Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

Μαθητές: Γαγαμάνης Σάκης Δογάνης Γιώργος Καρκαδάκης Θεόφιλος

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Παρουσίαση με θέμα: "Μαθητές: Γαγαμάνης Σάκης Δογάνης Γιώργος Καρκαδάκης Θεόφιλος"— Μεταγράφημα παρουσίασης:

1 Μαθητές: Γαγαμάνης Σάκης Δογάνης Γιώργος Καρκαδάκης Θεόφιλος
Θέμα: Αίγυπτος-Φαραώ Μάθημα: Διερευνητική Εργασία (Project) ΓΕΛ Αξιού Σχολικό έτος: Μαθητές: Γαγαμάνης Σάκης Δογάνης Γιώργος Καρκαδάκης Θεόφιλος

2 Εισαγωγή Όταν ακούμε τη λέξη Φαραώ, σκεφτόμαστε την Αίγυπτο.
Φαραώ: προέρχεται από την αρχαία αιγυπτιακή λέξη "φερ-άα ή περ-άα" που σήμαινε ανάκτορο. Κατά την ιστορία, οι Φαραώ φέρονται ως οι αρχαίοι ηγεμόνες της Αιγύπτου. Πίστευαν ότι χωρίς αυτούς, η Αίγυπτος θα βυθιζόταν στο χάος.

3 Φαραώ Απόλυτος μονάρχης.
Είχε πολλές συζύγους (μία μόνο είχε τον τίτλο της Μεγάλης Βασιλικής Συζύγου). Σύμβολα της εξουσίας του (διπλό στέμμα της Άνω και Κάτω Αιγύπτου, μακρύ ραβδί και ο δάρτης που τον χρησιμοποιούσαν για αλώνισμα δημητριακών)

4 Φαραώ Πίστευαν ότι στη μεταθανάτια ζωή γίνονταν Θεοί.
Επομένως οι πυραμίδες (οι τάφοι τους) έπρεπε να είναι μεγαλοπρεπείς . Οι πυραμίδες συμβόλιζαν το λόφο που αναδύθηκε μέσα από το σκοτεινό ωκεανό στις απαρχές του χρόνου απ’ όπου ξεπρόβαλε ο Θεός Ρα (ο δημιουργός)

5 Θρησκευτικά Καθήκοντα
Κατά την αρχαιότητα οι Φαραώ είχαν θρησκευτικά καθήκοντα,θεωρούνταν ενσάρκωση του θεού στη γη. Ταυτίστηκαν με τους θεούς Ώρο, Ρα, Άμμων και μετά θάνατον με τον Όσιρι. Όντας θεοί, κληροδοτούσαν την θεϊκή υπόσταση στους απογόνους τους και συνεχιστές της δυναστείας.

6 Οι πιο γνωστοί Φαραώ Χατσεψούτ Ακενατών Τουταγχαμών Ραμσής Β’
Κλεοπάτρα (Στα χρόνια ιστορίας έχουμε 30 βασιλικές δυναστείες στο θρόνο της Αιγύπτου)

7 Χατσεψούτ ( π.Χ.) Η πρώτη σπουδαία γυναίκα Φαραώ στην ιστορία την οποία ξέρουμε. Στην εποχή της κατασκευάστηκε ο ναός στο Ντέιρ ελ Μπαχρέι Είναι πιθανό να πέθανε από καρκίνο που οφειλόταν στο φάρμακο που έπαιρνε για να γιατρέψει δερματικές παθήσεις Η μούμια της βρέθηκε το

8 Ακενατόν (περίπου 1353-1336 π.Χ.)
Ή αλλιώς Αμένοφις Δ΄ ή Αμενχοτέπ Δ΄. Είχε παράξενο παρουσιαστικό. Πατέρας του Τουταγχαμών Είναι γνωστός για το μεταρρυθμιστικό του σχέδιο (εισηγήθηκε τη λατρεία του Aτόν, υποβιβάζοντας έτσι τους υπόλοιπους θεούς). Αυτή όμως η επαναστατική μεταρρύθμιση απέτυχε.

9 Τουταγχαμών ( π.Χ.) Πέθανε σε ηλικία 18 ετών, με βίαιο θάνατο, ενώ συνδέεται με την «κατάρα των Φαραώ». Είναι γνωστός, διότι ο θησαυρός του τάφου του βρέθηκε ανέπαφος (1922). Και το σώμα του διατηρείται σε πολύ καλή κατάσταση χάρη στη μουμιοποίησή του.

10 Ραμσής Β΄ (1303-1213 π.Χ.) Θεωρείται ο ισχυρότερος όλων των ηγεμόνων.
Θεωρείται ο ισχυρότερος όλων των ηγεμόνων. Είναι ο Φαραώ της «εξόδου των Ισραηλιτών». Η μούμια του φυλάσσεται στο μουσείο του Καΐρου. Έχτισε σημαντικά μνημεία: - Την πόλη Πι-Ραμές - Το Ραμέσσειο (ναοί και σχολεία) -Το περίφημο Αμπού Σίμπελ ( ιερό)

11 Κλεοπάτρα Ζ΄ (69-30 π.Χ.) Ήταν η τελευταία βασίλισσα της ελληνιστικής Αρχαίας Αιγύπτου.Νικήθηκε το 30 π.Χ. από το Ρωμαίο Οκτάβιο. Γνωστή για την ομορφιά και την φιλοδοξία της. Κατέληξε να αντιπροσωπεύει το πρότυπο της μοιραίας γυναίκας. Ικανή και δαιμόνια (επηρέασε καθοριστικά τη Ρωμαική πολιτική) Γοήτευσε 2 ισχυρούς άνδρες της εποχής της , τον Γάιο Ιούλιο Καίσαρα και τον Μάρκο Αντώνιο.

12 Καταλήγοντας … Οι Φαραώ είναι ένα θέμα που πάντοτε προκαλεί το ενδιαφέρον για διερεύνηση. Ακόμη και σήμερα πολλοί ερευνητές και αρχαιολόγοι δουλεύουν πάνω στο θέμα των Φαραώ, αφού υπάρχουν πολλά ανερεύνητα στοιχεία.

13 Πηγές http://el.wikipedia.org http://peopleandideas.gr

14 Τέλος Ευχαριστούμε πολύ.


Κατέβασμα ppt "Μαθητές: Γαγαμάνης Σάκης Δογάνης Γιώργος Καρκαδάκης Θεόφιλος"

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Διαφημίσεις Google