Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

ΕΝΤΕΧΝΗ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΜΟΥΣΙΚΗ

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Παρουσίαση με θέμα: "ΕΝΤΕΧΝΗ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΜΟΥΣΙΚΗ"— Μεταγράφημα παρουσίασης:

1 ΕΝΤΕΧΝΗ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΜΟΥΣΙΚΗ
ΔΕΣΠΟΙΝΙΔΗ ΜΑΡΙΑ ΔΗΜΟΥ ΚΑΤΕΡΙΝΑ ΕΥΡΕΜΙΔΗ ΑΜΑΝΤΑ ΖΕΠΠΟΥ ΜΑΡΙΑ ΘΑΛΑΣΣΕΛΗ ΜΑΡΙΑ ΚΑΝΕΛΛΟΠΟΥΛΟΥ ΜΑΡΙΑ

2 Τι σημαίνει έντεχνη ελληνική μουσική;
Ως "έντεχνο τραγούδι" ιστορικά ονομάστηκε εκείνο το σώμα της ελληνικής μουσικής που, με αφετηρία τη δεκαετία του '60, συνδύασε σύνθετες μουσικές φόρμες με τον λόγο ελλήνων αλλά και ξένων ποιητών. Κατά μία έννοια λοιπόν: έντεχνο = μουσική τέχνη + ποιητική τέχνη. Μουσικά, το "έντεχνο" ενσωμάτωσε δημιουργικά τη λαϊκή μουσική παράδοση και το Ρεμπέτικο, αλλά υπήρξε ανοιχτό στην επιλεκτική προσέγγιση κλασσικών και σύγχρονων μουσικών ρευμάτων.

3 Ποια είναι τα χαρακτηριστικά της;
Οι κύκλοι τραγουδιών οι οποίοι είναι δίσκοι με ενότητες τραγουδιών που ακολουθούν μια ενιαία κεντρική ιδέα. Ακόμα η καθιέρωση του λαϊκού τραγουδιστή και του λαϊκού μουσικού οργάνου (μπουζούκι) ως αυθεντικών εκφραστών του γνήσιου ποιητικού πάθους. Τέλος η νέα μορφή επικοινωνίας με το κοινό με την καθιέρωση της λαϊκής συναυλίας σε ανοικτούς ή ειδικά διαμορφωμένους χώρους, με μαζική συμμετοχή.

4 Πότε εμφανίζεται και ποιοι οι πρωτεργάτες της;
Εμφανίστηκε προς τα τέλη της δεκαετίας του 1950 και πρωτεργάτες της ήταν: Μάνος Χατζηδάκης Μίκης Θεοδωράκης

5 Ποιοι οι εκπρόσωποι της;
ο Νίκος Μαμαγκάκης, ο Χρήστος Λεοντής, ο Θάνος Μικρούτσικος, ο Ηλίας Ανδριόπουλος, ο Δήμος Μούτσης, ο Μάνος Λοΐζος, ο Σταύρος Ξαρχάκος, ο Διονύσης Σαββόπουλος, ο Αντύπας Νίκος, ο Ιωαννίδης Αλκίνοος, ο Φίλιππος Πλιάτσικας, ο Γιάννης Κότσιρας.

6 Ποια η επιρροή της στην κοινωνία;
Με το έντεχνο ελληνικό τραγούδι εμφανίζεται μία νέα μορφή επικοινωνίας με το κοινό κατά τη διάρκεια της δικτατορίας για αντίσταση. Τα έντεχνα ελληνικά τραγούδια είναι εκείνα που συνόδευσαν ιστορικές στιγμές λαϊκής ανάτασης, που φούντωσαν τη θέληση για διεκδίκηση της δημοκρατίας, της ανεξαρτησίας και της αξιοπρέπειας.

7 Ποιες οι απόψεις που υπάρχουν πάνω στο έντεχνο ελληνικό τραγούδι;
Πολλοί αμφισβητούν το όρο έντεχνο γιατί επικρατεί η άποψη πως χαρακτηρίζοντας κάτι «έντεχνο» κατηγορείται αυτομάτως οτιδήποτε είναι έξω από αυτό ως «άτεχνο». Ο Θάνος Μικρούτσικος υποστηρίζει πως ο όρος «έντεχνο» χρησιμοποιείται για να μπορούμε να συνεννοούμαστε μεταξύ μας όταν αναφερόμαστε σε αυτό το είδος μουσικής.

8 Μίκης Θεοδωράκης: « Η έντεχνη λαϊκή μας μουσική, έρχεται να δικαιώσει και να ολοκληρώσει τη λαϊκή, πραγματοποιώντας παράλληλα δύο σημαντικά ποιοτικά άλματα: γεφυρώνοντας από τη μία μεριά τη λόγια με την λαϊκή τέχνη ( την έντεχνη ποίηση με την λαϊκή μουσική ) και ενώνοντας από την άλλη τη λαϊκή τέχνη, το λαϊκό τραγούδι με το λαϊκό πολιτικό-απελευθερωτικό και αναγεννησιακό μας κίνημα »

9 Μελοποιημένη ποίηση Η μελοποιημένη ποίηση θα μπορούσε να θεωρηθεί κομμάτι της έντεχνης μουσικής. Συγκεκριμένα, πρόκειται για ποιήματα τα οποία έχουν μελοποιηθεί. Η μελοποιημένη ποίηση, συνδέθηκε με περιόδους ορόσημα της σύγχρονης Νεοελληνικής Ιστορίας, όπως η Μικρασιατική Καταστροφή, η Αντίσταση και η Κατοχή, ο Εμφύλιος και η Δικτατορία.


Κατέβασμα ppt "ΕΝΤΕΧΝΗ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΜΟΥΣΙΚΗ"

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Διαφημίσεις Google