Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

Εντεχνο (συγχρονο) λαικο τραγουδι

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Παρουσίαση με θέμα: "Εντεχνο (συγχρονο) λαικο τραγουδι"— Μεταγράφημα παρουσίασης:

1 Εντεχνο (συγχρονο) λαικο τραγουδι

2 Προς το τέλος της δεκαετίας του 1950, δυο συνθέτες οι Μάνος Χατζιδάκις (Ξάνθη 1925 – Αθήνα 1994)και Μίκης Θεοδωράκης (Χίος 1925) έχοντας πλέον ωριμάσει συνθετικά έκαναν αισθητή την παρουσία τους.

3 Κοινό τους χαρακτηριστικό ήταν ότι επηρεάζονταν από τη δυτική λόγια μουσική που είχαν και οι δυο σπουδάσει, αλλά και από τη λαϊκή μουσική, την οποία ερευνούσαν και προσάρμοζαν στις συνθέσεις τους.

4 . Οι δυο αυτοί συνθέτες για πρώτη φορά, παντρεύοντας τη δυτική με την ελληνική λαϊκή μουσική, μελοποίησαν όχι μόνο στίχους γραμμένους ειδικά για τον σκοπό αυτό, αλλά και ποιήματα καταξιωμένων ποιητών όπως των Γιώργου Σεφέρη, Οδυσσέα Ελύτη κ.α.

5 Εισήγαγαν έτσι μια νέα κοινωνική προβληματική στο ελληνικό τραγούδι, το οποίο μέχρι εκείνη τη στιγμή είχε ως κυρίαρχα θέματα τον έρωτα, τη διασκέδαση και το κρασί..

6 Με λίγα λόγια δηλαδή το έντεχνο λαϊκό τραγούδι είναι το πάντρεμα Δυτικής λόγιας μουσικής και της Ελληνικής λαϊκής μουσικής . Το χρωστάμε σε αυτούς τους δύο συνθέτες.

7 Στην παρακάτω εικόνα μπορούμε να δούμε τα μουσικά όργανα που συναντάμε συχνότερα σε μια σύγχρονη ορχήστρα λαϊκής και έντεχνης μουσικής. Το μπάσο (1), η κιθάρα (2), το τετράχορδο μπουζούκι (3), τα πλήκτρα (4), ο ταμπουράς (5), το βιολί (6), το κλαρίνο (7), τα τύμπανα (8). το τουμπερλέκι (9).

8

9 Με την έκφραση «ελληνική μουσική» εννοούμε συνήθως την μουσική και τα τραγούδια που δημιούργησαν και δημιουργούν Έλληνες και Ελληνίδες, επώνυμα ή ανώνυμα, ατομικά ή συλλογικά, στον ελλαδικό χώρο αλλά και εκτός αυτού.

10 Η ελληνική μουσική διαφοροποιείται ανάλογα με τις ιστορικές περιόδους
. Η ελληνική μουσική διαφοροποιείται ανάλογα με τις ιστορικές περιόδους. Δεν μπορούμε να γνωρίζουμε σε ποιο βαθμό η ελληνική μουσική του σήμερα σχετίζεται με παλιότερες μορφές της, υποστηρίζεται όμως από πολλούς Έλληνες μουσικολόγους.

11 ΠΑΝΟΣ ΚΙΑΜΟΣ

12 ΓΙΩΡΓΟΣ ΜΑΖΟΝΑΚΗΣ

13 ΔΕΣΠΟΙΝΑ ΒΑΝΔΗ

14 ΕΛΛΗ ΚΟΚΚΙΝΟΥ

15 ΘΑΝΟΣ ΠΕΤΡΕΛΗΣ

16 ΜΙΧΑΛΗΣ ΧΑΤΖΗΓΙΑΝΝΗΣ

17 ΑΝΤΩΝΗΣ ΡΕΜΟΣ

18 ΝΙΚΟΣ ΒΕΡΤΗΣ

19 ΠΑΝΤΕΛΗΣ ΠΑΝΤΕΛΙΔΗΣ

20 ΚΩΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΑΡΓΥΡΟΣ

21 ΗΛΙΑΣ ΒΡΕΤΤΟΣ

22 ΧΑΡΙΣ ΑΛΕΞΙΟΥ

23 ΑΛΚΗΣΤΙΣ ΠΡΩΤΟΨΑΛΤΗ

24 Και σίγουρα δεν εκπροσωπούν μόνο αυτοί οι καλλιτέχνες αυτό το είδος μουσικής , αλλά υπάρχουν ακόμη εκατοντάδες καλλιτέχνες που εκπροσωπούν το είδος αυτό , γνωστοί και άγνωστοι.

25 ΔΕΝ ΘΕΛΩ ΕΠΑΦΗ- ΠΑΝΟΣ ΚΙΑΜΟΣ
Το τραγούδι που επιλέξαμε ως αντιπροσωπευτικό κομμάτι του σύγχρονου (έντεχνου) λαϊκού

26 ΕΥΧΑΡΙΣΤΟΜΕ ΠΟΥ ΜΑΣ ΠΑΡΑΚΟΛΟΥΘΗΣΑΤΕ
ΜΠΑΣΤΟΥΝΟΒΛΑΧΟΙ Π.Κ.Φ


Κατέβασμα ppt "Εντεχνο (συγχρονο) λαικο τραγουδι"

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Διαφημίσεις Google