Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

3.8. Φαινόμενα λαϊκισμού - Η προπαγάνδα 3.8. Φαινόμενα λαϊκισμού - Η προπαγάνδα Σε τι διαφέρει η έννοια λαϊκισμός και τι η έννοια λαϊκότητα και σε τι διαφέρει;

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Παρουσίαση με θέμα: "3.8. Φαινόμενα λαϊκισμού - Η προπαγάνδα 3.8. Φαινόμενα λαϊκισμού - Η προπαγάνδα Σε τι διαφέρει η έννοια λαϊκισμός και τι η έννοια λαϊκότητα και σε τι διαφέρει;"— Μεταγράφημα παρουσίασης:

1 3.8. Φαινόμενα λαϊκισμού - Η προπαγάνδα 3.8. Φαινόμενα λαϊκισμού - Η προπαγάνδα Σε τι διαφέρει η έννοια λαϊκισμός και τι η έννοια λαϊκότητα και σε τι διαφέρει; «λαϊκός» προέρχεταιλαό Το επίθετο «λαϊκός» αναφέρεται σε αυτόν που ανήκει στον λαό ή που προέρχεται από τον λαό. «λαϊκότητα»στον χώρο της πολιτικής συμμετοχή παρουσίαπολιτικήςεξουσίας ανύψωσήπαράγοντα Η «λαϊκότητα» αναφέρεται στον χώρο της πολιτικής, εκφράζει τη συμμετοχή, την παρουσία του λαού στην άσκηση της πολιτικής εξουσίας και την ανύψωσή του σε καθοριστικό παράγοντα της ιστορίας. Λαϊκισμόςεπίφαση δείχνει να είναιδενείναι Λαϊκισμός είναι η κατ’ επίφαση λαϊκότητα, δηλαδή αυτό που δείχνει να είναι λαϊκό, ενώ στην πραγματικότητα δεν είναι.

2 3.8. Φαινόμενα λαϊκισμού - Η προπαγάνδα Ολαϊκισμόςστηρίζεται Ο λαϊκισμός στηρίζεται  στην εσκεμμένη ανειλικρίνεια (π.χ. στη διάδοση κάποιου θέματος που δεν ανταποκρίνεται στην πραγματικότητα),  στην παραπλάνηση και τον εφησυχασμό του λαού, με στόχο την καθοδήγηση και ποδηγέτησή του. στοχεύει  Ο λαϊκισμός στοχεύει στον πατερναλισμό. (Ο πατερναλισμός αφορά την τάση κάποιου να φέρεται προστατευτικά και κηδεμονευτικά σε κάποια πρόσωπα).

3 3.8. Φαινόμενα λαϊκισμού - Η προπαγάνδα 3.8. Φαινόμενα λαϊκισμού - Η προπαγάνδα Ποια θεωρείται η πιο επικίνδυνη μορφή λαϊκισμού; θέτειψευτοδιλήμματαΟ λαϊκιστής ηγέτης θέτει σκοπίμως ψευτοδιλήμματα, όπως εχθροίφίλοι « εχθροί ή φίλοι », ταραξίεςφιλήσυχοι « ταραξίες ή φιλήσυχοι », αλλογενείςγηγενείς « αλλογενείς ή γηγενείς », καλλιέργειαανασφάλειας με απώτερο σκοπό την καλλιέργεια ανασφάλειας στον λαό, αυτοπροβληθεί ώστε να αυτοπροβληθεί στη συνέχεια ο ίδιος σαν προστάτης και σωτήρας.

4 3.8. Φαινόμενα λαϊκισμού - Η προπαγάνδα 3.8. Φαινόμενα λαϊκισμού - Η προπαγάνδα Ποια θεωρείται η πιο επικίνδυνη μορφή λαϊκισμού; η πιο επικίνδυνη λαϊκισμούναμετασχηματίσειΣτο σημείο αυτό έγκειται και η πιο επικίνδυνη συνέπεια του λαϊκισμού που μπορεί να μετασχηματίσει την διαφορετικότητα σε εχθρότητα και να παρωθήσει έτσι στην ξενοφοβία και σε κάθε μορφής ρατσισμό.

5 3.8. Φαινόμενα λαϊκισμού - Η προπαγάνδα 3.8. Φαινόμενα λαϊκισμού - Η προπαγάνδα Που συναντάται ο λαϊκισμός; Ο λαϊκισμός σε επίπεδο:Ο λαϊκισμός απαντάται σε επίπεδο: Στοχεύει στην πολιτισμική υποβάθμιση του λαού και στην καθήλωση του στο περιθώριοΣτοχεύει στην πολιτισμική υποβάθμιση του λαού και στην καθήλωση του στο περιθώριο Κοινωνικό Τέχνη Τέχνη Γλώσσα Γλώσσα Επιστήμη ΕπιστήμηΠολιτικό Εξαπάτηση του λαούΕξαπάτηση του λαού Δημαγωγία Δημαγωγία ΧειραγώγησηΧειραγώγηση ΠροσωπολατρίαΠροσωπολατρία

6 Προπαγάνδα πεποιθήσεωναντιλήψεωνεπηρεαστεί γνώμηυιοθετήσουν προβούνΠροπαγάνδα είναι η στοχευμένη διάδοση πεποιθήσεων, αντιλήψεων με σκοπό να επηρεαστεί η κοινή γνώμη, ώστε οι πολίτες να υιοθετήσουν ορισμένη στάση και κατ’ επέκταση να προβούν σε ορισμένες ενέργειες. πειθώεπιχειρήματα τεκμήρια Διαφέρει από την πειθώ που χρησιμοποιεί επιχειρήματα και τεκμήρια. προπαγάνδα πεισθείαποδεχθεί πεποίθησηκάνεικάποιαεπιλογήΑντίθετα, η προπαγάνδα αποτελεί συνειδητή προσπάθεια να πεισθεί το άτομο να αποδεχθεί κάποια πεποίθηση άκριτα ή να κάνει κάποια επιλογή. 3.8. Φαινόμενα λαϊκισμού - Η προπαγάνδα Τι είναι η προπαγάνδα;

7 3.8. Φαινόμενα λαϊκισμού - Η προπαγάνδα 3.8. Φαινόμενα λαϊκισμού - Η προπαγάνδα Τι είναι η προπαγάνδα; αυταρχικά καθεστώτα χειραγωγήσουν εξασφαλίσουνΣυνήθως, αυταρχικά καθεστώτα που δεν έχουν τη συναίνεση του λαού, καταφεύγουν σε αυτή την τεχνική για να χειραγωγήσουν την κοινή γνώμη προκειμένου να εξασφαλίσουν την παραμονή τους στην εξουσία.

8 3.8. Φαινόμενα λαϊκισμού - Η προπαγάνδα 3.8. Φαινόμενα λαϊκισμού - Η προπαγάνδα Ποια μέσα χρησιμοποιεί η προπαγάνδα για να εξυπηρετήσει τους σκοπούς της; Τα μέσα (τεχνικές διάδοσης) της προπαγάνδας:Τα μέσα (τεχνικές διάδοσης) της προπαγάνδας: ο προφορικός λόγοςο προφορικός λόγος (συζήτηση, διαλέξεις, ημερίδες, συνέδρια, ειδησεογραφικά πρακτορεία, κυβερνητικές δηλώσεις κτλ.), ο γραπτός λόγοςο γραπτός λόγος (προκηρύξεις, επιστολές, εφημερίδες, βιβλία, κτλ.). Η κάθε μορφής τέχνης,Η κάθε μορφής τέχνης, του θεάτρου, του κινηματογράφου, της ζωγραφικής, της λογοτεχνίας κτλ. Το διαδίκτυο που αποτελεί μέσον διάδοσης προπαγάνδας στην σημερινή εποχή.

9 3.8. Φαινόμενα λαϊκισμού - Η προπαγάνδα 3.8. Φαινόμενα λαϊκισμού - Η προπαγάνδα Από ποιους παράγοντες ευνοούνται ο λαϊκισμός και η προπαγάνδα; ευνοούνταιΤόσο ο λαϊκισμός, όσο και η προπαγάνδα ευνοούνται από τους εξής παράγοντες: Την έλλειψη παιδείας και κριτικής ικανότητας Την έλλειψη παιδείας και κριτικής ικανότητας, καθιστούντοάτομοέρμαιολαϊκιστών προπαγανδιστώνδιακρίνειγνήσιο πολιτικόδημαγωγό που καθιστούν το άτομο έρμαιο στα χέρια των λαϊκιστών / προπαγανδιστών, με αποτέλεσμα να μην μπορεί να διακρίνει τον γνήσιο πολιτικό από τον δημαγωγό. Την πολιτική απάθεια. αδιαφορίατουλαούδημόσιαζωή υπερβολικήφιλοδοξίακαθιστούν θήραμαλαϊκιστών/προπαγανδιστών Η αδιαφορία του λαού για συμμετοχή του στη δημόσια ζωή αφενός, και η υπερβολική φιλοδοξία ορισμένων πολιτικών αφετέρου, καθιστούν τον λαό εύκολο θήραμα των λαϊκιστών/προπαγανδιστών.

10 3.8. Φαινόμενα λαϊκισμού - Η προπαγάνδα 3.8. Φαινόμενα λαϊκισμού - Η προπαγάνδα Πως μπορούν να προστατευτούν οι πολίτες από τον λαϊκισμό και την προπαγάνδα; ανύψωσημορφωτικού επιπέδου καθιστάαντιταχθεί ευτέλειαλαϊκισμού προπαγάνδας Η ανύψωση του μορφωτικού επιπέδου του λαού, καθιστά τον πολίτη ικανό να αντιταχθεί στην ευτέλεια του λαϊκισμού και σε κάθε μορφή προπαγάνδας. συμμετοχήτουστακοινάπαραγκωνίζει λαϊκιστέςπροπαγανδιστές πολιτικέςτουςΗ συμμετοχή του στα «κοινά» παραγκωνίζει τους λαϊκιστές και προπαγανδιστές ηγέτες και τις πολιτικές τους

11 3.8. Φαινόμενα λαϊκισμού - Η προπαγάνδα 3.8. Φαινόμενα λαϊκισμού - Η προπαγάνδα Σε ποιες περιπτώσεις ασκείται η προπαγάνδα στα δημοκρατικά πολιτεύματα; θεμιτούςΈνα είδος προπαγάνδας πάντως ασκείται και σε δημοκρατικά πολιτεύματα για θεμιτούς όμως σκοπούς. Για παράδειγμα, στη διάρκεια του Δευτέρου παγκόσμιου πολέμου τόσο τα βρετανικά, όσο και τα αμερικάνικα Μ.Μ.Ε. έκαναν προπαγάνδα (εκστρατεία) υπέρ της πολεμικής προσπάθειας για να ανυψώσουν το ηθικό του κοινού, αλλά και να το εκπαιδεύσουν σε τρόπους προστασίας.

12 3.8. Φαινόμενα λαϊκισμού - Η προπαγάνδα εκστρατείες ενημέρωσης ευαισθητοποίησηπολιτώνΣύγχρονο παράδειγμα αποτελούν οι εκστρατείες ενημέρωσης που γίνονται κατά καιρούς για την ευαισθητοποίηση των πολιτών, π.χ. από το Υπουργείο Μεταφορών για την ασφαλή οδήγηση ή από διάφορες οργανώσεις, όπως η Greenpeace για τα μέτρα προστασίας του περιβάλλοντος κ.ά.


Κατέβασμα ppt "3.8. Φαινόμενα λαϊκισμού - Η προπαγάνδα 3.8. Φαινόμενα λαϊκισμού - Η προπαγάνδα Σε τι διαφέρει η έννοια λαϊκισμός και τι η έννοια λαϊκότητα και σε τι διαφέρει;"

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Διαφημίσεις Google