Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

Η οικονομία και οι επιπτώσεις της στην πολιτεία! Θέμα: Η οικονομική κατάσταση στην οποία βρίσκεται ένα κράτος, (φτωχοί, άποροι). Θέμα: Η οικονομική κατάσταση.

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Παρουσίαση με θέμα: "Η οικονομία και οι επιπτώσεις της στην πολιτεία! Θέμα: Η οικονομική κατάσταση στην οποία βρίσκεται ένα κράτος, (φτωχοί, άποροι). Θέμα: Η οικονομική κατάσταση."— Μεταγράφημα παρουσίασης:

1 Η οικονομία και οι επιπτώσεις της στην πολιτεία! Θέμα: Η οικονομική κατάσταση στην οποία βρίσκεται ένα κράτος, (φτωχοί, άποροι). Θέμα: Η οικονομική κατάσταση στην οποία βρίσκεται ένα κράτος, (φτωχοί, άποροι).

2 ΦΤΩΧΕΙΑ Ας σκεφτούμε, να αναλύσουμε και να βρούμε τη σημασία της λέξης φτώχεια. ΦΤΩΧΕΙΑ Ας σκεφτούμε, να αναλύσουμε και να βρούμε τη σημασία της λέξης φτώχεια.

3 Φτώχεια μπορεί να σημαίνει πολλά πράγματα. Μπορεί να σημαίνει η κακή οικονομική κατάσταση ενός κράτους επίσης, υπάρχει και η σχετική φτώχεια δηλαδή, το είδος της οικονομικής κρίσης η οποία επηρεάζει σε αρκετά μεγάλο βαθμό τις οικογένειες. Με λίγα λόγια είναι η κρίση στην οποία η οικογένεια δεν έχει απολύτως τίποτα και δεν μπορεί να συνεισφέρει στις ανάγκες και στα οικονομικά του σπιτιού. Και όλα αυτά έχουν ως αποτέλεσμα την κατάρρευση και την διάσπαση της οικογένειας. Εικόνα 1

4 Μα τώρα ας αναφερθούμε στην πραγματική σημασία της φτώχειας. Φτώχεια και οικονομική κρίση υπάρχει παντού. Η οικονομική κρίση με τη φτώχεια είναι σχεδόν το ίδιο πράγμα με κάποιες διαφορές αλλά και ομοιότητες μεταξύ τους οι οποίες όταν συνδυάζονται προκύπτει και το ανάλογο αποτέλεσμα. Όπως, προανέφερα κρίση υπάρχει παντού. Tα κύρια αίτια της αρχής της οικονομικής κρίσης της Γαλλίας, της Ιταλίας, της Γερμανίας, της Ιρλανδίας και περισσότερο της Αμερικής γιατί από εκεί ξεκίνησε η κρίση και έπειτα εξαπλώθηκε στον υπόλοιπο κόσμο αποτέλεσαν την μεγάλη σύγκρουση της τραγικής κατάστασης των τραπεζών και των κρατικών ταμείων, όπου αυτό καταλήγει στην πτώχευση κάθε κράτους.

5 Η κρίση αρχίζει από τις Η.Π.Α. Είσοδος των συσσιτίων στην κοινωνία Εδώ βλέπουμε ότι η πτώση του χρηματιστηρίου και των μεγάλων τραπεζών της Αμερικής στα λεγόμενα «τοξικά» στεγαστικά δάνεια τα οποία πήραν μεγάλοι επενδυτές και επιχειρηματίες με αποτέλεσμα να φέρουν την Αμερική σε οικονομική αδιέξοδο και όλοι να βρίσκονται πλέον στους δρόμους, στις γωνίες και να χρειάζεται να ζητιανεύουν και να καταφεύγουν στα συσσίτια και γενικότερα σε άλλους οργανισμούς που χρηματοδοτούν τους αστέγους και τους απόρους με φαγητό και με στέγαση.

6 Tώρα πλέον στη σημερινή εποχή το σύμβολο της οικονομικής κρίσης στις Η.Π.Α βλέπουμε ότι έχει γίνει ένα είδος πλαστικής καρτούλας που φέρει πάνω το όνομα του κατόχου της και είναι το σημερινό δελτίο σίτισης για 28.000.000 Αμερικανούς.

7 Καθημερινά βλέπουμε νεαρές μητέρες με τα μωρά στη αγκαλιά, συνταξιούχους, ανέργους και εργάτες να έχουν φτάσει σε οικονομική αδιέξοδο και να χρειάζεται να δίνουν την κάρτα αυτή στο Super Market για να μπορούν να συντηρηθούν για ένα μεγάλο χρονικό διάστημα. Συνολικά πάνω από 40.000.000 Αμερικανοί πολίτες ( το 1/7 του συνολικού πληθυσμού σιτίζονται). Τώρα η μέση επιχορήγηση για ένα φτωχό, άπορο είναι 133 δολάρια τον μήνα και η μεγαλύτερη τιμή φτάνει στα 200 για τα άτομα με μηδενικό εισόδημα.

8 Σήμερα η Η.Π.Α δεν αποτελούν το όνειρο των μεταναστών, αλλά του εφιάλτη για εκείνους που προσπαθούν να επιζήσουν σε έναν κόσμο όλο και πιο επικίνδυνο και σε μία χώρα όλο και πιο «τρελή», αφού όχι μόνο οι μετανάστες αλλά και πολλοί Αμερικανοί πολίτες έχουν χάσει τις δουλειές τους, αλλά το σπίτι τους και ζουν κάτω από το όριο της φτώχειας.

9 Οι άνθρωποι αυτοί οι λεγόμενοι [working poors] όπως αποκαλούνται αποτελούν μια σχετικά νέα τάξη Αμερικανών που δείχνει όλο και πιο καθαρά το πρόσωπο της. Πρόκειται για εργαζόμενους που καταφεύγουν στα συσσίτια διαφόρων οργανώσεων, αφού με τα χρήματα που κερδίζουν δεν μπορούν να εξασφαλίσουν ούτε το φαγητό τους. Επίσης, βλέπουμε ότι ο αριθμός των φτωχών αυξάνεται συνεχώς ( υπολογίζονται επισήμως σε 44.000.000 που ζουν κάτω από το όριο της φτώχειας, δηλαδή αποτελούν το 14% του συνολικού πληθυσμού μιας χώρας). Οι άνθρωποι αυτοί οι λεγόμενοι [working poors], όπως αποκαλούνται αποτελούν μια σχετικά νέα τάξη Αμερικανών που δείχνει όλο και πιο καθαρά το πρόσωπο της. Πρόκειται για εργαζόμενους που καταφεύγουν στα συσσίτια διαφόρων οργανώσεων, αφού με τα χρήματα που κερδίζουν δεν μπορούν να εξασφαλίσουν ούτε το φαγητό τους. Επίσης, βλέπουμε ότι ο αριθμός των φτωχών αυξάνεται συνεχώς ( υπολογίζονται επισήμως σε 44.000.000 που ζουν κάτω από το όριο της φτώχειας, δηλαδή αποτελούν το 14% του συνολικού πληθυσμού μιας χώρας).

10 ΕΛΛΑΔΑ! ΕΛΛΑΔΑ! Σιτιζόμενοι-Άνεργοι.

11 Συνωστισμός στο κατώφλι των συσσιτίων, δήμων Αρχιεπισκοπής και ανθρωπιστικών οργανώσεων, δημιουργεί ο συνδυασμός οικονομικής κρίσης και συσσώρευσης οικονομικών μεταναστών και προσφύγων στις Ελληνικές Μεγαλουπόλεις. Οι ουρές απόρων έξω από τους ορισμένους χώρους εστίασης διογκώνονται.

12 Το «φρέσκο αίμα» στα συσσίτια είναι νεόπτωχοι Έλληνες. Χαμηλοσυνταξιούχοι, άνεργοι, μόνοι, χωρίς στήριγμα από παιδιά και οικογένεια, θύματα της σκληρής μετάβασης από τη σήψη αυτού του τόπου στην αναγέννηση του. Στη συνέχεια βλέπουμε ότι οι γιατροί του κόσμου ξεκίνησαν εδώ και ένα μήνα, πιλοτικά, ένα πρόγραμμα διανομής τροφίμων στο σπίτι σε τουλάχιστον 650.000-700.000 ελληνικές οικογένειες αλλά και σε άλλες πολλές οικογένειες στο εξωτερικό. Επίσης, η Αθήνα έχει βουλιάξει από την αθρό α είσοδο χιλιάδων αλλοδαπών. Η κατάσταση επιβάλλει τη λήψη έκτατων μέτρων και την εξεύρεση ειδικών κονδυλίων για τη δημιουργία χώρων υποδοχής παντού, για σίτιση, ένδυση και πρωτοβάθμια ιατρική περίθαλψη αυτών των ανθρώπων. Το «φρέσκο αίμα» στα συσσίτια είναι νεόπτωχοι Έλληνες. Χαμηλοσυνταξιούχοι, άνεργοι, μόνοι, χωρίς στήριγμα από παιδιά και οικογένεια, θύματα της σκληρής μετάβασης από τη σήψη αυτού του τόπου στην αναγέννηση του. Στη συνέχεια βλέπουμε ότι οι γιατροί του κόσμου ξεκίνησαν εδώ και ένα μήνα, πιλοτικά, ένα πρόγραμμα διανομής τροφίμων στο σπίτι σε τουλάχιστον 650.000-700.000 ελληνικές οικογένειες αλλά και σε άλλες πολλές οικογένειες στο εξωτερικό. Επίσης, η Αθήνα έχει βουλιάξει από την αθρό α είσοδο χιλιάδων αλλοδαπών. Η κατάσταση επιβάλλει τη λήψη έκτατων μέτρων και την εξεύρεση ειδικών κονδυλίων για τη δημιουργία χώρων υποδοχής παντού, για σίτιση, ένδυση και πρωτοβάθμια ιατρική περίθαλψη αυτών των ανθρώπων.

13 Επίσης, βλέπουμε ότι είδη αυξήθηκαν οι μερίδες φαγητού στην Αθήνα από τον περασμένο μήνα και μέσα σε 30 ημέρες 50-60 επιπλέον αιτήσεις. Προς το τέλος του μήνα στα συσσίτια αυτά έρχονται και συνταξιούχοι, που δεν τους φτάνει η σύνταξη. Από αλλοδαπούς το τελευταίο διάστημα παρατηρείται μεγάλη αύξηση σε γυναίκες και παιδιά από το Αφγανιστάν, καθώς και σε γυναίκες κυρίως από την Βουλγαρία. Χαριστικό εξάλλου, είναι και το γεγονός ότι στα συσσίτια μπορεί να προσέλθει όποιος έχει ανάγκη, χωρίς προηγούμενη αίτηση και έγκριση από κάποιο όργανο. Επίσης, πολλές καθολικές ενορίες στην Αθήνα βοηθούν μετανάστες και πρόσφυγες, καθώς και η οργάνωση «Μητέρα Τερέζα» στην Κολοκυνθού, που διανέμει συσσίτια σε περίπου 200 άτομα, κυρίως πρόσφυγες από την Ασία και την Αφρική.

14 Στην σημερινή εποχή βλέπουμε ότι οι δρόμοι είναι γεμάτοι ανέργους, άστεγους και άπορους όπου αποτελούν πλέον μόνο αριθμούς σε ένα τρομακτικό ποσοστό που ανεβαίνει καθημερινά λόγο των οικονομικών μέτρων και της κρίσης που μαστίζει τη χώρα. Επίσης, βλέπουμε ότι οι νέοι άστεγοι και άποροι ξεπερνούν το 35% του ελληνικού πληθυσμού και οι ουρές στα συσσίτια μεγαλώνουν μέρα με την μέρα. Οι αιτήσεις στο Ίδρυμα της «Τράπεζας Τροφίμων» έχουν πολλαπλασιαστεί και η κατάσταση αναμένεται να επιδεινωθεί τους επόμενους μήνες, λόγο της ανοδικής πορείας της ανεργίας και των μέτρων λιτότητας.

15 Εκτός όλων αυτών που συμβαίνουν στη χώρα μας, βλέπουμε ότι και η πρωτοβάθμια εκπαίδευση βρίσκεται στην ίδια κατάσταση έχοντας την επιστροφή των συσσιτίων στα σχολεία διότι τα παιδιά δεν έχουν μόνο τα απαραίτητα εφόδια αλλά δεν μπορούν οι γονείς τους να τους προσφέρουν ένα πιάτο φαγητό. Όπως αναφέρεται σύμφωνα με κάποιες πληροφορίες το Υπουργείο Παιδείας θα κάνει κουπόνια στους μαθητές περιοχών με χαμηλούς κοινωνικούς αλλά και οικονομικούς δείκτες και με αυτά να τρώνε στα κυλικεία των σχολείων. Εκτός όλων αυτών που συμβαίνουν στη χώρα μας, βλέπουμε ότι και η πρωτοβάθμια εκπαίδευση βρίσκεται στην ίδια κατάσταση έχοντας την επιστροφή των συσσιτίων στα σχολεία διότι τα παιδιά δεν έχουν μόνο τα απαραίτητα εφόδια αλλά δεν μπορούν οι γονείς τους να τους προσφέρουν ένα πιάτο φαγητό. Όπως αναφέρεται σύμφωνα με κάποιες πληροφορίες το Υπουργείο Παιδείας θα κάνει κουπόνια στους μαθητές περιοχών με χαμηλούς κοινωνικούς αλλά και οικονομικούς δείκτες και με αυτά να τρώνε στα κυλικεία των σχολείων.

16 H Ελλάδα όμως δεν είναι η μόνη χώρα που βρίσκεται σε κατάσταση οικονομικής κρίσης. Υπάρχουν και άλλες χώρες που βρίσκονται στην ίδια αλλά και σε χειρότερη θέση από εμάς. Κάποιες από αυτές τις χώρες είναι η Ιταλία, η Αγγλία, η Γαλλία, η Πορτογαλία αλλά και πολλές άλλες. Η κατάσταση αυτή λοιπόν αντικατοπτρίζει την αυξανόμενη δυσφορία σε ολόκληρη την Ευρωπαϊκή Ένωση. Τώρα, από αρκετές πληροφορίες που έχουμε λάβει στα χέρια μας βλέπουμε ότι άρχισαν και οι περικοπές στα συσσίτια απόρων του κόσμου. Σε περισσότερα από 15.000.000 ανέρχονται οι Ευρωπαίοι όπου δεν μπορούν να φέρουν στο σπίτι τους ούτε ένα πιάτο φαί. Μέχρι τώρα σιτίζονται και διατηρούνται στη ζωή χάρη στις διανομές που πραγματοποιούσαν 250 Τράπεζες Τροφίμων και Μη Κυβερνητικές Οργανώσεις! H Ελλάδα όμως δεν είναι η μόνη χώρα που βρίσκεται σε κατάσταση οικονομικής κρίσης. Υπάρχουν και άλλες χώρες που βρίσκονται στην ίδια αλλά και σε χειρότερη θέση από εμάς. Κάποιες από αυτές τις χώρες είναι η Ιταλία, η Αγγλία, η Γαλλία, η Πορτογαλία αλλά και πολλές άλλες. Η κατάσταση αυτή λοιπόν αντικατοπτρίζει την αυξανόμενη δυσφορία σε ολόκληρη την Ευρωπαϊκή Ένωση. Τώρα, από αρκετές πληροφορίες που έχουμε λάβει στα χέρια μας βλέπουμε ότι άρχισαν και οι περικοπές στα συσσίτια απόρων του κόσμου. Σε περισσότερα από 15.000.000 ανέρχονται οι Ευρωπαίοι όπου δεν μπορούν να φέρουν στο σπίτι τους ούτε ένα πιάτο φαί. Μέχρι τώρα σιτίζονται και διατηρούνται στη ζωή χάρη στις διανομές που πραγματοποιούσαν 250 Τράπεζες Τροφίμων και Μη Κυβερνητικές Οργανώσεις!

17 – ΤΕΛΟΣ Πηγές π ληροφόρησης : 1) www. N ew Post. Gr. 2) www. Imprecor. Gr. 3) www. e-net. Gr. 4) www. Lifo. Gr.


Κατέβασμα ppt "Η οικονομία και οι επιπτώσεις της στην πολιτεία! Θέμα: Η οικονομική κατάσταση στην οποία βρίσκεται ένα κράτος, (φτωχοί, άποροι). Θέμα: Η οικονομική κατάσταση."

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Διαφημίσεις Google