από 2 ημέρες

11 Παροχή γλυκόζης από γλυκονεογένεση Παραγωγή κετονικών σωμάτων Απώλεια 75γρ πρωτεΐνης/ημέρα (300γρ μυός) Αρνητικό ισοζύγιο αζώτου Μείωση θερμογένεσης Μείωση συνολικής ενεργειακής δαπάνης

12 32 νεαροί άνδρες κατανάλωσαν δίαιτα (2/3 των φυσιολογικών ενεργειακών αναγκών τους) για 24 εβδομάδες 23% του συνολικού βάρους σώματος 71% του λιπώδους μάζας τους 24% της κυτταρικής μάζας τους Μικρή του εξωκυττάριου υγρού όγκου

13 επίπεδα αλβουμίνης Π αρουσία οιδημάτων ρυθμός λιπόλυσης γλυκονεογένεσης Ο ξύς καταβολισμός πρωτεϊνών Α νοχή στην ινσουλίνη

14 Νοητική Λειτουργία Καρδιαγγειακή και Νεφρική Λειτουργία Αναπνευστική Λειτουργία Γαστρεντερι κό σύστημα Ρύθμιση της θ ερμοκρασίας Ανοσοποιητικό Σύστημα Επούλωση τραυμάτων

15 Κ αταστολή της εγκεφαλικής λειτουργίας λόγω: Α νεπ αρκειών σε βιταμίνες π. χ Β12 Α νεπ αρκειών σε ιχνοστοιχεία π.χ Ca, Mg

16 Απώλεια καρδιακού μύ (βραδυκαρδία, υπόταση) Μείωση καρδιακού όγκου Μείωση σπειραματικής διήθησης Ανεπάρκειες βιταμινών(π.χ.Β6) καρδιακή ανεπάρκεια και ηλεκτρολυτικές διαταραχές

17 Μείωση αναπνευστικής μυϊκής δομής και λειτουργίας Μείωση της μάζας του διαφράγματος Υποξεία Υπερκάπνια

18 Ατροφία εντερικού βλεννογόνου Δυσαπορρόφηση λιπιδίων, δισακχαριτών, γλυκόζης Μείωση παραγωγής γαστρικών, παγκρεατικών, χολικών εκκρίσεων Διαρροϊκές κενώσεις

19 Υποθερμία Μυϊκή αδυναμία Αποσυντονισμός Σύγχυση Προδιάθεση σε λοιμώξεις και βλάβες, ιδιαίτερα στους ηλικιωμένους

20 Μείωση Τ λεμφοκυττάρων Καταστολή φαγοκυττάρωσης Καταστολή χειμιοταξίας Καταστολή διακυτταρικής καταστροφής των βακτηρίων

21 Αναστολή της διαδικασίας επούλωσης Επιτάχυνση της διαδικασίας κατά την επανασίτιση


Κατέβασμα ppt "Αναγνώριση ασθενών σε διατροφικό κίνδυνο Αναγνώριση αιτιών και συνεπειών του υποσιτισμού Αναγνώριση διαφορετικών μορφών υποσιτισμού Κατανόηση των αλλαγών."

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Διαφημίσεις Google