Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

Πραγματικό όνομα : Μαρία Αμαλία Μερκούρη Γέννηση : 18 Οκτωβρίου 1920 ( Ελλάδα, Αθήνα ) Θάνατος : 6 Μαρτίου 1994 (73 ετών ) ( ΗΠΑ, Νέα Υόρκη ) Εθνκότητα.

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Παρουσίαση με θέμα: "Πραγματικό όνομα : Μαρία Αμαλία Μερκούρη Γέννηση : 18 Οκτωβρίου 1920 ( Ελλάδα, Αθήνα ) Θάνατος : 6 Μαρτίου 1994 (73 ετών ) ( ΗΠΑ, Νέα Υόρκη ) Εθνκότητα."— Μεταγράφημα παρουσίασης:

1

2 Πραγματικό όνομα : Μαρία Αμαλία Μερκούρη Γέννηση : 18 Οκτωβρίου 1920 ( Ελλάδα, Αθήνα ) Θάνατος : 6 Μαρτίου 1994 (73 ετών ) ( ΗΠΑ, Νέα Υόρκη ) Εθνκότητα : Ελληνική Ειδός τέχνης : Θέατρο, Κινηματογράφος, Τραγο ύδι & Πολιτική

3  Τον Σεπτέβρη 1930 γίνεται δεκτή στη Δραματική Σχολή του Εθνικού Θεάτρου  Πρωτοεμφανίζεται το 1944 στο Θέατρο Βρετάνια, με έργα όπως « Το μονοπάτι της Λευτερίας », « Πωλείται κέφι », και πιο μετά (1949) με το έργο « Λεωφόρειον ο Πόθος » σε συνεργασία με το Μάνο Χατζιδάκι  Συνεργάστηκε με κορυφαία ονόματα της ελληνικής Τέχνης όπως με τον Δημήτριο Μηράτ Την Ειρήνη Παππά τον Μίκη Θεοδωράκη κ. α

4  Πρωταγωνίστηκε γη φορά στην ταινία « Στέλλα » (1955)  Χάρη σε αυτή τη ταινία, Η Μελίνα Μερκούρη απέκτησε παγκόσμια αναγνώριση αφού βραβεύτηκε με το βραβείο καλύτερης ταινίας στην Θεσσαλονίκη (1960) και με την Χρυσή σφαίρα (1956)

5  Το 1958-60 έπαιξε στην γνωστή σε όλους ταινία « Ποτέ την Κυριακή » που έκανε διάσημη την ίδια και την μουσική του Μάνου Χατζιδάκι « Τα παιδιά του Πειραιά » σε όλο το κόσμο  Η ταινία βραβεύτηκε με το Όσκαρ καλύτερου τραγουδιού και με το βραβείο Α ’ Γυναικείου ρόλου στο φεστιβάλ των Καννών

6  Κατα την διάρκεια της Επταετίας (1967-1974) απο το εξωτερικό δίνει αγώνα κατά της Χούντας των συνταματαρχών χρησιμοποιόντας την φήμη που έχει αποκτήσει  Η Μελίνα αφού πληροφορήθηκε για την απόφαση της Χούντας κανει την ιστορική δήλωση « Γεννήθηκα Ελληνίδα και θα πεθάνω ελληνίδα. Ο Παπακός γεννήθηκε φασίστας και θα πεθάνει φασίστας.»

7  Δύο μέρες μετά την πτώση της δικτατορίας επιστέφει στην Ελλάδα και ασχολείται ενεργά με την Πολιτική και διορίζεται ως Υπουργός Πολιτισμού.  Διακηρύσσει επίσης ότι « η βαριά βιομηχανία της χώρας είναι ο πολιτισμός » και ξεκινάει εκστρατεία για την επιστροφή των γλυπτών του Παρθενώνα

8 « Αν με ρωτήσετε εάν θα ζω όταν τα μάρμαρα του Παρθενώνα επιστρέψουν στην Ελλάδα, σας λέω πως θα ζω. Αλλα κι αν ακόμη δεν θα ζω πια, θα ξαναγεννηθώ »

9  Το 1989, προκειμένου να κάνει εφικτή την επιστροφή των Γλυπτών κύρηξε διαγωνισμό για την κατασκευή ενός νέου Μουσείου Ακρόπολης.  Δική της ιδέα ήταν και η ενοποιήση του ιστορικού κέντρου της Αθήνας για την δημιουργία ενός αρχαιολογικού πάρκου.

10  Στις 6 Μαρτίου 1994 το αγαπημένο πρόσωπο των Ελλήνων φεύγει απο την ζωή.  Στην είδηση του θανάτου ο διεθνής Τύπος προέβη σε αναλυτικά αφιερώματα της ζωής της καθώς και πάνω απο ένα εκατομμύριο συγκινημένοι πολίτες επισκεύτηκαν την τελευταία της κατοικία στο Α ’ Νεκροταφείο.

11  www.wikipedia.gr www.wikipedia.gr  www.tvxs.gr www.tvxs.gr  www.googleimages.c om www.googleimages.c om Κωνσταντίνα Καλαφάτη 16/1/12


Κατέβασμα ppt "Πραγματικό όνομα : Μαρία Αμαλία Μερκούρη Γέννηση : 18 Οκτωβρίου 1920 ( Ελλάδα, Αθήνα ) Θάνατος : 6 Μαρτίου 1994 (73 ετών ) ( ΗΠΑ, Νέα Υόρκη ) Εθνκότητα."

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Διαφημίσεις Google