Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

Η ΦΤΩΧΕΙΑ : ΕΝΑ ΠΑΓΚΟΣΜΙΟ ΠΡΟΒΛΗΜΑ

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Παρουσίαση με θέμα: "Η ΦΤΩΧΕΙΑ : ΕΝΑ ΠΑΓΚΟΣΜΙΟ ΠΡΟΒΛΗΜΑ"— Μεταγράφημα παρουσίασης:

1 Η ΦΤΩΧΕΙΑ : ΕΝΑ ΠΑΓΚΟΣΜΙΟ ΠΡΟΒΛΗΜΑ
(Όρος,Αιτίες,Συνέπειες ,Τρόποι αντιμετώπισης,Φτώχεια στην ΕΕ και στην Ελλάδα,Η αποψή μου)

2 Όρος: Με τον όρο φτώχεια αναφερόμαστε στην οικονoμική κατάσταση που χαρακτηρίζεται από έλλειψη επαρκών πόρων για την ικανοποίηση βασικών ανθρώπινων αναγκών. Το κατώφλι των βασικών αναγκών που ορίζει το όριο της φτώχειας διαφέρει από χώρα σε χώρα. Η φτώχεια ανάγεται να μετράται σε χρήματα και αντανακλά τους κατά κεφαλήν διαθέσιμους από τους πραγματικούς οικονομικούς πόρους μιας χώρας. Η έννοια της φτώχειας μπορεί και χωρίζεται ως εξής: ως απόλυτη φτώχεια ορίζεται το ποσοστό του πληθυσμού που ζει με λιγότερο από ένα καθορισμένο ποσό δολαρίων την ημέρα. Η δημοφιλέστερη στατιστική του είδους (που χρησιμοποιείται και από την Παγκόσμια Τράπεζα), είναι το ποσοστό του πληθυσμού που ζει με λιγότερο από ένα δολάριο την ημέρα, σε τιμές του 1985. Ιδανικό ποσοστό απόλυτης φτώχειας είναι το 0%. Ο συγκεκριμένος ορισμός χρησιμοποιείται περισσότερο στις αναπτυσσόμενες χώρες. ως σχετική φτώχεια ορίζεται το ποσοστό των ατόμων σε μια χώρα που ζουν με εισόδημα κατώτερο ενός συγκεκριμένου ποσοστού του διάμεσου εισοδήματος (συνήθως 50%) στην χώρα. Δηλαδή αν το ποσοστό είναι 50% και το διάμεσο εισόδημα δολάρια, ο δείκτης φτώχειας είναι ο αριθμός ατόμων που ζουν με λιγότερο από 5000 δολάρια ετησίως, διαιρεμένος δια τον συνολικό πληθυσμό. Ο ορισμός του ποσοστού του διάμεσου εισοδήματος διαφέρει από χώρα σε χώρα. Η σχετική φτώχεια είναι και ο πιο συχνά χρησιμοποιούμενος όρος στις στατιστικές των ανεπτυγμένων χωρών όπου και πολύ συχνά παρεξηγείται ως δείκτης απόλυτης φτώχειας.

3 Αιτίες: ( Κοινωνικές,Οικονομικές,Πολιτικές,Περιβαλλοντικές)
άνιση κατανομή των πλουτοπαραγωγικών πηγών ,του εισοδήματος και των περιουσιακών στοιχείων μεταξύ των ατόμων και των κρατών είναι πηγές της φτώχιας. ο πόλεμος, οι φυσικές καταστροφές και οι αλλαγές της τεχνολογίας που προκαλούν ευρύ φάσμα ανεργίας, καθώς οι μηχανές αντικαθιστούν όλο και περισσότερα εργατικά χέρια. η προκατάληψη, οι διακρίσεις και ο ρατσισμός απέναντι σε ορισμένες κοινωνικές ομάδες. 4. τα φαινόμενα φοροδιαφυγής και της παραοικονομίας. Τα δύο αυτά φαινόμενα από τη μια αυξάνουν το ατομικό εισόδημα αυτών που εμπλέκονται, αλλά από την άλλη συμβάλλουν στην απώλεια σημαντικών εσόδων του κράτους, τα οποία θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν για την καταπολέμηση της ανεργίας κ.τ.λ. 5. η έλλειψη τεχνολογικών μέσων, οι πολιτιστικές παραδόσεις και οι προκαταλήψεις μπορούν να οδηγήσουν στη φτώχια.  6. τα διεφθαρμένα πολιτικά καθεστώτα, στην μεγάλη ύπαρξη παραοικονομίας και στον υπερκαταναλωτισμό.

4 Συνέπειες: (Πείνα,Ασθένειες,Αναλφαβητισμός,Επιδημίες,Ανεργία,Βία, κ.α)
Η φτώχεια επιφέρει άμεσες συνέπειες, τόσο στα άτομα όσο και στην κοινωνία ολόκληρη και γίνεται αιτία δημιουργίας μιας σειράς άλλων προβλημάτων. Ένα φτωχό άτομο έχει πολλές πιθανότητες να αποκλειστεί από πολλά κοινωνικά αγαθά και σημαντικούς τομείς και δραστηριότητες της κοινωνίας. Οι συνέπειες της φτώχειας όμως είναι το ίδιο σημαντικές τόσο για το άτομο όσο και για την ίδια τη κοινωνία. Η πείνα, οι ασθένειες, ο αναλφαβητισμός, οι επιδημίες, η ανεργία και τόσα άλλα προβλήματα γίνονται αίτια καθυστέρησης της κοινωνικής και οικονομικής ανάπτυξης στις φτωχές χώρες. Παράλληλα, τα προβλήματα αυτά με τη σειρά τους δημιουργούν άλλα όπως η βία, η καταπάτηση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, ακόμα και η διάλυση των δημοκρατικών θεσμών και η επιβολή ολοκληρωτικών καθεστώτων, που είναι συνήθη φαινόμενα στις φτωχές χώρες. Μεγάλα προβλήματα εξαιτίας της φτώχειας δεν αντιμετωπίζουν μόνο οι αναπτυσσόμενες χώρες αλλά και  οι οικονομικά και κοινωνικά αναπτυγμένες χώρες της δύσης στις οποίες ολόκληρες κοινωνικές ομάδες είναι άνεργες, άστεγες, αναλφάβητες κ.τ.λ. Οι συνέπειες της φτώχειας μπορούν να εξεταστούν σε ατομικό ή και εθνικό επίπεδο:

5 Σε ατομικό επίπεδο: Έλλειψη πρόσβασης στην τροφή. Ο άνθρωπος που πεινάει δεν είναι σε θέση να εργαστεί, δεν είναι σε θέση να θέσει στόχους και να επιδιώξει να τους πετύχει. Η πείνα επηρεάζει τη φυσική και την πνευματική ανάπτυξη του ανθρώπου καταδικάζοντάς τον σε εξαθλίωση που ισοδυναμεί με ντροπή για την ίδια την ανθρωπότητα.                                                                                                                                             Ο φτωχός άνθρωπος είναι κατά κανόνα αδύναμος να υπερασπιστεί τον εαυτό του, την οικογένειά του, τα κατοχυρωμένα συνταγματικά ανθρώπινα δικαιώματά του.  Οι φτωχοί άνθρωποι τυγχάνουν εκμετάλλευσης, δεν αντιμετωπίζονται ισότιμα με τους πλουσιότερους, αισθάνονται και είναι αδικημένοι. Ταυτόχρονα, είναι οι λιγότερο ανθεκτικοί σε φυσικές καταστροφές, οικονομικές κρίσεις και διαμάχες.                                                                         Οι  χώρες που μαστίζονται από τη φτώχια αποτελούν χώρους συνεχών συγκρούσεων, μιας και το χάσμα μεταξύ πλούσιων και φτωχών είναι μεγάλο και η άνιση κατανομή του πλούτου, της δύναμης ακόμα και της γης οδηγεί αναπόφευκτα σε συγκρούσεις. Σε εθνικό επίπεδο: Οι ανισότητες σε εθνικό επίπεδο είναι το λιγότερο χαοτικές. Στα πλαίσια της παγκοσμιοποίησης ο ρόλος των κρατών μειώνεται, οι ιδιωτικοποιήσεις αυξάνονται, οι κανονισμοί χαλαρώνουν. Αναγκάζονται να εξάγουν για να καλύψουν τα υπέρογκα χρέη τους, η μεγάλη προσφορά, παρόμοιων προϊόντων οδηγεί σε πολέμους τιμών μεταξύ των αναπτυσσόμενων χωρών. Τα εργατικά μειώνονται, μαζί με τα περιθώρια κέρδους των φτωχών χωρών  καταδικάζοντας ολόκληρους λαούς σε δουλεία.

6 Τρόποι Αντιμετώπισης: (Εθελοντισμός,Μη-Κυβερνητικές Οργανώσεις,Συσσίτια κ.α)
Εθελοντισμός : Η προώθηση του εθελοντισμού σε όλους τους τομείς της κοινωνίας είναι εξαιρετικά σημαντική. Με αυτό τον τρόπο μπορεί να υπάρξει μεγιστοποίηση οφέλους με την ελάχιστη δυνατή επιβάρυνση. Η δράση των εθελοντικών ομάδων δεν περιορίζεται μόνο στην προσφορά φαγητού, αλλά και την υλοποίηση προγραμμάτων ανθρωπιστικής ιατρικής δράσης και προγράμματα δημιουργικής απασχόλησης για νεόπτωχους συνανθρώπους μας. Μη-Κυβερνητικές Οργανώσεις : Με τη συμβολή οργανώσεων οι οποίες έχουν στόχο τους την ανόρθωση του βιοτικού επιπέδου των ανθρώπων οι οποίοι είναι θύματα των συνεπειών της φτώχειας, επιτυγχάνεται η σταδιακή βελτίωση των συνθηκών ζωής τους και είναι ένα βήμα προς τη μείωση της φτώχειας.Καποιες οργανώσεις είναι ,οι “Γιατροί χωρίς σύνορα”, το “Χαμόγελο του παιδιού” και η ‘’UNICEF’’ που αγωνίζονται για καταπολεμήσουν τη φτώχεια και την ανισότητα. φαγητό που ετοιμάζεται σε μεγάλες ποσότητες Συσσίτια: Φαγητό που ετοιμάζεται σε μεγάλες ποσότητες ,τις περισσότερες φορές από την εκκλησία, για να προσφερθεί σε άτομα που το έχουν ανάγκη (άστεγους,άνεργους,φτωχούς) .

7 Φτώχεια στην ΕΕ και στην Ελλάδα:
Στην ΕΕ η σχετική φτώχεια ορίζεται ως το ποσοστό του πληθυσμού που ζει με εισόδημα χαμηλότερο από 60% του διάμεσου εισοδήματος στην χώρα .Στην Ελλάδα αυτό το ποσοστό υπερβαίνει το 20%. Η περιφέρεια με την μεγαλύτερη φτώχεια είναι η Ήπειρος με την Ανατολική Μακεδονία-Θράκη να ακολουθούν από κοντά. Οι περιφέρειες με την χαμηλότερη φτώχεια είναι η Αττική και η Κρήτη. Ο κίνδυνος φτώχειας είναι μεγαλύτερος για τα άτομα χαμηλού εκπαιδευτικού επιπέδου και για τα νοικοκυριά με μεγάλο αριθμό ανθρώπων. Η φτώχεια σε ατομικό επίπεδο μπορεί να σχετίζεται με τη χαμηλή συνταξιοδότηση, την ανεργία ή την αεργία (εθελοντική μη άσκηση επαγγέλματος). Το επίπεδο της ανεργίας μιας χώρας φαίνεται να είναι επίσης δείκτης της γενικής φτώχειας (στην Ελλάδα η ανεργία το 2011 είναι περίπου 14,3%).

8 Η άποψη μου για την παγκόσμια φτώχεια:
Το φαινόμενο αυτό το βλέπουμε όλο και περισσότερο στις μέρες μας, μιας και υπάρχει οικονομική κρίση στις περισσότερες χώρες του κόσμου αλλά και στην χώρα μας. Η φτώχεια προκαλείται όχι μόνο από οικονομικούς λόγους ,αλλά και λόγω πολέμου ή κάποιων απρόοπτων συμβάντων. Άρα καταλαβαίνουμε πως εμείς οι ίδιοι φταίμε για αυτό το παγκόσμιο πρόβλημα. Οι άνθρωποι που ευθύνονται για αυτή την κατάσταση θα πρέπει να είναι και οι πρώτοι που πρέπει να βρουν λύση στο πρόβλημα της φτώχειας. Αυτοί όμως είναι εκείνοι που το συνεχίζουν και το κάνουν χειρότερο με αποτέλεσμα τις πιο πολλές φορές να περνάει και στις επόμενες γενιές. Γι’ αυτό όλοι πρέπει να ευαισθητοποιηθούμε και να συνεισφέρουμε για την αντιμετώπιση του προβλήματος με εθελοντική εργασία, συσσίτια,( τηλε)μαραθώνιους για να μαζευτούν χρήματα αλλά και να παρέχουμε ό,τι μπορούμε σε αυτούς που το έχουν άναγκη. ΓΑΡΥΦΑΛΙΑ ΚΑΤΕΧΗ Α2

9


Κατέβασμα ppt "Η ΦΤΩΧΕΙΑ : ΕΝΑ ΠΑΓΚΟΣΜΙΟ ΠΡΟΒΛΗΜΑ"

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Διαφημίσεις Google